Стягнення аліментів: нові роз'яснення Верховного суду РФ

  1. Основні моменти
  2. Наказне та позовне провадження
  3. Сплата державного мита
  4. Залучення інших осіб до участі в справі
  5. Стягнення аліментів у твердій сумі
  6. Які факти встановлює суд
  7. Індексація аліментів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Буквально в кінці 2017 Пленум Верховного суду РФ прийняв нову постанову, що роз'яснює судам практику застосування законодавства про стягнення аліментів для осіб, які потребують матеріальної підтримки.

У цій статті розглянемо основні моменти, що стосуються застосування зазначеної постанови в частині застосування норм права, підсудності, сплати держмита, стягнення аліментів у твердій сумі.

Основні моменти

Як вказує Пленум, основним документом, який регламентує порядок виплати аліментів, підстави виникнення таких виплат і їх припинення, а також коло осіб, які мають право на отримання аліментних платежів і зобов'язаних їх виплачувати, є розділ п'ятий Сімейного Кодексу РФ.

Як і раніше, прерогативу мають добровільні угоди між зацікавленими особами. При неможливості домовитися про порядок виплати аліментів за угодою, зацікавлена ​​сторона вправі звернутися до компетентного суду за їх призначенням.

Що стосується родової підсудності справ, пов'язаних з аліментних платежами, то, такими судами першої інстанції є мирові судді. Їм підсудна більшість суперечок, пов'язаних з призначенням аліментів, зі зміною їх розміру, звільненням від сплати, а також стягнення неустойки за простроченими платежами.

Окремо розглянуто питання підсудності справ по аліментах районним судам. Пленум вказує, що районні суди розглядають в якості суду першої інстанції справи по стягненню аліментів, якщо одночасно з такою вимогою заявлено вимогу, не підсудна мировому судді. Наприклад встановлення батьківства чи материнства, позбавлення батьківських прав на дітей або про їхнє обмеження.

Також саме районним судам підсудні суперечки, що виникають при оскарженні угод про сплату аліментів. Це можуть бути справи про зміну умов такої угоди, його розірвання або визнання недійсним.

Верховний Суд офіційно закріпив правило, що позови з одночасно заявленими вимогами про стягнення аліментів та про встановлення батьківства можуть подаватися за місцем проживання, як відповідача, так і позивача. Це ж правило застосовується, коли будь-яка зацікавлена ​​особа, яка має право на аліменти, заявляє самостійну вимогу тільки про стягнення аліментів.

Також слід визначати підсудність, якщо позов про стягнення аліментів подається в інтересах осіб, що мають право на отримання аліментів. Дане правило застосовується при заяві вимог про призначення аліментів і про встановлення материнства.

Однак, якщо платник аліментів хоче, наприклад, змінити розмір стягуються з нього аліментів або заявляє вимогу про звільнення від їх сплати, заборгованості по ним, то йому необхідно пред'являти позов тільки за місцем проживання особи, якій він виплачує аліменти (одержувача аліментів).

Наказне та позовне провадження

Світовий суддя, який розглядає справи про стягнення аліментів, використовує в своїй роботі два види судового провадження: наказне провадження і позовне провадження.

Суддя видає судовий наказ про стягнення аліментів, коли заявлено тільки вимога про їх стягнення у відсотковому відношенні від заробітної плати та інших доходів. Така вимога має бути оформлено у вигляді заяви про винесення судового наказу. Якщо особа звернеться до суду з позовною заявою, а не з заявою про винесення судового наказу, то суддя повертає позов назад.

Судовий наказ не видається, якщо заявник хоче призначення аліментів у твердій сумі. При розгляді спорів про призначення аліментів у твердій сумі підлягають з'ясуванню багато обставин. Це вимагає проведення повноцінних судових засідань з викликом і опитуванням сторін по суті спору, дослідження доказів.
Світовий суддя відмовляє у прийнятті заяви про винесення судового наказу в наступних випадках:

Хочете першими читати корисні статтіХочете першими читати корисні статті?на канал в Telegram!

  • Коли боржник вже виплачує аліменти на користь інших осіб.
  • Коли заявляється вимога про отримання аліментів у твердій грошово сумі або одночасно в твердій сумі і в процентному відношенні.
  • Коли з вимогою про стягнення аліментів заявляється вимога про призначення аліментів не з моменту звернення, а за минулий період (в разі ухилення від надання утримання).

Якщо після отримання судового наказу боржник в десятиденний термін подасть на нього заперечення, то суддя, своєю ухвалою скасовує такий наказ і роз'яснює стягувачу його право звернутися до суду з позовом про призначення аліментів в загальному порядку.

Коли між сторонами є укладена і нотаріально засвідчене угоду про сплату аліментів, то звертатися до суду про стягнення аліментів можна лише у випадках, коли одночасно з вимогою про призначення аліментів заявляються вимоги про визнання угоди недійсною або про його розірвання.

Сплата державного мита

Відповідно до податкового законодавствам, при подачі заяв про стягнення аліментів або неустойки за ним на неповнолітніх дітей, заявник звільняється від сплати державного мита. Сума держмита в подальшому стягується з платника аліментів.

Однак, якщо особа, яка сплачує аліменти, хоче змінити розмір аліментних виплат або отримати звільнення від платежів, то їм сплачується держмито, відповідно до встановлених правил, виходячи з ціни позову:

  • Якщо ставиться вимога про зменшення розміру стягуваних аліментів, то держмито розраховується виходячи з суми, на яку зменшуються або збільшуються платежі і видачі, але не більше ніж за рік.
  • Якщо заявляється вимога про звільнення від сплати аліментів, то держмито розраховується виходячи з сукупності залишилися платежів і видач, але не більше ніж за рік.

Залучення інших осіб до участі в справі

Коли справа про стягнення аліментів розглядається суддею в порядку позовного провадження, то в разі встановлення факту виплат відповідачем аліментів іншим особам, такі громадяни, які отримують аліменти, підлягають притягненню до участі в справі в якості третіх осіб без самостійних вимог.

Стягнення аліментів у твердій сумі

Які обставини досліджує суд при призначенні аліментів у твердій грошовій сумі? В цьому випадку діє загальне правило, що розмір аліментів визначається виходячи з матеріального і сімейного стану обох сторін аліментного спору. При цьому суд також враховує інші, що мають значення для справи, обставини кожної зі сторін спору.

Коли визначається матеріальне становище сторін, то до уваги беруться всі види їх доходів (заробітна плата, доходи від підприємницької діяльності, від використання результатів інтелектуальної діяльності, пенсії, допомоги, виплати в рахунок відшкодування шкоди здоров'ю та інші виплати), а також будь-яке належне їм майно (в тому числі цінні папери, паї, вклади, внесені в кредитні організації, частки в статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю).

При встановленні сімейного стану платника аліментів з'ясування підлягають факти наявності у нього інших неповнолітніх або непрацездатних повнолітніх дітей або інших осіб, яких він зобов'язаний за законом утримувати.

При цьому слід враховувати, що під непрацездатними повнолітніми особами, які мають право претендувати на отримання аліментних платежів, слід розуміти осіб, які є інвалідами I, II або III групи, а також громадян пенсійного віку.

Обставини, які суд може врахувати при визначенні суми аліментів, можуть бути наступні заслуговують на увагу факти: інвалідність чи інша непрацездатність відповідача, одержувач аліментів знову приступив до трудової діяльності.

Які факти встановлює суд

Крім неповнолітніх дітей, на отримання аліментів також можуть претендувати наступні категорії:

  • Діти, які досягли повноліття, але є непрацездатними в силу різних причин, які потребують допомоги непрацездатні батьки,
  • Непрацездатний потребує чоловік.
  • Другий чоловік, якому не вистачає матеріальних засобів, на догляд за спільною дитиною, який є інвалідом до досягнення 18 років або дитину-інваліда з дитинства 1 групи. Це ж правило відноситься і до колишнім дружинам, які здійснюють догляд за такими дітьми.
  • Непрацездатні колишнє подружжя, при наявності певних обставин.
  • Інші особи, перелік яких наведено в ст. 93 - 97 СК РФ (брати, сестри, дідусі, бабусі, онуки, вихованці, пасинки, падчерки, вітчима, мачухи).

При стягненні аліментів на користь зазначених категорій осіб, які потребують допомоги, суд встановлює матеріальне становище особи, яка претендує на отримання змісту. Визначається його достатність для повноцінного існування з урахуванням віку, стану здоров'я та інших обставин. Чи може особа задовольняти свої життєві потреби, такі як придбання необхідних продуктів, ліків, плата за ку.

Розмір аліментів у твердій сумі визначається судом виходячи з рівності прав обох сторін, з урахуванням їх матеріальних можливостей і інших обставин, що мають значення для справи. При затруднительности визначення всіх важливих факторів, які можуть вплинути на розмір призначених аліментів, необхідно звернутися до досвідченого сімейному юристу .

Аліменти призначаються виходячи з величини прожиткового мінімуму на території проживання одержувача аліментів для відповідної групи населення: діти, працездатне населення, пенсіонери. Якщо в суб'єкті проживання не встановлені такі значення, то береться прожитковий мінімум по Російської Федерації.

Індексація аліментів

Також необхідно знати, що аліменти, встановлені судом у твердій грошовій сумі підлягають обов'язковій індексації. Індексація проводиться судовими приставами, організаціями, іншими особами, які виплачують платнику аліментів зарплату, пенсію або інші виплати.

Розмір і порядок індексації може бути встановлений в угоді про сплату аліментів, яку сторони мають право укласти з нотаріальним посвідченням. Якщо в ньому не зазначена умова про індексацію аліментів, то застосовується загальний порядок, зазначений вище.

(8 оцінок, середнє: 5,00 з 5)(8 оцінок, середнє: 5,00 з 5)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

3 315

схоже

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online