З якого моменту нараховуються аліменти на дитину: з якого періоду їх можна стягнути і отримати виплату

  1. Що являють собою аліменти
  2. З яких видів доходу утримуються аліменти
  3. Підстави для утримання аліментів з ЗП за рішенням суду
  4. З якого моменту сплачуються аліменти на дитину
  5. Продовження виплати аліментів після повноліття дитини
  6. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Виховання дітей та забезпечення їх усім необхідним є однією з основних обов'язків батьків. Але найчастіше це стає тягарем одному з них. Тому в Сімейному кодексі РФ чітко прописано, з якого моменту виплачуються аліменти на дитину, хто і як повинен перераховувати допомогу, як воно розраховується. Також визначені механізми стягнення грошей на утримання дітей.

Якщо колишнім подружжю не вдається домовитися мирно, то це вирішується через суд. У цій статті ми розповімо про те, як отримати кошти на утримання дитини, зокрема, відповімо на один з найпоширеніших питань: з якого моменту стягуються аліменти на дітей за рішенням суду.

Що являють собою аліменти

Для початку пояснимо, що таке аліменти. Це кошти на утримання неповнолітніх дітей або повнолітніх, які втратили працездатність. Платити повинен той батько, який відмовляється по своїй волі утримувати дітей.

Важливо! Обов'язок виплачувати частину доходів на утримання дитини не залежить від того, в шлюбі подружжя, в розлученні або вони взагалі не були розписані.

З яких видів доходу утримуються аліменти

Перш ніж з'ясовувати, з якого періоду нараховуються аліменти, потрібно зрозуміти, з яких доходів вони утримуються, а з яких ні. Наша держава стоїть на боці дитини, тому список доходів, з яких вираховуються кошти на утримання дітей, ширше.

Аліменти утримуються з наступних видів доходів:

  • зарплата на основному або додатковому місці роботи;
  • гонорари співробітникам установ культури, мистецтва, ЗМІ;
  • надбавки за проф. досягнення, класний чин, вислугу років;
  • премії і винагороди;
  • лікарняні та відпускні.

Також є великий перелік доходів крім зарплати, частина яких йде на утримання дитини:

  • пенсії і надбавки до них. Виняток становить пенсія по втраті годувальника;
  • стипендії;
  • допомоги по безробіттю;
  • виплати з нагоди ліквідації підприємства або скорочення штату;
  • доходи від підприємницької діяльності ;
  • доходи від здачі в оренду житла або іншого майна;
  • дивіденди;
  • виплати матдопомоги, крім винятків, про які буде сказано нижче;
  • компенсації в якості відшкодування шкоди, який спричинив погіршення стану здоров'я;
  • доходи від діяльності адвокатів, нотаріусів тощо;
  • суми на оплату харчування, крім лікувально-профілактичного.

Повний перелік доходів, з яких вираховуються суми, визначений в Постанові Уряду РФ №841 від 18.07.1996 року .

Аліменти заборонено стягувати:

  • з допомоги по вагітності та пологах;
  • з відрядних виплат;
  • з матеріальної допомоги з нагоди весілля, народження дитини, поховання родича, стихійного лиха;
  • з материнського капіталу;
  • з пенсії у зв'язку з втратою годувальника;
  • з аліментів, одержуваних від іншої особи.

Підстави для утримання аліментів з ЗП за рішенням суду

Яким чином допомагати утримувати дитину, батьки вирішують добровільно. У разі виникнення непримиренних протиріч обговорення переноситься в зал суду. Залежно від способу врегулювання питання на підприємство, де працює батько, надходять документи: добровільне угоду, судовий наказ чи виконавчий лист. Ці документи і є підставами для утримання частини доходів на користь дитини.

Важливо! За судовим наказом аліменти можуть утримуватися тільки в процентній частці від зарплати. Виконавчий лист передбачає також встановлення фіксованої суми.

Обидва ці документи видаються за рішенням суду Обидва ці документи видаються за рішенням суду. Для обчислення за виконавчим листом не потрібні згода платника, подача заяви та наказ керівника.

Сам документ є підставою для утримання коштів. При цьому не потрібно наказу ні директора підприємства, ні самого аліментщика. З якого моменту нараховуються аліменти на дитину за виконавчим листом? Відразу після надходження за місцем роботи.

Судовий наказ або виконавчий лист до бухгалтерії підприємства можуть принести батько, який отримує гроші, сам платник або судові пристави.

У документі необхідно вказати дані платника та одержувача, розмір виплати, спосіб переказу грошей, реквізити отримувача та дату, з якої повинні утримуватися кошти.

З якого моменту сплачуються аліменти на дитину

Один з головних питань, яке хвилює подружжя, - з якого моменту нараховуються аліменти при розлученні. Процедура їх утримання включає в себе кілька етапів. Спочатку визначається сукупний дохід на місяць, куди входить ЗП та інші виплати.

З цієї суми утримуються ПДФО і страхові виплати в ФСС. Після чого нараховуються виплати, сума яких вказана у виконавчому документі, і утримуються з зарплати співробітника. Гроші перераховуються одержувачу не пізніше, ніж через 3 дні після видачі зарплати.

Довідка. Сума виплат не може бути більше 50% від зарплати, а якщо є борги з аліментів - не більш 70%.

Утримуються гроші з дати, зазначеної в документі про стягнення Утримуються гроші з дати, зазначеної в документі про стягнення. Наприклад, в судовому наказі стоїть дата 10 червня значить, розрахунки будуть проводитися за 20 днів цього місяця, а з наступного - вже повністю.

Аліменти нараховуються вже після вирахування ПДФО, а він віднімається з повної суми зарплати. Тому аліменти сплачуються з основної з / п, а не з авансу.

Якщо виконавчий лист надійшов до бухгалтерії підприємства місяцем пізніше призначення аліментів, то суму стягнуть за 2 місяці.

Наскільки повно і вчасно утримуються кошти, встановлює судовий пристав-виконавець. Він має право в будь-який момент провести перевірку діяльності бухгалтерії підприємства в цьому напрямку, в тому числі за заявою одержувача.

Продовження виплати аліментів після повноліття дитини

Після досягнення дитиною 18 років виплати припиняються. Також це відбувається в разі одруження, відкриття свого бізнесу, вступу в шлюб, усиновлення.

Але є ряд випадків, коли дитина має право розраховувати на матеріальну підтримку навіть після 18 років.

Увага! Виплата аліментів на студентів після їх повноліття може бути тільки добровільною. Батьки укладають угоду і запевняють його у нотаріуса. У Росії немає закону, що зобов'язує сплачувати аліменти студентам очного відділення.

Випадок законного продовження виплат після 18 років - це інвалідність дітей . Дитина може отримувати аліменти, якщо він досяг повноліття, визнаний непрацездатним, офіційно не працює і йому необхідний догляд батьків. Всі ці факти необхідно підтвердити документально.

Важливо! Не має значення, перебувають батьки у шлюбі чи ні. Суддя оцінить їхнє матеріальне становище і визначить суму, необхідну для утримання інваліда.

Для оформлення аліментів на дитину-інваліда потрібно підготувати пакет документів:

  • паспорт заявника;
  • паспорт дитини;
  • свідоцтво про шлюб або розлучення;
  • відомості про склад сім'ї - довідка береться за місцем проживання батьків;
  • документ про визнання непрацездатності дитини (судова ухвала або довідка МСЕК).

паспорт заявника;   паспорт дитини;   свідоцтво про шлюб або розлучення;   відомості про склад сім'ї - довідка береться за місцем проживання батьків;   документ про визнання непрацездатності дитини (судова ухвала або довідка МСЕК)

Далі судові пристави відкривають виконавче провадження. Підставою для цього може бути отримання виконавчого листа або угоди про сплату, завіреного у нотаріуса.

Судова служба зв'язується з батьком і пропонує платити добровільно. Тоді він зможе вибрати зручний для себе спосіб. Інакше гроші будуть стягнуті з встановленням усіх доходів аліментщика. Таким же чином буде розвиватися ситуація з появою боргу по аліментах.

висновок

Таким чином, ми з'ясували, що аліменти виплачуються практично з усіх видів доходів. Умови для продовження виплат після того, як дитині виповнилося 18 років, теж існують. Це, перш за все, визнана непрацездатність. Також можлива добровільна підтримка повнолітнього дитини до закінчення його навчання в коледжі або вищому навчальному закладі.

З якого моменту нараховуються аліменти на дитину за виконавчим листом?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online