Стягнення аліментів за минулий період

  1. Як розраховується розмір виплати аліментів за минулий період
  2. Складання позовної заяви на стягнення аліментів за минулий період
  3. Порядок розгляду позовної заяви про стягнення аліментів за минулий період
  4. Порядок стягнення аліментів за минулий період
  5. Оцініть статтю

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ведення процесу розлучення нерідко вимагає вирішення питання про виплату аліментів на дитину або декількох дітей, але ще частіше з плином часу виникає питання, як стягнути аліменти за минулий період
Ведення процесу розлучення нерідко вимагає вирішення питання про виплату аліментів на дитину або декількох дітей, але ще частіше з плином часу виникає питання, як стягнути аліменти за минулий період.

Чинне законодавство встановлює право опікуна дитини на стягнення аліментів за минулий період через суд (ст. 106 СК РФ), але не варто плутати його з виплатою заборгованості. Ці поняття є послідовними, так як формулювання «минулий період» визначає час до звернення в суд, а вже отримання судового рішення на виплату аліментів переводить стягнення в статус «заборгованості».

Стягнення за минулий період можна отримати, звернувшись до мирового судді в установленому законодавством порядку, але в цій ситуації завжди є одне «але»: відповідно до положень статей 80-99 СК РФ, за відсутності угоди про сплату аліментів члени сім'ї мають право звернутися в суд з вимогою про стягнення аліментів.

Угода про сплату аліментів - це документ, що підтверджує згоду обох батьків на отримання аліментів на певних умовах (в установленому розмірі, періодичності перерахувань і так далі). Він говорить про те, що сторони змогли прийти до згоди без залучення представників державної влади і з цієї причини їх домовленості не можуть бути оскаржені державними органами. Невиконання цих умов може стати причиною звернення до суду, але це справа також буде мати, в більшості випадків, статус заборгованості.

Якщо ж угода про сплату не було підписано при розлученні, то опікун дитини має право звернутися до суду за стягненням аліментів за певний період, що минув рік чи два, на неповнолітніх, позашлюбних або непрацездатних дітей. При втраті працездатності або інших життєвих труднощах, батько має право додатково запросити фінансову допомогу для себе.

Отримання стягнення в судовому порядку передбачає наявність доказів того, що до платника не один раз зверталися за отриманням аліментів і він їх ігнорував. Такими доказами можуть служити свідчення свідків, запис телефонних розмов або листування, виписка з банківської карти про відсутність перерахувань. Якщо опікун дитини може довести даний факт, то наступне, що потрібно знати для успішного вирішення справи, як розрахувати розмір виплати на дитину, як скласти заяву на стягнення аліментів за минулий період, який порядок його розгляду передбачено, який період часу для цього необхідний, і як буде проходити стягнення аліментів в майбутньому.

Як розраховується розмір виплати аліментів за минулий період

Розрахунок розміру всієї виплати за минулий період здійснюється на підставі угоди між батьками (встановлена ​​тверда сума) або ж за допомогою виділення частини з заробітної плати.

Після першого твердої суми щомісячних аліментів, розрахунок виплати проводиться за допомогою складання невиробничих платежів. В окремих випадках, можлива подача клопотання про стягнення з відповідача додаткових коштів на утримання дитини, але кожен такий випадок вимагає попередньої консультації з юристом для підтвердження правомірності подібного вимоги.

За допомогою виділення частини із заробітної плати аліменти за минулий період можуть розраховуватися двома способами:

  • Батько дитини надає довідку про доходи, яка послужить підставою для розрахунку суми аліментів;
  • У разі неможливості надання довідки про доходи, розмір виплати розраховується на підставі середньої заробітної плати в регіоні.

При повторній подачі заяви на отримання виплати за минулий період передбачений додатковий розрахунок неустойки. Її розмір становить 0,5% за кожен прострочений день аліментів.

На підставі діючих норм Сімейного кодексу РФ, на одну дитину можна стягнути аліменти в розмірі / 4 доходів платника, на двох - 1/3 і на трьох і більше дітей - 1/2.

Складання позовної заяви на стягнення аліментів за минулий період

Стягнення аліментів за минулий період можливо двома способами, за допомогою судового наказу та подання позовної заяви. Вибір першого варіанту виправданий, якщо сторонам вдалося дійти згоди без залучення третіх осіб (представників юридичних компаній або державних соціальних установ) і конфлікт більш не вимагає розгляду. У такому випадку рішення буде прийнято суддею оперативно, без проведення засідання, протягом 5 днів з моменту звернення. Відповідач має право подати заперечення протягом 10 днів після отримання повідомлення та наказ буде скасований до з'ясування подальшого з'ясування всіх деталей справи вже в ході відкритого судового розгляду.

Судовий наказ є виконавчим документом. На його підставі відповідач зобов'язаний виконати вимоги позивача. У випадку ж з позовною заявою буде потрібно додаткове отримання виконавчого листа.

Другий варіант, коли один з батьків дитини оскаржує правомірність пред'явлених до нього вимог або претензій, без подання позовної заяви не обійтися. До списку основних причин звернення до суду можуть служити:

  • Подача прохання про встановлення батьківства (Материнства);
  • Клопотання про необхідність залучення до розгляду третіх осіб;
  • Вимога про стягнення аліментів та коштів на додаткові витрати або власне утримання в разі тимчасової втрати працездатності (вагітності, догляду за дитиною до 3-річного віку, хвороби і так далі);
  • Необхідність стягнення аліментів у твердій валюті і інше;

Позовна заява подається на ділянку мирового судді за місцем проживання відповідача або за місцем реєстрації позивача, без сплати державного мита. Документ повинен містити наступну інформацію:

  • Реквізити ділянки, куди направлено заяву;
  • Персональні дані про позивача, а саме його ПІБ, дата і місце народження, адреса проживання та місця роботи, контактні номери телефонів;
  • Персональні дані про відповідача, що включає в себе ПІБ, дату і місце народження, адреса проживання та місця роботи, контактні номери телефонів;
  • Детальні відомості про те, чи були батьки у шлюбі, чи робилися виплати на адресу дитини раніше;
  • Посилання на чинні законодавчі акти, які підтверджують право позивача на отримання необхідної матеріальної допомоги для дитини і / або себе і подачу позову про стягнення аліментів за минулий період в певному розмірі;
  • Чітко сформульовані вимоги до відповідача, які позивач просить розглянути в ході судового розгляду.

Зверніть увагу, сама заява не повинно містити виправлень, неточностей або емоційно забарвлених формулювань на адресу відповідача.
Всі надані в заяві дані повинні бути підкріплені копіями наявних у позивача документів у справі, а саме:

  • копією подається заяви
  • копією паспорта позивача;
  • копією свідоцтва про народження дитини і реєстрації розірвання шлюбу;
  • виписки з будинкової книги, яка підтвердить проживання дитини з позивачем;
  • документи, що підтверджують дохід обох сторін і суму виплачених за минулий період коштів на адресу стягувача.

Подати позовну заяву про стягнення за минулий період має право як сам позивач, так і його представник після оформлення відповідного нотаріального доручення.

Термін давності стягнення аліментів за минулий період

Межі строку позовної давності щодо аліментів обмежені трьома роками, але при наявності доказів про ухилення від сплати батьком дитини. Згідно зі статтями 107 і 113 Сімейного кодексу РФ, мати дитини має право подати первинне звернення на стягнення аліментів за попередні роки після розлучення , Навіть якщо спочатку вона відмовилася від грошей або ж фінансова допомога від другого з батьків не надходила вже більш тривалий термін. Це положення дає чітку відповідь на питання, чи можна стягнути аліменти за рік або два - головне, до 36 місяців. У цьому випадку їй потрібно довести суду відсутність виплат від батька або необхідність негайного отримання цих коштів: втрата працездатності, хвороба дитини і так далі. При повторному зверненні термін давності не передбачений.

Нерідко запитують, чи можна подати на аліменти вже після досягнення дитиною повноліття. Тут також фігурує термін давності в 3 роки і подати заяву на отримання виплати повинен вже сам дитина. Якщо заяву на стягнення аліментів подається повторно, то дитина в якості заявника може зажадати відшкодувати з усіма штрафами та неустойки аліменти за попередні роки або термін відсутності виплат. Термін позовної давності в цьому випадку не встановлюється.

Окремо варто відзначити, що 113 стаття СК РФ також встановлює можливість оскарження суми аліментів за минулий період або ж виплати в принципі, якщо рішення суду істотно порушує його майнові права і інтереси. З цієї причини позивачеві варто заздалегідь проконсультуватися з юристом з питання визначення загальної суми виплати аліментів за встановлюваний період.

Порядок розгляду позовної заяви про стягнення аліментів за минулий період

Порядок розгляду позовної заяви на стягнення аліментів за минулий період судом чітко регламентований чинним законодавством. Світовий суддя за статтями 134 і 135 ЦПК РФ має право прийняти або відхилити позов. Останнє передбачає наявність таких причин як:

  • спірна підсудність справи (Справа територіально не підсудна мировому судді);
  • неправильне оформлення позовної заяви (недостатньо даних, наявність неточностей і виправлень) або відсутність підтверджуючих правомірність вимог документів;
  • заява не підписана позивачем або підписано його представником, який не мав на це повноважень (була оформлена нотаріальна довіреність);
  • особа, яка подала заяву, раніше було офіційно визнано недееспособним.В протягом 5 днів після відхилення позову позивач повинен бути офіційно інформований про хід його справи. Оскаржити таке рішення судді за допомогою подачі приватної скарги можна не пізніше, ніж через 10 днів після отримання відповідного повідомлення. Скарга подається на адресу районного суду на ділянці мирового судді, який раніше відхилив позов.

При відсутності причин для відхилення позову, заява розглядається в 30-днейвний термін. У разі задоволення вимог позивача, нарахування аліментів на дитину починається з дати подання заяви. При відсутності у заявника засобів до існування, факт чого повинен бути доведений, суддя має право відповідно до статті 81 СК РФ зобов'язати відповідача до тимчасової оплаті аліментів ще до завершення розгляду.

Після ознайомлення з офіційним рішенням у справі, обидві сторони мають право оскаржити його протягом 10-денного строку.

Порядок стягнення аліментів за минулий період

Порядок дій, в ході якого можна подати на аліменти , При первинному і повторному зверненні буде відрізнятися.

При первинному зверненні необхідно відразу подати письмове позовну заяву мировому судді. У разі прийняття рішення на користь позивача, офіційне рішення передається в службу приставів (судом або особисто заявником). Співробітники цієї організації зобов'язані розрахувати розмір заборгованості на підставі угоди (при його наявності), на підставі документів про розмір заробітної плати відповідача за звітний період або показнику середньої заробітної плати в регіоні та проінформувати боржника про необхідність сплати призначеної суми.

У випадках ухилення від сплати аліментів за минулий період, служба приставів відповідно до статті 109 СК РФ може направити відповідну вимогу за місцем роботи батька дитини або ж тимчасово заарештувати його майно по ст. 112 СК РФ.

Повторне звернення подається спочатку в службу приставів і тільки потім передається до суду. Дотримання такого порядку дій необхідно, так як пристави зобов'язані розрахувати розмір виплати і видати відповідну довідку для суду. На підставі названого документа суддя приймає рішення вже про стягнення належної суми і знову передає справу в службу приставів.

Після проходження цієї процедури належної суми аліментів отримує статус «заборгованості», і служба приставів отримує право діяти по відношенню до неплатника досить жорстко. До переліку заходів, які можуть бути застосовані, відносяться заборона на виїзд з країни, арешт майна з метою покриття необхідної суми і інше.

Зверніть увагу, виплата заборгованості зажадає перерахунку загальної суми аліментів з урахуванням щорічної індексації, якщо раніше вони були призначені в твердій сумі (ст. 117 СК РФ). При виплаті аліментів від частини доходу батька дитини, індексація не проводиться і зростання інфляції не враховується.

Таким чином, як стягнути аліменти за минулий період, вам допоможе вирішити досвідчений юрист або ж ви можете відповісти на це питання самостійно після ознайомлення з діючими положеннями СК РФ. Важливо не упустити строки звернення до суду і грамотно оформити всі необхідні документи, включно з наданням доказів про попередні звернення до платника аліментів.

Оцініть статтю

Натискаючи "Задати питання" я погоджуюся з політикою конфіденційності і призначеним для користувача угодою .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online