Неустойка по аліментах: розрахунок на калькуляторі, зразок заяви

  1. особливості виплати
  2. Зразок заяви по неустойку аліментів (скачати)
  3. Нарахування коштів
  4. Дії одержувача аліментів
  5. винність боржника
  6. Загальна сума боргу
  7. Висновки, рекомендації

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Що являє собою неустойка по аліментах?

Нерідко для стягнення неустойки по аліментах потрібно зразок заяви. Відомо, що в разі розлучення один з батьків зобов'язаний виплачувати грошову допомогу. Робити це можна щомісяця або в вигляді однієї великої суми.

Не всі платники сумлінно виконують свої батьківські обов'язки. Нерідко з'являється велика заборгованість по аліментах.

У цій ситуації позивач має право стягнути неустойку. Що таке неустойка по аліментах і який розмір неустойки?

особливості виплати

За несвоєчасну виплату допомоги на дітей суд може організувати штрафи. Неустойка по аліментах - це той же штраф, тільки стягується він в разі нерегулярної виплати аліментів. Дане покарання має на меті покарати відповідача і стимулювати його до виконання своїх обов'язків.

Умови виплати грошової допомоги на неповнолітніх дітей прописані в виконавчому листі або договорі про аліментних зобов'язаннях. Договір між подружжям, завірений у нотаріуса, є офіційним документом, на підставі якого судові пристави відстежують виплату грошей.

Розрізняють декілька різновидів неустойки:

  • договірну;
  • законну;
  • змішану;
  • виняткову.

Договірна форма має місце тоді, коли подружжя підписують угоду про виплату допомоги. У ньому також повинні бути прописані заходи відповідальності за ухилення або нерегулярність виплат. Важливо, що максимальна величина аліментів в даній ситуації не обмежена.

Що стосується мінімального розміру допомоги, то воно не повинно бути менше того, яке було б призначено суддею в процесі судового розгляду. Це забезпечує захист прав неповнолітніх дітей. Умови і розмір законної неустойки прописані в статті 115 Сімейного кодексу. Штраф нараховується за кожен прострочений день у розмірі 0,5% від загальної суми боргу.

Зразок заяви по неустойку аліментів (скачати)

Зразок заяви по неустойку аліментів .pdf Завантажити

Нарахування коштів

Стягнення неустойки по аліментах - справа дуже відповідальна. При відсутності угоди між колишнім подружжям та сторона, з ким в результаті залишилися діти, має право піти в суд і вимагати стягнення неустойки з платника. Розмір її розраховується досить просто.

Формула розрахунку неустойки по аліментах виглядає наступним чином: сума заборгованості за певний місяць * кількість прострочених днів * 0,5%. Якщо несплату грошей зафіксували протягом декількох місяців, то загальна сума штрафу розраховується шляхом складання сум за всі місяці. У даній ситуації під рукою потрібно мати калькулятор. Чим більше кількість малюків у родині і число прострочених днів, тим вище буде неустойка по аліментах.

Принципи розрахунку зрозумілі. Важливо і те, що рішення про призначення штрафних санкцій визначає суд. Судова практика показує, що одержувач грошових коштів може звертатися до суду з даного питання вже на наступний день після дня прострочення.

Не потрібно думати, що за несплату аліментів платнику нічого не буде. Термін позовної давності становить 3 роки. Це означає, що батько може витребувати грошові кошти за несплату аліментів, навіть якщо дітям вже є 18 років.

Дії одержувача аліментів

Рішення про виплати виноситься тільки тоді, коли є явна вина платника в освіті боргу

Як отримати гроші за прострочення виплат? Без позовної заяви про неустойку за аліментами не обійтися. Для цього буде потрібно прийти в суд і подати позовну заяву в письмовій формі. Будуть потрібні також і деякі інші документи.

Кожен одержувач допомоги для дітей повинен знати не тільки те, в якому розмірі можна запросити неустойку за не виплачені вчасно аліменти, а й те, як грамотно оформити заяву.

Необхідно пам'ятати, що в разі, якщо позивач не подав виконавчий лист в службу приставів, він може розраховувати тільки на отримання самого боргу, тоді як штраф виплачуватися не буде. Крім того, несплату допомоги не завжди потрібно розцінювати як злісне ухилення.

Позовна заява про стягнення неустойки оформляється за схемою. Бланки є в судовій інстанції. Приклад можна взяти в нотаріальній конторі або скачати готовий зразок заяви. При написанні заяви позивач повинен вказати, ким воно написано, номер судового ділянки, місце його розташування, дані про відповідача і про себе, загальну суму штрафу, розраховану заздалегідь.

Позовна заява про стягнення неустойки обов'язково включає в себе наступні дані: підстава для виплати допомоги, період прострочення, відсоток неустойки, загальну суму. Цікавим є той факт, що за бажанням позивач може зменшити величину штрафу. Обов'язково слід додати до позовної заяви про стягнення неустойки по аліментах рішення суду про аліментних виплат (копію), розрахункові дані, копію виконавчого листа, документ про народження дітей, постанова служби судових приставів.

Обов'язково повинні бути підстави для стягнення грошей. Те, як отримати неустойку за аліментами, можна подивитися онлайн. Судові пристави і суд можуть відмовити позивачеві. Подібна ситуація виникає тоді, коли вже минув строк позовної давності. Рішення суду виносить не відразу, а через деякий час. За несплату аліментів суд може змусити відповідача стягнути кошти за рахунок його рухомого і нерухомого майна. Це спостерігається в разі відсутності постійної роботи.

винність боржника

Важливо знати не тільки те, як стягнути неустойку, але і те, чи включається цей штраф в загальну суму боргу за несплату аліментів

Важливо не тільки розрахувати неустойку за аліментами, а й довести вину відповідача. Нерідко судові пристави роблять відмову позивачеві. Це спостерігається, коли провини платника в освіті боргу немає. Написання позовної заяви буде неактуально в наступних випадках:

  • якщо причиною невиплати допомоги послужило важке захворювання платника;
  • вимушену відпустку не по бажанню відповідача;
  • при важких сімейних обставин.

У подібній ситуації величина штрафу може бути знижена. Дане питання регулює ст. 333 ГК РФ. Відмова зустрічається в даний час досить рідко. Необхідно знати, що позивач має право стягнути неустойку за аліментами, а відповідач може оскаржити прийняте рішення. Оскарження здійснюється також в судовому порядку при пред'явленні доказів невинності в формуванні боргу.

Загальна сума боргу

Як правильно оформити виплату штрафу? Судова практика показує, що стягнення грошей організовується в рамках окремого виконавчого провадження.

Так як одержувачем є одне і те ж обличчя, борг по аліментах і штраф об'єднуються в одну суму. Проте щодо неустойки буде виданий новий виконавчий лист. Нерідко виникають ситуації, коли один лист знаходиться на місці роботи відповідача, а другий - в службі судових приставів.

Висновки, рекомендації

Тепер ви знаєте, як розрахувати неустойку і що таке термін позовної давності. Розрахунок заборгованості проводиться судовими приставами. Одержувач допомоги повинен контролювати цей процес, тому що дана цифра буде в подальшому вказуватися в заяві про стягнення неустойки по аліментах. Таким чином, щоб уникнути судових розглядів батьки зобов'язані виплачувати допомогу на своїх дітей регулярно і в повному обсязі. Це їх прямий обов'язок. Як розрахувати неустойку за аліментами, можна дізнатися, звернувшись до служби судових приставів.

Що таке неустойка по аліментах і який розмір неустойки?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online