В Україні хочуть збільшити розмір аліментів на дитину

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Аліменти можуть вирости до 50% прожиткового мінімуму Аліменти можуть вирости до 50% прожиткового мінімуму.
Відповідно до Сімейного кодексу України аліменти на дитину виплачуються до досягнення нею 18-річного віку. Сьогодні мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30% прожиткового мінімуму.

Однак незабаром розмір аліментів може збільшитися, пише Хроніка.інфо з посиланням на 24 канал .

Верховна Рада в першому читанні прийняла законопроект про збільшення розміру аліментів на утримання дитини. За це рішення проголосували 244 депутати. Так, мінімальний розмір аліментів з сьогоднішніх 30% прожиткового мінімуму збільшать до 50%, а також враховувати будуть приховані доходи платника аліментів при визначенні їх розміру.

Крім того, в законопроекті пропонується спростити процедуру прийняття судового рішення щодо стягнення аліментів. Зокрема, встановити право того з батьків, з ким проживає дитина, визначати спосіб стягнення аліментів і отримувати 1/4 на одну дитину, на двох дітей - 1/3, на трьох і більше - половину заробітку платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів.

Серед іншого, проектом закону передбачається звільнити позивача від сплати судового збору у справах про стягнення додаткових витрат, пені (неустойки) за прострочення сплати аліментів, індексації аліментів і зміна способу їх стягнення. Однак поки законопроект не прийняли в цілому.

У будь-якому випадку дитині призначають аліменти?
Тоді, коли він проживає окремо від іншого з батьків. При цьому необов'язковим є наявність факту розірвання шлюбу батьків, зазначила в коментарі сайту «24» Ганна Ліндін, помічник адвоката адвокатського бюро «Дмитра Александрова». Отримувати аліменти може як неповнолітній, так і повнолітня дитина в передбачених законом випадках.

Як визначається розмір аліментів?
Суд визначає розмір аліментів залежно від кількості дітей та інших осіб, яких утримує платник аліментів; доходу платника аліментів (розмір і регулярність), його матеріального стану; стану здоров'я платника; стану здоров'я дитини і його матеріального забезпечення.

Сімейний кодекс вказує, що розмір аліментів не може бути менше 30 відсотків від встановленого прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, коментує Ліндін.

Чи можна змінити розмір аліментів?
Зауважимо, зобов'язання зі сплати аліментів можуть виникати на підставі рішення суду, на підставі договору батьків, який засвідчив нотаріус, а також в разі добровільного бажання платника на сплату аліментів. Розмір аліментів може бути збільшений, якщо є потреба в додаткових витратах на лікування, відпочинок, навчання дитини або, наприклад, при поліпшенні фінансових можливостей платника аліментів.

У той же час зменшити розмір аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану платника.

Що робити, якщо є заборгованість по аліментах?
У разі неможливості витребувати кошти на утримання дитини необхідно самостійно звертатися до органів Державної виконавчої служби, які в установленому законом порядку стежитимуть за сплатою аліментів.

Яка відповідальність за ухилення від сплати аліментів?
Рівень відповідальності залежить від ступеня ухилення платника. На нього можуть бути накладені штрафні санкції, а в разі злісного ухилення від сплати аліментів - наприклад, приховування від контролюючих органів, тривалого ухилення та інших обставин - для такого платника виникає загроза кримінальної відповідальності, пояснює Ліндін. Покарання за такий злочин передбачає виправні роботи або обмеження волі на строк до трьох років.

Чи можлива сплата аліментів після повноліття?
Зобов'язати платника аліментів сплачувати кошти на утримання дитини після досягнення нею 18-річного віку можна, якщо дитина навчається у вищому навчальному закладі. Підтвердити цей факт ви можете, отримавши довідку з ВНЗ, після чого вам необхідно звернутися в суд з відповідною заявою. Однак при цьому також враховують фактори, що характеризують платника.

Чи можливо стягнення з платника аліментів з-за кордону?
Стягувати аліменти можливо як з громадянина України, який проживає за кордоном, так і з іноземного громадянина.

При цьому необхідно з'ясувати, чи підписувала Україна договір про правову допомогу з державою, в якому знаходиться платник.

Зверніть увагу: якщо платник тільки планує виїхати за межі України, ви можете стягнути з нього всю суму коштів, які він повинен був би періодично платити до досягнення дитиною повноліття, - уточнює Ліндін.

Читайте також: В Україні хочуть збільшити робочий день
Також, зазначає вона, слід знати і про додаткові можливості, зокрема можливість замість грошових виплат домовитися з платником про передачу дитині нерухомого майна шляхом укладення договору дарування, купівлі-продажу тощо. А якщо ні ви, ні державні органи не можете розшукати платника, то отримати кошти на утримання можна, якщо звернутися до органу соціального забезпечення населення.

У будь-якому випадку дитині призначають аліменти?
Як визначається розмір аліментів?
Чи можна змінити розмір аліментів?
Що робити, якщо є заборгованість по аліментах?
Яка відповідальність за ухилення від сплати аліментів?
Чи можлива сплата аліментів після повноліття?
Чи можливо стягнення з платника аліментів з-за кордону?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online