Аліменти на дитину-інваліда: скільки платять, виплати після 18 років

  1. особливості нарахування
  2. Заява на стягнення аліментів на користь дитини-інваліда
  3. Документи для стягнення аліментів
  4. Розмір аліментів на дитину-інваліда
  5. Виплата аліментів дитині-інваліду до 18 років
  6. Аліменти на дитину інваліда після 18 років
  7. Чи можливо змінити розмір виплат
  8. Допомога особі, опікати дитину-інваліда

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Аліменти на дитину-інваліда: розмір і період виплат

Средня оцінка 5 від 5 користувачів

Як всім відомо, аліменти виплачуються на дітей до досягнення ними 18 років , Так як саме з цього віку настає дієздатність і працездатність, в результаті чого повнолітній має можливість самостійно себе утримувати. А ось що стосовно дітей-інвалідів, то в залежності від групи інвалідності вони можуть до 18 років так і не стати працездатними, тому закон зобов'язав батьків утримувати їх і після повноліття. А якщо дитина проживає з матір'ю, то аліменти можу бути продовжені і до кінця життя. Дана група одержувачів має право також на додаткові виплати і збільшення розміру аліментів з поважних причин.

особливості нарахування

Про те, що батьки зобов'язані утримувати своїх дітей, навіть якщо вони з ними не проживають, зафіксовано законом в статті 80 Сімейного Кодексу Росії. Що стосовно порядку і розміру аліментних виплат, то з цим питанням можна ознайомитися в статті 81 Сімейного Кодексу. Там чітко вказано, що аліменти виплачуються до повноліття, за умови, що дитина здорова, і після 18 років, якщо дитина інвалід і самостійно не може себе забезпечувати. Тобто до настання повноліття, закон не призводить розмежування між дітьми і виплата аліментів на інвалідів відбувається за загальними правилами. Згідно з цим, порядок їх буде наступний:

  • при офіційному заробіток батька, на одну дитину прийнято відраховувати 25% від загальної суми всіх доходів, на двох - 33%, на трьох і більше - 50%;
  • якщо батько офіційно не працює або взагалі не має місця роботи, то аліменти встановлюються у твердій формі, відповідно до кратному розміру рівня прожиткового мінімуму.

Крім загальновстановлені норми, діти-інваліди крім основних аліментних виплат можуть претендувати на збільшення їх розміру , А також на додаткові відрахування з поважних причин, пов'язаних з їх станом здоров'я. Дане правило зафіксовано в статті 86 Сімейного Кодексу. Таке може відбуватися за таких умов:

  • дитині потрібна операція;
  • наявність серйозного захворювання;
  • покупка дорогих ліків;
  • придбання путівки в оздоровчий санаторій;
  • необхідність постійної сторонньої допомоги;
  • каліцтво;
  • інше.

Більш детально з питанням про аліментних виплат на дитину - інваліда можна ознайомитися в статтях 80,81, 82, 83, 85, 86 Сімейного Кодексу РФ.

А ось якщо інвалід при досягненні нею повноліття не набув працездатність або дієздатність, то батьки продовжують його утримувати і після 18 років (стаття 85 СК РФ). Дане питання вирішується в загальному порядку шляхом звернення до суду або при складанні добровільного аліментного угоди. Однак головна відмінність порядку відрахувань після 18 років на дитину - це виключно тверда форма виплат. Розмір визначається виходячи з встановленого рівня прожиткового мінімуму, а також матеріального і сімейного стану кожної зі сторін.

Також необхідно відзначити особливості нарахування аліментів для різних груп інвалідності. Якщо дитина є інвалідом 1 або 2 групи, то найчастіше такі діти визнаються повністю непрацездатними навіть після 18 років (якщо група не скасували) і вони автоматично претендують на продовження виплат по аліментах. А ось що стосовно інвалідів 3 групи, то вони мають часткову працездатність, в результаті чого можуть влаштуватися на повну чи неповну робочу зайнятість, тим самим забезпечувати себе через що аліменти припиняють виплачуватися. Дитина з третьою групою може претендувати на повний розмір матеріальної допомоги від батька тільки в тому випадку, якщо він зможе документально довести свою непрацездатність.

Заява на стягнення аліментів на користь дитини-інваліда

Якщо батько сам не допомагає матеріально дитині, то єдино вірним рішенням залишається звернутися до суду, для примусового стягнення. Для початку від вас необхідно написати позовну заяву відповідно до встановлених правил статей 131-132 Цивільно-Процесуального Кодексу. Отже, позов повинен мати наступний вигляд:

  • вгорі в шапці пишемо назву судового органу, куди подається заява, нижче адреса;
  • під назвою суду вказуємо ваші дані, якщо ви виступаєте позивачем - П.І.Б., адреса реєстрації, контакти;
  • посередині вказуємо назву документа «Позовна заява»;
  • з абзацу викладаємо суть прохання, дані відповідача, обставини які привели вас для звернення до суду і чого ви хочете домогтися від судового рішення;
  • в описовій частині також необхідно вказати статті Сімейного Кодексу, які регулюють ваші права і можливість стягнути аліменти на дитину. Крім того, ви повинні написати суму аліментів, яка покриває витрати дитини-інваліда та привести їх обгрунтування;
  • нижче у вигляді списку вказуєте, що додаються;
  • дата, підпис.

Якщо заява буде складено неналежним чином, або не буду вказані всі необхідні пункти, на основі яких суддя зможе ознайомитися зі справою, то заяву повернуть назад. Вимоги виставляються не тільки до позову, а й до прикладеним документам.

Щоб особисто ознайомитися з правильним варіантом позовної заяви, ви можете скачати зразок заяви на виплату аліментів для дитини-інваліда за посиланням.

Документи для стягнення аліментів

Крім подання позовної заяви обов'язковим є список необхідних документів, які не тільки дозволять встановити особу, але і вплинути на хід розгляду справи. Для стягнення аліментів на дитину інваліда потрібно підготувати наступні документи:

  1. Свідоцтво про народження дитини або його паспорт, якщо позов подається після повноліття утриманця.
  2. Свідоцтво про розірвання шлюбу, якщо батьки реєстрували свої відносини.
  3. Довідка про нараховують допомогу державою інваліду.
  4. Довідка про доходи з місця роботи позивача і відповідача (по можливості), якщо один з них звільнено, то трудова книжка.
  5. Довідка з ЖЕКу або виписка з будинкової книги, про те, що позивач спільно проживає з дитиною.
  6. Документальне підтвердження додаткових розтрат на хвору дитину - квитанції, довідки, виписки, чеки, рецепти лікаря, інше.
  7. Медичний висновок (МСЕК) про стан здоров'я дитини-інваліда.

Так як на сьогоднішній день деякі види захворювань є тимчасовими, то відповідно і групу інвалідності теж можуть дати на рік або два, після чого необхідно буде проходити чергову медкомісію, для підтвердження групи або її зняття. Тому якщо довідка з МСЕК буде прострочена на момент звернення до суду, то аліменти можуть бути встановлені за стандартною схемою на неповнолітню дитину, або повністю скасовані після 18 років.

Розмір аліментів на дитину-інваліда

Кінцева сума аліментів на дитину-інваліда встановлюється виходячи з таких умов:

  • група інвалідність і складність захворювання;
  • матеріальне становище кожної зі сторін;
  • стан здоров'я дитини і платника;
  • сімейні обставини;
  • наявність у платником аліментів інших утриманців;
  • додаткові підтверджені витрати;
  • рівень прожиткового мінімуму в регіоні.

Виплата аліментів дитині-інваліду до 18 років

Як ми вже сказали виплати дитині-інваліду до настання повноліття, виробляються на загальних підставах, відповідно до статті 81 Сімейного Кодексу. Тобто, незалежно від того здоровий це дитина або інвалід, державою ніяких виносок відповідно до розміру аліментів не передбачено. Єдине, матеріальне становище інваліда відрізняється тим, що він крім аліментів отримує державно посібник. Отже, згідно із загальними правилами розмір аліментів до 18 років буде дорівнювати такій пропорції по відношенню до загальних підтвердженим доходів платника:

  • 25% на одну дитину;
  • 33% - на двох;
  • 50% на трьох і більше дітей.

Якщо у платником аліментів є лише непідтверджені документально доходи, він пенсіонер або тимчасово безробітний, то розмір виплат буде встановлюватися в фіксованою щомісячною формі кратною розміру рівня прожиткового мінімуму. Єдине, на які поступки претендує дитина-інвалід при розрахунку судом суми аліментів - це при необхідності подача повторного позову для збільшення розміру матеріальної допомоги, якщо на це є поважні причини: дороге лікування, покупка ліків, операція, оплата путівки з метою оздоровлення, інше.

Порядок розрахунку аліментів у твердій формі зафіксовано статтею 83 Сімейного Кодексу РФ.

Аліменти на дитину інваліда після 18 років

Діти-інваліди 1 і 2 групи мають право отримувати аліменти після 18 років, так як визнані непрацездатними. Що стосовно інвалідів 3 групи, то тут питання вирішується індивідуально, відповідно до стану здоров'я дитини, його можливості працювати, а також ступеня тяжкості захворювання. Аліменти після 18 років призначаються виключно в твердій формі, тобто однакового розміру кожного місяця. Причому це не залежить від порядку стягнення аліментів: судовий або добровільний. Тверда форма встановлюється виходячи з рівня прожиткового мінімуму і додаткових умов, які ми перерахували раніше. Також як і неповнолітнім дітям-інвалідам, повнолітні можуть вимагати додаткову матеріальну допомогу і збільшення розміру аліментних виплат.

Чи можливо змінити розмір виплат

Суму аліментів можна змінювати в більшу або меншу сторону (стаття 119 СК РФ). Що може служити підставою для збільшення розміру аліментних виплат:

  • необхідність дорогого лікування;
  • регулярна купівля ліків;
  • поїздка в оздоровчий центр за рахунок власних коштів;
  • призначення операції;
  • потреба в постійному догляді за дитиною;
  • погіршення матеріального становища батьків, з ким проживає дитина-інвалід;
  • інше.

Що стосовно зменшення розміру виплат, то їх можуть переглянути, коли виплачується сума сильно ущемляє інтереси і права платником аліментів. Це може відбуватися за таких умов:

  • матеріальний стан платника погіршився;
  • у нього з'явилися інші законні утриманці;
  • стан здоров'я вимагає великих матеріальних витрат;
  • дитина працює або підробляє, що дозволяє йому повністю або частково себе утримувати;
  • у дитини з'явився власний непрямий джерело доходів, наприклад, він отримав у спадок власність, яка тепер здається або на його ім'я розміщений депозит.

Незалежно від того, що буде відбуватися з розміром аліментів - збільшення або зменшення, дане питання розглядається тільки через суд або за спільним рішенням батьків, якщо раніше було укладено аліментні угоду. Якщо для збільшення / зменшення суми аліментів ви звертаєтеся до суду, то свою заяву необхідно підкріпити документами, а також показаннями свідків, що буде підтверджувати необхідність реалізації вашого прохання.

Допомога особі, опікати дитину-інваліда

Дитина-інвалід 1 та 2 групи в зв'язку зі складним станом здоров'я і непрацездатністю, зазвичай вимагає постійної допомоги та регулярного догляду. Так як інвалід найчастіше проживає з матір'ю, то вона в зв'язку з необхідністю оглядати дитину позбавляється можливості повноцінно працювати, через що страждає її матеріальне становище. Тому закон постарався максимально захистити права утриманця і його опікуна, шляхом стягнення окремих аліментних виплат на колишню дружину . З цією метою необхідно звертатися до суду в момент стягнення аліментів на дитину або після. Однак сума виплат на матір не повинна перевищувати половини розміру аліментів на дитину, а також обмежувати суму виплат на інваліда. Як показує судова практика, такого роду заяви не завжди задовольняються, все залежить від переконливості аргументів і доказів.

Діти-інваліди, це єдина категорія утриманців, які можуть отримувати аліменти з народження і до кінця життя. Головною умовою є підтвердження групи інвалідності діючими документами - медичною експертизою, а також наявність 1 або 2 групою. Так як 3 група вважається працездатної, то діти в обов'язковому порядку отримують аліменти тільки до 18 років, а після, на розсуд судді, враховуючи нюанси кожної окремої ситуації.


BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online