Аліменти з ІП: як розраховують на спрощеній системі (ССО), ЕНВД, з нульовим доходом

  1. Види стягнення аліментів з ІП
  2. мирна домовленість
  3. Примусове вирішення питання
  4. готуємо документи
  5. Як розраховуються аліменти для ІП
  6. Розрахунок платежів при різних системах оподаткування
  7. Загальна система оподаткування
  8. Спрощена система
  9. Єдиний податок на поставлений дохід
  10. Якщо у ІП нульовий дохід
  11. Якщо доходи весь час варіюються
  12. Якщо накопичений борг по аліментах

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Виховувати своїх дітей, в тому числі матеріально забезпечувати їх, повинні всі батьки, не залежно від соціального й сімейного статусу

Виховувати своїх дітей, в тому числі матеріально забезпечувати їх, повинні всі батьки, не залежно від соціального й сімейного статусу. Індивідуальний підприємець не виняток. Якщо людина уникає зобов'язань, йому присудять виплачувати аліменти. Основні правила єдині для всіх. Але стягнення аліментів з індивідуального підприємця має особливість, пов'язану з мінливим, а іноді і «нульовим» доходом, в зв'язку з чим непросто правильно визначити суму, з якої вираховуються обов'язкові платежі на дітей.

Види стягнення аліментів з ІП

Визначено два шляхи сплати аліментів: коли батько сам виокремлює необхідну суму колишньої сім'ї, і коли ухиляється від свого обов'язку, і вона ставиться йому в судовому порядку. Форм стягнення теж дві: відсоток від доходу і твердо обумовлена ​​сума . Не має значення, де і ким працює зобов'язана особа, скільки отримує. На індивідуального підприємця також поширюються ці правила.

Відмінностей небагато.

По-перше, не бухгалтерія за місцем праці, а сам підприємець розраховує розмір аліментів, відповідає за точність розрахунку, виробляє утримання сум і переклад.

По-друге, порядок стягнення залежить від розміру доходу або прибутку ВП. Помилки в розрахунках, у тому числі - умисні, ведуть до утворення боргів і, як наслідок, неприємностей з ФССП , Штрафів, пені.

Аліменти від ІП можуть отримувати:

  • малолітні (і аж до повноліття) діти;
  • повнолітні , Але непрацездатні в силу стану здоров'я або отримують очна освіта;
  • дружини (колишні або формально залишаються в шлюбі), якщо вони матері малолітніх дітей (до трьох років), хворі або виховують тяжкохворого дитини.

Ці правила передбачені Сімейним кодексом.

мирна домовленість

Батьки можуть домовитися, що батько без судового рішення і приставів передає на утримання дітей обумовлену суму. Вона повинна влаштовувати обидві сторони. Також спільно вирішується, коли будуть передаватися (перераховуватися) гроші, підвищуватися сума виплат.

Щоб одержувач аліментів почувався більш захищеною, рекомендується усну домовленість між колишнім подружжям закріпити нотаріально, склавши аліментні угоду та запевнивши його в нотаріальній конторі.

У документі насамперед обумовлюється сума виплат і умови його зміни, терміни, порядок платежів, інші важливі для сторін моменти. Зрозуміло, вказують П.І.Б. батьків; дату, з якої утримуються аліменти; спосіб сплати. Можна також внести пункт про відповідальність за прострочення платежу, вказати граничний термін дії угоди.

Розмір аліментів можна налаштувати, але тільки не нижче тієї планки, яка відповідає розрахункам за законом.

Щоб нотаріус запевнив складений договір, треба, крім паспортів і свідоцтв про народження дітей, пред'явити довідку про доходи, в даному випадку - індивідуального підприємця. І заплатити 250 рублів за посвідчення документа.

Один із важливих позитивних аспектів складання письмової угоди, а не усною домовленістю - що офіційно оформлений документ при передачі його судовим приставам-виконавцям виступає в ролі виконавчого листа , І звертатися до суду в разі припинення добровільних платежів не буде потрібно.

Примусове вирішення питання

Мати звертається до суду, коли батько не допомагає матеріально і не хоче укладати аліментні угоду. Після розгляду всіх обставин справи аліменти будуть призначені в процентному відношенні від доходу або в твердо встановленою формою.
Останнє відбувається, якщо:

  • доходи підприємця сильно відрізняються за періодами;
  • їхніх важко встановити напевно;
  • коштів, вирахуваних в процентах від доходу, явно недостатньо для підтримки дітей;
  • кошти призначаються вагітній дружині (зокрема. ч. колишньої) або поодинці виховує дитину у віці до трьох років .

Можливий і змішаний спосіб стягнення аліментів з ІП: і в процентах, і в твердій сумі - коли доходи з'являються з різних джерел, в тому числі - неофіційних, і не є стабільними. Це буває вигідно обом сторонам.

Після судового рішення виписується виконавчого листа, на підставі якого судові виконавці стежать за перерахуваннями коштів.

готуємо документи

Щоб стягнути аліменти з індивідуального підприємця, заявник (колишня дружина, мати дітей) пише заяву в суд за місцем проживання - свого або відповідача.

Разом з позовом подаються копії документів:

  • паспорта;
  • свідоцтва про шлюб (укладення або розірвання його);
  • метрики дітей;
  • довідки про склад сім'ї позивача і відповідача, підтверджують, що сімейні відносини між позивачем та відповідачем припинені, і живуть вони роздільно.

Це обов'язкові паперу. Можна подати й інші, важливі, на думку позивача, для прийняття справедливого рішення: що показують матеріальний рівень обох сторін, що підтверджують витрати на дітей і ін. Держмито заплатить відповідач.

Як розраховуються аліменти для ІП

Коли індивідуальний підприємець отримує постійний дохід і має можливість виплачувати аліменти регулярно, у виконавчому листі буде вказано розмір платежів в процентному відношенні від доходу Коли індивідуальний підприємець отримує постійний дохід і має можливість виплачувати аліменти регулярно, у виконавчому листі буде вказано розмір платежів в процентному відношенні від доходу. Це відомі цифри, затверджені 81-ю статтею Сімейного кодексу: 25% на одну дитину, 33 - на двох, 50 - на трьох і більше.

При розрахунку платежів у відсотках виникає лише питання, з усього доходу або тільки з прибутку будуть нараховуватися аліменти. У 2013 році на нього дали відповідь законодавці: з чистого прибутку підприємця. Визначити її неважко: з місячного доходу відняти сплачені податки і витрати на виробництво. З суми, що залишилася і робиться розрахунок.

Деякі ІП та аліменти відносять до витрат, що зменшують прибуток. Це однозначно не вірно: такі витрати не пов'язані з підприємництвом, отже, не можуть зараховуватися як виробничі витрати.

Як уже зазначалося, в ряді випадків аліменти на дитину з індивідуального підприємця призначаються в фіксованому розмірі, розраховується в залежності від прожиткового мінімуму. Тоді вказується, що сума індексується разом зі зміною величини останнього.

У судовому рішенні встановлюється також регулярність перерахування коштів. Зазвичай - щомісяця. Але може бути і раз в квартал чи інакше, як домовляться сторони. Обумовлюється і форма внесення платежів: готівкою або перерахуванням.

Розрахунок платежів при різних системах оподаткування

Є деякі відмінності, про них нижче, але спільним є правило: незалежно від системи оподаткування розрахунок аліментів робиться від суми прибутку, тобто тієї суми, яка залишається після вирахування з отриманих доходів підприємницьких витрат і податків.

Загальна система оподаткування

В цьому випадку проблем при розрахунку до уваги виникає: платити зобов'язана особа буде з суми, про яку йдеться в податковій декларації. Це доходи, з яких відняті витрати і податки.

Наприклад, чистий прибуток підприємця за звітний місяць склала 50 тис. Руб. Ось з них за виконавчим листом або добровільно він повинен платити аліменти. На одну дитину - 12, 5 тис. Руб.

Спрощена система

Підприємець, який працює на спрощеній системі (ССО), теж платить аліменти з чистого прибутку. Згідно із законом йому належить вести облік доходів, а ось витрат - необов'язково. Це ускладнює розрахунок і невигідно платнику, оскільки судові пристави будуть вести нарахування платежу, як і належить, з доходів. Тому підприємцю слід вести і книгу витрат. Зіставлення документів дозволить довести фактичний дохід. Зрозуміло, всі витрати повинні підтверджуватися первинними бухгалтерськими документами.

Виплати по аліментах, якщо угоди не встановлено інше, проводяться щомісячно. А ІП на «спрощенку» подає податкову декларацію раз на рік. Як бути? Можна платити з розрахунку середнього заробітку по краю або області, а через рік зробити перерахунок. Якщо для конкретного регіону середній розмір зарплати не визначений, для розрахунку береться середній показник по країні.

Єдиний податок на поставлений дохід

Ця система передбачає розрахунок по податкам не з реального доходу, а з потенційно можливого. Для платника аліментів це означає, що податкова декларація до уваги не береться, так як вона не відображає реального стану справ. Що ж береться? Реальна прибуток.

У зв'язку з цим при розгляді справи про призначення аліментів у суді індивідуальному підприємцю необхідно пред'явити докази реальних доходів, витрат і прибутку. З останньої і буде розрахований розмір платежу на дітей.

Комерсантам, які працюють на ЕНВД, не обов'язково вести журнал доходів і витрат, так що точних відомостей у неї може і не виявитися. Тоді суд може розрахувати аліменти, опираючись на величину середнього заробітку за Росії.

Також визначається сума платежів ІП, що працюють по патентах.

Якщо у ІП нульовий дохід

Індивідуальні підприємці часто показують у звітах нульову прибутковість Індивідуальні підприємці часто показують у звітах нульову прибутковість. Це може бути і правдою, і спробою уникнути як від оподаткування, так і від сплати аліментів. Якщо такий факт виявлено, колишня дружина все одно має право подати позов до суду на утримання дітей, та рішення буде прийнято на її користь, аліменти будуть призначені в твердій сумі.

У позові про призначення аліментів просять призначити фіксовану суму, рівну половині дитячої прожиткового мінімуму за регіоном проживання сім'ї. Так і надходить суд в подібній ситуації.

Можливий інший варіант. Батько платив аліменти, але, коли бізнес перестав приносити дохід, у підприємця починає накопичуватися борг. Він обчислюється, як описано вище, в твердій сумі плюс індексація ; або виходячи із середньої зарплати по країні, якщо у виконавчому листі значиться виплата у відсотках від доходу.

Початковий спосіб розрахунку платежів в процентному відношенні по новому позовної заяви змінюється на фіксований платіж якщо доход ІП сильно знижується і виплати дитині стають нікчемними.

Якщо на момент призначення аліментів підприємець не працював або потрібних для визначення розміру виплат документів немає, сума буде стягуватися відповідно до среднерегиональной або середнім по країні заробітком на цей період. Суд не буде враховувати, що в даний момент грошей у відповідача немає: згідно із законом він зобов'язаний утримувати залишених дітей і для цього знайти інші джерела доходу.

Втім, колишнє подружжя можуть домовитися про розмір виплат на дітей таким чином, щоб і борг не накопичувався, і діти не залишилися без фінансової підтримки батька.

Термін позовної давності у справах про аліменти - три роки, що передують написанню заяви.

Якщо доходи весь час варіюються

Це означає, що дохід і витрати повинні чітко фіксуватися, а сплата аліментів відбуватися відповідно до їх зростанням і падінням. Менше витрат - більше прибуток, а, отже, й аліменти. І навпаки.

Якщо ж витрати перевищують доходи, платити горе-бізнесмену доведеться виходячи з показника середньої зарплати по регіону або країні. Також вирішується питання, якщо ІП не веде підприємницької діяльності.

Якщо накопичений борг по аліментах

слід подати звернення в ФССП . Їх завдання - спонукати неплатника до погашення заборгованості або застосувати заходи адміністративної відповідальності. А вони такі.

Якщо ці заходи виявилися недієвими, на боржника буде заведено кримінальну справу, за підсумками якого він може позбутися волі.

Таким чином, соціальний статус людини ніяк не впливає на обов'язок у разі розлучення утримувати своїх дітей. Індивідуальні підприємці - і початківці, і твердо стоять на ногах, сплачують аліменти в розмірі, затвердженому Сімейним кодексом держави. Мінімальний щомісячний «внесок» в бюджет колишньої сім'ї - чверть доходів на одну дитину. Особливість стягнення сум на дітей у ІП - що вона розраховується не з загального доходу, а з прибутку.

Як бути?
Що ж береться?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online