Неустойка по аліментах: як правильно її розрахувати і хто це повинен робити

  1. визначення понять
  2. Підстави для нарахування
  3. Методи визначення суми
  4. порядок обчислення
  5. приклади

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сім'я і дитинство в нашій країні захищені Конституцією Російської Федерації Сім'я і дитинство в нашій країні захищені Конституцією Російської Федерації. Діти мають право на матеріальне забезпечення власних потреб з боку батьків, а також на повноцінну сім'ю.

Часто так трапляється, що батьки розлучаються, один з подружжя приймає рішення піти, або це відбувається за обопільною згодою. Так чи інакше діти не повинні залишатися без засобів до існування. У зв'язку з цим було введено поняття аліментів .

Ці виплати направляються одним з батьків на користь іншого, що залишився з дитиною. Все відбувається на офіційному рівні, через суд. Спеціальна постанова, що є підсумком засідання, направляється до Служби судових приставів, звідки вже папір направляється конкретно в організацію, де працює відповідач - платник аліментів.

Аліменти - це щомісячні платежі, розраховуються вони з стандартного розміру: 25% від зарплати - на одну дитину , 33% - на двох дітей , 50% - на трьох и більше. Якщо все потомство не в одній сім'ї, а в декількох, то сума розділяється на рівні частини між усіма дітьми.

Якщо чоловік-платник офіційно ніде не працевлаштований, аліменти з нього все одно будуть стягувати, але тільки за встановленим для даного випадку мінімуму. Однак не всі особи як чоловічої, так і жіночої статі сумлінно ставляться до свого обов'язку щодо забезпечення дитини, з яким припинилося спільне проживання. Так ростуть борги з аліментів, за це передбачена відповідальність .

Іноді до ухильниками і аліментних боржникам в особливо великих розмірах застосовують і кримінальну міру покарання , Тобто садять в тюрму. Для мотивації виконання своїх обов'язків вітчизняне сімейне законодавство передбачило поняття неустойки зі сплати аліментів.

визначення понять

Неустойка по аліментах - це різновид штрафу, що застосовується по відношенню до платника через прострочення обов'язкового платежу, призначеного рідній дитині.

Величину цього штрафу визначають два чинники:

  1. Сума боргу.
  2. Тривалість прострочення.

Таким чином держава стимулює законного батька своєчасно і в повному обсязі виконувати свої матеріальні зобов'язання перед власними дітьми. Порушення цивільних зобов'язань одним з батьків може відчутно вдарити по його гаманцю, причому так, що в наступний раз сплата грошових коштів відбудеться вчасно.

Весь порядок дій при стягненні неустойки за аліментних платежах детально розписаний в Сімейному кодексі РФ.

На підставі даного чинного законодавства розлучені подружжя мають можливість утримувати свою спільну дитину двома способами:

  1. Добровільно, попередньо домовившись між собою і уклавши відповідну Угода .
  2. Примусово, грунтуючись на рішенні суду.

Ті, що прийшли до згоди батьки повинні документально зафіксувати всі свої зобов'язання, такі як розмір, порядок платежів, конкретну дату або певний період, номер розрахункового рахунку в банку або на руки. Статус виконавчого листа дана угода набуває тільки після офіційного запевнення у нотаріуса. Запропоновані угодою дії є обов'язковими для обох сторін договору. При пред'явленні судовим приставам цей папір буде підставою для відкриття виконавчого провадження щодо платника з моменту звернення одержувача аліментів з відповідною заявою.

Закон передбачає той факт, що неустойка буде виплачуватися на умовах і в розмірі, зазначеному в укладеному між батьками добровільному угоді Закон передбачає той факт, що неустойка буде виплачуватися на умовах і в розмірі, зазначеному в укладеному між батьками добровільному угоді. При відсутності подібного документа суд буде діяти за існуючим регламентом і призначить штраф за невнесення обов'язкових платежів відповідно до закону.

Підстави для нарахування

Для відновлення справедливості і повернення дитині засобів для забезпечення належного рівня життя одержувач грошових коштів має право вжити певних заходів щодо стягнення боргу по аліментах і неустойки, тобто звернутися з позовною заявою до суду.

Таку неустойку нараховують неплатнику, якщо:

Нарахування неустойки не відбувається, якщо:

  • борг утворився з вини платником аліментів, а внаслідок затримки або невиплати заробітної плати роботодавцем, а також через хворобу, тимчасової непрацездатності громадянина;
  • виконавчий лист ще не надійшов до судових приставів;
  • впливала якась непереборна сила, з вини якої сплата аліментів в термін була неможлива;
  • в існуванні боргу винна бухгалтерія підприємства, де числиться платник аліментів, або банк, який перекладав гроші на призначений рахунок.

Крім аліментів на утримання однієї дитини або декількох дітей, можна стягнути аліменти на утримання дружина або батька .

Існує термін позовної давності для стягнення заборгованості по аліментах, він дорівнює трьом рокам Існує термін позовної давності для стягнення заборгованості по аліментах, він дорівнює трьом рокам. Однак він діє тільки щодо тих виконавчих документів, що не були подані в службу судових приставів. А виданий судом виконавчий лист, який вчасно дійшов до судових приставів, не має терміну давності.

Можливий також варіант стягнення неустойки в разі тривалих затримок позовів про аліменти виплат, але погашення основного боргу на момент подачі заяви одержувачем в суд. Його, до речі, необхідно подавати в мировий суд за місцем проживання відповідача.

Коли одержувач аліментів подає позов про стягнення неустойки з колишнього чоловіка, він повинен заплатити держмито, її розмір варіюється від 150 до 300 рублів. На вимогу про основну суму боргу це правило не поширюється.

Методи визначення суми

Величина штрафний виплати розраховується двома способами:

  1. Договірним - спираючись на аліментні угоду. Величина штрафу виставляється довільно, в процентному співвідношенні, фіксованому і т.д. Важливо, щоб цей варіант влаштовував всіх учасників. Документ передбачає спосіб, розмір, терміни виплат і рід відповідальності за прострочення або неповне погашення щомісячного платежу.
  2. Законним - підставою служить ст. 115 Сімейного кодексу РФ. Відповідно до неї, неустойка буде дорівнює 0,5% за кожен день несплати. За основу береться загальна величина щомісячного аліментного платежу.

Пеню виконавчі державні органи нараховують, починаючи з 1 числа місяця, наступного за простроченими. Додається пеня щодня до повного погашення всієї скопилася суми.

порядок обчислення

Розрахунком штрафу за несвоєчасну сплату грошових коштів займається Федеральна служба судових приставів. Якщо подружжя спільно розписали правила розрахунку, то дружина самостійно перед поданням позовної заяви до суду вираховує даний показник, але контролюючі органи обов'язково перерахують дану цифру, щоб не було помилок або упередженості.

Судовий пристав, який веде справу конкретного громадянина, володіє всіма необхідними відомостями про розмір його заробітної плати і місце роботи, про величину щомісячного платежу і заборгованості, а також про подробиці аліментного угоди або судового рішення Судовий пристав, який веде справу конкретного громадянина, володіє всіма необхідними відомостями про розмір його заробітної плати і місце роботи, про величину щомісячного платежу і заборгованості, а також про подробиці аліментного угоди або судового рішення.

На сьогоднішній день працівники ФССП користуються двома затвердженими формулами для розрахунку неустойки по аліментах:

  1. Сума боргу за останній і попередній місяці * кількість днів у цьому місяці * відсоток неустойки.
  2. Сума боргу за конкретний місяць * загальне число прострочених днів * штрафний відсоток.

приклади

Зразок розрахунку неустойки по аліментах №1. Використовуючи першу формулу, можна простежити технологію обчислення штрафу за прострочення платежів.

Розмір заборгованості склав:

  • грудень - 14 000 рублів;
  • січень - 16 000 рублів;
  • лютий - 12 500 рублів;
  • березень - 15 400 рублів.

розрахунок:

  1. Грудень: 14 000 * 31 * 0,5% = 2 170 рублів.
  2. Січень: (14 000 + 16 000) * 31 * 0,5% = 4 650 рублів.
  3. Лютий: (14 000 + 16 000+ 12 500) * 28 * 0,5% = 5950 рублів.
  4. Березень: (14 000 + 16 000+ 12 500 + 15 400) * 31 * 0,5% = 8 974,5 рублів.
  5. Якщо підсумувати всі значення, то вийде 21 744,5 рублів.

За формулою №2 порядок дій буде трохи іншим. Спочатку визначаємо загальну суму днів, коли аліменти не нараховувалися:

  1. Грудень + січень + лютий + березні = 31 + 31+ 28 + 31 = 121 день.
  2. Грудень: 14 000 * 121 * 0,5% = 8 470 рублів.
  3. Січень: 16 000 * 90 * 0,5% = 7 200 рублів.
  4. Лютий: 12 500 * 59 * 0,5% = 3 687,5 рублів.
  5. Березень: 15 400 * 31 * 0,5% = 2 387 рублів.
  6. Сумарне значення за даний період склало 21 744, 5 рублів.

Якщо колишнє подружжя склали письмове угоду, обумовивши умови розрахунку неустойки, то наочно технологія може виглядати абсолютно по-різному. Наприклад, була домовленість про те, що кожен місяць аліменти повинні приходити на рахунок подружжя не пізніше 20 числа кожного місяця. За один місяць прострочення сума множиться на 0,3% в день, за два - на 0,6%, за 3 - на 0,9% і т.д. У цьому випадку дії такі:

  1. 14 000 * 31 * 0,3% = 1 302 рубля.
  2. (14 000 + 16000) * 31 * 0,6% = 5 580 рублів.
  3. (30 000 + 12 500) * 28 * 0,9% = 10 710 рублів.
  4. (42 500 +15 400) * 31 * 1,2% = 21 538,8 рублів.
  5. Загальна сума дорівнює 39 130 рублів.

Так що краще сплачувати всі борги вчасно, для зручності можна попросити роботодавця в період нарахування зарплати відраховувати певний відсоток на рахунок колишньої дружини. Тоді ніяких проблем не буде, і перед законом всі будуть чисті.

Про способи покарання неплатників аліментних виплат дивіться в наступному відеосюжеті:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online