Позовна заява про розірвання шлюбу та про стягнення аліментів

  1. вибір суду
  2. Правила подачі позову
  3. Пакет документів
  4. оплата держмита
  5. Рекомендації по складанню заяви

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Підставою для подачі заяви на аліменти і розлучення може служити така ситуація, коли один з розлучається батьків не бажає оплачувати утримання своїх утриманців

Підставою для подачі заяви на аліменти і розлучення може служити така ситуація, коли один з розлучається батьків не бажає оплачувати утримання своїх утриманців. Позов необов'язково подавати, якщо опікун, з яким залишився дитина, не має потреби в грошах, або всі фінансові питання між сторонами були вирішені за взаємною домовленістю . При подачі заяви в завдання судової інстанції входить визначення розмірів і порядок виплат, а також місце, де будуть проживати діти.

вибір суду

Згідно з вимогами російського законодавства, позовну заяву про розірвання шлюбу та стягнення аліментів може подаватися світовому чи федеральному судді. Перший варіант вибирається, якщо справа стосується таких питань:

  • судового наказу ;
  • розірвань шлюбів за відсутності між сторонами суперечок з приводу дітей і їх змісту;
  • розділів майна, спільно нажитого в період шлюбу, якщо його загальна вартість не перевищує 50000 руб .;
  • інших виникають з сімейно-правових відносин справ, крім оскарження материнства чи батьківства, позбавлення або обмеження батьківських прав , Усиновлення дітей і визнання недійсним існуючого шлюбу;
  • суперечок з приводу майна (крім питань, що стосуються результатів інтелектуальної діяльності і спадщини);
  • визначення порядку використання майна.

Розглядом справ, яких немає в цьому списку, займаються районні або міські суди. Хоча іноді кілька вимог, що відносяться до різних судових інстанцій, об'єднуються в одному позові для прискорення процедури. Деякі з них при подачі позовів окремо мав би вирішувати мировий суддя, інші - загальні суди. Але після об'єднання всі питання розглядає тільки районна судова інстанція. Більш того, якщо спочатку справу розглядав у світовій суд, при зміні обставин і підсудності позов передається федеральним суддям.

Правила подачі позову

Закон передбачає, що позовна заява про розірвання шлюбу і стягнення аліментів необхідно подавати в письмовому вигляді, вказуючи таку інформацію:

  • назва судової інстанції, в яку направляється позов;
  • П.І.Б та місце проживання заявника або його назву і місцезнаходження, якщо в якості позивача виступає юридична особа;
  • опис проблеми - порушення або загрози порушення інтересів, прав і свобод заявника та його вимог;
  • підстави для вимог і докази цих обставин;
  • ціна позову, якщо він виражається в певній сумі, і розрахунок необхідних виплат.

У тексті документа може міститися інформація про дотримання порядку звернення до боржника, якщо це передбачається договором між сторонами або федеральними законами. Крім того, в ньому обов'язково міститься список документації, що додається до заяви. Тут же іноді вказуються телефонні номери та електронна пошта заявника, боржника або їх представників. А для пошуку зразка позовної заяви про розірвання шлюбу та про стягнення аліментів можна звернутися безпосередньо в судову інстанцію або скачати у нас нижче по тексту.

Завантажити позовну заяву про розлучення і аліменти можна тут.

Пакет документів

Для того щоб розірвання шлюбу та стягнення аліментів було підтверджено судовою інстанцією, а ймовірність прийняття позитивного рішення вище, заява повинна супроводжуватися такою документацією:

  • копіями паспортів заявника та боржника, свідоцтв про укладення шлюбу і народження спільних дітей (які є неповнолітніми при подачі позову);
  • довідками про доходи кожної зі сторін;
  • довідками про склад сімей заявника та боржника - отримати такі документи можна за місцем проживання кожного;
  • довіреністю (при представленні інтересів заявника його довіреною особою);
  • підтвердженням оплати мита (квитанцією).

Перелік може розширюватися іншими документами - наприклад, довідками з медустанов, які потрібні для підтвердження вимог вагітної дружини не тільки на утримання дитини, але і на своє. Кількість примірників заяви на розірвання шлюбу та доданих до нього пакетів документації має дорівнювати числу учасників справи. Зазвичай їх три - для заявника, батька-боржника та суду.

оплата держмита

Подаючи позов про розірвання шлюбу та стягнення аліментів, слід знати про особливості оплати послуг державної установи Подаючи позов про розірвання шлюбу та стягнення аліментів, слід знати про особливості оплати послуг державної установи. На підставі ст.333 російського Податкового кодексу держмито не оплачується заявником. Однак ще одна стаття (333) передбачає виплату мита, розмір якої пропорційний вимог позову. Стандартний розмір становить 600 руб., А за вирішення спорів з приводу неповнолітніх дітей доведеться заплатити ще 300 руб. Якщо подається вимога на виплату змісту, величина мита підвищується на 150 руб., А при необхідності отримувати аліменти ще й матір'ю, на триста.

Іноді оплачувати держмито, подаючи позовну заяву в суд, доводиться і заявнику. Але тільки для таких ситуацій, коли зменшується або збільшується величина аліментів. Розміри оплати відповідають величині змін. Реквізити банку, що вимагаються для оплати послуги, можна дізнатися в канцелярії суду. А квитанцію, що підтверджує погашення мита, слід обов'язково додати до позову.

Рекомендації по складанню заяви

Складаючи заяву на розлучення і аліменти, слід дотримуватися стандартних вимог, зазначених в зразку документа Складаючи заяву на розлучення і аліменти, слід дотримуватися стандартних вимог, зазначених в зразку документа. Однак, для того щоб збільшити шанси на позитивне рішення, прискорити процес і уникнути додаткових питань при розгляді справи бажано керуватися ще й такими рекомендаціями:

  • вказуючи всю інформацію про ситуації, що склалася, слід посилатися на статті російських законів;
  • викладаючи факти з приводу розлучення, слід обміркувати формулювання і причини розірвання шлюбу. Інформації повинно бути якомога більше;
  • подаючи позов на аліменти, слід описати, як ставиться чоловік-відповідач до дітей - чи бере участь у вихованні, чи допомагає з навчанням, чи дарує подарунки. Відсутність участі батька (або, набагато рідше, матері) в утриманні дитини, є додатковим приводом для швидкого вирішення питання.

При викладі аргументів бажано посилатися на ті докази, які додаються до позову - медичні довідки, характеристики з дитячих освітніх установ і свідчення близьких сім'ї людей. Документи зі шкіл і дитсадків можуть містити свідоцтва представників цих організацій про участь відповідача в житті дітей.

При відсутності постійних доходів бажано вимагати від відповідача фіксованих виплат. Таким чином, навіть якщо боржник не працює , Його борг буде накопичуватися. Найчастіше розмір аліментів у цьому призначається залежно від середньої зарплати по країні. І, нарешті, останнім нюансом при подачі заяви на розлучення через суд є участь в його складанні кваліфікованого і досвідченого юриста. З його допомогою виключається ймовірність помилки з боку заявника, а, значить, підвищуються шанси на успішне завершення справи.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online