Аліменти на дитину інваліда: розмір і пакет документів

  1. Кого можна визнати непрацездатним
  2. Пакет необхідних документів
  3. Порядок подачі документів і розгляду судової справи
  4. Якщо дитина інвалід дитинства
  5. Зміна обсягу допомоги

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Жінкам, які поодинці виховують дитину або навіть декількох дітей, безумовно, важко. Але ще важче мамам, у яких на руках виявляється малюк з інвалідністю. Будь-яка допомога тут виявиться неоціненною, особливо - матеріальна.

Кого можна визнати непрацездатним

В першу чергу, необхідно розібратися, які саме дітей згідно із законом визнають інвалідами В першу чергу, необхідно розібратися, які саме дітей згідно із законом визнають інвалідами. Це дитина, що має серйозні проблеми зі здоров'ям, які були підтверджені документально. Якщо дитя не може себе обслуговувати самостійно, нормально спілкуватися і вчитися або ж виконувати найпростіші дії по дому, батьки повинні звернутися в медичний заклад, щоб визнати сина або дочку непрацездатним. Лікарі визначать ступінь інвалідності, присвоївши певну категорію.

З'ясувати ступінь стану здоров'я виконувати тільки фахівцям спеціалізованого комісія - ЛТЕК. На жаль, але навіть при серйозних травмах або невиліковних хворобах, проходити обстеження доведеться раз на рік або два для підтвердження ступеня інвалідності. Варто відзначити, що при третьої групи інвалідності, суд може відмовити у вимозі на аліменти інваліду. Враховуватиметься не тільки дохід батька, але так само пенсія дитини.

Пакет необхідних документів

Будь-яке судовий розгляд вимагає наявності певного пакету паперів. В даному випадку знадобляться:

  • метрика, що підтверджує народження дитини;
  • документ, що підтверджує укладення, а так само розірвання шлюбу та копія;
  • довідки, що підтверджують плачевний стан здоров'я неповнолітнього із зазначенням, що йому потрібно догляд;
  • довідки про доходи з місця роботи від обох батьків;
  • для непрацюючих громадян - трудова книжка із записом про звільнення;
  • документи з місця проживання про те, що дитина прописана і проживає з одним з батьків;
  • заяву на аліменти на дитину інваліда.

Розмір аліментів розраховується точно так же, як і для здорових діточок: чверть - на одного, третина - на двох, половина - на трьох і більше. Якщо у платника відсутнє робота, то виплати розраховуються в тих же частках, але за основу береться середня зарплата по країні.

Крім виплати аліментів на дитину інваліда, платник зобов'язаний підтримувати неповнолітнього матеріально: оплачувати частину витрат по догляду, ліки, купувати необхідні речі.

Порядок подачі документів і розгляду судової справи

Подати на аліменти дитині, що має інвалідність, можна не тільки через суд Подати на аліменти дитині, що має інвалідність, можна не тільки через суд. Дуже часто практикується укладання мирних угод між батьками або ж опікунами дітей. Подібні документи полягають в присутності нотаріуса, і їм же завіряються.

Інша справа - суд. Необхідний пакет документів потрібно направити до суду за місцем проживання одного з батьків. Причому якщо місцезнаходження другого батька невідомо, то відповідача оголосять в розшук. І вже сам факт розшуку буде вважатися підставою для отримання додаткових коштів в соціальних службах. Держмита сплачувати не потрібно. Якщо з якихось причин позивач не має доступу до деякими даними, то суддя зобов'язаний запитати їх сам. Справа розглядається судом, і при позитивному рішенні, відповідач зобов'язаний почати виплати з моменту винесення рішення, навіть якщо збирається оскаржити рішення.

Якщо суду будуть надані докази того, що були зроблені спроби умовити відповідача платити на добровільних засадах, але вони залишилися без відповіді, то суд може примусити виплачувати аліменти інваліду і за попередній період.

Якщо дитина інвалід дитинства

Деякі діти, навіть після 18 років залишаються непрацездатними, наприклад, інваліди дитинства. І виплати на утримання таких дітей мають свої особливості.

Після дня народження сам 18-річна дитина або ж його опікун повинні звернутися до суду з проханням встановити розмір аліментів на підставі наявності інвалідності. Якщо є перша або друга група, то матеріальна допомога гарантована стовідсотково, а от власникам третьої групи доведеться неабияк попітніти, щоб довести непрацездатність і нужду в грошових коштах. І ще один нюанс - аліменти для дитини інваліда дитинства виплачуються виключно в твердій грошовій сумі, яку призначить суд.

Зміна обсягу допомоги

Життя складається по-різному, тому законодавство РФ передбачає можливість зміни розміру виплат: як зменшення, так і збільшення.

Підставами для зменшення є:

  1. Зрослі доходи батька, який доглядає за дитиною.
  2. Зниження заробітної плати або іншого зменшення доходу платника.

Існують деякі фактори, які можуть вплинути на розмір грошових виплат Існують деякі фактори, які можуть вплинути на розмір грошових виплат. Наприклад, дитина отримала в дар майно, яке приносить йому гроші (квартира, яку здають). Низький або ж нестабільний дохід батька так само допоможуть розраховувати на зниження аліментів, як і народження дітей в іншому шлюбі або їх інвалідність.

А ось щоб збільшити суму виплат, в суді необхідно надати суду докази підвищених витрат на дитину: чеки, виписки, рецепти, квитки, якщо потрібне лікування в іншому місті або країні. У будь-якому випадку, суддя врахує матеріальний добробут виконання кожною із конфліктуючих.

Взяті до уваги будуть як минулі, так і майбутні витрати на лікування, утримання і догляд за дитиною. В даному випадку одноразова компенсація великою сумою або цінних майном не буде грати ніякої ролі і дозволить розраховувати лише на зменшення матеріальної допомоги, адже дитина з подібними проблемами вимагає не тільки підвищеної уваги, але і додаткових витрат.

Якщо в сім'ї є дитина, який не може самостійно і повноцінно жити і розвиватися, йому варто приділяти більше уваги. Не треба бігати від відповідальності, тим самим обмежуючи його права - він ще більшу потребу в турботі обох батьків.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online