Рішення суду про стягнення аліментів

  1. Які існують способи стягнення аліментів на забезпечення дітей
  2. У якому порядку розглядаються судом позовні заяви про виплату аліментів
  3. Сума аліментів на одного, двох і більше дітей
  4. Процедура стягнення аліментів на дитину-інваліда
  5. Виконання постанови суду про стягнення аліментів
  6. Зменшення судом суми аліментів та припинення їх виплати
  7. Оцініть статтю

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У Стародавньому Римі словом «аліменти» називали необхідне прожиток
У Стародавньому Римі словом «аліменти» називали необхідне прожиток. Цей термін, що застосовується до сімейного права, і сьогодні зберіг те ж значення. Стягнення аліментів провадиться на користь найбільш вразливих членів сім'ї, які самостійно не можуть забезпечити себе матеріально в даний період часу або протягом усього життя. Сімейний кодекс РФ на законодавчому рівні закріпив права і обов'язки родичів, в тому числі що стосуються їхньої відповідальності за матеріальне забезпечення. Батьки зобов'язані утримувати своїх неповнолітніх (стаття 80 СК РФ) і повнолітніх непрацездатних (стаття 85 СК РФ) дітей, так само як і повнолітні діти зобов'язані брати участь в утриманні своїх батьків (стаття 87 СК РФ). Фінансові зобов'язання по тимчасовому або постійному змістом один одного визначені в статті 89 СК РФ для подружжя, які перебувають у шлюбі або розірвав його. Рішення про стягнення аліментів може бути прийнято судом і щодо інших домочадців. Статися 93 СК РФ зобов'язує повнолітніх братів і сестер містити молодших і непрацездатних. Взаємні обов'язки мають бабусі, дідусі та онуки згідно зі статтями 94 і 95, вихованці та вихователі (стаття 96 СК РФ), пасинки, падчерки, вітчима і мачухи (стаття 97 СК РФ).

Які існують способи стягнення аліментів на забезпечення дітей

Після розлучення батьків діти залишаються жити з одним з них, частіше з матір'ю. Щоб матеріальне становище дітей не погіршився, батько зобов'язаний продовжувати давати гроші на їх утримання. Добровільно роблять це далеко не все. Тому законодавчо передбачено два варіанти обов'язкової сплати аліментів батьками, які проживають окремо.

  • Аліментні угода укладається батьками на підставі добровільної обопільною домовленістю. Документ обов'язково посвідчується нотаріусом, після чого набуває статусу виконавчого листа. В умовах угоди обмовляється сума або відсоток доходу, належні до виплати, а також терміни сплати - щомісяця, щокварталу або раз на півроку. Сторони можуть передбачити можливість індексації або прив'язати виплати до бюджету мінімального забезпечення для даного регіону. Виплата аліментів за нього повинна здійснюватися регулярно і в повному обсязі.
  • У суді вирішуються питання про стягнення аліментів з батьків, які добровільно відмовляються брати участь в матеріальному забезпеченні дітей. Ініціатором звернення виступає батько, з яким спільно проживають діти після розлучення. Це може бути і мати, і батько. Суди можуть розглядати позови від трьох до шести місяців, але в інтересах дитини ці терміни істотно скорочуються. Уже протягом місяця рішення про стягнення аліментів може бути прийнято.

У якому порядку розглядаються судом позовні заяви про виплату аліментів

Заяви про стягнення аліментів можуть прийматися за місцем проживання позивача або відповідача, тобто батька, який ухиляється від утримання дітей. Про нього необхідно зібрати і надати суду якомога більше інформації:

  • точні анкетні дані;
  • адреса, за якою його можна знайти для вручення повістки на засідання суду;
  • довідку про розмір заробітної плати;
  • відомості про майно (автомобіль, житло, гараж, земельну ділянку);
  • інформацію про отримання дивідендів за вкладами і акціям, а також інші доходи.

Щоб довести в суді, які витрати несе батько, який виховує дитину, можна уявити чеки на покупку дитячих речей, шкільного приладдя, квитанції про сплату комунальних платежів, рахунки на оплату медичних послуг, відвідування дитиною спортивних секцій, художніх студій, музичної школи, оздоровчих, санаторних і лікувальних установ. Ці відомості повинні бути враховані судом для задоволення заяви з приводу стягнення грошових коштів в бажаному розмірі.

Інтереси позивача і відповідача в суді можуть представляти самі батьки, а також адвокати та інші уповноважені особи, які отримали дозвіл від учасників процесу. У деяких випадках, коли неможливо підтвердити будь-яку інформацію документально, в суді в якості свідків можуть виступати родичі, сусіди, педагоги або члени місцевих органів опіки та піклування. Особиста присутність батька і матері на час розгляду справи про стягнення грошей не обов'язково. Зате обов'язково присутність прокурора, який здійснює нагляд за дотриманням прав неповнолітніх громадян і законності.

Якщо відповідач, отримавши повідомлення, не є на засідання і не надсилає свого представника, позов з приводу стягнення грошових коштів може розглядатися судом в його відсутність.

Знайшовши докази достатніми, суд приймає рішення про задоволення позову та стягнення грошей з відповідача. Документ вручається обом батькам і передається у виконавчі органи. По закінченню суду рішення може бути оскаржене в суді вищої інстанції.

Сума аліментів на одного, двох і більше дітей

Судом може бути встановлена ​​виплата грошових коштів у формі:

  • процентних відрахувань від заробітної плати;
  • твердій грошовій суми.

Сімейне законодавство України визначає мінімальну суму аліментів на одну дитину . Вона становить чверть доходу батька чи матері, якщо дитина залишилася жити з батьком. Максимальна сума законом не встановлена. При розгляді справи в суді на першому місці залишаються інтереси дитини. Його матеріальне становище не повинно погіршитися після розлучення батьків, тому для визначення розміру аліментів враховуються всі доходи батька, що проживає окремо. Постанова Уряду РФ N 841 від 18 липня 1996 року (ред. Від 9 квітня 2015 г.) визначає перелік видів заробітної плати іншого доходу, з яких виробляється утримання аліментів на неповнолітніх дітей. Він включає гонорари, надбавки, премії, пенсії, стипендії, доходи від підприємницької і старательського діяльності, здачі в оренду майна, дивіденди, паї, компенсаційні виплати, матеріальне заохочення та інше.

Якщо аліменти стягуються з матері, то при народженні дитини з виплат, належних їй за законом, і з материнського капіталу відрахування не проводяться.

Якщо в сім'ї двоє неповнолітніх дітей, за постановою суду з приводу призначення аліментних виплат відповідач зобов'язаний виплачувати третину свого доходу, тобто по 16,5% на кожну дитину. На трьох і більше дітей для сплати коштів доведеться відраховувати половину доходу. Понад 50% заробітної плати та іншої прибутку з відповідача в якості аліментів стягненню не підлягає, скільки б дітей у нього не було.

Рішення суду про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі може бути прийнято, якщо відповідач:

  • не має постійної роботи;
  • частково отримує дохід натуральними продуктами;
  • отримує зарплату, розмір якої відрізняється по місяцях або по сезонах;
  • виїжджає на роботу за кордон і отримує зарплату в іноземній валюті;
  • офіційно безробітний.

Постанова судового органу про стягнення аліментів у формі твердій грошовій суми враховує бюджетний мінімум забезпечення для дітей певного віку того регіону, де вони проживають. Обумовлюється також умова індексації суми виплачуваних аліментів з урахуванням поточної і можливої ​​інфляції. Якщо відповідач веде фермерське або підсобне господарство, виплати можуть призначатися у вигляді натуральних продуктів.

Процедура стягнення аліментів на дитину-інваліда

Батьки, які мають спільну дитину з інвалідністю 1-3 груп, при розлученні вирішують питання змісту його на тих же умовах, що і зміст здорових дітей. Оскільки потрібні чималі кошти на лікування та догляд за дитиною-інвалідом, законодавчо передбачено надання додаткової матеріальної допомоги батьком, який за постановою суду зобов'язаний платити аліменти.

Досягнення дитиною-інвалідом повноліття не може виступати в підставою для припинення аліментних зобов'язань. Але батько, з яким проживає дитина-інвалід, повинен подати нову заяву в суд для призначення виплат дорослому недееспособному або непрацездатному дитині.

Виконання постанови суду про стягнення аліментів

Постанова судового органу про стягнення аліментів вручається позивачеві і відповідачу і підлягає виконанню з моменту прийняття, оскільки дитина постійно потребує матеріальних коштах на утримання. Навіть якщо відповідач (батько або мати) збираються оскаржити винесене судом постанову в суді вищої інстанції, він зобов'язаний виплатити призначену даними судом суму. В іншому випадку починає накопичуватися заборгованість, яку все одно доведеться погашати з відсотками за неустойку.

Рішення суду направляється за місцем роботи відповідача, якщо воно передбачає виплату певної частини із заробітної плати. Адміністрація-роботодавець зобов'язана передати його в бухгалтерію, яка щомісяця буде перераховувати призначену суму в якості аліментів на користь дитини або дітей. Такі ж відрахування будуть проводитися з премій і матеріального заохочення, допомог і компенсацій.

За домовленістю з позивачем відповідач може сам виробляти виплати, призначені рішенням суду:

  • передавати особисто іншого з батьків;
  • відправляти поштовим переказом;
  • пересилати на банківський рахунок.

Самостійно виконуючи постанову суду про виплату аліментів, відповідач повинен зберігати докази виконання покладених на нього зобов'язань: квитанції, чеки або розписки в отриманні грошей, підписані позивачем. Невиконання постанови суду з приводу стягнення і злісне ухилення від сплати коштів тягне за собою відповідальність аж до кримінальної (стаття 157 КК РФ). Але найпоширеніше покарання за несплату аліментів - рішення суду про позбавлення батьківських прав. Це означає, що порушнику буде заборонено бачитися з дитиною і вимагати від нього будь-якої допомоги в старості.

У разі відмови батьків добровільно виплачувати аліменти справа передається у виконавчу службу, яка може накласти арешт на майно та грошові надходження відповідача.

Зменшення судом суми аліментів та припинення їх виплати

Сума аліментів може змінюватися за рішенням суду як в сторону збільшення, так і зменшення. Зацікавлена ​​сторона подає на розгляд суду документи, які свідчать про зміну матеріального або сімейного стану: створення нової сім'ї, народження дітей, втрата працездатності, перехід на утримання інших родичів. Всі доводи уважно розглядаються судом для прийняття об'єктивного рішення.

Приводом для припинення виплати аліментів може бути:

  • досягнення дитиною повноліття;
  • усиновлення дитини іншою особою.

Оцініть статтю

Натискаючи "Задати питання" я погоджуюся з політикою конфіденційності і призначеним для користувача угодою .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online