Позовна заява про встановлення батьківства та стягнення аліментів

  1. норми закону
  2. Як почати процес
  3. Витрати за позовом
  4. Заява доповнюється документами
  5. Процедура і строки проведення
  6. В якому обсязі призначаються аліменти
  7. як оформляти
  8. Реалізація на практиці

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ситуація, коли самотня жінка виховує дитину, зустрічається досить часто

Ситуація, коли самотня жінка виховує дитину, зустрічається досить часто. Добре, якщо у неї достатньо коштів, і вона не відчуває потреби. Однак при несприятливій ситуації їй слід згадати, що у дитини є батько, який також має деякі зобов'язання по відношенню до нього. Навіть якщо раніше батько не виявляв турботи про малюка, йому можна нагадати про це, в тому числі за допомогою закону. Для отримання матеріальної підтримки потрібно подати позовну заяву про встановлення батьківства та стягнення аліментів.

Позашлюбні діти не рідкість, тим більше що збільшується кількість жінок, що бажають виховувати дитину самостійно, не виходячи заміж і не обтяжуючи себе і чоловіка ніякими відносинами - тобто, перебуваючи в статусі самотньої жінки.

Цей статус встановлюється СК (сімейним законодавством) і дає жінці певні можливості для дотримання інтересів своєї дитини - в разі ухилення батька від батьківських турбот.

норми закону

Кодекс, який регламентує сімейні відносини, закріплює за дітьми однакові права і обов'язки перед батьками - факт перебування їх у шлюбі не враховується (ст.53 СК РФ).

Що стосується батьків, то вони зобов'язані утримувати своїх дітей до повноліття, незалежно від свого цивільного стану на момент їх народження.

Згідно зі встановленими законом нормам, можна сказати, що виникнення у дитини прав на матеріальну підтримку і зміст пов'язано з його походженням. При необхідності походження встановлюється.

Як почати процес

Якщо народилася дитина у людей, вільних по відношенню один до одного, і друга сторона не виявила бажання визнати дитину, питання вирішується судом за позовом, яке можуть подати:

  • мати (або батько - за обставинами)
  • орган опіки
  • особа, яка здійснює турботу про дитину
  • сама дитина, коли досягне повноліття
  • опікун, якщо дитина недієздатний.

Ніяких термінів для подачі такого позову немає, подати його можна завжди.

Якщо заява про визнання батька відхилено судом, подається апеляція.

За заявою зацікавленої сторони встановлюється батьківство щодо одного або кількох дітей, що змінює їх права, на майно в тому числі.

При складанні позову потрібно особливу увагу приділити документам, які доводять описані в заяві події і факти.

Сама заява за формою, прийнятою процесуальним законодавством:

Зразок позовної заяви про встановлення батьківства та стягнення аліментів Зразок позовної заяви про встановлення батьківства та стягнення аліментів

Дані, обов'язкові в документі:

  • точне найменування судової інстанції
  • прізвища та імена повністю позивача і відповідача
  • скільки жили разом
  • якщо дитина ще не народився, то термін вагітності
  • дата народження дитини;
  • докази викладених фактів (свідків спільного життя, стосунків, спільного господарства і т.д.)
  • виклад необхідності отримання матеріальної підтримки
  • прохання до суду задовольнити вимогу і призначити виплату аліментів
  • прохання викликати свідків (вказуються їх дані і контакти)
  • клопотання провести генетичну експертизу (тест ДНК), якщо суд побачить у тому необхідність
  • докладний перелік доданих документів
  • дата складання документа
  • підпис.

При встановленні батьківства суд керується одним з двох законів, вибір залежить від дати народження При встановленні батьківства суд керується одним з двох законів, вибір залежить від дати народження. Якщо дитина народилася до березня 1996 року, то як доказ використовуються факти життя разом, загальних витрат по господарству і на дитину, спільна турбота про дитину - чоловік забрав їх з матір'ю з пологового будинку, не відмовлявся від батьківства в розмовах зі свідками.

При народженні дитини після зазначеної дати враховуються вже всі докази, здатні підтвердити факт батьківства.

Тому доказова база спирається на КпШС РФ або СК РФ - відповідно до появи дитини до або після вступу в силу постанов, що впливають на цю частину матеріалу по справі.

Тест ДНК є безперечним свідченням, що батько - саме відповідач, однак при відмові останнього пройти тест, використовуються інші свідчення та факти.

Позов про встановлення батьківства та про стягнення аліментів подається заявником в своєму районі, також можлива подача за місцем проживання передбачуваного батька.

Встановлення батьківства і призначення виплат аліментів можливо і щодо громадян інших держав (Цивільно-процесуальний Кодекс РФ, ст. 402). В цьому випадку можлива подача позову до районного суду за місцем передбачуваного проживання потенційного батька.

Витрати за позовом

Звернення до закону з проблемою встановлення батьківства не обкладаються митом, проте якщо в заяві міститься вимога стягнення аліментів, доведеться сплатити 150 рублів, причому відповідачу.

Заява доповнюється документами

До позовної заяви про встановлення батьківства та стягнення аліментів (зразок наведено вище), додаються такі папери:

  1. другий примірник позовної заяви
  2. свідоцтво / свідоцтва про народження
  3. документи, що доводять факти відносин, спільного життя і загальних витрат по господарству (виписки з будинкової книги, договори, фінансові документи)
  4. квитанція про оплату держмита за аліментні вимоги
  5. свідоцтва близьких відносин і батьківства (особисті листи, фото, довідка про пройдений тесті ДНК).

Процедура і строки проведення

Справа розглядається суддею або судом , На рішення про стягнення аліментів відведено 30 днів.

Однак якщо батьківство не встановлено, у суду є 2 місяці з дати подачі позову на розгляд, оскільки аліменти не стягуються без юридичного обґрунтування.

В якому обсязі призначаються аліменти

Встановлення батьківства і накладення на відповідача обов'язку виплачувати дитині зміст не означає для відповідача обов'язок оплачувати весь період його життя Встановлення батьківства і накладення на відповідача обов'язку виплачувати дитині зміст не означає для відповідача обов'язок оплачувати весь період його життя. Відлік починається тільки після подачі позову про встановлення даного факту. До цього у відповідача не було юридично підтвердженої обов'язку сплачувати, примусове стягнення грошей в цьому випадку не проводиться.

як оформляти

Подається один або два документа, позов про встановлення батьківства і вимога стягнути аліменти (другий оплачується - стягується держмито в розмірі 150 рублів).

Реалізація на практиці

При доказі участі відповідача в появі дитини суд використовує надані матеріали: фото, листи, результати генетичної експертизи. Якщо друга сторона відмовляється від проходження експертизи, позивач отримує додатковий доказ - суд розцінює це як підтвердження факту.

Строки давності для претензій такого роду не встановлені, тому подати позов про встановлення батьківства можна в будь-який момент.

Рішення суду видається обом сторонам. Отриманий документ підтверджує виникнення прав у дитини і обов'язків (і прав, передбачених СК) у його батька. До книги актів цивільного стану вноситься запис, переоформляється свідоцтво про народження дитини.

При розгляді справ про благополуччя дітей, суд виходить з інтересів дитини, крім матеріальної забезпеченості важливо створити дитині нормальну обстановку, у нього повинні бути батько і мати.

Встановлення батьківства зазвичай не викликає ніяких проблем, однак скасувати його складно. Суд задовольнить подібна вимога тільки в разі, якщо рівень життя дитини не знизиться. Якщо дитина буде потребувати без матеріальної допомоги, скасування сплати аліментів не відбудеться - громадянину доведеться виплачувати зміст до повноліття.

Припинення відрахувань здійсниться з дати прийняття рішення, при цьому попередні оплати не повертаються - в інтересах дитини.

Вирішивши звернутися до відповідних інстанцій для вирішення цього питання:

  • Не завадить уважно вивчити законодавчі акти і положення, які стосуються цієї проблеми.
  • Інтернет в якості єдиного джерела інформації не підходить, доведеться прочитати закони в оригіналі.
  • В якості альтернативи можна використовувати онлайн-консультації, або відвідати юридичну консультацію

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online