Аліменти, оформлені заднім числом - як подати і стягнути, на дитину, після 18, без розлучення, судова практика

  1. Чи можна так зробити
  2. Нюанси і ризики
  3. Як заднім числом готуються аліменти
  4. подача
  5. Розгляд у суді
  6. Схема для розлучення
  7. Інші формальності

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Батьки, які вирішили розлучитися і при цьому домовившись разом утримувати дитину, забувають про офіційне оформлення. Проходить час, і усні обов'язки виконуються все рідше, а то і зовсім ігноруються.

Чому так відбувається? В першу чергу тому, що усна домовленість ні до чого не зобов'язує батька, і він не робить нічого протизаконного.

У першому випадку справа йде простіше - адже вина лежить на платника аліментів. Трапляється таке, що одержувач в силу свого фінансового добробуту відмовляється від перерахування йому аліментів на дитину. Усвідомивши помилку, батько хоче виправити становище і задається питанням, чи можна подати позов на аліменти вдруге.

Тоді стягувач замислюється про офіційне оформлення аліментів і повернення всього накопиченого боргу. Виникає питання, а чи можна вчинити таку дію?

Чи можна так зробити

У ст. 107 СК РФ розповідається, що можна стягнути невиплачені раніше гроші, але тільки за 3 роки. Якщо при досягненні повноліття дитиною стягувач не подав позов, то відшкодувати всі виплати за 18 років буде неможливо.

За 36 місяців проводиться підготовка позову, збір потрібних документів, подача заяви в суд . Вважається, що за цей час можна знайти можливість для примусової виплати аліментів .

Стаття 107. Строки звернення за аліментами

Найчастіше аліменти починають виплачувати після звернення в суд. Щоб вимагати виплати аліментів за минулий період часу, потрібно мати вагоме на те підставу, що полягає в ухиленні платника від зобов'язань. На підтвердження своїх слів потрібно пред'явити суду докази, наприклад, записи телефонних розмов, особисті повідомлення, відео, свідчення яких-небудь свідків.

Буває, що одержувачі, що стягують аліменти без примусу, вважають їх недостатніми і звертаються до суду з вимогою виплатити заборгованість . В такому випадку, звичайно, краще відразу оформляти угоду, але якщо момент упущений, платнику доведеться доводити в суді, що аліменти були оплачені вчасно і без заборгованостей.

Боржники, які сплачують аліменти, повинні брати розписки на передачу грошей для утримання дитини. Також при банківські перекази слід вказувати, що гроші були переведені в якості аліментів. Всі чеки, що підтверджують покупки на утримання дитини, потрібно зберігати, щоб при потребі пред'явити їх у суді.

Нюанси і ризики

Оформлення аліментів заднім числом має свої особливості:

  • Можна подати другий позов, якщо боржник не платить аліменти після винесення рішення суду. Перед подачею позову доведеться звернутися в службу судових приставів для вирішення питання про стягнення аліментів.
  • За наявності письмової угоди батька і матері та невиплату по ньому аліментів можна звернутися в суд. При цьому неважливо, скільки часу пройшло з моменту розлучення.
  • Виплати від боржника, з якого стягувач не вимагав аліменти після розлучення, призначаються тільки після звернення суд.
  • При ухиленні від своїх обов'язків (наприклад, якщо платник переховувався, не виходив на контакт) мати може отримати аліменти за три попередні роки, якщо зможе довести, що намагалася отримати від чоловіка гроші, а він ухилявся від обов'язків.
  • Ідеальним варіантом є звернення до суду відразу ж після розлучення . Тоді аліменти будуть нараховуватися практично відразу після процесу.
  • При відмові від аліментів дружина може написати другу заяву до суду, в якому забажає не проводити виплати аліментів.

До речі, стягнути аліменти можна і без розлучення, проживаючи з одержувачем в цивільному шлюбі .

До речі, стягнути аліменти можна і без розлучення, проживаючи з одержувачем в   цивільному шлюбі

Стягнення аліментів - частково добровільна процедура, проводити яку краще відразу після розірвання шлюбу

Як заднім числом готуються аліменти

документація

Крім документів, які повинні бути включені в обов'язковому порядку, для оформлення аліментів заднім числом будуть потрібні докази про ухилення платника від аліментних обов'язків.

Потрібно докласти такі документи, як:

  • свідоцтво про народження дитини;
  • свідоцтво про шлюб або розлучення, існуюче в даний час;
  • довідка про внутрішній склад сім'ї, в якій в даний момент живе неповнолітній;
  • документальне свідчення доходів матері і батька, їх власності.

За допомогою всіх цих документів суддя переконується в необхідності стягнути аліменти або відсутності можливостей для цього. Також суддя встановлює право на виплату аліментів стягувачу та нараховує аліменти в потрібній сумі.

подача

Подати позов до суду одержувач може в будь-який час до досягнення дитиною повноліття. Після досягнення вісімнадцяти років він здатний звернутися сам. Максимальна кількість давності позову - 3 роки.

При неможливості здійснення домовленостей між батьками одержувачу аліментів доведеться звернутися в суд для отримання судового наказу (застосовується світовим судом) чи процесуального рішення (може бути застосовано для районних судів).

Світовий суд може розглянути справу даного характеру при призначенні виплат в пайовому розмірі лише на утримання дитини (котрі дають прав на життєве забезпечення стягувача аліментів), яка не досягла вісімнадцяти років .

У суді буде потрібно пред'явити наступні документи:

  • написану заяву (позов);
  • посвідчення особи одержувача і неповнолітнього;
  • довідки про доходи обох сторін;
  • доведення факту спільного проживання одержувача аліментів і дитини;
  • докази відсутності матеріальної допомоги від платника аліментів.

Позовна заява про стягнення аліментів на дитину

Пред'явити вимогу на подачу заяви можна як за адресою позивача, так і за місцем проживання боржника. Стягувач має право вибрати орган для пред'явлення заяви. Після закінчення процесуального рішення одержувачу аліментів видається виконавчий лист.

Після рішення в сторону платника або одержувача (найчастіше в його користь) суд визначає розмір аліментів і заборгованість за минулий час. Трапляється так, що батько матеріально допомагав своїй дитині (купував речі, приносив матері гроші), що не фіксуючи ці дії.

Якщо рішення суду ніяк не вплинуло на платника, і він так і не виплатив колишній дружині гроші, то вона може звернутися в Службу судових приставів за довідкою з інформацією про борг .

Після цих дій потрібно знову звернутися до суду, але вже для стягнення заборгованості. За це боржника можуть заборонити виїзд за кордон або заарештувати його майно.

Буде потрібно надати документи:

  • паспорт одержувача аліментів;
  • заяву в суд;
  • свідоцтво про народження неповнолітнього або паспорт (для дітей старше чотирнадцяти років);
  • довідка про спільне проживання дітей і одержувача;
  • довідка зі служби судових приставів;
  • рішення суду про призначення розміру аліментів;
  • докази ухилення платника від аліментних зобов'язань.

Аліменти виплачуються за такою схемою: відсоток від доходу платника або фіксована сума грошей. Якщо дохід боржника досить високий, то краще перший варіант, що дозволяє отримати більше грошей на забезпечення дітей.

При наявності у платника постійного заробітку від нього буде потрібно довідка з організації про його доходи за три минулі роки. Якщо ж постійний дохід відсутній, то аліменти нараховуються з розрахунку мінімальної оплати праці, враховуючи індексації за минулий період виплат.

Розгляд у суді

У позові, який поданий на сплату аліментів за останні роки, доведеться вказати:

  • інформацію про суд, в який написано заяву;
  • інформацію про платника аліментів і їх стягувачеві;
  • докази фактичних взаємин (щодо спільного утримання дитини) між позивачем та відповідачем;
  • інформацію про дитину;
  • вимоги стягувача аліментів;
  • норми законодавства, що дозволяють вирішити ситуацію.

У позові варто зробити акцент на такі норми законодавства, як невиконання відповідачем аліментних обов'язків (норми СК РФ) і стягнення грошей за минулі три роки через ухилення від виплат аліментів (ст. 107 СК РФ).

107 СК РФ)

За судовій процедурі не стягується держмито, так як судова практика захищає права дитини, а виняток становить випадок, в якому відповідач програє - він буде зобов'язаний сплатити держмито

Схема для розлучення

законодавством встановлено, що одержувач аліментів може звернутися за їх отриманням у будь-який час. Доцільніше це зробити відразу після розлучення. Судовий процес стане гарантією того, що аліменти будуть виплачуватися вчасно, а при утворенні заборгованості не виникне труднощів, і одержувач відразу напише заяву.

Після 18 років дитина може подати позов до суду на свого батька, не виплачують аліменти. Початок терміну виплати зважає на досягнення дитиною віку п'яти років. Дана заява можна подати, якщо воно не було написано до цього стягувачем аліментів (матір'ю).

Якщо після розлучення минув певний час, то подати на аліменти можна тільки в таких випадках, в яких платник ухилявся від виконання обов'язків.

Буває так, що стягувач аліментів вважає себе здатним забезпечити дитину без сторонньої допомоги і відмовляється від аліментів. Через деякий час приходить усвідомлення того, що виплати від батька дитини стають життєво необхідні.

До досягнення повноліття дитини можна прийти в службу судових приставів з виконавчим листом або судовим наказом. У відділенні потрібно буде написати заяву про стягнення аліментів. При втраті такого документа можна звернутися за дублікатом в судовий орган, який видав цей виконавчий лист або судовий наказ .

За умови написання стягувачем на виконавчому листі відсутності претензій і виплати аліментів в повній мірі оскаржити справу буде вкрай складно.

Інші формальності

Рішення про те, чи будуть стягнуті аліменти заднім числом, приймає суддя, і вплинути на його вибір буде нелегко.

Проте, існують такі пункти, обертаючі ситуацію на користь стягувача або платника:

  • якщо аліменти протягом довгого часу не були потрібні, а в один момент довелося сплатити гроші на лікування або навчання дитини (навіть повнолітнього), то суд обов'язково вживе заходів по відношенню до боржника і змусить його виплатити аліменти навіть з минулим терміном давності;
  • якщо боржник знаходився в місці позбавлення волі і після звільнення не платить аліменти, то батько, який виховує дитину, має право вимагати аліменти навіть за періоди тюремного ув'язнення;
  • якщо платник є інвалідом 1, 2 групи, непрацездатним або пенсіонером, то суд вирішить питання на його користь.

Аліменти заднім числом виплачуються боржником будь-яким із способів: нарахування аліментного відсотка від доходу або закріпленої в суді сумою грошей. Виплати в зафіксованої грошовій сумі здійснюються при високому відсотку від заробітної плати боржника.

При великій сумі аліментів з відсотка доходу найчастіше виплати на утримання дітей стають занадто високими. Тоді в суді відмовляються від цього способу на користь першого.

Існує і добровільне угоду на виплату аліментів. Даний метод більш прийнятний, так як допомагає уникнути скандалів і судових розглядів у процесі виховання дитини.

таке Угода оформляється в письмовій формі і посвідчується у нотаріуса (без проходження цього етапу угода вважається нікчемним). Утримання дитини має залишитися на тому ж рівні, що і раніше і відповідно до норм законодавства.

Домовленість між обома сторонами допомагає досягти забезпечення дитини на велику суму, ніж встановлену в законодавстві мінімальну норму. Грошові кошти передаються як особисто, так і через бухгалтерію організації зі збереженням документів про ці дії.

При зміні рівня фінансового стану платника в договір можуть вноситися поправки. Їх потрібно в обов'язковому порядку запевнити в присутності нотаріуса.

Отже, нарахування аліментів може походити від будь-яких платників, включаючи навіть тюремних ув'язнених. Також після досягнення повноліття дитина все ще має право витребувати аліменти. Потрібно пам'ятати, що найчастіше після подачі позову суд стає на бік матері.

Апеляція на аліменти Апеляція на аліменти

подається відповідно до критеріїв статті 325 ЦПК РФ. На оскарження рішення мирового судді відводиться один місяць.

Зразок заяви на аліменти без розлучення ви знайдете в цієї статті .

Як оформити позовну заяву про збільшення аліментів - можна прочитати тут .

Чому так відбувається?
Виникає питання, а чи можна вчинити таку дію?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online