Чи може батько відмовитися від дитини і не платити аліменти: (відмова від батьківства)

  1. Зобов'язання батька утримувати дитину
  2. Позбавлення батьківських прав і аліментні зобов'язання
  3. Спростування батьківства і згоду на усиновлення як способи припинення аліментних зобов'язань

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Діти з'являються не тільки в міцних сім'ях

Діти з'являються не тільки в міцних сім'ях. Найчастіше окремо проживає батько позбавлений можливості брати участь в житті малюка, проте змушений його утримувати. А іноді несподіване батьківство є наслідком скороминущої зв'язку. У подібних ситуаціях резонно виникає питання, чи може батько відмовитися від дитини і не платити аліменти. Розглянемо нюанси.

Зобов'язання батька утримувати дитину

Державна політика спрямована на перешкоджання соціальному сирітству. Якщо згідно зі свідоцтвом про народження батько є, відхреститися від дитини просто так йому не вдасться. Правового механізму, що дозволяє припинити родинний зв'язок в односторонньому порядку, не існує.

Важливо: викладене стосується осіб, батьківство яких визнано офіційно. Не завжди згадка в графі «батько» свідоцтва про народження має на увазі батьківство. Незаміжнім матерям надана можливість вписати сюди абстрактного людини. У свідоцтві при цьому роблять позначку «записано зі слів матері». Адже якщо графу залишити порожній, у дитини не буде по батькові. Вказівка ​​П.І.Б чоловіки в свідоцтві про народження зі слів матері ні до чого його не зобов'язує.

Багато хто задається питанням, чи зобов'язаний утримувати сина біологічний батько. Кровна спорідненість саме по собі не має значення. Аліментні зобов'язання виникають після того, як чоловік визнаний папою:

  • за замовчуванням, при реєстрації народження в РАГСі, як чоловік матері;
  • за власним бажанням, шляхом:
  1. написання спільного з незаміжньою матір'ю заяви в ЗАГС при реєстрації народження;
  2. усиновлення / удочеріння власну дитину, при народженні записаного підлозі сиротою;
  • примусово (через суд після ДНК експертизи) з ініціативи матері / опікуна дитини.

Зобов'язання щодо утримання неповнолітнього не завжди засновані на біологічному спорідненість. Платником аліментів може бути чоловік, який не має кровного зв'язку з дитиною. Це можливо, якщо:

  • мати зареєструвала на чоловіка новонародженого, зачатого від іншого чоловіка (щоб вписати батьком стороннього чоловіка, необхідні заяви матері, її чоловіка і біологічного батька);
  • поява малюка - результат штучного запліднення біологічним матеріалом стороннього донора;
  • дитина народжена сурогатною матір'ю.

Відмова від батьківства з метою припинення зобов'язань за змістом неповнолітнього можливий:

  • для біологічного батька - коли неповнолітній усиновлюється;
  • для особи, що не має з ним кровного зв'язку - також шляхом оскарження батьківства.

Позбавлення батьківських прав і аліментні зобов'язання

Правовий статус батьків має на увазі наявність певних прав і несення обов'язків по відношенню до власного чада Правовий статус батьків має на увазі наявність певних прав і несення обов'язків по відношенню до власного чада. Термін «позбавлення батьківських прав» як не можна краще відображає реалії. Вердикт суду припиняє саме права. Зобов'язання щодо утримання зберігаються в колишньому обсязі.

навіть після позбавлення чоловіки можливостей , Що випливають з батьківства, його син має право:

  • отримувати від батька кошти на своє утримання;
  • претендувати на компенсацію додаткових витрат, пов'язаних з лікуванням, реабілітацією, навчанням, розвитком здібностей (навіть при відмові від дитини);
  • на першочергове успадкування активів померлого батька при відсутності заповіту;
  • на обов'язкову частку спадщини незважаючи на зміст заповіту.

Підстави позбавлення батьківських прав:

  • ухилення від виконання зобов'язань;
  • батько відмовляється платити аліменти і злісно ухиляється від виконання судового вердикту з цього приводу;
  • жорстоке поводження з членами сім'ї;
  • зловживання батьківськими правами;
  • хронічний алкоголізм / наркоманія;
  • вчинення кримінально караного діяння проти члена сім'ї.

В судочинстві по справі про позбавлення прав бере участь орган опіки. Якщо суддя вбачає підстави для залучення чоловіка до адміністративної / кримінальної відповідальності, повідомляються правоохоронні органи. Варто пам'ятати, що злісне ухилення від сплати аліментів, фізичне і психічне насильство формують самостійні склади злочинів. Справа про позбавлення батьківських прав за певних обставин може перерости в кримінальну.

Якщо батько відмовився від дитини, не приймає участі в його житті і змісті, він створює передумови для позбавлення батьківських прав. Чоловік може спровокувати подачу відповідної заяви матір'ю / опікуном, але ініціювати провадження у позбавлення себе прав він не може.

Позбавлення батьківських прав не можна розглядати як спосіб звільнення від сплати аліментів. Це швидше, каральний захід, застосовувана до недбайливих батьків. Але є нюанс: після закінчення процедури місце батька вважається вакантним. Неповнолітній може бути усиновлена ​​новим чоловіком матері, а при її відсутності - сторонніми людьми. У свою чергу, усиновлення веде до розриву правового зв'язку малюка з татом і припинення аліментних зобов'язань.

Спростування батьківства і згоду на усиновлення як способи припинення аліментних зобов'язань

Подружня вірність передбачається за замовчуванням. Вважається, що зачата у шлюбі дитина походить від чоловіка матері.

Якщо малюк з'явився на світ в шлюбі або протягом 300 діб після його розірвання, ЗАГС реєструє новонародженого на чоловіка / колишнього чоловіка матері без його згоди і присутності.

Розглянемо, як відмовитися від батьківства щоб не платити аліменти. Батьківство заперечно через суд. Ключовий доказ у такій справі - ДНК експертиза. Відмова в задоволенні позову за відсутності біологічного споріднення можливий, якщо чоловік свідомо погодився на:

  • реєстрацію на нього чужу дитину (довести це складно);
  • застосування методів сурогатного материнства;
  • штучне запліднення донорським матеріалом.

Відмова від дитини тут звільняє від аліментів Відмова від дитини тут звільняє від аліментів. Справа в тому, що спростування батьківства тягне припинення всіх правових зв'язків родичів, в тому числі - по взаємному утриманню. Якщо батько перераховував кошти матері неповнолітнього за власним бажанням або судовим вердиктом , Він має право вимагати їх повернення за 3 останні роки (до такого роду вимог застосовується загальна позовна давність). Якщо чоловік містив спільно проживав з ним чужу дитину, повернути витрачене йому буде складно, оскільки неможливо відстежити рух коштів і дійсний розмір витрат.

Ситуація, в якій небажаної дитини хочуть усиновити / удочерити, дуже вигідна для платника аліментів. Чи потрібно платити аліменти при відмові? Усиновлення припиняє особисті та майнові взаємні зобов'язання біологічного батька і його сина. Йому залишається лише відмовитися від батьківства.

Чоловік може висловити свою позицію шляхом складання відповідної заяви:

  • у нотаріуса;
  • в сіротніце або іншої організації, де міститься неповнолітній;
  • в органі опіки;
  • безпосередньо в суді.

Підсумуємо. Позбавлення батьківських прав у разі відмови від дитини саме по собі не тягне за собою припинення аліментних зобов'язань. Розірвати правовий зв'язок біологічного батька з його сином і припинити зобов'язання за змістом можна тільки шляхом спростування батьківства або дачі угоди на усиновлення.

Чи потрібно платити аліменти при відмові?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online