Чи не платить або відмовляється платити аліменти? Звертайся до нас!

  1. Порада юриста адвокат Світлана Приймак
  2. Рішення суду є, а грошей немає
  3. Якщо виплата аліментів затримується
Порада юриста
адвокат
Світлана Приймак

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сімейний юрист з питань розірвання шлюбу, поділу майна подружжя та стягнення аліментів.

Часто виникають ситуації, коли пара офіційно розтане, але за період шлюбних відносин у них з'явилася спільна чадо. Звичайно, багато хто розуміє, що розлучення подружжя і ставлення батьків і дітей жодним чином не повинні взаємовиключні не на благо дитини. Але, відмови від виплат аліментів на дитину, після розірвання шлюбу між подружжям, зустрічаються досить таки часто.

Зазвичай це починається з вимоги фінансової підтримки для дитини матері, але закінчується негативною відповіддю другого з батьків. Отже, після таких діалогів справа зазвичай доходить до адвоката, який і готує документи для суду .


Рішення суду є, а грошей немає

Але, навіть пройшовши всі судові інстанції на отримання мінімальної суми грошової допомоги для дитини, іноді можна фактично і не побачити реальних грошей.

згідно з першою статті Закону України «Про протидію насильству в сім'ї» невиплата аліментів значитися як економічний вид насильства, оскільки один член сім'ї позбавляє другого деяких матеріальних благ, наприклад, майна, одягу і грошових коштів.

Але цими предметами мають право розпоряджатися обидва члени сім'ї, тому обмежувати в користуванні спільними предметами побуту одного з них - протизаконно. Такі порушення можуть призвести до розладу психіки людини або захворювання.

По суті, в Законі чітко вказана формулювання, що дитина має повне законне право на отримання аліментів від одного з батьків, а якщо він не виплачує їх, то навмисне позбавляє дитину фінансової підтримки.

Якщо ж у вас виникла проблема з вилученням аліментів, то існують відповідні інстанції, які допоможуть нагадати чоловікові про свій обов'язок. До таких інстанціях відносять:

  • - міліцію. Згідно статті 173-2 Кодексу України порушник зобов'язаний понести адміністративну відповідальність;
  • - державних виконавців, у яких є повноваження на вчинення впливу на неплатника. До того ж, якщо ви не отримували аліменти на дитину протягом трьох місяців, то можете скласти звернення на стягнення аліментів з майна чоловіка. І не забувайте про свої права на ознайомлення з документацією виконавчого провадження. Вам дозволено робити копії документів, оскаржити недбайливого державного виконавця або заявляти клопотання;
  • - районний суд, куди ви можете попередньо звернутися найнявши адвоката з цивільним позовом про стягнення боргів по аліментах, а також не варто забувати про можливість нарахування на них пені.

Якщо виплата аліментів затримується

У разі якщо платник аліментів затримує сплату, то згідно з першою частиною статті 196 Сімейного кодексу України одержувач може вимагати з нього і стягнення пені за кожний день прострочення. Один день прострочення прирівнюється до одного відсотка від суми невиплачених аліментів.

Злісного неплатника аліментів можна залучити і до кримінальної відповідальності відповідно до статті 164 Кримінального кодексу України. Вона повідомляє про те, що якщо платник аліментів заборгував суму за шість місяців, то це загрожує йому кримінальної наказуемостью.

Але крім адміністративної та кримінальної відповідальності буває і інше покарання для батьків, який не забезпечує свою дитину в зазначені терміни аліментами, це позбавлення батьківських прав. Грунтуючись на статтю 164 Сімейного кодексу України, не плата аліментів вважається ухиленням від виконання батьківських обов'язків, а це може спричинити за собою і позбавлення прав на дитину.

Можливо, було б правильно пояснити батькові дитини його зобов'язання відразу після розлучення , Щоб він розумів, яку відповідальність він несе в випадки нехтування сплати аліментів. Але найголовніше, що ви повинні бути інформовані про всі ваші права для того, щоб захистити вашу дитину.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online