Чи звільняє відмова від дитини від сплати аліментів

  1. Що таке відмова
  2. Позбавлення батьківських прав
  3. заповнення заяви
  4. Чи зобов'язаний небиологический батько утримувати дитину
  5. наслідки невиплат
  6. Законні підстави для несплати

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відмовитися від своєї дитини або від дітей в добровільному порядку не можна. Можна тільки в порядку позовного судочинства. Але, кожен батько повинен матеріально утримувати своїх дітей! У зв'язку з цим у багатьох виникає питання: «Чи звільняє від аліментів відмова від дитини?». Давайте розберемося.

Що таке відмова

У Росії, найчастіше, від своїх прав на дітей відмовляються саме батьки (відмова від дитини в пологовому будинку - не варто враховувати). Робиться це з тієї причини, що він не бажає брати участь в житті дитини, виховувати його і платити в його користь аліменти.

Щоб позбавити себе прав на дитину / дітей в РФ, необхідно відвідати найближчого нотаріуса, і скласти в суд заяву. Справа буде розглянута в присутності прокурора і представника опіки та піклування. Якщо суд прийме рішення, то батька позбавлять прав.

Відмова від дитини чи звільняє від аліментів? - задають собі таке питання недбайливі батьки і матері. Ні! Навіть якщо батько позбавлений щодо свого чада прав, він повинен допомагати матері в матеріальному плані.

Інша справа, якщо відмова оформлявся для того, щоб «новий» тато зміг офіційно всиновити цього малюка, дати йому своє по батькові і своє прізвище. Якщо батько відмовляється для подальшого усиновлення, і цей факт буде встановлено судом, все аліментні зобов'язання першого батька припиняються.

Позбавлення батьківських прав

Відмовитися від своєї дитини або від дітей в добровільному порядку не можна

Стаття 71. Наслідки позбавлення батьківських прав

Суд може винести таке рішення лише в тому випадку, якщо у свідоцтві про народження, в графі «батько» вказано конкретна людина. Тоді його можна позбавити його прав, які базуються на біологічному спорідненість з дитиною.

Але, зробити це можна лише після розлучення і при наявності вагомих причин, які будуть вивчатися і прокурором, і органами опіки. Суд, розглянувши справу по суті, і прийнявши рішення про позбавлення, постановляє таке рішення:

  • Покласти на відповідача аліментні зобов'язання на користь неповнолітнього, які повинні сплачуватися регулярно;
  • Позбавити відповідача батьківських прав на цю дитину;
  • Дати час на виправлення. Як правило, дається півроку, але чудо відбувається досить рідко!

заповнення заяви

У заяві вказується стандартна інформація: місце реєстрації та паспортні дані. У тексті необхідно написати про добровільне рішення. Заявник повинен підтвердити, що він розуміє і приймає всі наслідки даної дії.

Якщо від прав вирішив відмовитися один з батьків, то в заяві вказується, що права другого зберігаються повністю. При бажанні можна написати, щоб справа розглядалася без участі заявника.

При бажанні можна написати, щоб справа розглядалася без участі заявника

В кінці заяви одного підпису буде недостатньо. Даний документ обов'язково повинен запевнити нотаріус.

Чи зобов'язаний небиологический батько утримувати дитину

Ні! Може статися і так, що в документи малюка буде вписаний чоловік, який не доводиться йому біологічним батьком. Таке відбувається:

  • Якщо мати та цей чоловік (синтетичний батько) складаються в офіційному шлюбі;
  • Якщо після розлучення пройшло менше 300 днів.

Згідно із законом, цей громадянин буде вписаний в документи, і буде батьком. І все зобов'язання батька будуть покладені на нього, в тому числі і по сплаті аліментів.

Вихід із ситуації є - подати заяву до суду, оспорити батьківство і перестати робити виплати на користь малюка. Але оспорити батьківство складно! Потрібно або провести генетичну експертизу, або зібрати «непорушні» докази обману, в тому числі і показання матері, яка погодитися з тим, що позивач був навмисно введений в оману.

наслідки невиплат

Навіть позбавлення батьківських прав відносно неповнолітньої дитини не звільняє такого батька від обов'язку по матеріальним змістом.

Таке рішення виносить суд, і воно відразу ж передається судовим приставам. В їх обов'язки входить контролювати виплати, і в разі виникнення заборгованості, вжити заходів по її добровільного погашення. Якщо кошти платяться регулярно, то і наслідків виникнути не повинно.

Якщо такі заходи не приносять бажаного результату, то доводиться застосовувати примусові заходи:

  • Заборона на виїзд боржника за межі РФ;
  • Арешт його майна в межах суми боргу;
  • Неможливість оформити кредит в банку або кредитну банківську карту;
  • Неможливість отримати або поміняти водійське посвідчення;
  • Відвідування боржника на дому;
  • Проведення спільних рейдів з співробітниками МВС і ДАІ;
  • Інші законні заходи.

Таким способами держава захищає права та інтереси неповнолітніх громадян.

Законні підстави для несплати

Суд може звільнити батька від регулярних платежів. Закон передбачає можливість звільнення від сплати аліментів на користь дитини. Для цього батько повинен відмовитися від своїх прав на користь іншої людини.

Для цього батько повинен відмовитися від своїх прав на користь іншої людини

Стаття 129. Згода батьків на усиновлення дитини

Тобто, потрібно заручитися письмовою згодою на усиновлення від потенційного «батька», а потім тільки написати відмову від своїх прав. Обидві заяви потрібно завірити в нотаріальній конторі, а потім піти з ними в суд. Тоді справа буде розглянута в найкоротші терміни, і на батька не буде покладено обов'язок по утриманню.

Але, при відмові від дитини і подальшому усиновлення будуть присутні працівники опіки. Вони вивчатимуть обґрунтованість позову, на їх думку і висновок буде спиратися суд при винесенні Постанови.

Дві юридичні факти - позбавлення та усиновлення будуть розглядатися разом. Це робиться для того щоб не порушити права дитини на життя і виховання в сім'ї. Як тільки суд прийме рішення про позбавлення, всі права будуть відразу ж передані «новому» батькові. Тільки в даному випадку відмова від дитини звільняє від аліментів.

У зв'язку з цим у багатьох виникає питання: «Чи звільняє від аліментів відмова від дитини?
Відмова від дитини чи звільняє від аліментів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online