Позовна заява про розірвання шлюбу і стягнення аліментів (зразок)

  1. Коли необхідно позовну заяву
  2. Кому покладені аліменти
  3. діти
  4. колишній чоловік
  5. Як правильно скласти позов
  6. Зразок позовної заяви про розірвання шлюбу та стягнення аліментів 2019
  7. Завантажити зразок для скачки
  8. Завантажити картинку зразка
  9. куди нести
  10. держмито
  11. документи, що додаються
  12. Що далі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

1 968 переглядів

Конфлікти при розірванні шлюбу - не рідкість. І, коли вони виходять за рамки особистих претензій і призводять до зіткнення законних інтересів і свобод подружжя, повноваження по їх вирішенню передаються суду. Орган правосуддя, керуючись законодавчими актами та враховуючи доводи сторін, в примусовому порядку призводить суперечка до справедливого вирішення. Від зацікавленої сторони потрібно лише правильно оформити позовні вимоги і переконливо аргументувати свою позицію.

Коли необхідно позовну заяву

Розірвання шлюбу без дітей і при повній згоді подружжя виробляється через органи РАГС. Участь судді також не потрібно, якщо із заявою про розлучення звертається чоловік безвісти зниклого, недієздатного чи засудженого до позбавлення волі за злочин (не залежно від наявності спільних дітей).

У всіх інших випадках шлюборозлучний процес здійснюється в суді, в порядку позовного провадження. І заявити про бажання припинити подружній союз подружжя може за допомогою подачі позову.

Позов при розлученні обов'язковий *:

  1. При наявності загальних (в тому числі і усиновлених) неповнолітніх дітей.
  2. У разі категоричного незгоди одного з подружжя з розлученням.

* - якщо відомо місце знаходження кожного чоловіка, ніхто з них не позбавлений волі або дієздатності.

Також нерідко під час розірвання шлюбу постає питання стягнення аліментів. Він може бути дозволений мирно, через укладення угоди між подружжям, в якому вони спільно призначать суму щомісячного утримання, порядок її виплати та інші значущі доповнення.

Коли домовитися не виходить, справа передається на розгляд до судового органу. Воно може бути дозволено:

  1. Спільно з вимогами про розірвання (потрібен позов).
  2. Окремо, до або після розлучення, в порядку наказного провадження - про стягнення аліментів у відсотковому співвідношенні (необхідна заява, що складається за аналогією з позовом).
  3. Окремо від справи про розірвання шлюбу, в порядку позовного провадження - про стягнення аліментів у твердій сумі (потрібен позов).

Іншими словами позов про розірвання шлюбу та стягнення аліментів необхідний в разі, коли на розлучення подає один з подружжя або батьки неповнолітніх дітей. Якщо ж розрив шлюбних відносин оформляється в органі ЗАГС , Заяву про стягнення аліментів складається окремо і направляється в суд в якості самостійного вимоги.

Кому покладені аліменти

Позовні вимоги повинні бути законними і аргументованими. Тому перш, ніж включати в заяву прохання про стягнення аліментів, важливо переконатися в тому, що заявник має повне право на їх отримання.

діти

Перша обов'язок батьків - забезпечити дитині умови для нормального розвитку і зростання. А без достатньої матеріальної бази це неможливо.

З припиненням подружніх відносин їм важливо не забувати про батьківський борг, який залишається в законну силу до повноліття спільних дітей, і брати участь в їх житті, не залежно від місця проживання і сімейних обставин.

Аліментні зобов'язання, як правило, накладається на батьків, чиє місце проживання визначено окремо від дитини. Якщо після розлучення колишнє вони залишаються жити разом, стягнення аліментів може бути вироблено з чоловіка, що не бере участі в утриманні дитини.

Згідно із законом мінімум, на який може розраховувати неповнолітня дитина - це 1/4 від доходів свого батька. Двоє дітей повинні отримувати 1/3, а троє і більше - половину.

У суму, з якої виділяється вказаний відсоток, входять:

  • заробітна плата (гонорари, грошове утримання, посадовий оклад, надбавки, премії, винагороди та т. п.);
  • пенсії (крім пенсії по втраті годувальника);
  • стипендії;
  • допомоги по безробіттю або тимчасової непрацездатності;
  • грошова компенсація у зв'язку зі звільненням;
  • доходи від підприємницької діяльності;
  • доходи від здачі майна в оренду;
  • дивіденди, доходи від володіння часткою статутного капіталу господарського товариства;
  • матеріальна допомога;
  • суми, отримані за договорами;
  • компенсація шкоди, заподіяної здоров'ю платника;

З усіх перерахованих сум аліменти утримуються після вирахування податків.

Виходячи з сімейного, матеріального становища сторін та інших значимих обставин, частка відрахувань може бути зменшена або збільшена, або призначена до виплати у твердій грошовій сумі.

Розмір твердої грошової суми визначається в порядку позовного провадження, коли дохід платника нестабільний, зазначений недостовірно або відсоток з нього не дозволяє покрити потреби одержувача.

Зазначений платіж батько повинен буде передавати на утримання дитини щомісяця, до моменту досягнення нею повноліття, або до тих пір, поки він не буде переглянутий у зв'язку зі зміною прожиткового мінімуму або фінансового стану сторін.

колишній чоловік

Згідно ст. 90 Сімейного кодексу РФ, правом на отримання аліментів після розлучення мають і колишнє подружжя. Вимога про примусове стягнення аліментів може направити:

  1. Дружина в період вагітності або до досягнення спільною дитиною трирічного віку.
  2. Чоловік, який доглядає за загальним неповнолітньою дитиною-інвалідом або інвалідом I групи з дитинства.
  3. Інвалід I-III групи, якщо інвалідність настала до розлучення або протягом року після.
  4. Колишній чоловік, який досяг пенсійного віку не пізніше, ніж через 5 років після розірвання шлюбу (у разі його тривалості).

Встановленої процентної ставки від доходів при цьому не існує. Розмір аліментів визначається у твердій сумі з урахуванням нужденності одержувача і достатку платника.

Однак у присудженні щомісячного утримання суд може і відмовити. Це відбувається, якщо:

  • непрацездатність потребує виникла в результаті зловживання спиртними напоями, прийому наркотичних речовин або здійснення умисного кримінально караного діяння;
  • шлюб був нетривалим (як показує практика, від 1 до 3 років, але, якщо непрацездатність наступила в результаті народження загального дитини, термін значення не має);
  • претендент на отримання аліментів у сім'ї поводився недостойно (визначення цього фактора відноситься до компетенції судді, це може бути недотримання законних інтересів членів сім'ї, безчестя у вихованні дітей та несення витрат на загальні потреби, аморальну поведінку і т. п.).

Стягнення аліментів у твердій сумі - це завжди спір, так як однозначного положення щодо їх розміру в законодавстві немає. І, якщо сторони не досягли в цьому питанні згоди, вони можуть попросити про вирішення спору в позовній заяві про розлучення.

Як правильно скласти позов

На що слід звернути увагу позивачам при складанні позову:

  • Структура.
  • Обов'язкові пункти.
  • Необхідність посвідчення.
  • спосіб написання

Структура заяви включає чотири блоки:

  1. Вступний. У ньому потрібно вказати ПІБ подружжя, адреса їх проживання і найменування судового органу.
  2. Описовий. Містить всю основну інформацію про мету, причини звернення, факти, на яких будує свою позицію позивач, і докази ім.
  3. Прохальний. Відображає позовні вимоги, тобто те, чого заявник хотів би домогтися за допомогою звернення до суду.
  4. Додатки. Розкриває перелік документів та інших прикріплених до справи матеріалів.

При цьому зміст позовної заяви регламентується ст. 131 Цивільного процесуального кодексу РФ. Крім уже перерахованих вище відомостей в позові важливо вказати:

  • суть порушення або загрози порушення прав заявника (відмова чоловіка подати спільну позовну заяву про розлучення і підтвердити свої аліментні зобов'язання в розмірі, зазначеному позивачем);
  • причини розірвання шлюбу (якщо рішення було прийнято не обопільно);
  • вік і число загальних (в тому числі і усиновлених) дітей;
  • додаткові обставини, які можуть вплинути на розмір стягуваних аліментів (стан здоров'я потенційного одержувача, група інвалідності, рівень доходів, необхідність участі колишнього чоловіка в додаткових витратах на дитину і т. п.);
  • ПІБ, місце проживання та повноваження представника (якщо він виступає від імені позивача).

Найнижче, викладеного позивачем в заяві, повинна стояти його підпис. Без неї позов прийнятий не буде.

Позов може бути написаний трьома способами:

  1. Від руки.
  2. За допомогою ПК (в роздрукованому вигляді).
  3. У формі електронного документа, засвідченого посиленою кваліфікованої підписом.

У перших двох випадках документ подається особисто до суду, поштою або через представника. У третьому - за допомогою мережі «Інтернет».

Зразок позовної заяви про розірвання шлюбу та стягнення аліментів 2019

Як наочний приклад позовної заяви про розірвання шлюбу та стягнення аліментів можна розглянути типовий зразок.

Завантажити зразок для скачки

1 968 переглядів   Конфлікти при розірванні шлюбу - не рідкість завантажити зразок

Завантажити картинку зразка

Завантажити картинку зразка

куди нести

Справи про розірвання шлюбу та стягнення аліментів Цивільним процесуальним кодексом РФ віднесені до підсудності мирових суддів. До компетенції районного суду вони переходять тільки при одночасній подачі вимог про визначення місця проживання дитини або порядку спілкування з ним і суперечок про розподіл спільно нажитого майна.

Уповноважений мировий суддя повинен бути закріплений за ділянкою, де зареєстровано місце проживання відповідача (дружина заявника). Але заявник має право змінити територіальну підсудність на свій розсуд, якщо при ньому перебуває неповнолітня дитина або стан здоров'я його самого не дозволяє виїхати до судді за місцем реєстрації чоловіка.

Позов також може бути поданий віддалено: поштою, через інтернет-портал суду або через представника.

У першому випадку позивачеві необхідно нотаріально засвідчити свій підпис і відправити позов і всі додані до неї документи цінним листом. Надалі він може направити клопотання про розгляд спору в свою відсутність і попросити переслати копії судового рішення по пошті або з'явитися на засідання особисто.

Подача позовної заяви через офіційний сайт суду можлива тільки після посвідчення особистої посиленою кваліфікованої підписом позивача.

Як варіант, можна скористатися відповідним віртуальним сервісом на порталі https://ej.sudrf.ru. Але для цього заявник повинен мати підтверджений аккаунт на Єдиному порталі державних послуг (підтвердження в даному випадку проводиться в спеціалізованих засвідчують центрах, при особистому візиті користувача).

Також заявник має право уповноважити на вчинення частини або всього обсягу завдань в рамках шлюборозлучного процесу свого представника. Їм може бути будь-який дієздатний повнолітній громадянин (краще юрист), на якого буде оформлена нотаріальна довіреність.

держмито

За подачу позовної заяви про розірвання шлюбу, згідно зі ст. 333.19 Податкового кодексу РФ, позивач зобов'язаний заплатити держмито в розмірі 600 рублів.

Суперечка про стягнення аліментів розглядається безкоштовно.

документи, що додаються

Перелік доданих до позову паперів регламентується ст. 132 ЦПК РФ. У нього повинні входити:

  1. Копія заяви.
  2. Квитанція про оплату держмита.
  3. Довіреність позивача (якщо від його імені виступає представник). *
  4. Доведення правомірності вимог, що пред'являються + копії.
  5. Розрахунок суми, стягуваної з відповідача (і копія).

* - довіреність законному представнику недієздатного заявника не вимагається.

Стосовно до шлюборозлучного процесу зі стягненням аліментів в якості доказів повинні бути пред'явлені такі документи:

  • посвідчення особи;
  • свідоцтво про шлюб;
  • свідоцтво про народження або усиновлення офіційно визнаних дітей;
  • довідка про стан здоров'я;
  • виписка про доходи;
  • довідка про місце проживання дитини та ін.

Що далі

Після надходження позову суддя вирішує питання про його прийнятті. Проблеми можуть виникнути в наступних випадках:

  1. Невірно певна підсудність.
  2. Подача заяви недієздатною особою.
  3. Відсутність підпису позивача або його уповноваженого представника.
  4. Аналогічний позов від цього ж заявника вже прийнятий у виробництво.
  5. Не дотримано встановлені законом правила щодо форми і змісту заяви.
  6. Поданий не повний пакет обов'язкових документів.

За двома останніми пунктами заяву буде залишено без руху. Про це позивач отримає мотивовану ухвалу із зазначенням помилок і проханням виправити їх у встановлений термін, після чого справу буде прийнято до провадження з моменту первісної подачі позову.

В інших випадках заява повертається направив його особі з коментарями щодо причин і рекомендаціями про те, як дотримати встановлений порядок.

Всі рішення і визначення з приводу прийняття або неприйняття позову приймаються суддею протягом п'яти днів.

Після того, як справу буде прийнято до провадження, суддя оголошує про початок підготовки до судового розгляду. В процесі уточнюються необхідні відомості, виявляються супутні значимі обставини, вимагаються докази, які сторони не можуть отримати самостійно.

По завершенню підготовчого етапу призначається дата засідання. У залі суду сторони присутні за бажанням. Якщо його немає або особисто з'явитися на слухання для позивача або відповідача важко, ними прямує відповідне клопотання з проханням розглянути справу у його відсутність.

Всього з моменту прийняття позову до провадження і до моменту прийняття остаточного рішення у справі має пройти не більше одного місяця. Цей термін встановлений для світових суддів і справ про стягнення аліментів ст. 154 ЦПК РФ.

У разі затягування розгляду зацікавленою стороною може бути подана скарга на порушення порядку судочинства. Але при цьому важливо пам'ятати про право судді відкладати засідання щодо розірвання шлюбу на термін до трьох місяців.

З рішення сторонам потрібно взяти виписку і з нею податися до органу РАЦС за місцем свого проживання або реєстрації розірваного шлюбу. Там здійснюється остаточне оформлення розлучення і видається свідоцтво про розірвання шлюбу .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online