Термін позовної давності по аліментах на дитину

  1. Чи є термін давності по аліментах?
  2. Чи є термін давності по аліментах після повноліття?
  3. Які терміни є у аліментів?
  4. потрібен юрист

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

58 переглядів

Щодо строку позовної давності цивільне законодавство встановлює загальний трирічний термін з того моменту, коли позивач дізнався або ж повинен був бути обізнаний про факт порушення своїх прав та інтересів.

А ось стосовно аліментних зобов'язань з термінами позовної давності не все так просто.

Чи є термін давності по аліментах?

Як таке поняття «терміну позовної давності» до аліментних правовідносин не застосовується. Це прямо зазначено в дев'ятій статті СК РФ, де говориться, що термін позовної давності до вимог, пов'язаних з сімейними правовідносинами не застосовується.

Єдиний виняток - це пряме встановлення таких термінів кодексом, але це можна знайти в документі лише в частині розподілу майна і визнання шлюбу недійсним.

58 переглядів   Щодо строку позовної давності цивільне законодавство встановлює загальний трирічний термін з того моменту, коли позивач дізнався або ж повинен був бути обізнаний про факт порушення своїх прав та інтересів

У частині аліментів є спеціальна ст. 107 СК РФ, яка регламентує терміни звернення за аліментних змістом з боку стягувача. Там чітко прописано, чи мають аліменти терміни давності і які ще існують обмеження для платника і стягувача.

Чи є термін давності по аліментах після повноліття?

Саме терміну давності, під яким розуміється давність звернення до суду, немає - після настання 18-річчя дитині ні він сам, ні його законний представник не можуть звернутися з вимогою про стягнення змісту з батьків.

Винятком тут може бути лише:

  • стягнення боргів за зобов'язаннями утримання дитини, які виникли до 18-річчя за рахунок розрахованих, але не сплачених аліментів.
  • стягнення аліментів за минулий період, тривалістю не більше 3 років з моменту звернення до суду і не більше 18-річчя дитини.

Приклад: Синові неплатника аліментів Івану виповнилося 18 років 1.04.2016 року. У 2018 році його мати вирішила стягнути аліменти за минулий трирічний період, звернувшись до суду в лютому 2018 року. Суд задовольнив вимоги частково, розрахувавши аліменти лише з 01 лютого 2015 року з повноліття дитини. Правило трирічного строку не допускає стягнення понад періоду повноліття.

Правило трирічного строку не допускає стягнення понад періоду повноліття

ВАЖЛИВО: Наявність несплачених боргів за зобов'язаннями аліментного характеру не зупиняє нарахування неустойки по ним після повноліття! Пені за несвоєчасність платежів так і буду «капати», навіть якщо дитина стала дорослою.

Щоб отримати аліменти після 18-річчя за три попередніх роки позивачеві доведеться довести:

  • Їм неодноразово робилися спроби отримання грошового утримання на дитину від батька;
  • Спроби успіхів не принесли або ж є докази явного ухиляння від виконання своїх зобов'язань платником.

Які терміни є у аліментів?

  • Пресекательний термін - 18-річчя дитини, настання якого тягне повне припинення нарахування аліментів. Виняток становлять лише борги за раніше нарахованими, але не сплаченими фактично аліментах.
  • Трирічний термін стягнення за попередній період - аліменти можуть бути стягнуті за три роки, що передували зверненню за ними. Умови для такого стягнення описані вище.

Ніяких інших термінів, що обмежують стягувача в праві на одержання утримання на дитину чи інших членів сім'ї не передбачено.

Аналогічно не діють і трирічні обмежують терміни дії виконавчого листа по аліментах - цей документ може бути пред'явлений в будь-який час до того моменту, поки дитині не виповниться 18 років. Це правило стосується не тільки випадків подачі аліментів на дітей, а й на інших членів сім'ї.

Примітка: Часто плутають з «позовною» трирічний термін стягнення за минулі періоди має зовсім іншу правову природу. Щоб домогтися його застосування потрібно надати суду максимум можливих доказів.

потрібен юрист

Кваліфікована консультація досвідченого юриста допоможе вам визначитися з тим, чи є у вашому випадку шанс або необхідність стягнення грошового утримання і не пропущені чи необхідні терміни.

У разі ж стягнення аліментів за минулий період попередня консультація і зовсім обов'язкова, оскільки дана категорія справ вимагає особливої ​​ретельності в доведенні.


Оцініть статтю

Чи є термін давності по аліментах?
Чи є термін давності по аліментах після повноліття?
Які терміни є у аліментів?
Чи є термін давності по аліментах?
Чи є термін давності по аліментах після повноліття?
Які терміни є у аліментів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online