Чи можна подати на аліменти вдруге після відмови від них

  1. Поняття повторного стягнення аліментів
  2. Коли можливе повторне стягнення аліментів
  3. Повторна заява після відмови від аліментів
  4. нові обставини
  5. Подача заяви
  6. процедура оформлення
  7. Скільки разів можна подавати позови на аліменти

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Звернення до суду є ефективним способом захисту і відновлення своїх законних прав. У порядку судового провадження розглядаються будь-які конфліктні ситуації, що виникають між людьми. Стягнення аліментів відноситься до найбільш поширеною категорії сімейних спорів. Судовий процес починається з подачі позовної заяви. Буває, що з якихось причин заявник подає позов повторно. Чи буде прийнято до розгляду позовну заяву вдруге? На це питання спробуємо відповісти в даній статті.

Зміст статті:

Поняття повторного стягнення аліментів

Поняття повторного стягнення аліментів

Повторне звернення щодо стягнення аліментів можна розцінювати в двох сенсах:

  1. Вторинне звернення до суду.
  2. Вторинне звернення в службу судових приставів для примусового стягнення.

У першому випадку мова йде про подачу позовної заяви вдруге. Подати на аліменти вдруге позивач може, якщо предметом позову є ті ж вимоги, що і були заявлені в першому позові. Як це можливо? Все залежить від причин, за якими первинно позов не був прийнятий до розгляду. Ними можуть бути:

  • Неправильно складене позовну заяву.

Як такої єдиної форми позовної заяви не існує. Спірні ситуації бувають різні і передбачити все не можливо, тому законодавці просто не можуть виробити універсальну форму заяви, яка підходить під всі випадки життя. Позов пишеться в довільній формі, але з урахуванням деяких вимог законодавства.

Якщо форма заяви не буде дотримана, суд вправі повернути позов без розгляду. Позивачу дається термін на усунення помилок. Після коригування документа, позов може бути поданий вдруге.

  • Чи не оплачена держмито.

До подачі позовної заяви позивач повинен сплатити держмито. Податковий кодекс РФ передбачає різні суми До подачі позовної заяви позивач повинен сплатити держмито

мит залежно від категорії спорів. Оплата мита є обов'язковою процедурою, якщо позивач не має спеціальних пільг і привілеїв, які звільняють його від цього платежу.

В якості підтвердження оплати позивач повинен додати до позовної заяви квитанцію. У разі, якщо такої не буде, суддя поверне позов назад. Подача позову вдруге можлива після оплати мита.

Увага: Якщо ви за законом звільнені від оплати мита, необхідно надати документи, що підтверджують ваші пільги.

  • До позовної заяви не додано документи.

Будь-яке позовну заяву складається таким чином, що до нього додаються документи, що обґрунтовують вимоги позивача. Наприклад, якщо в позові на аліменти заявник вимагає стягнути суму виплат, необхідно додати копії свідоцтва про народження дітей, довідку про місце їх проживання, про доходи батька, на вихованні якого вони знаходяться. Якщо до позову НЕ буде докладено дані документи, суддя просто поверне позов на доопрацювання.

Суддя виносить ухвалу про усунення недоліків позовної заяви, копія якого вручається позивачеві. Протягом встановленого терміну позивач усуває недоліки і може повторно подати на аліменти.

У всіх інших випадках подавати позов, що містить вимоги, які вже раніше були заявлені позивачем, не можна.

Наприклад, якщо спір про присудження аліментів вже розглядався. Такі справи не підлягають вторинному розгляду. Підставою є ч. 2 ст. 134 ЦПК РФ: позовна заява не приймається, якщо раніше вже виносилося рішення з того самого предмета спору і між тими де особами, при цьому рішення не було скасовано.

Якщо справа не підлягає розгляду, суддя виносить письмову відмову (визначення), копія якого надсилається заявнику разом з пакетом документів, поданих до суду. Позивач може спробувати оскаржити відмову суду, але шанси це зробити невеликі.

Коли можливе повторне стягнення аліментів

Якщо ситуація в корені змінилася (змінилися вимоги, з'явилися інші докази) заява може бути подана заново. Але тільки тоді, якщо рішення про аліменти ще не було винесено.

За тим суперечкам, щодо яких вже є вступили в силу судові рішення, повторний розгляд справи не проводиться. Підстав для звернення немає, оскільки суперечка вже вирішене.

Підстав для звернення немає, оскільки суперечка вже вирішене

Зверніть увагу, рішення суду не має терміну давності. Існують терміни для його оскарження. Це десять днів з моменту винесення акта. Якщо відповідач не звертався з апеляційною чи касаційною скаргою до вищих інстанцій, то рішення вважається чинним.

Саме ж рішення про присудження аліментів діє безстроково. А ось термін виконання зобов'язань платника аліментів припиняється по досягненню дитиною 18 років, іноді, в передбачених законом випадках, зобов'язання припиняються раніше або пізніше повноліття дитини.

Повторна заява після відмови від аліментів

Процедура стягнення аліментів полягає в наступному: на підставі судового рішення позивач отримує виконавчий лист. Даний документ він повинен подати у відділення ФССП. За виконавчим листом пристави відкривають виробництво, в порядку якого проводиться примусове стягнення. Щомісяця з доходів батька утримуються кошти в розмірі, встановленому судом.

На практиці трапляється таке, що позивач після винесення рішення суду відмовляється від отримання аліментних виплат. Причини можуть бути різні: примирення з колишнім чоловіком, договір про сплату аліментів відповідачем в добровільному порядку. Як результат - позивач забирає виконавчий лист і наполягає на скасуванні аліментів.

Повністю і назавжди відмовитися від аліментів неможливо. Це не передбачено законом. Закон покликаний захищати інтереси неповнолітніх дітей. Батько не має права позбавити дитину грошових коштів за своїм бажанням. Як варіант - це відкликати виконавчий лист. Таким способом тимчасово призупиняється процес примусового стягнення аліментів.

Повторно подати на аліменти після відмови від стягнення позивач може в будь-який момент, звернувшись в ФССП.

нові обставини

При виникненні нових обставин допускається вторинне звернення до суду за умови, що раніше не проводилося судовий розгляд. Причинами для нового звернення можуть послужити:

  • Зниження доходу батьків.
  • Погіршення стану здоров'я дитини або батька, на вихованні якого він знаходиться.
  • Народження інших дітей.

При перерахованих вище обставин в суд може звернутися не тільки позивач, але і відповідач. Найбільш часті в практиці випадки, коли звертаються відповідачі вдруге - це народження у них дитини в іншому шлюбі. Матеріально забезпечувати декількох і більше дітей стає важко, тому, як вихід із ситуації для батьків - це звернутися в суд ще раз.

Подача заяви

Заява на стягнення аліментів подається до суду за місцем проживання відповідача. Таке правило передбачено цивільно-процесуальним законодавством (ст. 28 ЦПК). Заява на стягнення аліментів подається до суду за місцем проживання відповідача

У тих випадках, коли діти проживають з заявником або стан його здоров'я не дозволяє прибути за місцем проживання відповідача, дозволено подавати позов до суду за місцем проживання позивача.

Позовна заява складається в двох однакових примірниках: один - для суду, другий - для відповідача. Заява підписується особистим підписом позивача або його представником за дорученням.

Найчастіше громадяни наймають юриста або адвоката, який займається веденням справи в суді.

Скласти позов особа може і самостійно. Але також можна звернутися за допомогою до правозахисників, які зроблять це грамотно. За складання документа доведеться заплатити. Точну суму за позов назвати важко, адже юридичні послуги надаються в приватному порядку, а значить, і вартість послуг буває різною.

Якщо ж позивач не бажає витрачатися на юристів, він може спробувати написати позов без сторонньої допомоги. Наприклад, взяти за основу типовий зразок позову про стягнення аліментів в інтернеті.

Увага: Якщо ви використовуєте зразок з інтернету, обов'язково перевіряйте законодавчі норми: чи актуальні вони на даний момент.

процедура оформлення

Позовна заява оформляється в письмовому вигляді. Зараз позови пишуться за допомогою комп'ютерної техніки, тобто у вигляді надрукованого тексту.

Завантажити бланк заяви
Завантажити бланк заяви

При складанні документа позивач повинен дотримуватися такої структури:

  1. Реквізити заяви (найменування судового органу, його адреса; дані позивача і відповідача (ПІБ, адреса проживання); дані представника (у разі якщо інтереси захищає юрист, адвокат).
  2. Описова частина (опис обставин справи).
  3. Прохальна частина (вимоги відновити права, підкріплені посиланнями на законодавство).
  4. Додатки до позову.
  5. Дата, підпис позивача.

Для складання заяви будуть потрібні деякі документи. Приблизний перелік наводимо нижче:

  • Паспорт заявника;
  • Свідоцтва про народження дітей;
  • Свідоцтво про шлюб;
  • Довідка про доходи батька, який виховує дітей;
  • Довідка про місце проживання заявника і дітей;
  • Квитанція про сплату мита.

У кожному індивідуальному випадку перелік документів може змінюватися. Наприклад, якщо у батька, з яким проживають діти, погіршився стан здоров'я, то знадобитися взяти довідку з медустанови або надати виписки з медичних карт. Якщо у колишньої дружини з'явився ще одна дитина, то необхідно пред'явити свідоцтво про її народження.

Разом з позовом подаються копії документів. Але в судовому засіданні суддя може запросити оригінали, тому їх необхідно мати обов'язково.

У справах про стягнення аліментів не існує як таких встановлених термінів. Батько може подати на аліменти в будь-який момент до повноліття дитини. Термін позовної давності по аліментах не діє.

Що стосується повторного звернення, то тут ситуація виглядає дещо інакше. Якщо позов повернуто на доопрацювання, то в ухвалі суду про повернення позову чітко повинен бути вказаний термін. Зазвичай це термін від п'яти до десяти днів з дня отримання заявником повідомлення суду.

Сума аліментів може змінюватися як у велику, так і в меншу сторону. Щоб змінити розмір виплат, зацікавлена ​​сторона подає позов. Позов може подати як батько-одержувач аліментів, так і батько-платник.

Питання про збільшення виплат може вирішитися позитивно при наявності таких обставин:

Зменшити аліменти можливо, якщо мають місце бути такі обставини:

  • Хвороба або інвалідність платника.
  • Істотне зниження доходу.
  • Матеріальне забезпечення осіб, які перебувають на утриманні (батьків, інших дітей).
  • Заняття дитиною трудової і бізнес - діяльністю після виконання йому 16 років.

Позов про зміну розміру виплат не має відношення до первинного позову про присудження аліментів. Зменшення або збільшення суми виплат буде розглядатися в порядку нового судочинства.

Скільки разів можна подавати позови на аліменти

Питання, скільки разів можна подавати позови на аліменти, хвилює багатьох громадян. Позов на аліменти можна подавати один раз в тому випадку, якщо він відразу прийнятий до розгляду судом. При поверненні документа на доопрацювання, позов подається після усунення недоліків вдруге.

Позови, які мають різні вимоги, можна подавати неодноразово. Повторна подача на аліменти можлива, якщо змінити предмет спору, викласти нові обставини і факти.

Якщо в перший раз суд відмовив у призначенні аліментів, то людина може спробувати подати позов ще раз, але належить знайти вагомі аргументи і детально їх викласти.

Згідно із законом громадянин має право звернутися вдруге в судові органи, але зробити це не так просто. На то повинні бути вагомі підстави. Заява з одного й того ж спору розглядатися не буде. Виняток становлять випадки, якщо первинний позов був поданий в протиріччя вимогою закону.

Чи буде прийнято до розгляду позовну заяву вдруге?
Як це можливо?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online