Стягнення неустойки по аліментах - заява, позов, рішення суду, прокуратура, зловживання правом, зразок, черговість, Апеляційну скаргу, термін давності, держмито

  1. Опис основних понять
  2. як нараховується
  3. терміни
  4. Позовну заяву
  5. Що важливо знати
  6. Чи можуть відмовити

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Обов'язок кожного з батьків - утримувати своїх дітей. Розлучення - не привід для припинення зобов'язань. Якщо сімейна пара вирішує розлучитися, батько, який буде проживати окремо, зобов'язаний сплачувати аліменти на утримання дітей.

Однак не всі люди добровільно відносяться до зобов'язань. Якщо між колишнім подружжям виник конфлікт, батько може відмовитися перераховувати грошові кошти. В цьому випадку постраждала сторона може спробувати примусити неплатника виконувати зобов'язання і звернутися до суду.

Державний орган не тільки змусить людину виплатити аліменти, але і вони шукали неустойку за весь період, протягом якого дитина не отримував кошти від батька.

Грамотне проведення процедури вимагає певних знань. Щоб знати, як виконується стягнення неустойки по аліментах, людина повинна вивчити актуальну інформацію.

Опис основних понять

Неустойка по аліментах - різновид штрафних санкцій, що застосовується при несвоєчасному виконанні обов'язків. Стягнення покликане стимулювати боржника погасити заборгованість, що утворилася.

Неустойка може бути договірною або законною. Одна різновид стягнення застосовується в тому випадку, якщо між батьками було укладено добровільне угоду про сплату аліментів. Складаючи документ, батьки вказують не тільки розмір щомісячних виплат, а й фіксують кількість грошових коштів, які будуть передані в разі затримки.

Слід пам'ятати, що розмір стягнення не має максимального порога. Його обмежує тільки бажання батьків. Якщо дані будуть зафіксовані в документі, боржник не зможе відмовитися від виплати встановленої суми.

Якщо дані будуть зафіксовані в документі, боржник не зможе відмовитися від виплати встановленої суми

Якщо розмір щомісячного відрахування на користь дитини встановило рішення суду, стягнення неустойки по аліментах буде здійснюватися на підставі норм, закріплених у чинному законодавстві і таке стягнення називається законної

як нараховується

Спосіб нарахувань залежить від того, чи була укладена між батьками угоду. Якщо документ присутній, вони самі встановлюють розмір стягнення в момент складання паперу. Після її підписання боржник не зможе ухилитися від її виконання.

Після її підписання боржник не зможе ухилитися від її виконання

Стягнення неустойки за договором пайової участі зазвичай відбувається в судовому порядку, оскільки будівельні компанії не поспішають виплачувати компенсації за порушення строків навіть в разі прямої вказівки цих санкцій у договорі.

Що відноситься до органів стягнення митних платежів, можна дізнатися з стати по засланні .

Якщо угода не було складено, стягнення на користь дитини буде здійснюватися на підставі положень чинного законодавства. Щоб дізнатися розмір штрафу, необхідно ознайомитися зі 115 статтею Сімейного Кодексу РФ.

Відповідно до положень нормативно-правового акта, боржник повинен буде додатково сплатити 0,5% за кожен прострочений день. Слід пам'ятати, що, якщо розмір штрафу не відповідатиме встановленим нормам, боржником може бути спрямована Апеляційну скаргу.

Стаття 115. Відповідальність за несвоєчасну сплату аліментів

Незалежно від способу, який застосовується до боржника, пені нараховуються кожну прострочену добу. Щоб застосування стягнення припинилося, необхідно повністю погасити наявний борг перед дитиною і внести покладений штраф. Якщо цього не відбувається, стягнення продовжить нараховуватися автоматично. Ухилитися від його виплати не вдасться.

терміни

У чинному законодавстві не встановлено точний момент, після настання якого починається нарахування стягнень. Однак в Сімейному Кодексі зазначено, що батько, зобов'язаний сплачувати аліменти, несе відповідальність за кожен день прострочення. Це означає, що формально право на застосування стягнення виникає у постраждалої сторони з 1 дня виникнення заборгованості. Не отримавши виплату вчасно, батька, з яким проживає дитина, може відразу ж вимагати сплати штрафу.

На практиці стягнути неустойку за короткий період важко. Справа в тому, що розгляд у справі про несвоєчасне здійснення виплат по аліментах здійснюється в рамках цивільного судочинства.

Завантажити зразок позовної заяви про стягнення заборгованості по аліментах

З цієї причини має сенс звертатися до державного органу тільки у справах з достатньою періодичністю. Якщо термін давності пені становить 1 рік, то стягнути неустойку можна в будь-який час, незалежно від періоду її утворення. Суд погодиться почати процес навіть після досягнення дитиною повноліття.

Позовну заяву

Якщо постраждала сторона вирішила звернутися до суду з метою стягнення неустойки, їй буде потрібно скласти позовну заяву. Співробітники державного органу погодяться почати діловодство і прийняти документ тільки в тому випадку, якщо він складений правильно.

З цієї причини підходити до заповнення паперу потрібно уважно. Якщо постраждала сторона використовує для здійснення операції зразок, вона спростить процедуру заповнення позову.

Щоб державний орган став розглядати заяву, до неї необхідно додати наступну документацію:

  • квитанцію, що підтверджує оплату держмита;
  • розрахунок суми штрафу за аліментами, яку позивач хоче стягнути з відповідача;
  • копія позовної заяви, який було складено на ім'я мирового судді;
  • аліментні угоду або виконавчий лист;
  • паперу, виступаючі підтвердженням величини аліментних та тривалості прострочення.

Слід пам'ятати, що позовну заяви складається на ім'я мирового судді, який знаходиться за місцем проживання заявника. Розмір позову вираховується в залежності від кількості коштів, які планує отримати постраждала сторона.

Щоб державний орган почав розгляд, повинна бути внесена держмито. Її розмір також залежить від кількості коштів, належних потерпілій стороні.

Іноді з боку позивача спостерігається зловживання правом стягнення неустойки. Розмір санкцій може бути непомірно великим. В цьому випадку відповідач може клопотати про зменшення розміру стягнення. Така можливість зафіксована в 333 статті Цивільного Кодексу РФ.

Стаття 333. Зменшення неустойки

Якщо сума штрафу непомірно велика, позивач може піти назустріч відповідачу, а для цього, під час складання заяви для подальшого звернення до суду, необхідно вказати прийнятний розмір неустойки, який не виконав зобов'язання батько повинен буде перерахувати на користь постраждалої сторони

Що важливо знати

Слід пам'ятати, що подати позов на витребування штрафних санкцій можна тільки за 3 останні роки. Крім того, слід пам'ятати, що неустойка нараховується тільки в тому випадку, якщо прострочення виникла з вини батьків, на якого покладено обов'язок зі сплати аліментів.

Причиною відмови у стягненні неустойки можуть стати і дії постраждалої сторони. Отримавши виконавчий лист, батько, який проживає разом з дитиною, повинен своєчасно звернутися в службу судових приставів для початку виконавчого провадження.

Якщо цього не відбулося, і відведений період підійшов до завершення, отримати грошові кошти, що належать як штраф за несвоєчасну виплату, не вийде. У цьому випадку людина може розраховувати тільки на суму, яка не була сплачена батьків, які проживають окремо.

Завантажити зразок касаційної скарги у справі про стягнення аліментів

У більшості випадків суд задовольняє вимоги потерпілої сторони. Однак це ще не означає, що постраждала сторона відразу ж отримає належну їй суму. Іноді боржник продовжує ухилятися від виплати. В цьому випадку допомогти батькові, разом з яким проживає дитина, може прокуратура.

Завантажити позовну заяву про стягнення аліментів на дитину в шлюбі

З її допомогою людина може зобов'язати боржника виконувати зобов'язання. Якщо той з батьків на співпрацю не йде, належну суму разом з грошовими коштами, нарахованими в якості неустойки, почнуть списувати з заробітної плати неплатника і автоматично перераховувати на користь постраждалої сторони. Дія покладається на роботодавця.

Слід пам'ятати, що черговість аліментів - 1. Це означає, що компанія повинна буде списати гроші з зарплати службовця на користь його дитини в першу чергу.

Чи можуть відмовити

Нерідко батьки, які не бажають платити аліменти, вказують різні причини. Наприклад, деякі люди відмовляються перераховувати грошові кошти на користь дитини через те, що не мають постійного місця роботи. Постраждала сторона може спробувати витребувати належну суму. Однак в більшості випадків державний орган відмовить у задоволенні вимог.

Суд може відмовити позивачу в задоволенні прохання про стягнення неустойки тільки в тому випадку, якщо у відповідача існують вагомі причини, що не дозволяють йому вчасно виконати взяті на себе зобов'язання.

До переліку входять:

  • хвороба;
  • неоплачений відпустку, в який відповідач був змушений піти з вини роботодавця;
  • складні сімейні обставини;
  • звільнення з роботи з вини роботодавця.

Завантажити позовну заяву про стягнення аліментів на двох дітей у твердій сумі

Відмова у стягненні неустойки буде дано лише в тому випадку, якщо відповідач повідомить про обставини і зуміє довести їх наявність. У ситуації, що склалася позивачеві доведеться піти назустріч батьку, який проживає окремо від дитини. Штраф за прострочення чергового платежу не буде накладено.

Існує ряд способів, що дозволяють вирішити питання. Платником аліментів має право знизити розмір стягнення або зовсім уникнути виплати неустойки. Для цього він повинен самостійно звернутися до суду з проханням про зменшення виплати аліментів. Причиною може стати погіршало матеріальне становище.

Однак даний факт необхідно довести документально. Людина повинна підтвердити, що самостійно приймав ряд заходів, щоб вчасно внести кошти, однак ряд непереборних обставин не дозволив здійснити дію.

Позовна заява про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі на дитину

Якщо докази не будуть надані, державний орган не стане задовольняти прохання батька про зменшення аліментів. Постраждала сторона в цьому випадку знову отримає можливість стягнення неустойки крім основного боргу.

Стягнення збитків за ЦК РФ - юридичний механізм захисту законних інтересів сторони, яка постраждала в результаті неправомірних дій третіх осіб.

Як відбувається стягнення заборгованості по заробітній платі, читайте в цієї статті .

Як на практиці застосовується спрощений стягнення боргів банками, можна дізнатися тут .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online