Нотаріальне угоду про сплату аліментів: як оформити, коли воно має силу

  1. Що таке угода про сплату аліментів
  2. Укладання угоди
  3. Форми виплат аліментів:
  4. Індексація
  5. Розділ Додаткові відомості
  6. Зміна і припинення договору
  7. Коли вносяться коректування
  8. Визнання угоди недійсною
  9. Як запевнити його у нотаріуса
  10. Чи обов'язково нотаріально завіряти угоду
  11. Скільки коштують послуги нотаріуса
  12. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

На жаль, далеко не всі подружні пари можуть розлучитися мирно. Зазвичай каменем спотикання стає майно і діти, а точніше розміри виплат аліментів.

Бувають ситуації, коли чоловік і жінка все-таки змогли домовитися, але розслаблятися не варто: усне запевнення не можна пред'явити суду, якщо раптом екс-чоловік передумав виплачувати аліменти. Тому якщо у вас немає розбіжностей - складіть мирову угоду про оплату аліментів у нотаріуса

Що таке угода про сплату аліментів

словосполучення « стягнення аліментів »Для більшості розлучених викликає головний біль. Але завжди є можливість мирно врегулювати справу, особливо коли мова йде про дитину. Для цього законодавство РФ дозволяє оформити нотаріальне угоду про аліменти.

Угода означає добровільне підписання договору між тим, хто платить і тим, хто буде отримувати грошову допомогу. У ньому обумовлюються способи, порядок і розміри виплат. Що примітно, платником може стати той, хто взагалі не зобов'язаний виплачувати фін.средства. Сімейний Кодекс РФ це не забороняє.

Аліменти можуть призначатися не тільки від батька дітям, а й від чоловіка дружині або від дорослої дитини батькам.

Незважаючи на неконфліктний результат, угоду потрібно завірити у нотаріуса. В іншому випадку, платник може змінити своє рішення, а стягнути з нього ви нічого не зможете.

На жаль, далеко не всі подружні пари можуть розлучитися мирно

Угода можна оскаржити в суді

Укладання угоди

Щоб заощадити час і собі, і нотаріусу, бажано прийти до останнього вже з чернеткою мирової угоди. Тобто ви попередньо домовляєтеся з колишнім чоловіком про регулярність і розміри виплат, фіксуєте це на папері і йдете до нотаріуса. Ось перелік даних, які обов'язково повинні бути вказані в документі:

  • ініціали обох сторін і дитини;
  • форма виплат (докладніше читайте нижче);
  • регулярність виплат (щомісяця, щорічно або одноразово);
  • права і обов'язки кожної сторони (наприклад, платник зобов'язаний своєчасно виплачувати кошти, а одержувач повинен повідомляти про зміну місця проживання / реквізитів та ін. важливих відомостей);
  • можливість індексації аліментних виплат (пояснюємо нижче);
  • період дії договору (досягнення утриманцем повноліття; втрата працездатності від 50% або визнання платника недієздатним);
  • підписи сторін;
  • нотаріальна друк.

На оформлення угоди по аліментах у нотаріуса піде менше часу, якщо ви відразу надасте якомога більше необхідної інформації.

Якщо у розведених кілька дітей, угоду на кожного з них має складатися окремо

Форми виплат аліментів:

  1. Процентний, коли утримуються відсотки від доходів платника: 25% на 1 дитину, 34% на двох і 50% на трьох і більше.
  2. Тверда грошова сума, тобто фіксована. Стосується в разі, коли немає офіційного місця роботи ; заробіток платника представлений в іноземній валюті; батько - ІП ; маленька заробітна плата.
  3. Майнові аліменти, тобто дарування або переоформлення у власність майно і домовленість постійної покупки необхідних речей замість грошової компенсації.
  4. Змішані. Платник чергує, наприклад, фіксовані виплати та оплату дитячого відпочинку.

Якщо зобов'язана особа буде приховувати або надавати невірні відомості, то на нього накладається штраф.

Якщо зобов'язана особа буде приховувати або надавати невірні відомості, то на нього накладається штраф

Аліменти можна індексувати

Індексація

Під цим значенням розуміється можливість змінити розмір виплачуваної суму в залежності від інфляції в країні. Цей пункт вноситься тільки коли форма виплат обумовлена як фіксована. Якщо цей пункт відсутній, то аліменти індексуються за загальним правилом, тобто пропорційно підвищенню мінімального розміру місячної оплати праці.

Розділ Додаткові відомості

Цей пункт договору також прописується тільки за бажанням сторін. У ньому можна прописати можливість зменшення розміру виплат при:

  • втрати працездатності платником на 50% і більше;
  • коли аліментник бере на себе 2 і більше утриманців;
  • інші обставини, про який говорить закон.

У такому випадку потрібно буде встановити порядок, який передбачає зміну розміру платежу. Тобто про зміну грошових виплат сторони домовляються між собою. Якщо цього досягти не можна, то спір вирішується в судовому порядку.

Зміна і припинення договору

Життя не стоїть на місці, люди переходять з одного робочого місця на інше або взагалі його втрачають, одружуються повторно і ще багато інших побутових ситуацій. Такі зміни повинні відображатися і в угоді по аліментах. Сімейним та Цивільним кодексом такі зміни враховані і підлягають правильному оформленню.

Коли вносяться коректування

Закон не забороняє вносити зміни в нотаріально посвідчену згоду про сплату аліментів. Якщо коригування прийняті обопільно, то оформляти його потрібно також, як і перший раз - через нотаріуса. Якщо домовитися не вдається, тоді рішення приймає суд на свій розсуд.

Зазвичай зміни за допомогою суду вносяться тільки по істотним причин, наприклад, при сильній зміні матеріального або сімейного стану однієї зі сторін. Іноді суд може розглянути й інші, але не менш істотні причини. Причому зміна можна зафіксувати як в більшу, так і в меншу сторону.

Розірвання угоди про сплату аліментів здійснюється аналогічним чином, і також повинен бути завірений нотаріально.

Розірвання угоди про сплату аліментів здійснюється аналогічним чином, і також повинен бути завірений нотаріально

Угода можна визнати недійсним

Визнання угоди недійсною

Розірвання та недійсність документа - різні речі. У випадку з розірванням світового акту, виплати по ньому припиняються саме в момент припинення дії документа. За законодавством акт можна визнати недійсним або в суді, або тому що він не має законної сили.

Угода вважається незначною (не має сили), якщо:

  • форма документа була дотримана;
  • акт укладено з недієздатною або громадянином до 14-ти років;
  • Угода фіктивне та підписано для приховування доходів / інших угод.

Оскаржити угоду в суді можна, якщо документ:

  • підписаний дитиною від 14 до 18 років без згоди батьків / опікуна;
  • укладений з недієздатним громадянином;
  • підпис була отримана за допомогою введення в оману або шляхом погроз.

Також є спеціальне підставу, передбачену законом, коли угода вважається анульованою.

У статті 102 Сімейного кодексу йдеться про істотне порушення інтересів одержувача. Наприклад, розмір виплачуваних аліментів менше, ніж якби їх призначив суд. Але це поняття має оцінний характер, тому кожна справа суддя розглядає в індивідуальному порядку.

Вимога підтвердження недійсності може пред'явити законний представник, органи опіки або прокуратура.

За визнанням угоди не чинним другій стороні необхідно буде відшкодувати завдані збитки платнику (крім випадків з насильством)

Як запевнити його у нотаріуса

Як через нотаріуса оформити аліменти без зайвої плутанини розповімо нижче. Для цього, перед походом в нотаріальну контору, необхідно:

  1. Усунути всі розбіжності з усіх питань сплати;
  2. Зібрати пакет документів (паспорта, свідоцтво про встановлення батьківства, якщо є; довідка 2-ПДФО платника, якщо спосіб нарахування коштів - процентний).
  3. Якщо дитині менше 14 років, то свідоцтво про народження (приносити в будь-якому випадку як документ, що підтверджує спорідненість); і паспорт, починаючи з 14-річного віку.

З 14-ти років особиста присутність дитини у нотаріуса строго обов'язково.

Чи обов'язково нотаріально завіряти угоду

Обов'язково. Нотаріально посвідчена угода про сплату аліментів має юридичну силу точно таку ж, як виконавчий лист. А це означає, що з цим документом можна звернутися в суд, якщо угода буде порушено.

Більш того, якщо документ не завіряти, він так і залишиться простий папером. Тобто передбачуване зобов'язана особа на законних підставах має право не виплачувати кошти, прописані в договорі.

Вартість послуг нотаріуса буває досить суттєвою

Скільки коштують послуги нотаріуса

За добровільну угоду про сплату аліментів, завірене нотаріусом, потрібно сплатити держмито в розмірі 250 рублів. Решту тарифів строго індивідуальні, тому що залежать:

  • від вашого місцезнаходження;
  • до приватного або державного нотаріуса було звернення;
  • наскільки складна справа (іноді нотаріус сам запитує необхідні документи, за що нараховується доп.плату);
  • кількість консультацій, їм наданих, і інші чинники, що впливають на кінцеву вартість.

Варто відзначити, що економити на допомозі фахівців, тим більше в такій складній сфері, не варто. Неправильно складена угода буде вважатися недійсним в суді, так як прирівняний до цивільно-правовими угодами.

висновок

Отже, мирова угода про сплату аліментів - це документ, підписаний за спільним рішенням, який регламентує термін, розмір і регулярність виплат. Зобов'язаною особою може виступати не тільки батько дитини, але і повнолітня дитина по відношенню до свого батька, колишній чоловік по відношенню до другого чоловіка і т.д.

В угоді важливо прописати всі деталі, з чим впорається тільки фахівець, в нашому випадку - нотаріус. Неправильно складена угода, навіть завірена нотаріально, не має юридичної сили. Також фахівець вкаже на всі нюанси заповнення документа, щоб врегулювати абсолютно всі спірні питання.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online