Аліменти з відпускних в 2019 році - перераховуються чи ні, коли перераховувати, чи стягуються, віднімають чи

  1. З чого стягуються виплати
  2. Чи передбачена процедура
  3. На основі яких документів відбувається
  4. Періодичність і терміни
  5. Хто займається стягуванням
  6. Розмір
  7. Порядок обчислення аліментів з відпускних
  8. Законодавча база

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Законодавець передбачає стягнення аліментних платежів з практично будь-якого доходу платника. Це зроблено для максимального забезпечення прав одержувача, який має особливу потребу у фінансовій підтримці. Аліменти можуть утримуватися навіть з відпускних, відповідно до встановленого рішенням суду або угодою розміром.

З чого стягуються виплати

Законодавством передбачено досить великий список доходів , З яких можливо утримання аліментів. У нього входять:

  • Офіційна заробітна плата працівника ( «сіру» зарплату практично неможливо відстежити).
  • премії і оплата понаднормових (вони також повинні бути встановлені відповідно до закону або внутрішньою документацією роботодавця).
  • оплата лікарняних і відпускних.
  • пенсії (Трудові, по інвалідності і так далі).
  • Дохід, отриманий від майна (як приклад - орендні платежі за належну платнику аліментів нерухомість).
  • Доходи за договорами надання послуг, агентськими договорами та так далі.
  • Інші прибутки.

Як видно, аліменти можуть бути стягнуті практично з будь-якого типу доходів платника і відпускні в даному випадку не будуть винятком.

Чи передбачена процедура

Законодавець прямо встановлює, що стягнення аліментів з відпускних платника можливо.

Це обумовлюється тим, що відпускні платежі є складовою частиною заробітної плати і виплачуються роботодавцем з періодичністю і в розмірі, встановленому на підставі трудового договору та норм трудового права.

Якщо працівник відмовляється від відпустки, то отримує за даний період заробітну плату і компенсацію за відпустку, з сум яких також можуть бути стягнуті аліменти.

Якщо працівник відмовляється від відпустки, то отримує за даний період заробітну плату і компенсацію за відпустку, з сум яких також можуть бути стягнуті аліменти

Які законодавчі документи регулюють аліментні відносини? Відповідь представлений в статті « Список законів про аліменти ».

Як подати на аліменти після розлучення на колишнього чоловіка можна дізнатися тут .

На основі яких документів відбувається

Стягнення аліментів провадиться на підставі виконавчих документів, якими можуть служити:

  • судовий наказ (Видається світовими суддями на підставі заяви стягувача. Може бути винесено тільки тоді, коли між сторонами відсутній так званий спір про право).
  • Що видається на підставі рішення суду виконавчий лист .
  • Угода про аліменти, завірена нотаріально (якщо умова про його завіренні не виконана, то воно не може мати юридичної сили).

Угода може бути використано в якості виконавчого документа, якщо добровільно не виконується, і при цьому воно було завірено відповідно до норм законодавства, тобто нотаріально.

Виконавчий лист може бути поданий або в службу приставів, або в бухгалтерський відділ за місцем роботи платника.

Для отримання виконавчого листа потрібно подати позов, а для отримання наказу - заяву про винесення наказу . Для цього в суд, крім заяви, потрібно подати такі документи:

  • Документ, який зможе підтвердити особу заявника. Найчастіше використовується паспорт (варто пам'ятати, що водійські права до цього переліку не входять).
  • Копія документа про особу відповідача (якщо така є).
  • Документ про народження дітей (свідоцтво).
  • Папір, що підтверджує факт укладення шлюбу або факт його розірвання.
  • Документація, що підтверджує фінансове становище сторін.
  • Довідки про стан здоров'я, отримані в офіційних медичних установах.
  • Документи про наявність інших утриманців.
  • Будь-які інші папери, які допоможуть обгрунтувати позицію заявника.
  • Довіреність, якщо заяву подається не особисто одержувачем, а його представником.

Завантажити зразок довіреності на представлення інтересів в суді

До наказу потрібно додати оригінали (не рахуючи документа про особу), допускається використання нотаріально завірених копій. До позовної заяви додаються копії, оригінал же потрібно надати в суд для запевнення.

Періодичність і терміни

Аліменти вираховують за весь період з моменту винесення судового акту (або з моменту укладення угоди) до моменту, коли їх стягнення припиняється відповідно до правових норм. Стягнення може бути припинено, коли дитині виповнюється вісімнадцять років (окрім випадків, коли він продовжує навчання на очній формі навчання ).

Аліменти з відпускних стягуються з кожного даного платежу. Якщо співробітник переносить відпустку або зовсім відмовляється від нього, то аліменти стягуються з заробітної плати за цей період.

Хто займається стягуванням

Стягнення аліментів проводиться двома способами:

  • Через бухгалтерський відділ роботодавця.
  • За допомогою процедури виконавчого провадження.

Одержувач може на власний розсуд вибрати, який із способів використовувати. Виконавче провадження вигідніше, якщо платник має і інші регулярні доходи, або є заборгованість по аліментах за минулий період. Тоді пристави зможуть стягнути її з інших доходів.

Якщо аліменти з відпускних виплат встановлені в процентному співвідношенні від доходу і крім заробітної плати на одному робочому місці працівник не має іншої прибутку, то можна подати виконавчий лист безпосередньо роботодавцю.

Для цього крім листа потрібно направити Заява , В якому повинні бути вказані реквізити для перерахування коштів.

Бухгалтер самостійно зробить переклад частини заробітної плати, а також премій, відпускних та інших доходів платника на рахунок, вказаний одержувачем.

Розмір

Розмір аліментів встановлюється на підставі угоди, укладеної між сторонами, або на підставі судового акта (рішення або наказу).

Якщо одержувач вибрав нарахування у вигляді відсотка від доходів платника, то аліменти складуть:

Аліменти у фіксованій сумі встановлюються відповідно до рішення суду. В даному випадку винесення судового наказу не представляється можливим, тому що є присутнім спір про право, який може бути дозволений тільки в порядку позовного провадження.

При розрахунку розміру аліментів у фіксованій сумі повинні бути враховані багато факторів, включаючи фінансове становище сторін, наявність у них додаткових доходів, стан їх здоров'я, наявність інших утриманців і так далі. Суд враховує всі фактори і виносить рішення про стягнення аліментів в певному розмірі.

Порядок обчислення аліментів з відпускних

Виплата відпускних платежів здійснюється не пізніше ніж за три дні до початку фактичного відпуску. В цей же термін аліменти повинні бути стягнуті з нарахованої за відпустку суми. Потім решта виплачується працівникові готівкою або переводиться на зарплатну карту.

У разі коли платежі в зазначений період не відбуваються роботодавцем, працівник має право на перенесення початку відпустки на будь-який час, до якого роботодавець зробить все виплати.

Одержувачу аліментів при цьому повинні зарахувати платежі не пізніше ніж через три дні після нарахування заробітної плати платника. Так як відпускні вважаються частиною оплати праці, аліменти з них повинні бути стягнуті до фактичного початку відпустки.

Аліменти перераховуються з доходів після того, як з них буде стягнуто податок. Тобто спочатку роботодавець вираховує розмір усіх відрахувань, потім з суми, що залишилася розраховує аліментні платежі і переводить їх на рахунок одержувача.

Формула розрахунку аліментів з відпускних виглядає приблизно таким чином:

(Розмір відпускних платежів - податкова база) * відсоток, необхідний до стягнення = розмір аліментів.

Дані кошти спрямовуються одержувачу відповідно до наданого їм заявою та виконавчим документом.

Законодавча база

Законодавець передбачає обов'язок деяких категорій громадян забезпечувати аліментних платежами одержувачів аліментів, які не можуть забезпечити свої потреби самостійно. Цей обов'язок встановлюється Сімейним кодексом РФ . Він встановлює також перелік осіб, які мають відповідні права та обов'язки, межі таких зобов'язань і умови, при яких вони виникають.

Поняття відпустки, його межі і особливості визначені в Трудовому кодексі РФ. Глава 19 даного правового акта повністю присвячена відпусток.

Цивільно-процесуальний кодекс застосовується в разі необхідності звернення до суду за стягненням аліментів , Їх оскарженням і іншими ситуаціями, коли судовий розгляд необхідно. Кодекс визначає терміни виробництва, взаємні права, обов'язки сторін та інші питання. А для того щоб дізнатися розмір мита , Потрібно звернутися до норм Податкового Кодексу РФ.

Варто також розглянути норми ФЗ «Про виконавче провадження», так як перерахування платежів проти волі платника проводиться строго в рамках даного правового акту.

Важливе значення мають матеріали практики судів, як рішення вищих судів (в першу чергу Верховного суду РФ), так і рішення апеляційних і касаційних інстанцій. У розрахунок можна взяти і рішення судів загальної юрисдикції.

Вся судова практика не буде мати сили правових актів, але здатна допомогти особі зрозуміти суть правової ситуації, визначити, які докази йому будуть потрібні, і які аргументи для суду будуть більш переконливими.

Закон встановлює обов'язок деяких громадян з оплати аліментів. Однак в деяких випадках такі особи відмовляються добровільно виконувати свої зобов'язання. У такій ситуації необхідно застосувати процедуру примусового стягнення, яка допоможе стягнути платежі не тільки заробітної плати, а й з інших типів заробітку платника, в тому числі і з відпускних.

Які законодавчі документи регулюють аліментні відносини?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online