Держмито на зменшення (зниження) аліментів

  1. Нормативна база
  2. процедура оплати
  3. Способи оплати
  4. Особи, які звільняються від сплати держмита

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Є досить багато підстав для подачі суднового позову про зміну розміру аліментних виплат, при цьому в більшості випадків заявником повинна бути сплачена держмито на зменшення аліментів. Наприклад, біологічний батько може знизити суму матеріальної допомоги дитині в зв'язку з втратою робочого місця або скрутним станом здоров'я. Російська Федерація - це соціальна держава, яка захищає інтереси вразливих категорій громадян, але коли мова йде про зменшення або повного скасування аліментних виплат, то очевидно, що заявник діє не в інтересах дитини, що і викликає потребу в сплаті держмита за надані послуги.

Російська Федерація - це соціальна держава, яка захищає інтереси вразливих категорій громадян, але коли мова йде про зменшення або повного скасування аліментних виплат, то очевидно, що заявник діє не в інтересах дитини, що і викликає потребу в сплаті держмита за надані послуги

Нормативна база

Існує одночасно кілька нормативно-правових актів, що регулюють сплату держмита: Існує одночасно кілька нормативно-правових актів, що регулюють сплату держмита:

  1. ГК РФ - в статті №88 вказується, що держмито є частиною витрат суду. У тексті статті вказуються підстави для сплати додаткового збору. У статті №91 вказані умови розрахунку збору при зменшенні аліментних виплат.
  2. НК РФ - третій пункт статті №25 визначає розмір держмита, перелік осіб, яким необхідно її платити, а також встановлені на законодавчому рівні строки оплати.

Варіанти розрахунку державного мита
Російське законодавство не передбачає конкретний механізм розрахунку держмита на зниження розміру аліментів в 2019 році, проте на практиці застосовується два основні підходи:

  1. Згідно зі статтею №91 ЦПК РФ, розмір збору залежить від вартості позову (вона прямо залежить від суми зменшення аліментів).
  2. Величина держмита може визначатися на основі статті №333 НК РФ, де зазначено, що при подачі суднового позову розмір збору для фізосіб становить 300 рублів. В даному випадку використовується фіксована сума, тому потреби в подальшому перерахунку немає.

Якщо використовується перший спосіб розрахунку, то сума державного мита визначається наступним чином:

  • 4% від ціни позову до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (при цьому сума не може бути менше 400 рублів);
  • 3% від ціни позову до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • 2% від ціни позову до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і т.д.

Приклад. У батька є одна дитина, який потребує фінансового забезпечення. Отже, згідно із СК РФ, він повинен сплачувати 25% від свого доходу. Припустимо, що розмір щомісячних аліментних виплат становить 2,5 тисячі рублів, що є четвертою частиною заробітної плати аліментщика. У зв'язку з погіршеним матеріальним становищем або поганим станом здоров'я батько може домогтися, щоб виплати скоротили до 1/10 частини доходу. Таким чином, тепер необхідно сплачувати 10% від суми заробітної плати або 1 тисячу рублів. Розділ аліментних виплат зменшився на 1,5 тисячі рублів, що і є сумою угоди. В даному випадку застосовується чотиривідсоткова ставка, а сума державного мита становитиме 720 рублів (вона розраховує за 12 місяців).

Важливо! У більшості випадків позивачки сплачують саме у фіксованому розмірі (300 рублів), але в деяких випадках з'являється необхідність в доплаті, що розраховується на основі суми позову.

процедура оплати

Перед тим як подати заяву до суду, необхідно попередньо сплатити держмито Перед тим як подати заяву до суду, необхідно попередньо сплатити держмито. У пакет документів для звернення до суду вже має входити заяву і чек про оплату, тому що в противному випадку буде не можна почати судовий процес. Рекомендується оплатити 300 рублів, після чого здійснити доплату на вимогу суду.

Важливо! Остаточний розмір держмита на зменшення аліментів можна дізнатися, тільки після отримання виконавчого листа з рішенням мирового судді.

Способи оплати

Існують різні способи здійснення оплати держмита:

  1. Оплата готівкою в банківській касі. Також можна скористатися функціоналом банкомату Ощадбанку або будь-якого іншого банку.
  2. Безначальний розрахунок. Особа попередньо отримує реквізити в територіальному відділенні суду, після чого він приносить їх в банк, де проходить переказ грошей з його рахунку. Переказати гроші можна і самостійно, скориставшись системою інтернет-банкінгу Ощадбанку.
  3. Електронна оплата. Досить знайти термінал потрібного банку.
  4. Сайт держпослуг. Щоб мати можливість скористатися функціоналом сайту, необхідно пройти процес реєстрації, вказавши свої особисті дані.

Особи, які звільняються від сплати держмита

Російське законодавство визначає перелік категорій громадян, які мають право не платити збір при подачі заяви для зниження суми аліментів: Російське законодавство визначає перелік категорій громадян, які мають право не платити збір при подачі заяви для зниження суми аліментів:

  • герої Радянського Союзу;
  • герої Російської Федерації;
  • особи, яким після проходження медико-санітарної експертизи було присвоєно 1-я або 2-я група інвалідності;
  • учасники ВВВ;

Якщо позивач належить до однієї з перерахованих вище категорій, то обов'язок по сплаті судових зборів покладається на відповідача.

Примітно, що в 2011 році в НК РФ були внесені поправки, що стосуються матерів-одиначок. Тепер, коли мати звертається до суду для стягнення аліментів з батька, з неї не можуть зажадати квитанцію про сплату держмита, так як її оплачує відповідач (батько). Пов'язано це з тим, що мати діє в інтересах дитини, тому вступає в дію принцип про доступність правосуддя.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online