Аліменти з пенсії військовослужбовця: чи беруть, на яких підставах утримуються грошові кошти а також як стягується оплата

  1. Чи беруть аліменти з пенсії військовослужбовця?
  2. Як стягуються аліменти з пенсії військовослужбовця? Порядок дій
  3. За аліментного угоди
  4. За рішенням суду
  5. Способи перерахування грошей
  6. Причини для припинення виплат
  7. Корисне відео

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Нерідко трапляються ситуації, в яких платником аліментів виступає колишній військовослужбовець. Сьогодні поговоримо про те, як відбувається процес визначення обсягу фінансових коштів з його пенсії, а також про способи вирішення питань з приводу нарахування та перерахування виплат. Загальну інформацію про розрахунок пенсії військовослужбовців читайте в даній статті .

.

Чи беруть аліменти з пенсії військовослужбовця?

Сплачуються аліменти з пенсії військовослужбовця? Кожен батько, незалежно від свого статусу і соціального становища, зобов'язаний матеріально забезпечувати своїх неповнолітніх дітей, і категорія військовослужбовців - не виняток. Згідно ФЗ «Про статус військовослужбовців» від 27.05.1998 N 76-ФЗ, до цієї групи належать громадяни, які проходять військову службу за:

  • призовом;
  • контрактом.

Відповідно п.2 Постанови Уряду РФ від 18.07.1996 N 841, аліменти утримуються з усіх видів пенсій, включаючи регулярні надбавки, доплати і збільшення (крім пенсії у зв'язку з втратою годувальника).

Як стягуються аліменти з пенсії військовослужбовця? Порядок дій

Методи утримання та нарахування аліментів регулюються СК РФ. Для визначення порядку стягнення, необхідно з'ясувати: чи згоден колишній військовослужбовець виплачувати кошти чи ні. У ситуаціях, коли обидві сторони (платник і одержувач) змогли домовитися, між ними полягає мирну угоду. У противних випадках, дане питання вирішується в судовому порядку і, лише потім, на підставі рішення суду та виконавчого листа, проводиться процедура стягнення аліментів.

За аліментного угоди

У ст. 110 СК РФ сказано, що договір про сплату аліментів складається навіть у тих випадках, коли обумовлена ​​сторонами сума утримань становить більш, ніж 50% від усіх доходів особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти. Даний документ оформляється письмово і підлягає обов'язковому нотаріальному посвідченню. Угода повинна містити такі відомості та умови:

  • інформацію про одержувача і платника грошових виплат (ПІБ, місце прописки, роботи та інше);
  • обумовлену суму, порядок і термін її виплати;
  • Права та обов'язки сторін;
  • відповідальність за порушення умов угоди;
  • процедуру внесення змін і термін дії документа;
  • дату укладення, підписи обох сторін.

Варто зазначити, що закон передбачає можливість укладення угоди про сплату аліментів не тільки між колишніми (справжніми) подружжям, а й між повнолітніми дітьми і літніми батьками, а також іншими суб'єктами даного виду договору.

Основні плюси аліментного угоди:

  • можливість домовитися про зручний порядок виплати платежів;
  • договір прирівнюється до виконавчого листа. Якщо платник не виконує свої обов'язки, постраждала сторона може звернутися в Службу судових приставів за захистом своїх прав;
  • розмір, встановлений договором, може бути вище суми, передбаченої законодавством.

Якщо платник не виконує свої обов'язки, постраждала сторона може звернутися в Службу судових приставів за захистом своїх прав;   розмір, встановлений договором, може бути вище суми, передбаченої законодавством

За рішенням суду

Якщо угода між батьками не може бути досягнуто, закон наділяє громадян можливістю захистити свої права і інтереси в судовому порядку. Чоловік, який сам виховує неповнолітню дитину, може звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів. Суддя, враховуючи матеріальні та сімейні обставини позивача й відповідача, встановлює розмір аліментних платежів, а також порядок їх нарахування. Законодавство визначає процентні ставки виплати аліментів від загальної суми доходу. Так, аліментники плат я т на:

  • 1 дитини - 25%;
  • 2 дітей - 33%;
  • 3 і більше дітей - 50%.

Важливим моментом при зверненні до суду є позовна давність. Заявник не може наказувати відповідачу виплату аліментів за останні 5, 10 і більше років. Суддя може задовольнити позовні вимоги тільки за останні 3 роки.

Закон, що вступив в законну силу судовий наказ є підставою для нарахування платежів. У статті 130 ЦПК РФ сказано, що, за бажанням стягувача, рішення може бути направлено судом до судових приставів для його виконання. Одержувачу аліментів видається виконавчий лист, який повинен бути спрямований в ФССП. У свою чергу, судовий пристав з необхідними документами звертається в місцеве відділення Пенсійного Фонду РФ, яке нараховує пенсію платнику.

Рекомендуємо також прочитати статтю про відповідальності в разі несплати аліментів , а також про способи розрахунку неустойки.

Способи перерахування грошей

При укладанні аліментного угоди, сторони можуть вибрати один з наступних способів перерахування грошових коштів:

  • через банк (на рахунок або картку);
  • за допомогою поштового переказу;
  • з рук в руки.

Якщо питання про стягнення аліментів з колишнього військовослужбовця вирішується в судовому порядку, стягувач може вибрати найзручніший для себе спосіб перерахування грошей і озвучити його на судовому засіданні. Суд, враховуючи матеріали справи та побажання сторін, самостійно визначає порядок виплат. У більшості випадків призначається автоматичне перерахування коштів з бухгалтерії відділення Пенсійного Фонду РФ на банківські реквізити отримувача.

Варто зауважити, що всі витрати, пов'язані з передачею грошей, сплачуються особою, яка виплачує аліменти.

Варто зауважити, що всі витрати, пов'язані з передачею грошей, сплачуються особою, яка виплачує аліменти

Причини для припинення виплат

Ситуації, при виникненні яких припиняється виплата аліментів, чітко прописані в статті 120 СК РФ. Аліментні зобов'язання розриваються в наступних випадках:

  • наступ 18-річного віку дитини або придбання неповнолітнім повної дієздатності;
  • усиновлення дитини іншими людьми;
  • одруження колишнього непрацездатного чоловіка або виникнення обставин, при яких він перестав відчувати потребу у фінансових коштах;
  • настання смерті одержувача або платника;
  • закінчення терміну дії письмової угоди або настання інших обставин, передбачених законодавством.

Платник при настанні інших причин, які на його думку можуть впливати на хід стягнення аліментів, має право звернутися до суду.

Корисне відео

Відео-консультацію юриста про те, як правильно стягнути аліменти з військовослужбовця, можна подивитися тут:

Чи беруть аліменти з пенсії військовослужбовця?
Як стягуються аліменти з пенсії військовослужбовця?
Чи беруть аліменти з пенсії військовослужбовця?
Сплачуються аліменти з пенсії військовослужбовця?
Як стягуються аліменти з пенсії військовослужбовця?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online