Судова практика по аліментах в твердій грошовій сумі

  1. Як правильно підготувати позовну заяву
  2. Нюанси судової практики по аліментах в твердій грошовій сумі
  3. Що і як можна змінити
  4. Ситуація, коли старше 18 років
  5. окремі випадки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відповідно до чинного законодавством стандартно виплата аліментів призначається у вигляді певного відсотка від щомісячного доходу платника .

Але при цьому є певні ситуації, коли виплата аліментів у такому вигляді в принципі неможлива або ж порушує права однієї зі сторін. Наприклад, платник може отримувати занадто високий дохід або ж, навпаки, мати тільки сезонну прибуток, а також отримувати її в іноземній валюті.

У подібних ситуаціях єдино можливим рішенням стає вирішення даного питання в судовому порядку для призначення виплати аліментів в твердій грошовій сумі .

При цьому для початку краще підготуватися і більш детально дізнатися про те, як виглядає судова практика по аліментах в твердій грошовій сумі і як подібні ситуації регулюються законодавством в 2019 році.

Як правильно підготувати позовну заяву

Всі виплати, пов'язані з утриманням дітей, регулюються діючими нормами сімейного кодексу , І навіть у частковому відношенні до зарплати відповідача вони повинні виплачуватися на підставі заяви про винесення судового наказу . Якщо ж зацікавлена ​​особа хоче отримувати аліменти в твердій грошовій сумі, йому потрібно подати відповідну заяву в Мировий суд з вимогою про початок судового діловодства.

У своїй позовній заяві позивача потрібно перерахувати всі обставини, у зв'язку з якими виникла потреба вимоги саме фіксованої суми аліментів. Крім цього, в заяві також бажано вказати інформацію про дітей і законні підстави, що дозволяють призначити саме таку форму виплати.

При цьому варто відзначити, що суд не може встановити цю форму платежів, грунтуючись тільки на позовній заяві, в зв'язку з чим йому буде потрібно також певний перелік інших документів , а саме:

  • свідоцтво про реєстрацію або розірвання шлюбу;
  • копія паспорта позивачки, включаючи інформацію про місце її проживання;
  • свідоцтво про народження дитини (якщо позивачка не має оригінал цього документа, при бажанні вона може оформити його дублікат в РАГСі);
  • копія позовної заяви.

Завантажити позовну заяву про стягнення аліментів на двох дітей у твердій сумі

Окрему увагу варто приділити тому, що при вирішенні аліментних суперечок від позивача не вимагається виплати державного мита, так як це не передбачається діючими нормами Податкового кодексу. Після цього уповноважений суддя повинен буде протягом п'яти днів винести ухвалу за даною заявою і запустити діловодство.

Якщо ж позов був оформлений некоректно, то в такому випадку буде винесено обґрунтоване рішення про відмову у виробництві, а позов буде залишений без подальшого руху.

Якщо ж заяву прийнято, обом сторонам надсилається повідомлення із зазначенням дати початку судового процесу. Для того, щоб забезпечити явку всіх зацікавлених сторін, секретар надсилає поштою кожному з них відповідні повістки, а відповідач також отримує на руки копію позовної заяви.

Відповідно до чинного   законодавством   стандартно виплата аліментів призначається у вигляді певного   відсотка від щомісячного доходу платника

В процесі судового розгляду обидві сторони повинні надати обґрунтування своїх вимог або заперечень, а зокрема, потрібно буде надати докази пропорційності зазначеної суми на утримання дитини його реальним потребам, а також надати інформацію про щомісячний дохід відповідача

Нюанси судової практики по аліментах в твердій грошовій сумі

Можливість призначення аліментів у твердій грошовій сумі передбачається тільки в тому випадку, якщо:

  • платник отримує мінливий дохід;
  • платник отримує прибуток в натуральному виразі або іноземній валюті;
  • платник не має регулярної прибутку і офіційного місця працевлаштування.

У процесі визначення розміру виплат в такій ситуації відповідні інстанції рекомендують зберігати принцип дотримання балансу матеріальних інтересів всіх сторін даних правовідносин. Зокрема, виплати повинні встановлюватися таким чином, щоб у дитини залишався колишній рівень матеріального забезпечення.

Варто відзначити, що в процесі розгляду справ даної категорії враховується фінансове становище родини до проведення шлюборозлучного процесу або ж з моменту припинення відносин, пов'язаних з аліментних угодами.

Суди приймають до уваги будь-які обставини в комплексі з матеріалами справи, а крім цього, обов'язково визначається, чи проходить на даний момент дитина навчання в якомусь закладі, а також відвідує всілякі секції або додаткові заняття.

Якщо до того, як сімейні відносини були припинені, забезпечувалася оплата цих занять, то в такому випадку в процесі подання позовної заяви з платника можна вимагати надання зазначених сум.

Що і як можна змінити

Розрахунок твердій грошовій суми здійснюється відповідно до прожитковим мінімумом , Передбаченим для неповнолітніх громадян в конкретному регіоні Росії. При цьому, якщо органи виконавчої влади в процесі своєї діяльності не визначали якийсь конкретний розмір даного мінімуму, сума аліментів у твердій грошовій сумі буде встановлюватися в залежності від того, який прожитковий мінімум для дітей було визначено Урядом на загальнодержавному рівні.

Варто відзначити, що в подальшому призначена сума аліментів у твердій грошовій сумі повинна індексуватися відповідно до зростання прожиткового мінімуму. Таким чином, якщо прожитковий мінімум по країні починає рости, збільшується і сума виплачуваних аліментів, але при цьому варто відзначити, що в разі скорочення даного рівня аліментні виплати знижуватися не будуть.

Ситуація, коли старше 18 років

Чинне законодавство передбачає можливість вимоги виплати аліментів на користь дітей навіть при досягненні ними повноліття, якщо вони не мають можливість заробляти собі на життя самостійно у зв'язку з незадовільним станом здоров'я.

Оформлення виплат в таких ситуаціях здійснюється на підставі аліментного договору, а якщо ж сторони не змогли прийти до взаємної згоди, встановлюється в судовому порядку відповідно до сімейним і матеріальним становищем кожної зі сторін. При цьому варто відзначити той факт, що в подібних випадках аліменти можуть призначатися тільки у вигляді твердої грошової суми.

Відповідно до норм, наведеними в законах, призначення дитині всіляких державних пенсій або допомоги не є причиною для того, щоб знімати з його батьків зобов'язання, пов'язані з їх змістом. При цьому варто відзначити, що в процесі визначення необхідності додаткового грошового утримання судді беруть до уваги те, чи вистачає дитині одержуваних коштів для того, щоб повністю задовольнити свої життєві потреби, і якщо цієї суми дійсно недостатньо, додаткові витрати покладаються на батьків.

При цьому варто відзначити, що в процесі визначення необхідності додаткового грошового утримання судді беруть до уваги те, чи вистачає дитині одержуваних коштів для того, щоб повністю задовольнити свої життєві потреби, і якщо цієї суми дійсно недостатньо, додаткові витрати покладаються на батьків

ГД Росії прийняла законопроект № 661379-6, суть якого полягає в тому, що в разі непогашення аліментні заборгованості, що перевищує 10 тисяч рублів, до боржника буде застосована нова забезпечувальна міра у вигляді позбавлення (обмеження) права керувати транспортним засобом .

Наші фахівці допоможуть вам дізнатися про те, чи можливо взяти кредит на аліменти - ось тут .

Як приклад можна розглянути необхідність регулярного дорогого лікування, проходження курсів в різних санаторно-курортних установах, а також покупки спеціалізованого обладнання для забезпечення нормального пересування інвалідів та інші потреби.

Таким чином, суд повинен розглянути основні обставини справи індивідуально в кожній окремій ситуації, беручи до уваги рівень забезпеченості і сімейний стан платника, у якого можуть бути інші діти, батьки-пенсіонери та ще цілий ряд інших осіб, яким також потрібно матеріальна підтримка з його боку .

Окрему увагу варто приділити тому, що стягнення коштів в деяких ситуаціях може бути призначене й у тому випадку, якщо дитина проходить навчання на очному курсі якогось ВНЗ, і деякі суди в подібних випадках призначають виплату аліментів на їхню користь аж до досягнення віку 23 років , але Верховний суд вважає дану позицію некоректною, а значить, платник може спробувати оскаржити дане рішення.

окремі випадки

Громадянка О. вирішила звернутися до суду із заявою про призначення аліментів для утримання своїх двох дітей, а також самої себе з колишнього чоловіка, громадянина Х. Так як він не мав постійного місця працевлаштування, а крім цього, вже виплачував аліменти на іншу дитину зі свого попереднього шлюбу, позивачка просила про призначення аліментів у вигляді твердої грошової суми, яка дорівнює 50% від встановленого прожиткового мінімуму для себе, а також повного прожиткового мінімуму на кожну дитину.

Після розгляду наданих доказів суддя виніс рішення про повне задоволення заявлених в позові вимог. Підставами для прийняття даного рішення було заявлено відсутність постійного місця працевлаштування у відповідача, документальне підтвердження витрат, необхідних для утримання дітей, а також наявність у громадянина Х аліментних зобов'язань по відношенню до іншої дитини.

Так як в даному випадку аліменти у вигляді певного відсотка від заробітку безпосередньо порушували б інтереси кожної дитини через відсутність місця роботи відповідача, суд вирішив встановити виплату аліментів у вигляді твердої грошової суми.

При цьому варто відзначити, що в багатьох ситуаціях, навіть якщо раніше встановленого доходу може не вистачати для повноцінного забезпечення дитини, суди можуть не встановити необхідність виплати аліментів у твердій грошовій сумі, якщо у відповідача є постійне місце роботи і регулярний дохід, а позивач не зміг надати жодних документів, які б підтверджували наявність у нього будь-якого додаткового заробітку.

Збільшення розміру аліментів можливо після подання позовної заяви з необхідними документами з боку одержувача або платника аліментів.

Чи можна подавати заяву на аліменти заднім числом - ви можете знайти ось тут .

Як правильно подати позовну заяву на аліменти - можна прочитати в цієї статті .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online