Позовна заява про позбавлення батьківських прав

  1. Що таке позбавлення батьківських прав?
  2. Хто має право подати позовну заяву про позбавлення батьківських прав
  3. Підстави для позбавлення батьківських прав
  4. Складання позовної заяви про позбавлення батьківських прав
  5. Подача і розгляд позовної заяви про позбавлення батьківських прав
  6. Зразок позовної заяви про позбавлення батьківських прав
  7. Питання за позовною заявою про позбавлення батьківських прав

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як скласти і подати в суд позовну заяву про позбавлення батьківських прав? Таке питання задають багато жінок, чиї колишні чоловіки не беруть жодної участі в житті дитини. Вони не платять аліменти, не хочуть бачитися і спілкуватися з дитиною, вони не надають дітям ніякої допомоги. Адже і не рідко такі батьки самі потім, в старості, хочуть отримати аліменти з своїх дітей. Для того, щоб позбавити дитину від проблем в майбутньому, потрібно скласти і подати в суд позовну заяву про позбавлення батьківських прав недбайливого батька.

Що таке позбавлення батьківських прав?

Позбавлення батьківських прав - це позбавлення батьків права виховувати свою дитину. Позбавлення батьківських прав включає замкнений на спільне проживання дитини і позбавленого прав батька, турботу про здоров'я дитини, її навчання, виховання і розвиток.

Позбавлені батьківських прав громадяни, втрачають всі права, засновані на факті спорідненості з дітьми. Юридично вони вже не вважаються його батьками, нащадки дітей не їх родичами. Такі батьки не має права претендувати на спадщину, одержання утримання, позбавляються пільг та допомог, пов'язаних з наявністю дітей.

Позбавити батьківських прав може тільки суд. Для цього складається і подається позовна заява про позбавлення батьківських прав. якщо у громадянина є кілька дітей, то позбавлення прав по відношенню до одного з них не позбавляє прав щодо інших. Тобто стосовно кожної дитини потрібно своє рішення суду.

Хто має право подати позовну заяву про позбавлення батьківських прав

пред'явити позов про позбавлення батьківських прав може не кожен. Законом визначено, що правом звернення до суду користуються тільки певні категорії громадян або державних органів.

По-перше, позовна заява про позбавлення батьківських прав може подати один з батьків дитини (мати або батько) щодо другого з батьків. У цьому випадку право подачі підтверджується самим фактом родинних відносин з дитиною. підтверджених записом у свідоцтві про народження. При цьому не має значення спільно або роздільно проживають батьки, з ким із них проживають діти, це на право подачі позову про позбавлення батьківських прав ніяк не впливає.

По-друге, позивачем може виступити опікун або піклувальник дитини. Тут головне, щоб опіка і піклування були встановлені офіційно. Опікуни можуть бути, як родичами дітей, так і абсолютно сторонніми людьми. опікуни та піклувальники вправі просити позбавити батьківських прав як одного з батьків, так і обох. Тут хочеться відзначити, що бабуся і дідусь не мають права на подачу позову про позбавлення батьківських прав без оформлення опікунства.

По-третє, правом подати позовну заяву про позбавлення батьківських прав мають спеціальні органи, які виступають на захист прав дітей (прокуратура, органи опіки, адміністрації притулків, дитячих будинків і спеціалізованих установ для дітей). Саме в ці органи потрібно звертатися громадянам, якщо вони самі не мають права позбавити батьків прав на дітей, заступаючись про звернення до суду з позовною заявою.

Підстави для позбавлення батьківських прав

Підстави для позбавлення батьківських прав вказані в статті 69 Сімейного кодексу РФ, до них відносяться:

  • ухилення від виконання батьківських обов'язків батьків;
  • злісне ухилення від сплати аліментів;
  • відмова забрати дитину з пологового будинку або спеціальної установи для дітей;
  • зловживання батьківськими правами;
  • жорстоке поводження з дітьми;
  • наявність хронічного алкоголізму або наркоманії;
  • вчинення умисного злочину проти життя або здоров'я своїх дітей або проти життя або здоров'я чоловіка.

Це вичерпний перелік підстав для позбавлення батьківських прав. У тексті позовної заяви обов'язково повинно бути зазначено одне або декілька з цих підстав. Крім того, потрібно детально описати в чому полягають підстави стосовно до конкретного випадку, привести найбільш характерні приклади.

Складання позовної заяви про позбавлення батьківських прав

Найскладніше в позбавленні батьківських прав - це почати цей процес. Не завжди зрозуміло з чого потрібно почати і як діяти. Навіть подолавши психологічний бар'єр, завжди виникають проблеми в обґрунтуванні своєї позиції, сумніви в правильності цих дій. Тому потрібно бути твердо впевненим, що без позбавлення батьківських прав ніяк не обійтися.

Почати процес позбавлення найкраще з відвідування органу опіки за своїм місцем проживання. Інспектор вислухає, дасть рекомендації, опише перспективи справи. Маючи досвід у вирішенні таких ситуацій, він зможе порадити, як краще вчинити, які дії зробити і які докази будуть потрібні в суді. Орган опіки обов'язково бере участь в розгляді таких справ, обстежує житлово-побутові умови, дає висновок про можливість позбавлення батьківських прав, тому потрібно відразу ж налагодити з ними хороший контакт.

У тексті позовної заяви потрібно детально викласти сімейну ситуацію, описати коли відповідач проживав з дитиною, чому перестав спілкуватися, яку допомогу і коли чинив.

Потрібно описати ставлення дитини до цього процесу. Слід враховувати, що дитина старше 10 років буде обов'язково викликаний до суду і висловить там свою позицію по питання про можливість позбавлення батьківських прав. Тому потрібно заздалегідь підготувати дитину до цього, провести з ним бесіду і роз'яснити навіщо все це робиться.

Подача і розгляд позовної заяви про позбавлення батьківських прав

Позов подається в районний суд за місцем проживання відповідача. При подачі позовної заяви про позбавлення батьківських прав держмито не сплачується, оскільки заява подається на захист прав неповнолітньої дитини.

У справах про позбавлення прав батька (або матері) обов'язково бере участь представник органу опіки та піклування і прокурор. Іноді виникає питання: якщо відповідач проживає в іншому місті, який орган опіки та прокурора залучати до справи? Судова практика показує, що необхідно залучати органи, що знаходяться в тому ж районі, що і суд. При необхідності суд може витребувати всі необхідні докази з органів опіки, які перебувають за місцем проживання позивача. При необхідності допиту свідків або витребування доказів, що знаходяться в іншому районі, можна заявити суду клопотання про судове доручення .

При розгляді справи і винесенні рішення суд зобов'язаний вирішити питання, кому буде переданий дитина після позбавлення батьківських прав. Тому в позовній заяві позивача слід обгрунтувати свою позицію з цього питання. Дитина може бути переданий іншому батькові, опікуну або органам опіки.

У підсумковому судовій ухвалі вирішується питання про стягнення аліментів на утримання дитини. позиція позивача про розмір аліментів і порядку стягнення також буде врахована судом.

Рекомендуємо при складанні позовної заяви про позбавлення батьківських прав до суду дотримуватися загальних правил оформлення позовної заяви.

Зразок позовної заяви про позбавлення батьківських прав

У __________________________________

(Найменування суду)

Позивач: ______________________________

(ПІБ повністю, адреса)

Відповідач: ____________________________

(ПІБ повністю, адреса)

Органи опіки та піклування: ___________

(Повністю найменування, адреса)

Прокурор: ___________________________

(Найменування прокуратури, адреса)

Позовна заява про позбавлення батьківських прав

Відповідач _________ (ПІБ) є батьком (матір'ю) неповнолітнього _________ (ПІБ дитини (дітей), місце і дата народження). Відповідач тривалий час неналежним чином здійснює батьківські права. Чи не дбає про його (їх) вихованні та розвитку. Чи не здійснює турботи про здоров'я, фізичний, психічний, духовний і моральний розвиток дитини (дітей). Це виражається в тому, що _________ (вказати причини).

Порушення прав та інтересів дитини (дітей) виражається в _________ (жорстоке поводження, зловживання батьківськими правами, хронічний алкоголізм або наркоманія, вчинення умисного злочину проти життя або здоров'я своїх дітей або проти життя або здоров'я чоловіка і т.д.)

На підставі вищевикладеного, керуючись статтею 69 Сімейного кодексу РФ, статтями 131 - 132 Цивільного процесуального кодексу РФ,

прошу:

  1. Позбавити батьківських прав _________ (ПІБ відповідача повністю) щодо _________ (ПІБ дитини (дітей), місце і дата народження).
  2. Передати дитини (дітей) _________ (ПІБ дитини (дітей), місце і дата народження) на виховання _________ (ПІБ позивача повністю).
  3. Стягнути з _________ (ПІБ відповідача повністю) ____ року народження, уродженця _________ (місто, область) на мою користь аліменти на утримання _________ (ПІБ і дата народження кожної дитини) в розмірі _____ частини всіх видів заробітку щомісячно, починаючи з дати подання заяви (вказати дату) до повноліття дітей.

Перелік доданих до заяви документів (копії за кількістю осіб, які беруть участь у справі):

  1. Копія позовної заяви
  2. Свідоцтво про народження дитини (дітей)
  3. Інші документи, що підтверджують позовні вимоги про позбавлення батьківських прав

Дата подачі заяви «___» __________ ____ р Підпис позивача _______

Завантажити зразок заяви:

Позовна заява про позбавлення батьківських прав Позовна заява про позбавлення батьківських прав

Питання за позовною заявою про позбавлення батьківських прав

Хочу позбавити батьківських прав батька, були в шлюбі, розлучилися, батько не цікавиться дитиною, не допомагає, чи не дарує подарунків, його родичі теж Хочу позбавити батьківських прав батька, були в шлюбі, розлучилися, батько не цікавиться дитиною, не допомагає, чи не дарує подарунків, його родичі теж. Так само дитини часто водимо платно по лікарях, батько й гадки не має, є відомості, що він наркоман. З роботи звільнився, виїхав з міста, як все це описати в позовній заяві?

Пишіть позовну заяву за цим зразком. Опишіть коли розлучилися з чоловіком, чому він не спілкується з дитиною, не робить матеріальної підтримки. Можете просити суд зробити запит відомості на відповідача від нарколога. Захворювання наркоманією є одним з серйозних підстав для позбавлення батьківських прав. Додатково можете взяти довідку у педіатра, про те, що на прийом дитини водите тільки Ви. Попередньо варто звернутися до органу опіки, вони можуть провести бесіду з відповідачем і виявити його ставлення до можливості позбавлення батьківських прав, допоможуть зі збором документів. Будьте готові, що в суд потрібно буде запросити свідків, які розкажуть про ставлення відповідача до обов'язків по вихованню та утриманню дитини. Суд може задовольнити вимоги, якщо встановить, що з Вашого боку не було перешкод у спілкуванні батька і дитини.

Офіційно в розлученні, подала на аліменти, і відразу колишній чоловік злісно ухиляється. Не одноразово був судимий за злісне ухилення. Подавала позов про позбавлення батьківських прав, але його відхилили за недостатністю доказів. Зараз я бажаю позбавити його в черговий раз батьківських прав. Причина - злісне ухилення від сплати аліментів та нехтування батьківськими правами, тобто ніякої участі в житті дитини не приймає. Я думаю, така ситуація не в мене одного.

Скористайтеся цим зразком позовної заяви. У рішенні суду про відмову в задоволенні позову суд повинен був попередити відповідача про необхідність змінити ставлення до виховання дитини. У новому позовній заяві опишіть ситуацію після рішення, вкажіть, що вона не змінилася. Запасіться документами про ухилення відповідача від сплати аліментів. Рішення суду буде залежати від тих доказів, які Ви представите.

Справа в тому, що я хочу позбавити батька батьківських прав, відповідач живе далеко від нас. Я не зможу приїхати на суд. Як написати в позові, що не зможу бути на судовому засіданні, взагалі це можливо?

Якщо одночасно з позбавленням батьківських прав заявляєте вимога про стягнення аліментів, то можете подати позов до суду за своїм місцем проживання. Якщо аліменти вже стягнуті, то позбавлення батьківських прав можливе лише в суді, за місцем проживання відповідача. При неможливості з'явитися в суд напишіть заяву про розгляд справи під час Вашої відсутності: https://vseiski.ru/xodatajstvo-o-rassmotrenii-dela-v-otsutstvie.html

Хотіла б подати на аліменти і позбавлення батьківських прав, але знаю тільки, що він живе в іншій області, а де конкретно - не знаю. Як бути і куди звертатися?

Якщо адресу відповідача не відомий, можна подати позовну заяву за останнім відомим місцем проживання. Якщо в позовній заяві про позбавлення батьківських прав заявляються вимоги про стягнення аліментів, можна подати заяву в суд за своїм місцем проживання.

Позбавлення батьківських прав - це довгий процес? Як можна його прискорити? Справа в тому, що син збирається вступати вчитися в академію прокуратури, а там не можна, щоб були судимості у близьких родичів. А колишній чоловік був судимий вже двічі за ухилення від виплати аліментів.

Суд повинен розглянути справу за 2 місяці з моменту надходження позовної заяви про позбавлення батьківських прав до суду. Цей термін може збільшити: неякісна підготовка позовної заяви, що спричинить необхідність зміни підстав або предмета позову; необхідність тривалого збору доказів у справі; не повідомлення осіб, які беруть участь у справі, що буде призводити до відкладення судових засідань; тривалий термін обстеження житлово-побутових умов органами опіки. Отже, щоб прискорити розгляд справи, Вам потрібно налагодити контакт з відділом опіки, зібрати всі докази, якісно скласти позовну заяву, допомогти суду сповістити відповідача під розпис про час і місце судового засідання. найкращим варіантом буде, якщо відповідач сам прийде в суд і визнає позовні вимоги.

У шапці позовної заяви про позбавлення батьківських прав чи обов'язково писати прокурора і органи опіки та піклування? Якщо так, то де мені взяти дані?

Ви можете їх не писати, якщо не знаєте точних даних, суд сам їх приверне до участі в справі. Бажано прикласти для них копії позовної матеріалу.

Що таке позбавлення батьківських прав?
Що таке позбавлення батьківських прав?
Іноді виникає питання: якщо відповідач проживає в іншому місті, який орган опіки та прокурора залучати до справи?
З роботи звільнився, виїхав з міста, як все це описати в позовній заяві?
Як написати в позові, що не зможу бути на судовому засіданні, взагалі це можливо?
Як бути і куди звертатися?
Позбавлення батьківських прав - це довгий процес?
Як можна його прискорити?
У шапці позовної заяви про позбавлення батьківських прав чи обов'язково писати прокурора і органи опіки та піклування?
Якщо так, то де мені взяти дані?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online