Аліменти на утримання колишнього чоловіка: розмір

  1. Умови і підстави
  2. критерії стягнення
  3. Умови не стягнення аліментів з подружжя
  4. Розмір аліментів
  5. Які доходи не враховуються

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Після того як шлюб розпався, і подружжя отримало розлучення в суді, і ще не охололи від пережитого нервового напруження, може наступити і інше, несподіване: чоловік вирішує подати позов до суду, з метою стягувати аліменти з дружини. Після того як шлюб розпався, і подружжя отримало розлучення в суді, і ще не охололи від пережитого нервового напруження, може наступити і інше, несподіване: чоловік вирішує подати позов до суду, з метою стягувати аліменти з дружини

Іноді після розлучення дитина залишається з батьком

Стягнення може бути очікуваним для дружини дією з боку чоловіка, якщо у них з чоловіком не було протягом багатьох років повної згоди з приводу виховання і матеріальної підтримки дітей, а може цей процес розтягнутися на деякий час, коли колишній чоловік буде звертатися на стягнення аліментів у суд. Для цього в суд потрібно представити вагомі підстави.

Багатьом відомо, що це дуже копітка і тривала процедура, що вимагає витримки, а найголовніше - доказів.

Ми звикли до тієї ситуації, коли діти після розлучення зазвичай протягом багатьох років продовжують проживати з матір'ю. У таких випадках аліменти платить колишній чоловік. А ось, якщо відбувається зворотний процес, в практиці таке трапляється не так часто.

Зазвичай такі випадки відбуваються в ситуаціях, які не дозволяють матері залишатися з дітьми протягом багатьох років, і діти залишаються під опікою батька. Причини бувають різні: колишня дружина може створити нову сім'ю, і змушена покинути місце проживання дітей.

Вона може планувати виїзд з даного міста або навіть країни на багато років, в зв'язку з вступом в новий шлюб. Для дітей це буде неповторна душевна травма, але так складаються обставини. Так може тривати протягом багатьох років до їх повноліття.

Подружжя можуть домовитися про взаємну матеріальну підтримку

Якщо подружжя, до розірвання шлюбу або після нього, зможуть домовитися про взаємну матеріальну підтримку, то тоді вирішити ці проблеми можна і не через суд. Таке рішення буде найрозумнішим. Але в тому випадку, якщо колишнє подружжя не приходять до згоди про таку підтримку дітей колишньою дружиною, то чоловік, на цілком законних підставах, повинен звернутися в суд з позовом на колишню дружину.

Для цього у колишнього чоловіка повинні бути докази того, що він і неповнолітні діти, які залишаються з ним, потребують додаткової матеріальної допомоги на багато років. Для підтвердження такого становища, повинні бути представлені результати обстеження матеріально стану колишнього чоловіка, що підтверджують таку необхідність в отриманні матеріальної підтримки на багато років.

Умови і підстави

Для того щоб стягнути визначені розмір аліментів з дружини, необхідно, щоб були достатні підстави і необхідні умови.

Таких умов для отримання права отримувати аліменти з колишньої дружини кілька:

  • на утриманні колишнього чоловіка знаходиться неповнолітня дитина-інвалід. Обов'язковою умовою - є самостійний догляд за такою дитиною-інвалідом.
  • колишній чоловік непрацездатного. У разі коли непрацездатність настала до розлучення або після розлучення протягом одного року.

Для обрващенія в суд потрібні підстави

критерії стягнення

Аліменти з подружжя може бути стягнено як в період перебування в законному шлюбі багато років, так і після його розірвання протягом декількох років. Зміст чоловіка може здійснюватися в результаті добровільної згоди колишнього подружжя, на підставі укладеної угоди.

Якщо такої угоди не існує, а дружина відмовляється від надання матеріальної допомоги, то стягнути аліменти з колишньої дружини можливо в суді, на підставі пред'явленого позовної заяву про аліменти на колишню дружину мировому судді.

Умови і порядок стягнення розміру аліментів з колишньої дружини строго регламентовані законом. Для того щоб з подружжя були стягнуті аліменти, вона повинна володіти для цього необхідне розміром коштів, що дозволить їй виплачувати аліменти позивачеві.

У разі якщо відповідачка сама перебуває в скрутному матеріальному становищі і потребує матеріальної допомоги, то аліменти стягуватися з неї не будуть. Складність розгляду даного питання очевидна. Але є ще умови, які можуть вплинути на рішення суду має право отримання аліментів від колишньої дружини.

Умови не стягнення аліментів з подружжя

Основними критеріями, які впливають на звільнення колишньої дружини від обов'язку і не стягнення аліментів є:

  • непрацездатність наступила в результаті різного ступеня алкоголізму, зловживання наркотиками.
  • якщо подружжя перебували в законному шлюбі нетривалий період часу. Саме цей критерій визначає і вирішує суд.
  • порушення правових норм чоловіком і норм моралі.

Розмір аліментів

Аліменти утримуються на підставі судового наказу

Величина матеріальної допомоги у вигляді аліментів може визначатися на підставі укладеної угоди подружжя. В іншому випадку всі питання стягнення аліментів вирішуються в суді. Для визначення суми аліментів судом, враховуються такі умови:

  • повинен бути проаналізований розмір і джерела доходу відповідачки;
  • сталість одержуваного доходу;
  • достатність сум для їх виплати з одержуваних розмірів доходу;
  • чи є у подружжя утриманці.

Розмір суми аліментів встановлюється в залежності від величини і в частках від прожиткового мінімуму. При його зміні, розмір аліментів також змінюється. В цьому випадку звертатися до суду немає необхідності. Індексація проводиться відповідними виконавчими органами, а також враховується при стягненні організацією, в якій працює відповідачка.

Аліменти утримуються на підставі судового наказу. Всі вимоги по їх стягненню, а також перелік усіх видів доходу визначені законом. Основним джерелом такого стягнення є заробітна плата. Утримання проводиться з зарплати і з усіх видів премій і надбавок. Якщо відповідачка є підприємцем, то утримання проводяться у відповідному розмірі з її доходів і з урахуванням вимог законодавства.

Якщо відповідачка є співробітницею органів внутрішніх справ або військовослужбовця, то її утримання здійснюють з грошового забезпечення.

Які доходи не враховуються

До розмірів доходів, утримання аліментів з яких не проводиться, відносяться:

  • отримання одноразової матеріальної допомоги з бюджетних коштів;
  • отримання коштів, як компенсація або матеріальна допомога від держави при стихійних лихах;
  • отримання відповідного матеріальної допомоги на поховання;
  • отримання гуманітарного грошової допомоги.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online