Позбавлення батьківських прав батька за несплату аліментів: умови і порядок процедури

  1. Законодавчий аспект питання
  2. умови
  3. Складання позовної заяви
  4. Перелік документів
  5. Правила проведення процедури

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

В зарубіжних країнах батьки вирішують питання про опіку над дітьми практично одночасно з укладенням шлюбних відносин, при цьому дотримуючись рівність прав обох сторін В зарубіжних країнах батьки вирішують питання про опіку над дітьми практично одночасно з укладенням шлюбних відносин, при цьому дотримуючись рівність прав обох сторін.

У той час як в Росії діти, як правило, автоматично опиняються під захистом матері, яка змушена піклуватися про спільні потреби в поодинці в зв'язку з тим, що колишні чоловіки з моменту розлучення вважають себе повністю вільними від усіх зобов'язань, в тому числі і від аліментних .

Законодавчий аспект питання

В порядку норм, обумовлених ст.63 СК РФ, батьки мають пріоритетне право при вихованні власних дітей. Зокрема, при виборі того ж навчального закладу або програми, визначення кола спілкування дитини, а також залучення фахівців із соціального і медичного обслуговування, не кажучи вже про право на захист інтересів дитини і переліку преференцій вже від нього ж, але в дорослому віці.

Наприклад, дорослий   дитина повинна   надавати матеріальну допомогу своїм батькам, якщо мама або тато на увазі інвалідності чи інших обставин не можуть забезпечити себе самі, повинен оплачувати раптово виниклі витрати, припустимо, на ту ж операцію Наприклад, дорослий дитина повинна надавати матеріальну допомогу своїм батькам, якщо мама або тато на увазі інвалідності чи інших обставин не можуть забезпечити себе самі, повинен оплачувати раптово виниклі витрати, припустимо, на ту ж операцію. І в рамках ГК РФ батьки є спадкоємцями першої черги, відповідно в разі передчасної кончини дочки або сина саме мати або батько зможуть отримати майно дитини, але за винятком одного випадку, зокрема, позбавлення батьківських прав, які геть-чисто нівелюють всі перераховані вище матеріальні блага.

Тобто, якщо той же тато виконує свої батьківські обов'язки неналежним чином і систематично не виплачує аліменти, більш того ухиляється від їх перерахування і приховує свої доходи, мати може позбавити недбайливого батька його прав щодо виховання малюка, що в подальшому виллється не тільки в масу обмежень , але і в самотню старість і неможливість отримання допомоги від дорослого дитини.

При цьому слід враховувати той факт, що поряд з тим же алкоголізм або наркоманію, а також заподіянням фізичного або психологічного шкоди дитині, злісне ухилення від виплати аліментного змісту є однією з підстав позбавлення батьківських прав в порядку ст.69 СК РФ. Так як відмова від матеріального забезпечення власної дитини в рамках закону прирівнюється до порушення конституційних прав дитини на щасливе дитинство і, відповідно, є не меншим за тяжкістю злочином, ніж фізичне насильство.

умови

У кожної пари спочатку складаються власні звичаї і звички, на підставі яких сім'я і веде спільне проживання, але, тим не менш, з огляду на, що обумовлені особи є частиною суспільства і громадянами РФ, нормам закону вони зобов'язані підкорятися, а також виконувати зобов'язання, покладені на них федеральними актами.

Зокрема, в разі розірвання шлюбу дитина не переходить на повне забезпечення матері, і батько як і раніше зобов'язаний брати участь як у вихованні того ж сина, так і в несенні повсякденних витрат на нього ж. При цьому, якщо пара не може полюбовно домовитися про щомісячне утримання, розмір аліментів встановлюються вже судом в порядку ст.81 СК РФ з передачею виконавчого листа на руки тієї ж мамі і судовим приставам, які, власне, і зобов'язані контролювати процес перерахування коштів у встановлені терміни.

Якщо ж тато не виконує зобов'язання за виконавчим листом і не виплачує зміст малюкові, на початковому етапі пристави вже при заборгованості в 10 тисяч рублів мають право в порядку ст.67 ФЗ №229 обмежити його виїзд за межі РФ або на підставі ст.67.1 призупинити дію тих же водійських прав в якості запобіжного впливу щодо погашення заборгованості, що утворилася.

Одночасно з обумовленими діями пристави з'ясовують, в зв'язку з чим припинилася виплата аліментів, тобто чи є у боржника поважна причина, припустимо, важке захворювання або втрата роботи, або тато ухиляється від покладених зобов'язань намір Одночасно з обумовленими діями пристави з'ясовують, в зв'язку з чим припинилася виплата аліментів, тобто чи є у боржника поважна причина, припустимо, важке захворювання або втрата роботи, або тато ухиляється від покладених зобов'язань намір. Тобто, якщо буде встановлено, що чоловік цілеспрямовано розірвав трудові відносини з метою зменшення розміру доходу і приховує розмір отриманих неофіційно коштів, пристави можуть ініціювати і передачу справи в суд вже для залучення батька до адміністративної або кримінальної відповідальності.

І, тим не менш, мама дитини може піти ще далі, а саме подати в суд позов про позбавлення недбайливого тата його батьківських прав. З огляду на, що при наявності доказів, зібраних приставами, про злісне ухилення від покладених зобов'язань, а також про застосування всіх можливих способів погасити заборгованість і напоумити чоловіка, це цілком можливо. Більш того, позбавлення батьківських прав можливе лише після застосування обумовлених заходів, які, власне, і доводять вину чоловіка і служать підставою для припинення прав батька.

Складання позовної заяви

Зокрема, на початковому етапі здійснюється збір доказів, що підтверджують злісне ухилення батька від аліментних зобов'язань, поєднане з утворилася заборгованістю. Потім складається позовну заяву в суд, яке разом з документами вже підлягає розгляду. При цьому заява має містити найменування суду, який розташований за місцем проживання відповідача в порядку ст.28 ЦПК РФ.

В обумовленому документі також вказуються дані: В обумовленому документі також вказуються дані:

  • позивача, припустимо, матері дитини;
  • представника органів опіки, який власне обумовлену ситуацію і буде курирувати;
  • прокурора, що є вже стороною обвинувачення.

Після заповнення так званої шапки і найменування документа викладається вже текст з претензією, припустимо про те, що громадянин, який є батьком неповнолітньої дитини, систематично не сплачує аліментні зміст, в результаті чого утворилася заборгованість в сумі ... Також необхідно вказати, що вищевказана особа ухиляється від батьківських обов'язків, не приймає участь у вихованні дитини та відмовляється від спілкування з ним. На підставі викладеного виноситься прохання про позбавлення громадянина його батьківських прав та стягнення заборгованості, що утворилася. Порушення прав дитини підтверджується документами, які і додаються.

Перелік документів

Звичайно, позовну заяву є офіційним документом, який підлягає розгляду, але ось без підтвердження претензій, викладених в обумовленому документі, позов не буде прийнятий до обліку. Тобто до заяви слід додати пакет документів, який не тільки підтвердить особистість сторін, а й обгрунтованість висунутих претензій.

Зокрема, слід надати такі дані:

Правила проведення процедури

Слід зазначити, що кожен випадок за позовом про позбавлення батьківських прав розглядається індивідуально, адже обставини утворення заборгованості по аліментах у кожного можуть бути різними Слід зазначити, що кожен випадок за позовом про позбавлення батьківських прав розглядається індивідуально, адже обставини утворення заборгованості по аліментах у кожного можуть бути різними. Зокрема, чоловік може захворіти і надовго втратити можливість не те що перераховувати аліменти, а й утримувати себе особисто, також у нього можуть захворіти родичі, яким терміново знадобитися дорога операція. І, нарешті, чоловік може втратити роботу і не зможе заново працевлаштуватися, а випадкові і неофіційні заробітки будуть використовуватися для покриття власних потреб, та й то в мінімальному розмірі.

Тобто для початку суд буде виходити з невинності громадянина і вивчати представлені докази, зокрема, чи можливо дії чоловіка трактувати як злісне ухилення або неможливість перерахування щомісячних виплат у зв'язку зі складними обставинами. Потім до обліку буде прийнята думка органів опіки, а також поведінку батька, який може брати активну участь у вихованні дитини навіть без перерахування аліментів.

Однак, якщо в ході судового засідання буде встановлено, що батько дійсно має значний дохід і при цьому приховує цей факт. Більш того, не бажає підтримувати власну дитину матеріально і всіляко ухиляється від спілкування з ним, тим самим обмежуючи права малюка і порушуючи його право на виховання і матеріальну допомогу з боку батьків, рішення буде прийнято не на користь відповідача.

Тобто, якщо після вивчення всіх представлених доказів, а також заявлених клопотань суд прийде до висновку, що батько дійсно ухиляється від своїх безпосередніх обов'язків і ігнорує потреби дитини, для початку буде прийнято рішення про обмеження батьківських прав на півроку, в порядку ст. 73 СК РФ, з огляду на позицію Верховного суду про застосування позбавлення прав лише як крайній захід. А потім після закінчення обумовленого періоду, в разі, якщо ситуація не зміниться і заборгованість хоча б частково погашена не буде, батько буде позбавлений своїх прав.

Про правила проведення процедури позбавлення батьківських прав батька дивіться в наступному відеосюжеті:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online