Перелік документів на аліменти і правила їх надання за згодою або через суд в 2015

  1. Що необхідно для укладення добровільної угоди
  2. Як отримати судовий наказ?
  3. Як звернутися до суду з позовною заявою?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Списки документів на подачу аліментів залежать від того, в яких взаєминах перебувають батьки дитини, від їх сімейного статусу, а також від того чи вдалося їм домовитися мирним шляхом або буде проводитися примусове стягнення Списки документів на подачу аліментів залежать від того, в яких взаєминах перебувають батьки дитини, від їх сімейного статусу, а також від того чи вдалося їм домовитися мирним шляхом або буде проводитися примусове стягнення.

Необхідно пам'ятати, що перед подачею заяви, пов'язаного з видачею судового наказу або позовної заяви до судових інстанцій про стягнення грошей на утримання дітей, слід спробувати всі засоби досудового врегулювання.

До них відноситься добровільне угоду батьків про виплату аліментів на дитину. І тільки, якщо батько відмовляється або ухиляється від своїх аліментних зобов'язань, необхідно підготувати пакет документів для судових органів.

Що необхідно для укладення добровільної угоди

Дана угода підлягає нотаріальному посвідченню, є менш марудна формою при укладанні умов по аліментного змісту. Для укладення даної угоди потрібно наступний перелік документів для подачі на аліменти, який слід надати нотаріусу:

  • Паспорти обох батьків;
  • Документ про народження дитини (дітей);
  • Оскільки угодою передбачається виплата коштів на зміст не менше тієї суми, яка передбачена законодавством, то необхідно надати довідку з місця роботи зобов'язаної особи зі сплати аліментів про доходи з даними по заробітній платі. Дана довідка повинна бути видана не менше, ніж за три місяці до дати нотаріального засвідчення;
  • Якщо мав місце факт встановлення батьківства, то необхідно свідоцтво про його встановлення (витребувати з органів РАЦСу);
  • У разі, коли в якості виплати грошей на утримання відбувається передача прав на майно, нотаріусом можуть бути затребувані і ряд інших документів.

Дана форма дуже зручна, оскільки має силу виконавчого листа.

Таким чином, при ухиленні від його виконання батьком, можна з ним звертатися до наймача зобов'язаного особи за місцем роботи, де має відбуватися утримання із зарплати таким же чином, як і за виконавчими листами, які видаються судами.

Як отримати судовий наказ?

Доцільність подачі такої заяви виражається в тому, що зобов'язана особа по сплаті аліментів не має заперечень проти виплати, однак самостійно не вживає ніяких заходів.

Судовий наказ є однією з різновидів постанови суду, який виноситься суддею без проведення судового розгляду.

Крім цього, даний документ видається, якщо стягнення коштів не пов'язане:

  1. з необхідністю встановлення батьківства,
  2. з питаннями визначення подальшого місця проживання дитини,
  3. з необхідністю залучення третіх осіб до судового розгляду.

Даний наказ підлягає винесенню тільки про стягнення коштів на дитину до вісімнадцятирічного віку (ст. 122 ЦПК РФ). Для його отримання стягувачу слід направити заяву до мирового суду. Його розгляд займає п'ять днів.

Даний процес є спрощеною схемою стягнення коштів на утримання з одного з батьків. Заява, пов'язане з видачею судового наказу, за своїм змістом схоже з позовною заявою. Необхідні документи повинні підтверджувати ті вимоги, які викладені в заяві.

При подачі такої заяви на отримання судового наказу необхідно додати:

  • Свідоцтво про шлюб (його розірвання) - копії;
  • Документ про народження дитини (дітей);
  • Довідка з житлової служби, яка підтверджує факт спільного проживання дитини (дітей) до 18 років із заявником.

Після того, як суддя одноособово приймає рішення у формі судового наказу, даний документ підлягає обов'язковому виконанню.

Як звернутися до суду з позовною заявою?

У разі якщо зобов'язана особа по сплаті коштів має заперечення з приводу виплати грошей на дитину, то способом їх примусового стягнення є подача позову до суду. Це можливо, якщо батьки перебувають у шлюбних відносинах, так і в разі розлучення.

У подібній ситуації складається позовну заяву з додатком всього необхідного переліку документів для аліментів через суд, які готуються згідно з нормами статей 124, 132 ЦПК РФ:

  • Позовна заява про стягнення грошей на утримання (в трьох примірниках);
  • Ксерокопія документа, що посвідчує особу позивача (паспорта) з даними про прописку, відміткою про реєстрацію шлюбу; або довіреність, яка дає право на представництво інтересів неповнолітнього в судових органах;
  • Ксерокопія документа про народження дитини (дітей). У разі втрати або його утриманні недоброзичливцями вони підлягають відновленню в органах РАГСу.
  • Ксерокопія свідоцтва про шлюб (у разі втрати - аналогічно ситуації з документом про народження);
  • Довідка про склад сім'ї з місця проживання заявника;
  • Довідки з організації із зазначенням розміру зарплати кожної зі сторін.

При розгляді заяви в порядку позовного провадження до позову також необхідно додати:

  • Документ, що містить дані про обгрунтування всіх витрат на утримання неповнолітньої дитини (дітей);
  • Розрахунки по стягуваної суми.

У ситуації, коли стягуються кошти на утримання повнолітнього дитини, але він є непрацездатним або інвалідом , То знадобляться:

  • Довідка, що підтверджує факт непрацездатності;
  • Посвідчення по інвалідності, довідка МСЕК і т.д. (Копії даних документів).

У разі якщо позивач вимагає стягнення коштів на утримання у твердій сумі , То заяву доповнюється:

  • Довідки про доходи відповідача з усіх наявних офіційних місць роботи;
  • Клопотання перед суддею про можливість виклику і подальше проведення допиту свідків, які можуть засвідчити факт отримання відповідачем доходів з різних джерел (в ньому повинні міститися відомості про ПІБ цих осіб, їх адреси);
  • Документ з податкової інспекції, яка підтверджує численність джерел отримання доходів;
  • Клопотання перед судом про необхідність зробити запит в податкову службу про встановлення факту наявності джерел доходів (в ньому повинні міститися дані про податкову інспекцію, її адреса знаходження);
  • Інші письмові докази, що свідчать про отримання доходів відповідачем з декількох місць.

При зверненні в судову інстанцію представником заявника з метою захисту інтересів, необхідна ксерокопія довіреності, яка оформляється у нотаріуса. Якщо має місце нотаріально оформлена угода, то законом не передбачається можливість заміни позивача довіреною особою.

Якщо на судовий розгляд по стягненню коштів на утримання залучаються треті особи, то необхідно буде підготувати копії комплекту документів для кожного з інших учасників.

В рамках судового провадження в зал суду на розгляд справи викликаються обидві сторони, а також можуть бути залучені треті особи. Результатом розгляду позову про стягнення грошей на утримання є судове рішення, яке лягає в основу виконавчого листа, що підлягає обов'язковому виконанню.

Всі підготовлені документи необхідно передати в канцелярію суду. Ухвала суду, в якому буде відбуватися розгляд, визначається позивачем - або за місцем його проживання або відповідача.

Позовна давність по аліментах не поширюється. Це означає, що право на звернення до судової інстанції зберігається до того моменту, поки дитині не виповниться вісімнадцять років. А що стосується стягнення заборгованості за попередній період, то застосовується звичайний термін позовної давності, який дорівнює 3-м рокам.

На відео розглянуті варіанти подачі позовної заяви:

Як звернутися до суду з позовною заявою?
Як отримати судовий наказ?
Як звернутися до суду з позовною заявою?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online