Чи можуть батьки подати на аліменти на своїх дітей

  1. Розмір і порядок стягнення
  2. процесуальні особливості
  3. Доказового база і документи
  4. Характеристика судової практики

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Батьки можуть подати на аліменти на дітей в силу морально-родинних зв'язків

Батьки можуть подати на аліменти на дітей в силу морально-родинних зв'язків. З віком втрачається працездатність, розмір пенсії може бути недостатнім для покупки лікарських препаратів і спеціального харчування.

Звернутися за допомогою до дітей можуть самі батьки або їх представники - наприклад, опікуни - в разі, коли батьки визнані недієздатними, а рідні діти відмовляються опікати їх і надавати матеріальне забезпечення. Аліментні права обмежено дієздатних батьків можуть захищати їх піклувальники.

Основні умови, що дозволяють батькам отримувати аліменти:

  • непрацездатність;
  • наявність батьківських прав в період неповноліття дітей;
  • своєчасна належна турбота про дітей в минулому;

Пенсійний вік не зважає достатнім критерієм для отримання аліментів з дорослих дітей. Будучи в похилому віці батько або мати можуть продовжувати працювати, в тому числі в судовій системі, максимальний термін перебування на якій продовжено до 75 років.

Щоб з'ясувати чи можуть батьки подати на аліменти на своїх дітей необхідно відштовхуватися від критеріїв працездатності людини. Вона передбачає можливість батька самостійно заробляти собі на життя і забезпечувати потреби без допомоги дорослого дитини.

Наявність інвалідності свідчить про непрацездатність людини. Але якщо він продовжує працювати за трудовим договором або отримує інший достатній дохід, то суд може відмовити матері або батьку в присудження необхідної суми.

Розмір і порядок стягнення

Аліменти на батьків утримуються в фіксованій сумі . Батьки можуть подати на аліменти в будь-який час, коли виникне відповідна потреба.

Чітко встановлених сум не існує. Батько або мати може подати на матеріальне утримання незалежно від матеріального становища дітей, так як право на звернення до суду не обмежена законом.

Якщо питання належить вирішувати в судовому порядку , Те суд обов'язково враховує такі обставини:

  • стан здоров'я, дохід позивача;
  • стан здоров'я, матеріальне становище відповідачів;
  • наявність у відповідача інших утриманців;

В якому випадку можна подати на аліменти - ситуація, яка вирішується з урахуванням матеріальної ситуації у батька. Береться до уваги розмір пенсії, здатність батька забезпечувати свої поточні і майбутні потреби в лікуванні і нормального життя. Суд враховує фінансову ситуацію у всіх дітей, незалежно від того, кому з них батьком були пред'явлені вимоги.

процесуальні особливості

Допускається представляти свої інтереси особисто або через представника за дорученням. Позовну заяву надається мировому судді за місцем постійного (фактичного) свого проживання або за місцем проживання відповідача (ст. 29 ЦПК РФ). Наприклад, мати може подати на аліменти на сина за місцем свого проживання, якщо виїзд в район проживання відповідача скрутний станом здоров'я.

Для підготовки справи до судового розгляду бажано знати позицію відповідача. Подати на аліменти на сина чи дочку можна, пізніше закінчивши справу в суді мировою угодою. У такій ситуації суд виносить ухвалу про затвердження такого документа, призводить його повний опис.

Якщо відповідач подав заперечення на позов і відмовляється надавати утримання пенсіонеру, який потрапив у важку життєву ситуацію, то справа розглядається детально на судовому засіданні.

Доказового база і документи

Як докази можуть використовуватися:

  • письмові документи;
  • показання свідків;
  • пояснення сторін, перевірені судом і встановлені в якості достовірних фактів;

В якості документів необхідно надати:

  1. довідки з лікувальних установ про стан здоров'я позивача;
  2. довідку про інвалідність (при наявності), висновок лікарської комісії про непрацездатність;
  3. документ про статус малозабезпеченої сім'ї - видається органами соцзахисту;
  4. довідки про доходи, склад сім'ї відповідача, свідоцтво про шлюб, свідоцтва про народження дітей (онуків позивача);

На питання, чи можна подати документи в копіях, - відповідь позитивна. Оригінали документів надаються на огляд суду. Можна подати оригінали документів, а потім написати заяву про їх повернення.

За визначенням суду до участі в справі на стороні відповідача можуть бути залучені й інші діти позивача. Рішення про вступ подібних осіб в судовий процес залишається на розсуд судді. Самостійно можна подати на аліментні виплати одночасно на всіх дітей, вказавши їх в позовній заяві в якості співвідповідачів.

Характеристика судової практики

Перед тим як дізнатися як подати на аліменти, слід враховувати, що в рішенні суду вказує тверду суму аліментів Перед тим як дізнатися як подати на аліменти, слід враховувати, що в рішенні суду вказує тверду суму аліментів. Якщо зобов'язаними надавати матеріальне утримання батьки були визнані кілька дітей, то суддя позначає частку кожної дитини в змісті батька та (або) матері.

Аналіз судової практики свідчить про те, що більшість позовів, які батьки приносять до суду, підлягають задоволенню і аліменти нараховуються. Суми можуть бути невеликі, з урахуванням матеріального та сімейного стану дитини (наявність дітей і т.д.).

Отримувати аліменти також можуть усиновителі (за своїми правами і обов'язками вони прирівняні до рідних батьків). Платити аліменти пенсіонеру або непрацездатному вихователю можуть зобов'язати його вихованців. Вітчим і мачуха також має право отримувати виплати, якщо безперервно протягом 5 років дбали про своє пасинка або падчерки. При доведеності обставин позови від них також будуть задоволені.

Потрібно пам'ятати, що суд відмовить в аліменти з батьків, який свого часу був позбавлений батьківських прав або не дбав про дитину належним чином. Практика показує, що єдиним переконливим аргументом у відмові у присудженні аліментів буде встановлений факт позбавлення батьківських прав.

В інших ситуаціях, доводи відповідача про те, що батько погано його виховував, в минулому недостатньо смачно годував, тримав в поганих умовах, давав погану одяг (змушував доношувати і т. Д.) Зазвичай рідко служать переконливим аргументом для суду. Суд також задовольняє вимоги батьків в необхідності нести додаткові (фактичні) витрати на їх лікування, турботу і т. Д.

При виникненні заборгованості по аліментах можна звернутися з виконавчим листом до судового пристава і вимагати порушити провадження. Із зарплати або іншого доходу відповідача не може бути утримано більше 50%. Є можливість вимагати сплати неустойки за ст. 115 СК РФ. Її розмір складає 0.5% від заборгованості за кожен день прострочення оплати.

Стягнення аліментів з дорослої дитини можливо. Але слід враховувати, що після позитивного рішення суду можуть погіршитися відносини між батьком і дітьми. Змусити їх спілкуватися зі старим і непрацездатним людиною (приходити в гості, жити разом з ними, прати, готувати для них, купувати ліки, шукати лікарів і т.д.) суд не вправі. Подібна моральна відповідальність лягає виключно на совість дітей.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online