Виплата заборгованості по аліментах після 18 років

  1. На яких підставах заборгованість може бути стягнена
  2. Борг по аліментних зобов'язань після 18 років - що це таке?
  3. Правило №1 - Підстави
  4. Правило №2 - Позовна давність
  5. Стягнення заборгованості по аліментних зобов'язань після повноліття через ФССП
  6. Звільнення від обов'язку відшкодування боргу
  7. Позовна заява про стягнення боргу по аліментах (зразок)

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Чинне законодавство нашої держави зобов'язує батьків дитини надавати йому матеріальну підтримку до досягнення повнолітнього віку. Це правило дійсно і для тих осіб, які перебувають в розлученні або ж не проживають спільно з яких-небудь причин. У такій ситуації на того з батьків, з яким не проживає дитина, накладаються обов'язку зі сплати аліментів. Але як бути якщо борг по аліментах залишився, а дитині виповнилося 18 років і як все ж стягнути борг з аліментів після 18 років - розберемося нижче.

Згідно статистично даними, приблизно 80% аліментників не виконують своїх обов'язків, внаслідок чого виникає так звана заборгованість по аліментах . Одержувач в такій ситуації може подати відповідний позов з метою примусового стягнення боргу через органи судової влади або ж Федеральної служби судових приставів.

Бувають ситуації, коли ініціація стягнення заборгованості відбувається в момент, коли дитина вже досяг повнолітнього віку. Це може відбуватися за різними обставинами. Варто в деталях розглянути процедуру стягнення, якщо борг по аліментах залишився, а дитині виповнилося 18 років.

На яких підставах заборгованість може бути стягнена

Як вже було сказано, законодавство РФ, а саме Сімейний кодекс, говорить про те, що кожна дитина, яка не досягла вісімнадцяти років, має право отримання матеріальної підтримки до настання повноліття Як вже було сказано, законодавство РФ, а саме Сімейний кодекс, говорить про те, що кожна дитина, яка не досягла вісімнадцяти років, має право отримання матеріальної підтримки до настання повноліття. Однак це не говорить про те, що він перестане потребувати фінансах після його досягнення.

Витрати на навчання, харчування і т. Д. Трат дуже багато. Саме тому закон передбачає можливість, при якій через суд можна стягнути заборгованість по аліментах після вісімнадцяти років, що виникла в періоди до повноліття дитини.

Природно, що і в цій процедурі існують деякі обмеження. Зокрема, одне з них стосується термінів, за які можна отримати належні кошти. Стягнення заборгованості по аліментах після 18 років примусово стягується з аліментщика, що не виконував свої обов'язки, тільки за три роки до повноліття дитини, тобто за періоди з 15 років і до 18.

Заборгованість по аліментах після повноліття дитини стягується через суд або судових приставів при наявності однієї з таких документів:

  • вердикт органу судової влади про покладання зобов'язань по виплаті аліментів;
  • нотаріальне угоду, укладену між платником і одержувачем аліментів на добровільній основі, без участі державних органів виконавчої влади.

За відсутності цих документів борг по аліментах після 18 років не може бути виплачений ні за яких обставин. Крім цього, суд має право не приймати позовну заяву про стягнення заборгованості по аліментах після 18 років, коли дитина зізнається в повній мірі дієздатним. Це встановлюється в тому випадку, якщо він веде трудову або підприємницьку діяльність, що дає йому стабільну фінансову забезпеченість і дохід, що дозволяє обходитися без фінансової підтримки з боку батьків.

Борг по аліментних зобов'язань після 18 років - що це таке?

Перш ніж розглядати відповідь на питання, як стягнути борг з аліментів, потрібно розібратися в понятті заборгованості. Згідно з відомостями, зазначеними в ст. 120 Сімейного Кодексу РФ, зобов'язання по перерахуванню описуваних виплат покладається на батьків дитини до тих пір, поки він не досягне повноліття. Надалі вони припиняються.

Причому в разі відмови від її добровільної оплати громадянином суд вправі зробити це в примусовому порядку. Існують деякі правила, дотримання яких необхідно для здійснення описаної процедури.

Правило №1 - Підстави

Заборгованість по аліментах - це невиплачені громадянином грошові суми, які повинні були відраховуватися на підставі одного з таких документів: Заборгованість по аліментах - це невиплачені громадянином грошові суми, які повинні були відраховуватися на підставі одного з таких документів:

  • вердикт державного органу судової влади про зобов'язання з виплати аліментів;
  • добровільну згоду сторін, завірене в нотаріальному порядку.

Відповідно, стягнення наявної заборгованості, можливо, тільки при наявності документації, яка підтверджує факт невиконання зобов'язань платником.

Наприклад, якщо розлучення батьків був зареєстрований за один-два роки до повноліття дитини. До моменту виповнення їй вісімнадцяти років вимоги про виплату аліментів не пред'являлися. Тому отримання належних грошових коштів після повноліття буде неможливо через відсутність підстав на це, з юридичної точки зору.

Правило №2 - Позовна давність

При наявності підстав для звернення до установи судової влади із заявою про отримання боргу по аліментах відносно вже повнолітнього дитини дійсний термін давності розміром в трирічний період. Тобто, якщо умовний батько не платив аліменти в семирічний термін до виповнення дитині вісімнадцяти років, то через установу судової влади можна буде отримати тільки суму заборгованості, що виникла за попередні три роки до моменту виконання вісімнадцяти років.

Стягнення заборгованості по аліментних зобов'язань після повноліття через ФССП

Як стягнути борг з аліментів після 18 років? Даний процес може бути здійснений двома способами:

  • через установи судової влади;
  • через Федеральну службу судових приставів.

Варто докладніше зупинитися на питанні, як стягнути борг з аліментів, якщо дитині виповнилося 18 років, шляхом звернення в ФССП. По-перше, одержувачу, точніше «Не одержувачу», аліментних виплат буде потрібно звернутися з документом, на підставі якого на громадянина були покладені зобов'язання по перерахуванню описуваних виплат в відділення ФССП.

По-друге, після його прийняття, судові пристави проводять такі дії:

  1. Виносять постанову про відкриття виконавчого провадження, за яким буде стягуватися заборгованість.
  2. Обчислюють суму боргу з додатковою неустойкою.
  3. Починають заходи щодо отримання заборгованості.

Спочатку неплатнику висилається письмове повідомлення про старт виконавчого провадження щодо нього. Далі відповідальний співробітник Федеральної служби судових приставів збирає основну інформацію про громадянина.

Такою є:

  • місце ведення трудової діяльності;
  • відомості про розмір одержуваних доходів;
  • інформація про наявні рахунках в банках, майно і т. д.

Як примусово стягується борг по аліментах, якщо дитині виповнилося 18 років? Після старту виробництва і виконання всіх описаних вище заходів, в разі відмови від виконання пред'явлених вимоги аліментник, судовий пристав має право почати процедуру примусового стягнення боргу.

Вона здійснюється шляхом:

  1. Відправлення повідомлення за місцем працевлаштування неплатника про стягнення певної частини заробітної плати громадянина в рахунок сплати заборгованості по аліментних зобов'язань.
  2. Арешт банківських рахунків.
  3. Арешт рухомого і нерухомого майна боржника.

Крім основної суми заборгованості, в разі примусового стягнення, позивач має право пред'явлення вимог по виплаті неустойки.

Звільнення від обов'язку відшкодування боргу

У деяких ситуаціях стягнути заборгованість по аліментах після 18 років буде неможливо або ж вийде частково. Це відбувається тоді, коли неплатник подає зустрічний позов до суду про зняття обов'язків по виплаті аліментів. Однак це, можливо, лише тоді, коли несплата сталася з поважних причин. До таких належать:

  • затримка заробітної плати з вини організації-роботодавця;
  • втрата постійного джерела доходу за умови постановки на облік в ЦЗН;
  • хвороба або травма, що вимагає тривалої дорогої реабілітації, і інші чинники, які залежать від платника.

У разі якщо зустрічний позов аліментщика буде задоволений, і суд визнає причину, по якій їм не виконувалися покладені на нього зобов'язання, поважної, то заборгованість може бути частково або повністю списана.

У такій ситуації проводиться перерахунок основного розміру боргу і складається новий розстрочений графік платежів аліментів з урахуванням фінансових можливостей платника.

Позовна заява про стягнення боргу по аліментах (зразок)

Ініціація судового процесу по стягненню аліментних заборгованості від колишнього чоловіка або дружини здійснюється кожним з батьків шляхом подачі відповідної заявки до суду.

Для складання документа не передбачено будь-якої уніфікованої форми бланка. У зв'язку з цим його можна заповнювати на звичайному аркуші формату А4 з дотриманням загальноприйнятих правил ведення ділової переписки.

У заяві зазначаються такі відомості:

  1. Повне найменування органу судової або виконавчої влади, до якого подається заява.
  2. Персональні відомості обох сторін розгляду (ПІБ, адреса реєстрації, місце роботи, номери контактних телефонів і т. Д.).
  3. Сума заборгованості.
  4. Інформація про документ, на підставі якого на неплатника покладені зобов'язання по перерахуванню аліментних винагород.
  5. Інформація про дитину, щодо якої призначена обов'язок зі сплати аліментів.
  6. Відомості про виплачені грошові кошти.
  7. Вимоги, що пред'являються до органу судової влади, - стягнення боргу.
  8. Перелік додається документації.
  9. Дата складання заяви і власноручний підпис заявника.

зразок позовної заяви про стягнення заборгованості по аліментах можна завантажити тут

Разом заявою як додаток потрібно надавати наступний пакет документації:

  • паспорт або інший документ, що ідентифікує особу заявника;
  • свідоцтво про народження (при відсутності - довідка з органів РАЦС);
  • первинне рішення суду про покладання зобов'язань по виплаті аліментів;
  • довідка судових приставів про розрахунковому розмірі боргу;
  • інші підтверджуючі факт ухилення від сплати аліментів довідки, свідоцтва і т.д .;
  • чек про оплату державного податкового збору.

Крім оригіналів описаної документації, заявнику потрібно надати копії в кількості сторін, які беруть безпосередню участь в судовому розгляді.

Борг по аліментних зобов'язань після 18 років - що це таке?
Як примусово стягується борг по аліментах, якщо дитині виповнилося 18 років?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online