Аліменти на утримання вагітної дружини в декреті: чи повинен чоловік їх платити, розмір виплати

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Аліменти - це вид матеріальної підтримки, що надається членами справжньою і колишньої сім'ї один одному. Якщо про подібні виплати на дітей відомо навіть самим неповнолітнім, то про допомогу чоловікові або дружині мало хто знає.

У статті 89 Сімейного Кодексу однозначно сказано, що чоловік і жінка повинні надавати один одному матеріальну підтримку. На практиці цей пункт закону нерідко ігнорується членами сім'ї, аж до відмови містити супутника життя, що знаходиться в декреті.

01

Вагітна жінка залишилася без засобів до існування, що робити? Подавати на аліменти

Чоловік або дружина можуть виявитися не готовими нести відповідальність за маленьке життя, перші місяці виховання малюка або протягом вагітності. Згідно із законом розлучитися з вагітною дружиною або в перший рік життя спільну дитину з ініціативи батька не можна, то чоловіки нерідко вибирають шлях дистанціювання від сім'ї, аж до регулярної місця проживання і відмови в змісті подружжя і дітей. Друга половина в такій ситуації змушена звертатися за допомогою до суду, щоб змусити чоловіка забезпечити себе і малюка хоча б найнеобхіднішим, раз він відмовляється виконувати свої зобов'язання добровільно. У такій ситуації найчастіше виявляються заміжні жінки, тому подібні виплати називаються "аліменти на дружину". Порядок їх призначення регулюється в розділі V Сімейного Кодексу РФ.

Закон стверджує, що може. Як уже було згадано, подружжя має зобов'язання матеріально підтримувати один одного. Але в житті все не так гладко, як на сторінках Сімейного Кодексу. Тому вагітна дружина може використовувати своє право на аліменти в ситуаціях, передбачених ст. 89 п. 2:

  1. 1. Якщо чоловік відмовляється утримувати майбутню маму в період вагітності. Для цього достатньо звернутися в судові інстанції за місцем проживання відповідача (тобто, чоловіка). Як правило, такі питання все ж вирішуються в досудовому порядку, але зустрічаються і ситуації, коли чоловік іде з сім'ї без оформлення розлучення, або не працює або відмовляється витрачати зарплату на вагітну дружину. Жінка, особливо на пізніх термінах, виявляється в беззахисному положенні, що змушує її звертатися за допомогою до державних структур.
  2. 2. Якщо відсутня угода між подружжям, яке регулює порядок сплати і розмір аліментів. Така угода вважається відсутнім, навіть якщо воно є, але не було завірено у нотаріуса і підписано обома сторонами. Тому суд може присудити аліменти і якщо не дотримується посвідчену згоду, а також проігнорувавши незасвідчене.

Тому суд може присудити аліменти і якщо не дотримується посвідчену згоду, а також проігнорувавши незасвідчене

Варто пам'ятати, що шлюбний контракт може бути прийнятий судом в якості аргументу відповідача, тільки якщо в ньому не порушуються права другого з подружжя, зокрема, описані в п.1 статті 89. Тобто, спробувати захистити себе таким способом від необхідності платити аліменти не вийде . Чи не допоможе і довідка про відсутність офіційного заробітку - в цьому випадку почне збиратися заборгованість, і справа може дійти до відчуження особистого майна. А якщо батько ховається, суд може визнати його злісним неплатником, що загрожує йому як матеріальними втратами, так і кримінальним переслідуванням.

02

Чи може суд призначити аліменти на дружину в декреті?

Може. Більш того, якщо чоловік до цього вже виплачував аліменти вагітній дружині в шлюбі, то цей обов'язок збережеться і під час її декретної відпустки. Мати з немовлям дуже вразлива в фінансовому плані, так як в перший рік життя малюка їй вкрай складно влаштуватися на роботу. Згодом ситуація ускладнюється тим, що дитина вчиться ходити, контактувати із зовнішнім світом. А це травми, хвороби, постійні лікарняні та інші проблеми, які змушують жінок відпрошуватися або брати дні відпустки "за свій рахунок". Чи не кожен роботодавець зможе терпіти такого співробітника, тому молоді мами змушені часто змінювати місце роботи.

Таким чином, основна частка відповідальності за забезпечення сім'ї лежить на чоловікові. Якщо чоловік відмовляється утримувати непрацюючу дружину і дитину, коли вони цього найбільше потребує, жінці доводиться звертатися до суду. За яких умов вона може отримати аліменти для себе:

  1. 1. Якщо вона непрацездатна і потребує грошей. Не треба плутати недієздатність з непрацездатністю. Неможливість повноцінного праці настає через поважні причини - виховання дитини, яка не досягла трирічного віку, тривала післяродова реабілітація, ведення домашнього господарства. Зрозуміло, що заробляти в цьому випадку жінка майже не може.
  2. 2. Наявність дитини молодше трьох років. За ним потрібен постійний нагляд, і не всі мами здатні при цьому встигати працювати. Тому суд не побачить нічого несправедливого для чоловіка в тому, що дружина не працює при дворічному малюку, і призначить аліменти.
  3. 3. Якщо мати на постійній основі здійснює догляд за дитиною-інвалідом I групи. В такому випадку аліменти доведеться платити до досягнення утриманцем 18 років.

Варто відзначити, що Сімейний кодекс не розмежовує по підлозі подружжя, що йдуть в декретну відпустку. Так що вимагати аліменти на утримання може і батько дитини, якщо його непрацездатність обумовлена ​​перебуванням в декреті, і суд в цьому випадку зобов'язаний розрахувати виплати, виходячи з доходів дружини.

03

Особливості призначення аліментів

Аліменти на утримання непрацездатного чоловіка (на вагітну дружину або на чоловіка, що знаходиться в декретній відпустці) призначаються у фіксованій сумі, прив'язаною до доходу відповідача та прожиткового мінімуму, встановленого регіоні. Ці аліменти також можуть бути призначені при розлученні, якщо такий стався під час декрету. Варто врахувати, що новий шлюб утриманця може стати причиною для припинення виплати аліментів на дружину або чоловіка.

Суд розраховує розмір аліментів, грунтуючись на матеріальному становищі відповідача і потреби позивача (наявність місця роботи, рівень доходів, кількість утриманців). Тобто, якщо дружина не працює і займається тільки дитиною, уникнути призначення аліментних виплат буде вкрай складно. Після винесення рішення можна подати апеляцію про зменшення суми змісту.

Після винесення судового рішення сповіщаються наступні служби:

  • Служба судових приставів.
  • Бухгалтерія роботодавця.
  • Пенсійний фонд (якщо відповідач отримує пенсію).

Бухгалтерія утримує аліментні виплати згідно з наданим виконавчим листом. Зміст прив'язане до прожиткового мінімуму, тому воно індексується двічі на рік.

Аліменти на чоловіка в декреті автоматично припиняються після 3 років життя малюка. Це означає, що чоловік платити зміст в шлюбі за рішенням суду буде не більше 4 років, включаючи період вагітності та декретної відпустки.

04

Причини відмови в аліменти на непрацездатного чоловіка

Суд не завжди надає підтримку потребує матері або батьку в такому делікатному питанні, як аліменти на утримання чоловіка в декретній відпустці і під час вагітності. Аліментні виплати не призначаються в таких випадках, передбачених статтею 92 Сімейного Кодексу:

  • Якщо причиною непрацездатності дружина стало пияцтво, вживання наркотиків, умисне вчинення злочину.
  • У разі малої тривалості шлюбу. Тут варто враховувати, що якщо розглядається справа про аліменти на вже вагітну дружину або матір з дитиною віком до 1 року, то їх, швидше за все, доведеться виплачувати.
  • При негідну поведінку позивача. Тут варто зазначити, що факт поганого поводження потрібно ще довести. Тобто, недостатньо на словах звинуватити вагітну дружину, що вона зачала дитини немає від чоловіка. Буде потрібно генетична експертиза для підтвердження даного факту.


Відмова в аліменти можна оскаржити. Тому, якщо ви потрапили в таку ситуацію, приготуйтеся до затяжних розглядів.

05

Відповідальність за невиплату аліментів

Сімейний кодекс дозволяє призначати для неплатників широкий спектр санкцій, починаючи з нарахування пені (регулярне утримання певного відсотка від зростаючого боргу) і закінчуючи відчуженням майна, належного боржнику.

Аліменти повинні бути стягнуті протягом трирічного терміну з моменту пред'явлення судовими приставами виконавчого листа (ст. 107 п.2). Перші виплати повинні початися в термін в три дні після винесення судового рішення (ст.109, ст. 111 п. 2). В іншому випадку відповідач притягується до відповідальності (ст.111 п.3). Що буде, якщо виникне заборгованість?

  1. 1. Відповідну суму заблокують на рахунках боржника, відомих судовим приставам.
  2. 2. Якщо грошей в банках виявилося недостатньо, аліменти стягнуть з майна боржника. Причому, в 2017 році в уряді вже обговорювався законопроект, що дозволяє відчужувати у злісних неплатників єдине житло.
  3. 3. Борги по аліментах можуть стати перешкодою для поїздок за кордон. Тому, якщо ви боржник і вирішили з цим "хвостом" відпочити на морі, то поїздка може зірватися.


Можна звільнитися від заборгованості по аліментах . Закон передбачає два способи. Перший - піти на мирову і домовитися з чоловіком, з яким ви виплачуєте зміст, про те, щоб одержувач пробачив вам борги, а потім повідомити про це суд. Другий спосіб складніший: потрібно довести, що виплачувати аліменти було неможливо в зв'язку з хворобою або з інших поважних причин, а нинішнє матеріальне становище не дозволяє відшкодувати заборгованість. Звичайно ж, для цього будуть потрібні відповідні довідки, показання свідків і експертиза, результати якої будуть оцінені в суді.

Вагітна жінка залишилася без засобів до існування, що робити?
Чи може суд призначити аліменти на дружину в декреті?
Що буде, якщо виникне заборгованість?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online