встановлення батьківства

  1. Встановлення батьківства в порядку суду: хто ініціатор?
  2. Підготовка до процедури встановлення батьківства в судовому порядку
  3. Підготовка документації при подачі заяви про встановлення батьківства
  4. Які ще документи варто підготувати заздалегідь для встановлення батьківства?
  5. Судове встановлення батьківства і аліменти
  6. Аліменти і судове встановлення батьківства: тонкощі
  7. Встановлення батьківства: судовий порядок необов'язковий
  8. Відмова від батьківства
  9. Встановлення батьківства: що говорить статистика
  10. Оцініть статтю

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Встановлення батьківства в останнім часом стає все більш поширеним у судовій практиці

Встановлення батьківства в останнім часом стає все більш поширеним у судовій практиці. Це пов'язано з тим, що велика кількість дітей народжується у батьків, між якими немає шлюбних зобов'язань. В таких ситуаціях не уникнути встановлення батьківства: в примусової або добровільної формі. Дана процедура необхідна, якщо тато і мама дитини не узаконили стосунки при народженні малюка.

Добровільне визнання батьківства виконується зовсім нескладно: батьки повинні подати до органів РАГС заяву від обох батьків про отримання статусу батька. Після цього в свідоцтво про народження вносяться дані про нього. Також тато має право самостійно подати в ЗАГС заяву, згідно з яким він бере на себе батьківські зобов'язання. Врахуйте: ці документи можна надати за допомогою порталу держпослуги. Подібні варіанти встановлення батьківства описуються в статті 50 Федерального Закону «Про акти громадянського стану».

Якщо ж має бути встановлення батьківства в судовому порядку, в силу вступає стаття 54 цього ж закону.

Там, де необхідно визнання батьківства через суд?

  • Батьки не зареєстрували свої відносини до моменту народження дитини.
  • Батько не визнав факт батьківства над малюком добровільно.
  • Мати дитини позбавили батьківських прав, визнали недієздатною; вона померла або зникла безвісти, а органи опіки не визнали батька дитини.

Всі ці моменти описані в статті 49 Сімейного кодексу РФ.

Встановлення батьківства в порядку суду: хто ініціатор?

За статистикою в більшості випадків ініціатором визнання батьківства через суд є матері, однак подати позов можуть і інші особи, список яких уточнюється в статті 49 СК:

  • мати, в разі, коли батько не несе відповідальності за дитину;
  • батько (до досягнення повноліття чадом), якщо мати відмовляється визнавати батьківство;
  • опікуни або піклувальники;
  • особи, які утримують неповнолітнього - родичі або сторонні люди;
  • дитина, коли йому виповнилося вісімнадцять років.

Підготовка до процедури встановлення батьківства в судовому порядку

Щоб довести факт батьківства в суді, позивачу необхідно підготуватися і зібрати докази. Ними вважаються:

  • показання свідків, які підтвердять, що батьки дитини перебували у відносинах і вели спільне господарство;
  • листи або SMS-повідомлення, електронне листування, записки, фотографії - тобто документи, які підтверджують, що батько визнав дитину;
  • факти, що свідчать про те, що батьки ведуть спільне господарство;
  • документи, які підтверджують участь батька у вихованні неповнолітнього;
  • результати генетичної експертизи (так званої «генетичної дактилоскопії»).

На останньому пункті варто зупинитися докладніше. Згідно з вітчизняним законодавством, результати експертизи не є єдиною підставою для факту встановлення батьківства в судовому порядку - вони розглядаються в суді поряд з іншими доказами (стаття 86 ЦПК) і не мають раніше встановленої сили. Однак стаття 79 ЦПК визначає, що відмова від експертизи у разі її призначення судом може бути розглянутий додатково. За результатами цієї дії факт, для встановлення якого була призначена процедура, може бути визнаний спростованими чи підтвердженим.

У разі проведення експертизи для встановлення факту батьківства в судовому порядку її оплачує позивач. Однак в разі, коли результати підтверджують батьківство, відповідну суму суд стягує з відповідача.

Необхідно обов'язково враховувати і такі моменти: результати дослідження оголошуються під час засідання; якщо вони викликають питання, дослідження можуть призначити повторно.

Проводити експертизу можуть або державні фахівці, або співробітники приватних медичних установ, чия кваліфікація підтверджена.

Підготовка документації при подачі заяви про встановлення батьківства

Щоб запустити справу про встановлення батьківства в судовому порядку позивачеві необхідно надати до суду документи:

  • позовну заяву;
  • свідоцтво про народження дитини - оригінал та його копію;
  • квитанцію про сплату державного мита;
  • докази, що підтверджують факт спорідненості дитини і батька.

Позовна заява - документ, без якого справа не може бути запущено в діловодство. У ньому слід скрупульозно описати ситуацію, приділяючи увагу дрібницям. вказується, з якого моменту почалися відносини між позивачем та відповідачем (не має значення, чи продовжуються вони на момент подачі заяви). Слід уточнити, чи мало місце спільне ведення господарства. Якщо відомі причини, за якими батько відмовляється від визнання батьківства, їх також слід викласти. Докази, що свідчать про спорідненість неповнолітнього і батька, вносяться в позов. Цей документ подається в суд або за місцем проживання позивача, або за місцем проживання відповідача. Якщо останнє невідомо, суд може оголосити відповідача в розшук, згідно зі статтею 112 Цивільного процесуального кодексу.

Які ще документи варто підготувати заздалегідь для встановлення батьківства?

Зверніть увагу, що суд може зажадати додаткову документацію для встановлення батьківства:

  • медичний висновок, що відповідач здатний до зачаття;
  • обмінну карту вагітної - по ній проводяться науково-медичні дослідження, які допомагають встановити, коли був зачатий дитина;
  • історію пологів, а також карту новонародженого (остання допомагає встановити відповідності групи крові і резус-фактора у батька і дитини).

Якщо розглядається справа про встановлення батьківства в судовому порядку, але в свідоцтві про народження дитини вписаний конкретний чоловік, він зобов'язаний виступити свідком. У разі задоволення позовних вимог запис в графі «батько» анулюється (згідно з пунктами 1, 2 статті 51 Сімейного кодексу).

Необхідно відзначити, що визнання батьківства в судовому порядку можливо в будь-який час - як в період дитинства дитини, так і пізніше. Такі справи не мають терміну давності, тому подати заяву в суд, щоб довести батьківство, можна в будь-який час, навіть по досягненню повноліття дитини.

Зробити це можна навіть, коли «кандидат у батьки» помер. Для проведення експертизи в такому випадку використовується генетичний матеріал, взятий від його родичів.

Судове встановлення батьківства і аліменти

Як свідчить стаття 53 СК, якщо батьки не перебувають у шлюбі , Права дитини не змінюються по відношенню до дітей, народжених у шлюбі. Таким чином, визнання батьківства в судовому порядку є достатнім аргументом для стягнення аліментів.

Необхідно звернути увагу на деякі тонкощі такої процедури:

  • по-перше, можна подати одну позовну заяву: про батьківство і на аліменти;
  • по-друге, виплата самих аліментів починається виключно з моменту, коду було вироблено судове встановлення батьківства;
  • за більш ранній період часу стягнути матеріальні засоби неможливо (це пов'язано з тим, що факт батьківства і відповідні зобов'язання починаються саме тоді, коли суд виніс рішення про встановлення батьківства).

Вирішивши подати на батьківство і на аліменти, необхідно провести підготовчу роботу, тобто зібрати докази, достатні для встановлення батьківства (докладніше це питання розглянуто вище).

Аліменти і судове встановлення батьківства: тонкощі

Якщо мати подає позов про визнання батьківства та стягнення аліментів в судовому порядку, при задоволенні його аліменти вичитуються з моменту подачі позову (як це прописано в другому пункті статті 107 СК). Слід врахувати, що при встановленні батьківства в порядку суду рішення про виплату аліментів виконується негайно.

Якщо визнання батьківства було вирішено в ході судового засідання, аліменти виплачуються і призначаються в тому ж порядку і в такій же сумі, як і в разі добровільного визнання батьківства.

Встановлення батьківства: судовий порядок необов'язковий

Якщо батько добровільно надає допомогу дитині і визнає його своїм, встановлення батьківства в суді не є обов'язковим. У такому випадку досить його заяви в органи РАЦС, і визнання батьківства вважається здійсненим. Що стосується аліментів, в цьому випадку можливе укладання письмової угоди між батьками про надання матеріальної допомоги дитині. Воно повинно бути завірено в суді.

Якщо ж має місце визнання через суд, аліменти призначаються, як правило, в кількості 25% -30% від всіх доходів відповідача (якщо розглядалася справа про встановлення батьківства, суд прийняв позитивне для позивача рішення).

Зверніть увагу, що в разі смерті батька факт батьківства, визнання якого було винесено в судовому порядку, не є причиною для отримання будь-яких матеріальних виплат від родичів померлого. Таке встановлення батьківства дозволяє матері оформити соціальну допомогу на дитину, але не більше - всі зобов'язання по утриманню закінчуються зі смертю людини, чий факт батьківства визнання отримав.

Відмова від батьківства

Крім встановлення батьківства, також суд може розглянути справу і про відмову від батьківства. Це можливо у випадках, коли батько дізнався, що дитина не є його. Однак якщо на момент народження малюка батько знав про факт батьківства іншої людини, такі справи не розглядаються. Також не розглядаються справи про встановлення батьківства або відмову від батьківства, якщо батько дав свою письмову згоду на використання чужого генетичного матеріалу.

В інших випадках можлива відмова від батьківства, встановлення якого відбувається тільки через суд. У такому випадку процедура схожа з процесом встановлення батьківства: спочатку збираються докази і подається позовна заява, після чого розглядається справа про відмову від батьківства.

І розгляд, і винесення рішення в разі рішення про відмову від батьківства можливо виключно в судовому порядку. Як правило, такі справи тягнутися набагато довше, ніж визнання батьківства (все ж факт встановлення батьківства дещо простіше в судовому порядку), а також є морально важкими для обох батьків, а також їх дитини.

Якщо все ж факт відмови від батьківства зафіксовано, відповідна запис вноситься до книги ЗАГС.

Встановлення батьківства: що говорить статистика

Як свідчить вітчизняна судова практика, найчастіше суд стає на бік матері і призначає сплату аліментів для утримання дитини (але тільки в тих випадках, якщо він не досяг повноліття). Однак перш ніж подати заяву слід як слід підготуватися, зібрати докази. Іноді можливо домовитися з батьком дитини про визнання батьківства їм добровільно: такий порядок судового вирішення питання також прописаний в законодавстві. Якщо отримання визнання було на початку судового засідання, розгляд справи проходить швидше.

В цілому визнання батьківства, незалежно від того, встановлення батьківства добровільне чи ні, тягнеться довго.

Оцініть статтю

Натискаючи "Задати питання" я погоджуюся з політикою конфіденційності і призначеним для користувача угодою .

Встановлення батьківства в порядку суду: хто ініціатор?
Там, де необхідно визнання батьківства через суд?
Встановлення батьківства в порядку суду: хто ініціатор?
Які ще документи варто підготувати заздалегідь для встановлення батьківства?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online