Відмова від батьківства (зразок заяви про відмову від батьківства)

  1. Чому батьки відмовляються від дитини?
  2. Як відмовитися від дитини?
  3. оспорювання батьківства
  4. усиновлення дитини
  5. Добровільна відмова від батьківства (за згодою сторін)
  6. Процедура передачі батьківства
  7. Позбавлення батьківських прав
  8. Аліменти при відмові від батьківства

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відмова від батьківства - дуже складна процедура, яка вимагає часу і терпіння. Перед тим як піти на такий крок, потрібно ясно побачити і усвідомити всі наслідки. Перш за все, поговорити з дитиною, з'ясувати, що хоче він. А також пам'ятати, що це непросте рішення змінить, перш за все, життя близьких людей.

Якщо ж ви зважили всі «за» і «проти», зважилися на такий крок і ваші дії не суперечать інтересам дитини, необхідно підготуватися і зібрати інформацію. Сьогодні ми розберемо всі тонкощі процедури відмови від батьківства.

Чому батьки відмовляються від дитини?

Згідно зі статистикою, кількість чоловіків, які подають документи на позбавлення батьківства, значно перевищує число жінок. Причини для такого рішення різні: просте небажання нести витрати у вигляді аліментів, крає душу сумнів в кровній спорідненості і багато іншого.

Буває, що матері також стають ініціаторами відмови, позбавляючи колишнього чоловіка прав на дитину. Деяких жінок не лякає положення матері-одиначки, вони не потребують матеріальної і моральної підтримки, для них не є перешкодою проведення генетичних досліджень і тривалі судові тяжби.

Батько, який прийняв непросте рішення, бажає отримати відповіді на безліч питань. Зокрема, які документи необхідні для відмови від дитини і як юридично грамотно їх скласти? Чи зобов'язаний чоловік, який позбавлений батьківства, утримувати і забезпечувати неповнолітнього?

Як відмовитися від дитини?

Перш за все пояснимо: закон не дозволяє чоловікові без будь-яких підстав відмовитися від власних дітей.

Разом з тим, варіанти існують. Батько може: Разом з тим, варіанти існують

  • оскаржити факт батьківства;
  • передати права батьків іншій особі.

В останньому випадку мова йде про усиновлення або удочеріння.

Особистість батька, який записаний в свідоцтві, оскаржують в судовому порядку. Ці права надаються:

  • батькам, внесеним до свідоцтва;
  • біологічному батькові, не внесеній до книги актового реєстрації;
  • дитині, яка досягла вісімнадцятиріччя;
  • опікуну, піклувальнику дитини або батька, що є недієздатним.

оспорювання батьківства

Чоловік має право подати позов, якщо при оформленні документів про народження дитини вважав, що є біологічним батьком. Вимоги, заявлені в позові, повинні бути підтверджені. Такими доказами служать наступні докази:

  • висновок ДНК-експертизи;
  • довідка медичної установи про наявність діагнозу, який не дозволяє зачати дитину;
  • документом, які підтверджують відсутність чоловіка під час можливого зачаття (наприклад, наказ про відрядження, довідка про звільнення з місць позбавлення волі, довідка з медустанови про проходження лікування та інше);
  • письмові свідчення про відносини матері з іншим чоловіком.

Якщо судом встановлено, що позивач не є біологічним батьком, з останнього знімаються всі права і зобов'язання щодо неповнолітнього. Це стосується також аліментних обов'язків.

Зверніть увагу! Якщо чоловікові було відомо, що дитина не від нього, але, незважаючи на це, він погодився записати власне ім'я в актовій книзі реєстрації, право на оскарження спорідненості втрачається.

Після задоволення позовних вимог про оспорювання батьківства, раніше перераховані аліменти підлягають поверненню. Більше про це в нашій статті .

усиновлення дитини

При відсутності підстав для заперечування, відмовитися від дитини неможливо. Існує ще один варіант - передача батьківства іншої людини, який згоден буде його усиновити.

Цей варіант досить поширений в ситуації, коли колишня дружина зареєструвала або збирається зареєструвати шлюб з іншим чоловіком, а той згоден стати законним батьком її дитини.

Добровільна відмова від батьківства (за згодою сторін)

Іноді колишнє подружжя досягають домовленості, і батько добровільно відмовляється від прав на власну дитину. Для цього оформляє заяву, в якому дає добровільну згоду на усиновлення / удочеріння. Документ складається в письмовому вигляді і засвідчується у нотаріуса.

Як грамотно скласти заяву? Крім інформації про заявника та неповнолітньому (П.І.Б., дата народження, місця проживання, документ, що підтверджує особу), в заяві вказується наступна інформація:

  • батько відмовляється від прав свідомо і добровільно;
  • погоджується на припинення батьківських прав, а також на усиновлення;
  • повідомлений про те, що скасувати відмову в подальшому неможливо;
  • підтверджує права матері дитини.

Зразок заяви про добровільну відмову від батьківства

Процедура передачі батьківства

Батько, який відмовився від батьківства в добровільному порядку, позбавляється всіх прав на дитину. Для чоловіка, який погодився на усиновлення, це можливість стати батьком.

Судовий процес проходить спільно з представниками опікунської ради. Якщо суддя приймає рішення про перехід батьківства, з батька знімаються батьківські права і зобов'язання, в тому числі і аліментні обов'язки.

Позбавлення батьківських прав

Анулювати батьківські права може також мати неповнолітнього. До слова, бувають ситуації, коли ініціатором припинення прав матері стає колишній чоловік.

Суд не задовольнить вимоги безпідставно - позивач зобов'язаний надати аргументовані доводи і факти про те, що батько зловживає батьківськими правами, не використовує їх, а також не виконує зобов'язання щодо дитини.

Зразок заяви про позбавлення батьківських прав

Суд може позбавити батька прав при наступних обставинах:

  • несплата аліментів на протязі тривалого періоду;
  • жорстоке поводження по відношенню до неповнолітнього;
  • зловживання наркотиками або алкоголем, аморальну поведінку;
  • вчинення правопорушення відносно неповнолітнього або його матері;
  • відмова (без будь-яких причин) забрати дитину з медустанови, пологового будинку.

Після того як батько позбавлений батьківських прав, він втрачає всі переваги батьківства. У тому числі не може претендувати на утримання після повноліття дитини. Спадкові права і право на отримання аліментів не анулюються.

Існує альтернативне рішення позбавлення прав - їх обмеження. В даному випадку аліментні зобов'язання батьків зберігаються. Родинні зв'язки батька і дитини не припиняються, суд тимчасово обмежує участь батька у житті неповнолітнього.

Аліменти при відмові від батьківства

Не секрет, що багатьох батьків хвилює одне питання: чи можна не сплачувати аліменти на дітей? Законний спосіб припинення зобов'язань - відмова від батьківства. Однак даний варіант ризиковий і непростий.

Отже, батько не має права відмовитися від своєї дитини, діти не можуть стати «нічиїми». Існують винятки:

  • оспорювання спорідненості - засновано, як правило, на генетичному дослідженні;
  • передача батьківства іншій особі - подача заяв: про добровільну відмову і згоду на усиновлення.

А ось в результаті позбавлення прав припинення аліментних зобов'язань, встановлених судом або угодою , не відбувається. Батько повністю позбавляється прав щодо власної дитини. Спадкові ж права і обов'язки, в тому числі зі сплати аліментів, зберігаються.

Якщо вас цікавить питання дострокового припинення або звільнення від аліментів, прочитайте нашу статтю .

Чому батьки відмовляються від дитини?
Як відмовитися від дитини?
Чому батьки відмовляються від дитини?
Зокрема, які документи необхідні для відмови від дитини і як юридично грамотно їх скласти?
Чи зобов'язаний чоловік, який позбавлений батьківства, утримувати і забезпечувати неповнолітнього?
Як відмовитися від дитини?
Як грамотно скласти заяву?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online