Виконавчий лист про стягнення аліментів в 2019 році

  1. Що таке виконавчий лист
  2. Куди пред'являти документ
  3. Стягнення аліментів за виконавчим листом
  4. втрата документа
  5. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Винесення позитивного рішення суду про сплату аліментів на користь батьків, під опікою якого залишився дитина після розлучення, не є гарантією негайного перерахування належних коштів. Природно, що є відповідачі, які належним чином ставляться до виконання своїх зобов'язань. В даному випадку проблем не виникає. Але що робити з громадянами, які не поспішають виконувати рішення судових органів. Ще одне питання, з яким необхідно розібратися - коли виконавчий лист по аліментах на руках, що робити далі? Куди і в який термін необхідно передати цей документ?

Зміст статті

Що таке виконавчий лист

Виконавчий лист про стягнення аліментів - документ, який оформляється на підставі винесеного судового рішення. Він дає право стягнення стороні, яка виграла справу. Виконавчий лист вступає в силу після того, як термін, який передбачений на апеляційне оскарження, закінчився. У цьому документі відображено висновок судді (резолютивна частина), вказані контактні дані (найменування та адреса) суду, дата видачі, інформація про боржника, а також термін вступу в силу цього акту.

У деяких ситуаціях виконавчий лист починає діяти негайно. Очікування набрання рішенням суду законної сили не потрібно. Документ видається стягувачу в єдиному екземплярі. Виняток - коли відповідач офіційно працевлаштований в декількох місцях. В цьому випадку стягувач отримує необхідну кількість копій документів, які мають однакову юридичну силу.

Завантажити зразок заяви про видачу виконавчого листа:

Куди пред'являти документ

Виграти справу про стягнення аліментів в суді - лише перший етап. Найголовніше - домогтися виконання рішення, яке винесла судова інстанція. Щоб результат був позитивним, була сформована служба судових приставів. Термін позовної давності виконавчого листа становить три роки. Це закон Російської Федерації. Саме в цей період слід звернутися до судових приставів. закон « Про виконавче провадження »Передбачає одне виключення з правил.

До виконання може бути пред'явлений виконавчий лист про стягнення аліментів:

  • під час тимчасового періоду, протягом якого боржник зобов'язаний перераховувати платежі;
  • а також після закінчення трьох років після закінчення цього терміну.

Судові пристави-виконавці - фахівці, наділені широким переліком повноважень. В обов'язки цих співробітників входить забезпечення своєчасного виконання рішень судових інстанцій, які стосуються виплати грошових коштів на утримання неповнолітніх дітей. Служба судових приставів - ціла структура, яка поділяється на регіональні, районні, спеціальні відділи. Така розгалуженість ставить в тупик непідготовлених громадян. Вони не знають, куди саме звернутися за допомогою.

Щоб не заплутатися слід запам'ятати два правила:

  • аліменти - виплати, які призначаються фізичній особі (батькові чи матері). Тому стягувач таких коштів повинен звернутися в службу судових приставів за місцем проживання або перебування відповідача. Ще один варіант - по мету розташування майна (рухомого та нерухомого) боржника;
  • ситуації, коли аліментник зобов'язаний вчинити будь-яку дію, наприклад, надати у власність стягувача певне майно, слід звернутися до судових приставів, відділення яких знаходиться за місцем здійснення такої операції.

Пристави, взаємодіючи з стягувачем аліментів, зобов'язані погодити спосіб стягнення грошових коштів. Така процедура здійснюється відповідно до інформації, зазначеної у виконавчому листі.

Перевірити статус завжди можна на офіційному сайті ФССП :

Перевірити статус завжди можна на   офіційному сайті ФССП   :

Стягнення аліментів за виконавчим листом

Стягнення грошей, які служать для утримання неповнолітнього, за виконавчим листом може знадобитися для виконання декількох дій. Це: виклик відповідача для проведення бесіди, візит за місцем проживання громадянина, оголошення в федеральний розшук боржника, розсилка запитів до податкової інспекції та Пенсійного фонду з метою позначення майнового і матеріального становища. Ще кілька причин: арешт майна особи, який заборгував по аліментах, передача постанови, в якому зазначено, що він не має права виїжджати за межі території Російської Федерації.

Служба судових приставів відкриває виробництво протягом трьох днів з того моменту, як до них надходить виконавчий лист. Копія документа (постанови) про те, що виробництво ініційовано, розсилається позивачеві, платнику аліментів і суду, який вів справу про заборгованість.

втрата документа

Виконавчий лист - документ, зразок якого не вдасться отримати в суді. Позивачу необхідно самостійно розібратися з його заповненням або звернутися за професійною допомогою до грамотного юриста. Після отримання на руки виконавчого листа необхідно перевірити його на наявність помилок і помилок. При виявленні недоліків необхідно звернутися із заявою в судову інстанцію, яка розглядала справу. Зробити це потрібно протягом 10 днів з моменту отримання виконавчого листа.

Документ може бути втрачено. Що робити в такому випадку? Адже копію листа передавати в службу судових приставів заборонено. При втраті документа слід негайно звернутися до суду, який його видав. Представники судової інстанції, обробивши запит, оформлять дублікат, що має таку ж законну силу.

Щоб повторно отримати виконавчий лист необхідно скласти заяву, де відзначені причини видачі. Суд видасть документ, але на ньому буде стояти відмітка «дублікат». Заява розглядають на спеціальному судовому засіданні. Особи, які беруть участь у справі, повідомляються про час і місце його проведення. Не завжди винними в втраті виконавчого листа є позивач або аліментник. Буваю випадки, коли співробітник судової інстанції втрачав документ. У таких ситуаціях на винну особу накладається штраф.

висновок

На підставі виконавчого листа відбувається нарахування аліментів. За ідеєю такі виплати повинні здійснюватися негайно. Однак практика показує, що гроші на розрахунковий рахунок одержувача можуть прийти тільки через кілька місяців. Трапляється, що виконавча служба може відмовити у відкритті провадження. Причини: позивач не дотримується терміни подачі документів, виявлені грубі помилки в документах або стягувач подав ІЛ невстановленої форми. Ще один варіант - суд прийняв рішення про встановлення розстрочки для аліментщика. Важливо! Виконавчий лист можна в будь-який момент забрати. Протягом трьох років з цього періоду його можна знову пред'явити. Особливостей процедури стягнення аліментів за ІЛ безліч. Розібратися з усіма нюансами нескладно, достатньо вивчити чинне законодавство по відношенню до цього процесу.

Куди і в який термін необхідно передати цей документ?
Що робити в такому випадку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online