Позовна заява про стягнення заборгованості по аліментах

  1. причини
  2. Покарання за ухилення
  3. Зв'язок зі службою судових приставів
  4. Звернення до суду
  5. Як правильно скласти позов
  6. По формі
  7. За змістом
  8. Зразок позову про стягнення заборгованості по аліментах

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

479 переглядів

За статистикою, кожен третій платником аліментів ухиляється від обов'язків щодо матеріального забезпечення свого чада. Саме так починають формуватися заборгованості по аліментах, які в окремих випадках досягають декількох сотень тисяч рублів. Однак механізм впливу на безвідповідального батька все ж є - для того, щоб залучити його до відповідальності, знадобиться ініціювати процедуру щодо стягнення аліментних заборгованості.

причини

Заборгованість по аліментах може формуватися з різних причин. Тому відповідальні особи завжди проводять ретельний аналіз для визначення підстави, в силу якого стягувач не отримував обумовлених коштів, - це можуть бути як незалежні від платником аліментів непрості життєві обставини, так і його прямий умисел, спрямований на збереження власних грошей.

Наприклад, за втрату роботи, погіршення здоров'я або відсутність фіксованого і постійного доходу до другого з батьків, швидше за все, не будуть застосовані жорсткі заходи відповідальності. Якщо ці та аналогічні їм причини мають тривалий характер, але не несуть у собі прямого умислу і не містять фактичної вини платником аліментів, в судовому порядку може бути прийнято рішення про зменшення суми аліментних відрахувань. Коли життєві обставини боржника виявляються гранично непростими, а підстави для несплати аліментів - досить поважними, суд повністю або частково знімає з людини утворилася заборгованість (ст. 114 СК РФ). І все ж виплачувати аліменти надалі, нехай і в більш скромному обсязі, йому доведеться так чи інакше. Як тільки матеріальне становище чоловіка виправиться, жінка матиме право подати позов про перегляд розміру виплат в сторону їх збільшення.

Зменшення розміру аліментів можливо тільки при наявності позову, своєчасно поданого платником до мирового суду. Якщо чоловік не подав відповідну заяву і просто вирішив не нараховувати виплати на дитину протягом 2 місяців і більше, це з великою часткою ймовірності буде розцінено як ухилення, навіть незважаючи на можливу наявність правдивості.

Однак, як показує статистика, в більшості випадків батьки все ж стають свідомими ухильниками, тобто проводять різні нечесні маніпуляції, після яких на утримання дітей утримуються куди менші суми. Йдеться про навмисне приховування або заниження реальних доходів, переоформлення особистого майна на інших осіб, постійне переміщення з місця на місце без сповіщення стягувача та ін. Якщо жінка підозрює чоловіка в подібних махінаціях або навіть має на руках підтверджують це матеріали, вона зможе не тільки отримати всю суму заборгованості за період несплати (ст. 113 СК РФ), але і залучити боржника до відповідальності в рамках закону.

Покарання за ухилення

За навмисне несплату аліментів чоловік може бути притягнутий до цивільно-правової відповідальності, що виражається у вигляді стягнення неустойки. Сторони вправі домовитися про суму штрафу і укласти добровільну угоду про його погашення, однак якщо прийти до консенсусу не вдасться, розмір буде розрахований автоматично за схемою «0,5% від загального боргу за кожен день прострочення». Якщо ж нарахування аліментів проводилося за мировою нотаріальному договором, то неустойка повинна складати стільки, скільки було обумовлено в положеннях цього документа.

Крім того, в рамках цивільно-правової відповідальності на недбайливого платником аліментів може бути покладена і обов'язок по відшкодуванню збитків, але тільки в тому випадку, якщо дана сума не буде покрита неустойкою. Наприклад, про відшкодування збитків правомірно говорити тоді, коли дитині потрібні ліки, які мати планувала купити на аліменти, що надходять з боку батьки. Однак виплати від чоловіка приходити перестали, в зв'язку з чим жінка не тільки не змогла придбати медикаменти для неповнолітнього, але і була змушена понести додаткові витрати у зв'язку із загостренням його хвороби. При зверненні до суду вона зможе зажадати як погашення заборгованості, так і виплати неустойки та компенсації за непередбачені витрати.

До боржника також можуть бути застосовані заходи адміністративної відповідальності. В першу чергу за їх накладення відповідальний судовий пристав-виконавець, покликаний здійснювати стягнення виплат відповідно до виконавчим листом . Контролюючі функції закріплені за судовими приставами-виконавцями Федеральним законом №229-ФЗ. Так, ці уповноважені особи можуть:

  • накладати на ухильника штрафи (аж до 20 000 рублів);
  • заарештовувати його банківські активи або в примусовому порядку списувати звідти гроші;
  • забороняти боржнику вчиняти правочини з належним йому майном;
  • забороняти виїжджати за кордон;
  • обмежувати можливість брати кредити;
  • позбавляти прав на водіння транспортними засобами.

При необхідності відшкодувати матері суму заборгованості, що утворилася судові пристави-виконавці вправі звертати увагу не тільки на власне дохід платником аліментів, а й на його сторонню власність. Йдеться про депозитні комірки, заощадження в національній або іноземній валюті, житло, яке може бути реалізовано, відчужене на користь матері дитини або продано уповноваженими співробітниками для передачі їй виручених коштів. Підсумкову чергу майнового стягнення (тобто порядок того, що і за чим буде відчужуватися / продаватися) визначає сам пристав, а боржник в даному випадку може лише запропонувати ту чи іншу цінність.

Якщо жінка не нагадує платником аліментів про необхідність погасити заборгованість, це зовсім не означає, що він може і далі ухилятися від своїх обов'язків. Мати має право ініціювати захід по стягненню грошей в будь-який момент часу, не обмежуючись навіть повноліттям дитини. Сума може бути утримана і після досягнення нею віку 18 років протягом ще 3 років - такий термін позовної давності у цих справах. Автоматично, тобто без проведення розгляду, батько звільняється від зобов'язання щодо сплати заборгованості лише в одному випадку - у разі смерті. Борг переходить до людей, які успадковують майно покійного, і розраховується пропорційно часткам, отриманим кожним з них.

Нарешті, ухильники і злісний неплатник аліментів ризикує зіткнутися з кримінальною відповідальністю в рамках ст. 157 КК РФ. За порушення судової постанови або світового нотаріального аліментного угоди і відмова від змісту неповнолітнього / непрацездатного дитини можуть бути призначені наступні види покарань:

  • виправні або примусові роботи (до 1 року);
  • взяття під варту (до 1 року);
  • арешт (до 3 місяців).

Крім того, жінка може спробувати позбавити чоловіка батьківських прав за незацікавленість в житті дитини та ігнорування першорядних потреб неповнолітнього.

Зв'язок зі службою судових приставів

Якщо відрахування аліментів повинно було здійснюватися за судовою постановою і виконавчим листом, матері знадобиться звернутися до територіальної службу судових приставів з клопотанням (заявою) про стягнення заборгованості з платника та недопущення її подальшого формування. Складання подібного документа потрібно тому, що судові пристави відповідають лише за налагодження виконавчого провадження в кожному конкретному випадку, але не контролюють надходження виплат на рахунок одержувача. Порядок дій буде виглядати наступним чином:

  1. Звернення в регіональну ССП і повідомлення судових приставів про освіту заборгованості.
  2. Написання заяви з проханням ініціювати перевірку щодо платником аліментів і з'ясувати причини формування боргу.
  3. Після закінчення 30 днів з моменту прийняття і реєстрації заяви - отримання відомостей про підсумки розгляду справи і заходи реагування.

Клопотання про розрахунок заборгованості, що накопичилася складається у довільній формі, проте в ньому обов'язково вказуються:

  • назва відділення ССП;
  • інформація про одержувача і платника (ПІБ, адреса реєстрації та фактичного проживання, номера телефону);
  • повне найменування документа;
  • відомості про виконавче провадження (коли почалося, який пристав-виконавець був за це відповідальний);
  • дата останнього зарахування коштів;
  • причини несплати (якщо відомі зі слів боржника);
  • часовий відрізок накопичення боргу;
  • прохання про розрахунок і відшкодування заборгованості;
  • перелік матеріалів, що додаються;
  • дата і підпис.

назва відділення ССП;   інформація про одержувача і платника (ПІБ, адреса реєстрації та фактичного проживання, номера телефону);   повне найменування документа;   відомості про виконавче провадження (коли почалося, який пристав-виконавець був за це відповідальний);   дата останнього зарахування коштів;   причини несплати (якщо відомі зі слів боржника);   часовий відрізок накопичення боргу;   прохання про розрахунок і відшкодування заборгованості;   перелік матеріалів, що додаються;   дата і підпис

Завантажити зразок клопотання Завантажити зразок клопотання

На підставі поданої заяви судовий пристав зобов'язаний:

  • викликати боржника на прийом аж до примусового приводу до установи;
  • роз'яснити батькові його обов'язки за змістом неповнолітнього;
  • сповістити про заходи відповідальності, які будуть застосовані до тих, хто ухиляється в разі недотримання розпорядження про швидке погашення заборгованості.

Якщо дана профілактична бесіда ні до чого не приведе, судовий пристав матиме право розпочати заходи:

  • по обмеженню прав неплатника;
  • щодо арешту його власності і майна для подальшої реалізації на користь заявниці;
  • по передачі матеріалів справи до Прокуратури для порушення кримінальної справи.

Судовий пристав також повинен буде видати жінці довідку про період накопичення і розмір боргу. Саме цей документ знадобиться додати до позовної заяви в суд в якості основного доказу.

Звернення до суду

Закон залишає за стягувачем право особистої ініціативи. Це означає, що в разі невдоволення перебігом справи (наприклад, при відвертому бездіяльності пристава-виконавця або прийняття ним недостатніх заходів) жінка також має можливість звернутися безпосередньо в судову інстанцію. Сюди ж, пропускаючи етап з територіальної ССП, рекомендується йти, коли:

  1. Сплата аліментів мала здійснюватися не за судовим постановою і виконавчим листом, а по нотаріальному угодою, положення якого залишились проігноровані кожним з батьків.
  2. Крім заборгованості, що утворилася мати дитини бажає стягнути з батька неустойку і / або збитки, що зазнали.

Відповідну позовну заяву подається до канцелярії мирового суду за місцем проживання або відповідача, або позивача (на вибір).

Як правильно скласти позов

Позовна заява про стягнення заборгованості по аліментах складається з універсальної формі в рамках ст. 131-132 ЦПК РФ з додатком документальних підтверджень, які обгрунтовують пред'являються претензії. Документ повинен відповідати встановленому стандарту як за своєю формою, так і за своїм змістом.

По формі

заява про розрахунку аліментного обов'язку включає в себе всі типові частини, характерні для позовних прохань в принципі. це:

  1. «Шапка», в якій вказується назва і місце розташування мирового суду, а також повні ПІБ і адреси проживання як позивача, так і відповідача.
  2. Назва документу.
  3. Мотивувальна частина, що викладається в довільній формі. Тут вказуються основні матеріали справи, описується суть конфлікту, наводяться посилання на нормативно-правові акти.
  4. Прохальна частина, в якій точно і ємко розкриваються вимоги позивача по відношенню до відповідача.
  5. Додатки, де перераховуються супроводжують справу матеріали.

За змістом

Зміст позовної заяви про відшкодування заборгованості виявляється вже більш визначеним і конкретним. Так, починаючи з мотивувальної частини, сюди потрібно включити:

  • відомості про судовий наказ / світовому нотаріальному угоді, в рамках якого повинні були нараховуватися аліментні виплати;
  • інформацію про загальний дитину (ПІБ, дата народження);
  • дані про фактично надходили відрахування і, навпаки, про період несплати;
  • ціну позову, або, за іншим варіантом, суму боргу (якщо відбувалося звернення в ССП, обов'язково вказати ПІБ пристава-виконавця, найменування органу, дату і номер постанови про проведення розрахунку);
  • вимога стягнути борг в певному розмірі, а також утримати неустойку і / або компенсувати понесені збитки;
  • перелік додатків;
  • дату і підпис.

У комплекті із заявою повинні йти копії таких документів (оригінали приносяться в зал судового засідання):

  • паспорта обох боків;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • свідоцтво про укладення / розірвання шлюбу або свідоцтво про встановлення батьківства;
  • судову ухвалу / нотаріальне угоду про сплату аліментів;
  • постанову судового пристава про виконавче провадження;
  • довідка про розрахунок заборгованості (якщо проводилося звернення в ССП);
  • виписка з будинкової книги, яка визначає місце проживання позивачки та її дитини;
  • папери, що підтверджують вчинення витрат тільки з боку матері (чеки, виписки з банківських рахунків та ін.);
  • квитанція про оплату державного мита в розмірі 300 рублів (сплачується відповідачем, тобто тим, хто не уявляє і не захищає інтереси дитини, а діє для відстоювання своєї позиції).

Заява з копіями доданих матеріалів повинно бути представлено в 2 примірниках, один з яких подається в судову канцелярію, а другий - відправляється другого з батьків цінним листом з повідомленням про вручення та описом вкладення. Після починається судочинство у справі.

В ході слухань суддя уважно вислухає аргументи як позивача, так і відповідача, і ознайомиться з усіма аспектами, які можуть мати відношення до розгляду, - це фінансова ситуація, трудова зайнятість, стан здоров'я та сімейний стан обох сторін. В даному випадку захист інтересів неповнолітньої дитини зовсім не гарантує позивачеві перемогу - суд винесе рішення на користь тієї людини, чия аргументація виявиться більш грунтовної і переконливою.

Зразок позову про стягнення заборгованості по аліментах

Як приклад позову може використовуватися наступну заяву, подану в мировий суд в зв'язку з ухиленням батька від змісту його неповнолітньої дитини. У своєму зверненні жінка просить не тільки стягнути суму боргу, що утворився, а й змінити схему нарахування аліментів з частки на тверду грошову суму. В якості причини називається відсутність у відповідача постійного фіксованого доходу в даний момент.

В якості причини називається відсутність у відповідача постійного фіксованого доходу в даний момент

Завантажити зразок позову

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online