Виконавчий лист по аліментах: структура та зразок в 2018 році

  1. Поняття виконавчого документа
  2. Коли необхідний?
  3. Що включає виконавчий лист?
  4. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Батьки неповнолітніх дітей не завжди добровільно виконують свої обов'язки по їх матеріального забезпечення. При відсутності добровільної домовленості між платником і опікуном , Які приймають платежі, стягнути аліменти можна за допомогою виконавчого листа.

Поняття виконавчого документа

Під виконавчим листом розуміється правовий документ, який є підставою для регулярного витребування аліментів з платника за місцем роботи або проживання.

Законодавче регулювання стягнення аліментів за виконавчими листами здійснюється:

  • Сімейним кодексом;
  • Цивільним процесуальним кодексом;
  • законом № 229 «Про виконавче провадження».

Ст. 100 СК РФ встановлює рівність між завіреним у нотаріуса угодою і виконавчим листом, ст. 121-122 ЦПК РФ визначають, що судочинство щодо стягнення аліментів є наказним і постанову має силу виконавчого документа, а ст. 9 закону № 229 визначає порядок стягнення аліментних платежів за виконавчим листом.

Таким чином, виконавчий лист може бути в двох формах:

Кожна з форм має однакову юридичну силу і може бути оскаржена тільки в судовому порядку, за винятком складання нового добровільного угоди, що не применшує інтереси одержувачів аліментів у порівнянні з попереднім угодою.

Коли необхідний?

Документ, який має силу виконавчого листа (угода або виписка з судового наказу) використовується в наступних випадках:

  • при стягнення аліментів з офіційного доходу платника за місцем роботи;
  • при необхідності накладення арешту на банківські рахунки боржника по аліментах;
  • при необхідності витребування періодичних платежів з особистих заощаджень і неофіційних доходів.

Витребування аліментних платежів з офіційного доходу відбувається шляхом направлення виконавчого документа до бухгалтерії підприємства, на якому працевлаштований платник.

До виконавчим листом, який направляється за місцем роботи, потрібно додати заяву про стягнення з наступними даними про одержувача (ст. 9 закону № 229):

  • реквізитами банківського рахунку;
  • ПІБ і паспортні дані;
  • ІПН.

Напрямок виконавчого документа в бухгалтерію може здійснюватися як приставом, так і безпосередньо одержувачем аліментів Напрямок виконавчого документа в бухгалтерію може здійснюватися як приставом, так і безпосередньо одержувачем аліментів.

При стягненні боргів по аліментах з банківських рахунків платника виконавчий документ направляється в банк, де у платника відкритий вклад.

Якщо банк, в якому боржник зберігає свої заощадження, невідомий, то стягнення боргів з рахунків відбувається через судового пристава, який з'ясовує кредитну організацію боржника через систему міжвідомчої взаємодії та перераховує необхідну суму на рахунки одержувача.

За виконавчим листом також можливе проведення опису особистого майна боржника з його подальшою реалізацією через аукціони, які проводить служба судових приставів.

Що включає виконавчий лист?

Типовий бланк виконавчого листа і необхідні пункти затверджені Постановою Уряду № 579. Виконавчий лист, оформлений як виписка з судового наказу , Повинен містити такі дані:

  • найменування судового органу і ПІБ судді, котрий випустив наказ;
  • дата наказу суду та дата його вступу в законну силу;
  • судове рішення;
  • реквізити рахунку опікуна дитини для перерахування аліментних платежів;
  • ПІБ і паспортні дані опікуна-одержувача і боржника;
  • дата видачі листа.

У верхній частині документа зображується герб Росії без геральдичного щита, а підпис стягувача завіряється печаткою судового органу.

Судове рішення повинно включати в себе спосіб розрахунку платежу (у відсотках від доходу або у вигляді фіксованої суми), періодичність і дата надходження коштів Судове рішення повинно включати в себе спосіб розрахунку платежу (у відсотках від доходу або у вигляді фіксованої суми), періодичність і дата надходження коштів. Період платежів в більшості випадків дорівнює одному місяцю за винятком випадків, коли аліментних платіж ділиться на дві частини і списується з основною і авансової частини доходу платника.

Якщо виконавчий документ оформляється у вигляді добровільного угоди між платником і особою, які виховують дитину, то замість назви суду наводяться дані нотаріуса, яка посвідчила угоду, а також ставиться відмітка представників служби опіки про те, що угода не порушує інтереси дитини і не обмежує його права.

Бланк виконавчого листа тут .

висновок

Виконавчий лист є законною підставою для стягнення аліментів з будь-яких доходів і коштів платника, включаючи банківські рахунки і особисте майно.

Щоб виконавчий документ, оформлений у вигляді угоди, мав законну силу і не підлягав оскарженню, розмір щомісячного платежу не повинен бути менше суми, яку встановив би суд.

Дорогі читачі, інформація в статті могла втратити свою актуальність. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, телефонуйте за телефонами:

Або задайте питання юристу на сайті. Це швидко і безкоштовно!


Що включає виконавчий лист?
Коли необхідний?
Що включає виконавчий лист?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online