Позбавлення батьківських прав батька - підстави, процедура, наслідки

  1. Що вважається причинами для позбавлення батьківських прав батька
  2. Чи реально позбавити батьківства?
  3. Процедура позбавлення батьківських прав
  4. Наслідки позбавлення батьківських прав
  5. Аліменти для батьків, які позбавлені батьківства

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сумно визнавати, що в деяких сім'ях приходить момент, коли діти, народжені в любові і за взаємної згоди, стають для одного з батьків лише моментом минулого, причому згадувати яке неприємно Сумно визнавати, що в деяких сім'ях приходить момент, коли діти, народжені в любові і за взаємної згоди, стають для одного з батьків лише моментом минулого, причому згадувати яке неприємно. Як правило, бажання кинути дитину, і, тим самим залишити його без повноцінної сім'ї, любові батьків і підтримки, виникає саме у чоловіка. До таких недолугим татам і намагаються застосувати такий надзвичайний захід, як позбавлення батьківських прав, мами, яким доводиться на самоті, без батька, піднімати малюка на ноги.

Потрібно мати на увазі, що просто так, позбавити людину батьківських прав важко. Така процедура є досить складною і для винесення такого важливого і серйозного рішення суду будуть потрібні дуже вагомі підстави, які зафіксовані документально. Один з важливих моментів, який слід брати до уваги - позбавлення батьківства, це кожен раз окрему справу для різних дітей.

Що вважається причинами для позбавлення батьківських прав батька

Всі підстави, за якими можна добитися позбавлення батьківства, закріплені законодавчо і вказані в Сімейному Кодексі.

  • Невиконання своїх прямих зобов'язань по вихованню та надання належного догляду - незабезпечення умов, які дитині потрібні і важливі для повноцінного життя;
  • Відсутність виплат аліментів;
  • Відмова, при відсутності причин, забрати свою дитину з пологового будинку або інших організацій подібного роду;
  • При випадках надмірного вживання своїми правами, як батька дитини;
  • Насильство, як психологічне, так і фізичне, статеві домагання до дитини, жорстоке поводження з ним;
  • Хронічні хвороби: алкоголізм і наркоманія;
  • Навмисні незаконні дії проти життя або здоров'я дитини або його матері.

Тобто, успіху в суді вам вдасться домогтися, наприклад, тоді, коли дитина не отримує матеріального забезпечення від батька. Якщо ви з якихось причин не подавали документи на аліменти, то терміново це зробіть, оскільки несплату аліментів можна вважати документальним доказом ухилення від виховання дитини при процедурі позбавлення батьківства. В іншому випадку, довести відсутність аліментів суду буде вкрай складно.

Хронічний алкоголізм батька дитини або зловживання наркотиками - підстави, які теж не так-то просто довести Хронічний алкоголізм батька дитини або зловживання наркотиками - підстави, які теж не так-то просто довести. Вагомі докази вийде пред'явити в тому випадку, якщо ви проживаєте на одній площі з батьком дитини або зможете пред'явити свідків, які підтвердять вищевказані пункти на процесі щодо позбавлення батьківства.

Бувають випадки, коли і самого батька не сильно цікавить наявність у своєму житті потомства, і він був би сам готовий позбавити себе батьківських прав і батьківства і сам готовий виплачувати аліменти. Але навіть при написанні заяви в органи опіки та піклування, за обопільною згодою з дружиною, самостійно припинити нести зобов'язання за життя і здоров'я дитини і позбавити себе батьківства без рішення суду неможливо.

Можна подавати позов, якщо відповідач півроку і більше не виявляв інтересу до життя дитини і не сплачував аліменти, при відсутності поважних причин. Ще раз нагадуємо, вам знадобляться всі зафіксовані документально докази, крім показань свідків, можна прикріпити висновки органів опіки. Одним з необхідних умов є спроби для пошуку неплатника аліментів. Виконавці суду досить часто знаходять боржників і, досить дієво, зобов'язують їх сплатити аліменти. Відповідно, такий захід, як позбавлення батьківства перестає бути необхідною.

Чи реально позбавити батьківства?

Варто звернути увагу, що перед тим, як прийняти своє рішення щодо позбавлення батьківських прав та припинення батьківства, суд обов'язково проводить ретельну роботу з перевірки та оцінки наданих доказів, досліджують правовідносини сторін і встановлює, які з наданих обставин мають значення для поточного процесу, платяться аліменти на утримання нащадків. Після, суд приходить до висновку - який закон застосовувати в кожному окремому випадку і, після того як ця процедура завершена, позов на позбавлення батьківства буде або задоволений, або відхилений. Відповідно, тільки факту ухилення від виплати аліментів буде недостатньо для того, що б позбавити людину батьківських прав.

Негативний вердикт на позбавлення батьківських прав батька буде винесено, якщо матимуть місце факти, що безпосередні батьківські зобов'язання перед дитиною не виконувалися в силу важких обставин життя або інших причин, які від батька не залежали (наприклад, різні хронічні захворювання). Зрозуміло, що в список захворювань не входять алкогольна та наркотична залежність. При цьому, зверніть увагу, що навіть втрата працездатності та посвідчення про інвалідність не врятує батька дитини від виплати аліментів - обов'язкові платежі будуть виплачуватися навіть з інвалідної пенсії.

Процедура позбавлення батьківських прав

Позбавлення батьківських прав батька може бути розглянуто виключно в суді, де Позивач - це мама дитини, а батько в ролі відповідача Позбавлення батьківських прав батька може бути розглянуто виключно в суді, де Позивач - це мама дитини, а батько в ролі відповідача. Процес для позбавлення батьківських прав, крім мами дитини, може почати прокурор, а також представник органів опіки або інших установ, у яких є обов'язки по захисту прав осіб, які не досягли вісімнадцяти років. У той час як справа розглядається, суд повинен прийняти рішення про виплату аліментів з батька, після позбавлення батьківських прав.

Після того, як вердикт щодо позбавлення батьківства винесено, в період трьох днів з того моменту, коли рішення було прийнято і почало діяти з законною силою, суд повинен вислати необхідну виписку в загс, де малюк зареєстрований, і процедура завершена.

У свою чергу, такий «тато» позбавлений всіх прав, які були засновані лише на спорідненості з дитиною. За малюком же зберігається право на володіння житлом позбавленого прав батька і його користуванням, а також інші майнові права, які, як раз, пов'язані з родинними зв'язками батька. Позбавити сина або дочку такого права не може ніхто.

Наслідки позбавлення батьківських прав

Немає справи з такої категорії, яке було б легке для розгляду - тут зачеплені інтереси дитини і для того, щоб малюк не відчував страждань і життєвих труднощів надалі, потрібно мати на увазі всі можливі наслідки фінального рішення про припинення батьківства.

  • Найголовніше і елементарне - чоловік більше не є рідною людиною для свого сина чи свою дочку.
  • Надалі, коли є ймовірність стати недієздатною, батько позбавляється права на аліменти від дитини. Як правило, саме колишні батьки згадують про існування дітей ближче до старості, коли відсутні кошти для існування. Повнолітні діти не платять аліменти на користь таких батьків.
  • Відбувається втрата всіх прав на пільги і можливі допомогу від держави, які встановлені для сімей з потомством.
  • Неможливість втрутитися у виховання, освіту і, тим більше, вибір місця проживання сина.
  • У разі смерті дитини, у батька немає прав успадкування майна померлого.

Так само, варто враховувати, що батько, який втратив батьківських прав, не зможе стати опікуном. А укупі з відсутністю батьківських прав, до нього застосовується ще і позбавлення права на усиновлення іншої дитини.

Всі перераховані вище наслідки, які настали припиненням батьківських прав батьківства, залишаються в силі, до тих пір, поки батько не буде відновлений в правах.

Аліменти для батьків, які позбавлені батьківства

Аліменти на дитину нараховуються і вираховуються так само, як і у випадках з розлученням. Після того, як батько втратить батьківських прав, дитина повинна знаходитися у другого з батьків, опікуна, прийомних батьків. В такому випадку, аліменти повинні виплачуватися того, хто виховує дитину.

Бувають ситуації, коли діти залишаються без піклування обох батьків і змушені залишатися в виховних установах - тоді аліменти зараховуються на рахунок даних установ Бувають ситуації, коли діти залишаються без піклування обох батьків і змушені залишатися в виховних установах - тоді аліменти зараховуються на рахунок даних установ.

У будь-якому випадку, у таких батьків обов'язок виплати аліментів залишається аж до повноліття сина. Більш того, для біологічного батька дитини є наслідки у вигляді зобов'язань по відшкодуванню додаткових витрат на неповнолітнього. Сімейний кодекс вказує виняткові обставини, при яких такі витрати можуть бути необхідними. Причини на такі аліменти:

  • каліцтво;
  • тяжке захворювання.

І, варто не забувати про Цивільний кодекс, в якому прописано, що особи, позбавлені батьківських прав, так само несуть відповідальність за шкоду, яку заподіяв неповнолітній (на якого діє рішення про позбавлення батьківства). Таку відповідальність можна закріпити тільки в судовому порядку і з моменту позбавлення батьківських прав не повинно пройти більше трьох років.

В кінці, все ж варто відзначити, що кожному з батьків можна подати на відновлення своїх прав, після того, як він змінив спосіб життя і у нього присутні докази, що повторної загрози появи підстав для припинення батьківства більше немає. Батькові, який хоче знову стати володарем батьківських прав, слід звернутися в суд із заявою. В ролі відповідача виступить новий батько або опікун. Присутність прокурора та органів опіки в засіданні обов'язково.

Чи реально позбавити батьківства?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online