Термін давності по аліментах в 2019 році - позовної, заборгованості, чи є (додати рядок в початок документа)

  1. Поняття і призначення
  2. Чи можна стягнути
  3. Необхідні умови
  4. Який існує термін давності по аліментах
  5. борг
  6. виплата
  7. повернення
  8. Якщо минув час
  9. Законодавча база

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Невиплата грошового утримання на користь утриманців карається шляхом нарахування пені та залучення в до адміністративної, а в деяких випадках при злісному ухиленні - до кримінальної відповідальності. Поряд з цим існує термін позовної давності, після закінчення якого стягнути заборгованість не представляється можливим в силу закону при заяві про це зацікавленої сторони. Скільки становить позовна давність по аліментних зобов'язань, які законодавством передбачені умови для її встановлення, що відбувається після закінчення зазначеного періоду, докладно в цьому матеріалі.

Поняття і призначення

Під терміном позовної давності розуміється період часу, після закінчення якого пред'явлення вимог в судовому порядку неможливо в силу закону.

Така юридична явище дозволяє проконтролювати порядок своєчасного пред'явлення вимог одержувачем коштів для захисту своїх або підопічного прав і законних інтересів.

Одночасно призначенням позовної давності є контроль пред'явлення вимог позивачем. Після закінчення певного періоду часу відповідач звільняється від несення відповідальності і штрафних санкцій у зв'язку з несвоєчасним пред'явленням вимог одержувачем коштів або його законним представником.

аліментні зобов'язання по сімейного законодавства Росії встановлюються не тільки на користь неповнолітніх дітей, а й інших утриманців:

  • непрацездатних подружжя після розлучення, якщо пара прожила в шлюбі тривалий період часу;
  • дітей у віці від 18 років, інваліди з дитинства або з придбаними фізичними або психічними вадами, які не дозволяють їм працювати на загальних підставах з метою отримання доходу;
  • дружина в період вагітності і протягом 3 років після народження дитини незалежно від факту перебування в сімейних відносинах або після розлучення;
  • непрацездатні близькі родичі, як брати і сестри, бабусі і дідусі, онуки, вітчим або мачуха, пасинків і падчерок.

Чи можна стягнути

Пред'явити вимоги до закінчення терміну позовної давності має право на захист інтересів утриманців:

  • батьки, мати або батько,
  • законні представники - опікуни та піклувальники, призначені на підставі рішення суду;
  • усиновителі, удочерителя, тобто прийомні батьки;
  • органи опіки в регіоні знаходження неповнолітнього при призначенні їх відповідальними за долю дитини.

Стягнення проводиться в звичайному порядку при пред'явленні угоди про оплату аліментів за межами періоду позовної давності відразу при зверненні в Федеральну службу судових приставів за місцем проживання відповідача.

Термін позовної давності в такому випадку в 3 роки на відносини не поширюються. Справляння обов'язкових платежів проводиться на підставі заяви зацікавленої сторони - представника неповнолітнього або непрацездатного родича або уповноваженого органу влади в цій галузі.

Невиплата грошового утримання на користь утриманців карається шляхом нарахування пені та залучення в до адміністративної, а в деяких випадках при злісному ухиленні - до кримінальної відповідальності

Потрібна допомога в складанні заяви на аліменти? Приклад представлений в статті « Зразок довідки про аліменти ».

Як відбувається перерахування аліментів на дитину можна дізнатися тут .

Необхідні умови

Стягнення аліментів відбувається на підставі рішення суду при дотриманні наступних вимог:

  • до досягнення дитиною 18-річного віку, коли припиняється нарахування аліментних платежів в зв'язку з настанням працездатності, те ж саме стосується 16-річну дитину з раніше емансипацією - придбанням повної дієздатності у зв'язку з раннім вступом у шлюб, укладенням трудового договору або здійсненням підприємницької діяльності;
  • до настання 21 років дитині, якщо на це є певні обставини - непрацездатність громадянина в зв'язку з навчанням у ВНЗ або іншому навчальному закладі на очному відділенні;
  • після настання 18 років в будь-який час при настанні непрацездатності або при статусі інваліда 1 або 2 групи з дитинства;
  • протягом 5 років при виплаті аліментів щодо непрацездатною дружини або чоловіка, якщо пара прожила в шлюбі тривалий час, на практиці від 10 років і більше;
  • при необхідності утримання батьків і несення додаткових витрат на їх забезпечення в будь-якому віці.

Який існує термін давності по аліментах

Період позовної давності щодо стягнення аліментів за загальним правилом становить 3 роки на підставі вимог п.1 ст.107 Сімейного кодексу РФ. Таке правило поширюється щодо виплат, належних за минулий період, якщо особа мала право на подачу позову про виконання грошових зобов'язань, але не звернулося до суду раніше.

При цьому заявнику необхідно надати докази того, що протягом цього часу їм здійснювалися заходи, спрямовані на отримання коштів на утримання неповнолітньої чи непрацездатного члена сім'ї.

Такими діями можуть бути досягнення домовленостей з платником аліментів, що підтверджується письмовими розписками , Показаннями свідків. Також в такій якості розглядаються спроби стягнення боргу шляхом направлення повідомлень про необхідність виконання грошового зобов'язання, тривале невиконання платником вимог закону за змістом перебувають на утриманні родичів та ін.

Термін позовної давності в 3 роки не діє відносно зобов'язань, які встановлені за домовленістю уповноважених сторін на підставі завіреної ними угоди .

Подати заяву до суду про стягнення коштів в цьому випадку можна в будь-який час, в тому числі після закінчення періоду позовної давності.

Присудження аліментів здійснюється за датою подачі позовної заяви до суду, а не момент винесення рішення. У постанові може вказуватися на можливість оплати боргу за минулий період, рівний 3 років, якщо раніше не було складено угоду щодо порядку надання матеріального забезпечення.

борг

Відносно заборгованості діє тимчасове обмеження в 3 роки, коли можливе стягнення коштів в рахунок аліментів на підставі виконавчого листа.

Якщо протягом цього періоду у боржника немає можливості нести виплати, то дія документа припиняється з відновленням його дії знову на 3 роки.

виплата

Стягнення відбувається на підставі нотаріально завіреної угоди при пред'явленні його до територіального органу судових приставів-виконавців.

Якщо такий документ відсутній або зобов'язання по ньому відповідачем не виконуються, то потрібно звернення до суду для примусового стягнення заборгованості.

повернення

Якщо нарахування аліментних платежів було вироблено без законних на те підстав, то можливий їх повернення.

До таких випадків на практиці, наприклад, відносяться:

  • отримання коштів матір'ю на дитину при встановленні помилково факту батьківства чи повідомлення їй дружину неправдивих відомостей про походження дитини;
  • підроблення документів в суді;
  • при переплати;
  • в разі підробки документів - судового рішення або виконавчого листа, що кваліфікується як шахрайство;
  • при укладанні угоди про виплату аліментів під впливом погроз у фізичній розправі, при емоційному тиску, при наявності інших підстав для визнання угоди нікчемною на підставі загальних норм цивільного законодавства.

Якщо минув час

Коли термін давності по аліментах закінчився, то при зверненні з позовною заявою до суду зацікавлена ​​сторона, в даному випадку відповідач, має право клопотати про відмову у відкритті провадження по оплаті грошового утримання на неповнолітніх і непрацездатних членів сім'ї.

Для відновлення терміну позовної давності, якщо потерпіла сторона дізналася про порушення її права після закінчення зазначеного в законі періоду при відсутності угоди про аліменти, необхідно обґрунтувати причину звернення до суду пізніше.

Додатково надаються матеріальні джерела, що підтверджують заявлені доводи. При їх відсутності у відкритті позовного провадження буде відмовлено в зв'язку з неповажної пропуску встановленого законом терміну.

Якщо сторони уклали раніше угоду, завірена нотаріально, про порядок надання аліментних платежів, то надавати обґрунтування пропуску строку не потрібно. Досить пред'явити в Службу судових приставів цей документ, який має силу виконавчого і зазначені в ньому вимоги підлягають реалізації в законному порядку без необхідності винесення судового акту.

Законодавча база

Порядок нарахування терміну позовної давності і підстав для виплати аліменти встановлені главами 13-17 Сімейного кодексу РФ . Зазначеними нормами визначено, зокрема, такі положення:

  • про порядок засвідчення угоди про оплату аліментів в нотаріальному порядку, документ в цьому випадку має силу виконавчого документа і звернення до суду для реалізації вимог, зазначених в ньому, не потрібно додатково - ст.100 СК РФ;
  • строки звернення за отриманням аліментів на підставі судового рішення - ст.107 СК РФ;
  • порядок індексації платежів з урахуванням інфляції - ст.117 СК РФ;
  • підстави для припинення виплат по аліментних платежах в договірному або судовому порядку - ст.120 СК РФ;
  • випадки звільнення для оплати аліментів щодо утриманців - ст.114 СК РФ;
  • підстави для стягнення платежів по відношенню до дітей, досягли 18 років , Визнаних непрацездатними - ст.85 СК РФ;
  • необхідність забезпечення компенсації додаткових витрат на родичів, у разі, наприклад, необхідність надання дорогого лікування - ст.88 СК РФ і ін.

Порядок розгляду спору і прийняття клопотання про те, щоб відновити термін позовної давності по аліментах в зв'язку з об'єктивними обставинами, тобто при наявності поважної причини, заслуховування доводів сторін і вирішення справи по суті визначаються на підставі норм Цивільного процесуального кодексу РФ.

Вимоги, що пред'являються до позовної заяви, містяться в загальній нормі ст.131 ЦПК РФ, яка встановлює зміст такого виду документів. У тексті повинні прописуватися наступні умови:

  • найменування суду, якому підсудна справа - визначається за адресою знаходження відповідача або вибирається матір'ю дитини за місцем свого постійного проживання;
  • назва процесуального документа - позовну заяву на стягнення аліментних платежів;
  • посилання на норми законодавства в обгрунтування пропонованих вимог, зокрема, положень Сімейного кодексу про стягнення аліментів на непрацездатних членів сім'ї. Мають право на отримання матеріального забезпечення також повнолітні діти, які не мають можливості працювати в зв'язку з визнанням їх інвалідами 1 або 2 групи;
  • розрахунок суми позовних вимог з моменту подачі позовної заяви і в минулі періоди - 3 роки перед зверненням до суду за відсутності угоди про оплату або з моменту народження дитини або настання непрацездатності при наявності такого документа, враховується також неустойка, що нараховується за кожен день прострочення виконання зобов'язань.

Подача клопотання про поновлення позовної терміну здійснюється разом з наданням заяви в інстанцію за підсудністю з додатком обгрунтовують прострочення за зверненням за захистом законних прав та інтересів документів.

Судова процедура відкривається з винесенням ухвали судом про призначення розгляду справи з призначенням попереднього засідання або винесенням в подальшому судового наказу при пред'явленні вимог сумою менше 50 000 руб. в спрощеному порядку.

Потрібна допомога в складанні заяви на аліменти?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online