Вираховують аліменти з пенсії

  1. Пенсіонери, які платять аліменти
  2. Як розраховуються аліменти з пенсії
  3. Стягнення аліментних платежів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Закон зобов'язує дієздатних громадян утримувати і забезпечувати своїх дітей до досягнення ними повноліття Закон зобов'язує дієздатних громадян утримувати і забезпечувати своїх дітей до досягнення ними повноліття. Пенсія - один з видів доходу, тому частина її відчужується на користь дитини. Закон ставить крапку в суперечці про те, вираховують аліменти з пенсії - так, вираховують. Однак, як в будь-якій правовій питанні, тут є нюанси, про які піде мова в цій статті.

зміст:

  1. Пенсіонери, які платять аліменти
  2. Як розраховуються аліменти з пенсії
  3. Стягнення аліментних платежів

Пенсіонери, які платять аліменти

Питання про сплату аліментів на утримання неповнолітніх дітей регулюється Сімейним Кодексом РФ. Стаття 82 чинної на сьогоднішній день редакції посилається на Постанову Уряду, в якому міститься вичерпний перелік посібників, пенсій та інших виплат. Список оподатковуваних аліментами доходів виглядає наступним чином:

  • всі види заробітної плати;
  • всі види пенсій, включаючи надбавки і передбачені законом збільшення;
  • всі види допомоги по тимчасовій непрацездатності;
  • допомоги по безробіттю;
  • доходи від підприємницької діяльності;
  • матеріальна допомога (за рідкісним винятком);
  • суми, які перераховуються в якості компенсації шкоди здоров'ю.

Такі виплати, як лікарняний по догляду за дитиною , Питань не викликають, аліменти з них утримуються за загальними принципами. Пенсія - виплата специфічна, яка часто є єдиним джерелом доходу людини, тому вираховувати з неї аліменти можна не завжди.

Важливо! Єдиний вид пенсії, з якої неможливо стягнути аліменти - це пенсія, що призначається при втраті годувальника. Цей вид забезпечення може бути призначений будь-якій людині, яка досягла або не досягла пенсійного віку.

Приклад: Громадянин Н. знаходиться в стані розлучення, при цьому є батьком неповнолітньої дитини. Він є інвалідом першої групи і отримує від держави пенсію по інвалідності. Після смерті матері, на чиєму утриманні він перебував, громадянину Н. була призначена пенсія по втраті годувальника. В даному випадку аліменти в розмірі 25% утримуються з пенсії по інвалідності та всіх надбавок, пов'язаних з нею. А пенсія у зв'язку з втратою годувальника залишається повністю в розпорядженні громадянина Н.

Як розраховуються аліменти з пенсії

Сума аліментів, що призначається рішенням суду, найчастіше розраховується як відсоток від розглянутого виду доходу. Якщо утримувати необхідно одну дитину, то на це відводиться чверть доходу громадянина. Якщо у нього двоє дітей - то сума відрахувань не перевищує однієї третини від його пенсії. На утримання трьох і більше дітей закон передбачає 50% доходу батьків, в крайніх випадках до 70%.

У випадку з пенсіями діє той же принцип розрахунку, що і у випадку з заробітною платою чи посібниками. При винесенні рішення суд керується загальними принципами і не виходить за рамки Сімейного Кодексу. У разі, коли батьки досягають добровільного угоди, вони мають можливість домовитися про будь-яких формах і сумах аліментів.

Стягнення аліментних платежів

Стягнення аліментних платежів

Аліменти можуть бути виплачені в добровільному порядку, а можуть бути стягнуті за рішенням суду. З заробітної плати, допомоги по тимчасовій непрацездатності, а також з сум компенсацій утримання аліментів здійснюється третьою особою - податковим агентом. Відповідно до виконавчим листом роботодавець просто відраховує частину доходу за вказаними в документах реквізитами. Вираховують аліменти з лікарняного , Відпускних або сум матеріальної допомоги - роботодавець завжди перерахує їх вчасно і в тому обсязі, який наказаний судом.

У випадку з пенсіями відрахування виробляється самим одержувачем. В цьому криється тонкий момент. Якщо питання про утримання дитини винесено на розгляд суду, значить, між сторонами є спір. Причини спору можуть бути різними:

  • сторона-відповідач не бажає виплачувати аліменти;
  • боку сперечаються через суми аліментів;
  • боку сперечаються через форми матеріального утримання;
  • сторони бажають мати документальне підтвердження факту передачі коштів на утримання дитини.

У кожному з цих випадків виникає проблема саме з фактом передачі коштів. Якщо з заробітної плати гроші вираховує і списує роботодавець, то пенсіонер зобов'язаний самостійно здійснювати виплати на користь позивача. Останнім часом законодавці знайшли витончене і очевидне з технічної точки зору рішення цієї проблеми. Виконавчий лист, рішення суду або угода про розмір аліментів передається для виконання до органу ПФР. Фахівці в момент перерахування пенсії на рахунок пенсіонера просто списують частину коштів і переводять їх на користь дитини.

З точки зору закону питання про стягнення аліментів з пенсії вирішується просто і однозначно. З технічної точки зору перерахування коштів також перестало бути проблемою. Пенсія, на відміну від інших видів доходу, не може бути прихована, тому в цьому випадку права дитини дотримуються в повній мірі незалежно від бажання сторони-відповідача.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online