При позбавленні батьківських прав чи потрібно платити аліменти?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

При вирішенні різноманітних сімейних спорів сучасне законодавство завжди стає на бік неповнолітніх дітей. Їх інтереси знаходяться в пріоритеті, незважаючи ні на які проблеми між батьками. Навіть коли у батька або матері забирають батьківські права, це не звільняє їх від виконання своїх обов'язків по відношенню до дітей.

01

Позбавлення прав матері або батька - доведеться платити аліменти?

За СК (Сімейний кодекс) згідно ст. 69 обоє батьків (або один з них) позбавляються батьківських прав в ситуаціях, коли вони:

  • не хочуть забирати свого малюка з пологового будинку, служби соціального обслуговування, освітнього закладу або мед. організації без будь-якої поважної причини;
  • ухиляються (злісно) від виховання та утримання дитини;
  • справляють психічну або фізичне насильство над своїми неповнолітніми дітьми і зловживають правами батьків;
  • здійснили щодо члена сім'ї злочин;
  • є хронічними наркоманами або алкоголіками.

Багато неповні сім'ї цікавить, які обов'язки залишаються за матір'ю (батьком) при позбавленні їх батьківських прав, а саме - чи потрібно таким горе-вихователям платити аліменти на дітей. Відповідь однозначна. 71 стаття СК каже, що позбавлений прав батько зобов'язаний направляти фінансові кошти на забезпечення своєї дитини. Питання про стягнення аліментів з батька (матері), як правило, вирішується в рамках судового засідання, на якому у відповідача забирають батьківські права.

Після цього колишній батько не зможе отримувати соціальні виплати на дітей, брати участь в їх вихованні. Крім того, він позбавляється права на вимогу виплат з дорослого сина чи дочки на своє власне матеріальне утримання.

Звернемо увагу на дуже цікавий момент. Несплата аліментів на дитину і позбавлення прав на його виховання співвідносяться один з одним. Тут все просто. Суд може позбавити батьківських прав через те, що дорослий не забезпечував дитини матеріально, тобто не платив на нього аліменти. При цьому позбавлення прав на дітей не знімає з горе-батька обов'язки надавати їм фін. підтримку. При наявності законних підстав мати або батько можуть повернути батьківські права (строго через суд). Але це ніяк не змінить їхнє обов'язок перераховувати аліменти на своїх чад.

02

Чи можна допомагати дітям добровільно?

Батько без прав має можливість укласти зі своєю другою половиною світової договір про добровільну наданні матеріальної підтримки колишньої сім'ї. У ньому слід чітко визначитися з розмірами аліментів, порядку і строків їх виплати, а також обговорити всі інші умови. При цьому угода повинна повністю влаштовувати обидві сторони. Також необхідно дотримуватися умова про те, що розмір добровільних виплат не може бути нижче тих сум, які передбачені законами (про це більш детально нижче).

На практиці такі питання, як ми вже відзначали, вирішує суд. Після прийняття рішення судова канцелярія готує виконавчий лист або видає спеціальний наказ. Саме ці документи використовуються для стягнення грошей з недбайливих батьків. Причому судове засідання враховує доходи відповідача, побажання позивача, що представляє інтереси неповнолітніх, бере до уваги багато інших нюансів. І тільки після ретельного розгляду справи призначає аліменти.

аліменти нараховуються з усіх прибутків відповідача. Правда, є і виключення - доходи, які були отримані ним у зв'язку з реєстрацією нового шлюбу, смертю близької людини або народженням дитини в іншій родині. Батьки, позбавлені своїх прав на дітей, зазвичай виплачують допомогу щомісяця:

Важливо! При підписанні мирової угоди недбайливий батько і позивач має право домовитися про одноразову виплату матдопомоги (відразу великої суми, яку зазвичай перераховують на банківський рахунок дитини або іншого з батьків, який займається його вихованням). Також допускається передача будь-якого дорогого майна у розпорядження колишньої сім'ї (легковий автомобіль, нерухомість).

03

Позов на недбайливих батьків - хто може подавати?

Якщо права на дітей залишилися тільки у одного з батьків - наприклад, батька позбавили таких, а маму - ні, жінка може звернутися до суду. Вона подає позовну заяву про стягнення виплат. Аналогічно повинен діяти і тато, якщо мати позбавлена ​​прав на діток. Зверніть увагу! Такий позов подається строго протягом 3 років з моменту, коли дитина отримала права на аліменти. Складати його краще за допомогою юриста. Він підкаже, які папери і довідки потрібно зібрати, як заповнити заяву.

При необхідності правової консультант може представляти інтереси дитини в судових, державних та інших інстанціях. Якщо аліментні відрахування провадяться в добровільному порядку, також бажано користуватися послугами юриста. Він правильно складе угоду. Тоді дитина точно буде отримувати належну йому зміст, причому в повному обсязі.

Правом підготовки позову на позбавлення прав батька володіє орган опіки. Його співробітники представляють інтереси:

  • діток, у яких спочатку був тільки батько або тільки мати;
  • неповнолітніх, чиї батьки (обидва) були позбавлені прав.

У подібних випадках діти віддаються в школу-інтернат або дитбудинок на виховання. А аліменти сплачуються матір'ю або батьком у вигляді перерахування на рахунок спеціалізованого навчального закладу. Інтереси дитини при цьому представляють співробітники прокуратури і органи опіки. Вони подають заяву (зразок наведено нижче) і присутні на судових слуханнях.

Нагадаємо, що позов від одного з батьків про стягнення платежів на забезпечення дитини найчастіше подавати не доводиться. Питання, як було сказано, вирішується автоматично в процесі судового розгляду щодо позбавлення матері або батька прав на дітей.

завантажити зразок позовної заяви про позбавлення батьківських прав

04

Як розраховує аліментні виплати суд - стандартна практика

Давайте розберемося, яким чином і яку суму аліментів платить колишній батько, якщо рішення про їх розмір приймає суд. Найчастіше виплати призначаються так:

  1. 1. За величиною доходів відповідача. На трьох і більше дітей суд зазвичай щомісяця вимагає виплати 1/2 його заробітку, на двох - 1/3, на одного - 1/4. Така методика - найпоширеніша, коли відповідач має стабільну офіційну роботу і гарантований дохід.
  2. 2. За середньої офіційної зарплати по РФ або МРОТ (найменша оплата праці). Перша становить 32 тис. Руб. (2017 г.). А МРОТ дорівнює 7800 руб. Методика використовується для нарахування обов'язкових виплат на непрацюючих громадян (що не мають офіційної роботи).
  3. 3. У фіксованій сумі. Якщо суд підозрює позбавленого прав батька в наявності додаткових незадекларованих прибутків, розмір яких неможливо точно визначити, застосовується саме цей метод нарахування аліментів.

Рішення про виплату допомоги на дітей у вигляді нерухомості або цінностей, а також у формі одноразової перерахування грошей суди приймають вкрай рідко. Зазвичай такий спосіб розрахунків використовується при підписанні мирової (добровільного) угоди.


Приклад розрахунку аліментів судом по першій методиці. Щомісячна плата за працю офіційно працюючого громадянина Петрова Ю.Ю. становить 40 тис. руб. Він був позбавлений батьківських прав на свою єдину дитину. Скільки він буде платити йому за рішенням суду? Все просто:

  • віднімаємо із зарплати Петрова 13% на податки, отримуємо його чистий дохід в розмірі 34800 руб .;
  • множимо 34800 на 0,25 (1/4 частина на одну дитину), отримуємо величину щомісячних аліментів (8700 руб.).

Звільнення від сплати коштів на матеріальне утримання дітей особам, позбавленим прав на їх виховання, не дається. Такі випадки майже не зустрічаються в судовій практиці. Закон захищає неповнолітніх і їх фінансові інтереси. І ніяк інакше.

Позбавлення прав матері або батька - доведеться платити аліменти?
Чи можна допомагати дітям добровільно?
Позов на недбайливих батьків - хто може подавати?
Скільки він буде платити йому за рішенням суду?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online