Аліменти на батьків пенсіонерів: зразок заяви 2018 року, розмір, судова практика

  1. В яких випадках діти платять аліменти батькам?
  2. Діти не зобов'язані утримувати батьків ...
  3. Правила і способи стягнення
  4. Добровільне угоду
  5. оформлення позову
  6. Папери, які потрібно докласти
  7. Судова практика
  8. Розмір сум, варіанти виплат

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Аліменти батькам від дітей - це фінансова допомога, яка може виплачуватися їм з боку дорослих і дієздатних дітей, одного або декількох

Аліменти батькам від дітей - це фінансова допомога, яка може виплачуватися їм з боку дорослих і дієздатних дітей, одного або декількох. Підставою для виплати аліментів може служити або добровільне угоду , Оформлене на папері і завірене нотаріусом, або вердикт судді.

В яких випадках діти платять аліменти батькам?

У свідомості російського громадянина міцно зміцнилася думка, що аліменти зазвичай платить батько своїм неповнолітнім дітям.

Насправді це не зовсім так: аліментами називаються будь-які виплати, спрямовані дієздатним працюючим людиною на користь того, кого за законом він зобов'язаний підтримувати в разі настання важкій життєвій ситуації.

Ключовою умовою є тимчасова або постійна нездатність людини, на користь якого здійснюються виплати, підтримувати своє існування. Простіше кажучи, у нього або повністю відсутній який би то не було дохід, або він занадто малий, щоб купувати їжу, одяг, необхідні ліки і оплачувати житлово-комунального господарства.

Сімейний кодекс Росії, а саме стаття номер 87, прямо стверджує, що діти зобов'язані допомагати своїм непрацездатним і нужденним батькам (хоча саме формулювання «платити аліменти» там не вживається). Тому, якщо діти не хочуть надавати допомогу добровільно, суд може примусити їх до цього.

Для стягнення аліментів з дітей на утримання батьків в житті останніх повинні мати місце такі обставини:

  1. Батьки повинні бути непрацездатні. Це означає або досягнення ними пенсійного віку (при цьому у жінок він настає раніше, ніж у чоловіків), або втрату працездатності через захворювання. У будь-якому випадку непрацездатним вважається інвалід 1-ї та 2-ї групи. Відносно 3-ої групи інвалідності можлива часткова працездатність.
  2. Батьки повинні бути визнані такими, що потребують. Це поняття в даному випадку законом не визначено, суддя трактує його самостійно виходячи з наявних фактів: нужденному не вистачає власних доходів для забезпечення базових потреб. Мова йде не тільки про зарплати чи пенсії: суддя врахує, при їх наявності, і гроші від здачі в оренду нерухомості, і дивіденди з цінних паперів, і авторські гонорари, і будь-які інші джерела доходу.

Під базовими потребами, як уже згадувалося, маються на увазі: оплата харчування, необхідного одягу, комунальних послуг, ліків, кредитів, при їх наявності. Якщо пенсії по старості або інвалідності, а також всіх інших доходів, включаючи компенсаційні та пільгові виплати від держави, наприклад, на оплату житлово-комунального господарства, одному або обом батькам не вистачає на покриття цих потреб - вони мають право звернутися до суду з витребуванням матеріальної підтримки від своїх дорослих дітей. Але, наприклад, оплата відпочинку до цього переліку не входить.

Але при цьому певним вимогами має відповідати і саме виросло покоління:

По-перше, повинна бути в наявності пряма родинний зв'язок батько-дитина. Прийомні діти теж вважаються, т. К. Мають усі кровними правами.

По-друге, діти працездатні і не вийшли на пенсію по старості або інвалідності.

По-третє, що не менш важливо, підтверджених доходів дітей досить для надання фінансової допомоги татові і / або мамі. Якщо дорослих дітей кілька, а позов з якоїсь причини звернений тільки до одного з них, суд має право «розкидати» виплати на всіх потенційних аліментників, зменшивши при цьому частку кожного. Рішення щоразу виноситься суто в індивідуальному порядку: повнолітнього дитини потребують батьків не можуть зобов'язати до сплати аліментів, коли всіх його доходів вистачає тільки на забезпечення власних потреб, особливо якщо на утриманні у нього перебуває маленька дитина і / або непрацездатний чоловік (а).

Діти не зобов'язані утримувати батьків ...

... В одному з трьох випадків:

  • батько втратив працездатність з власної вини, свідомо зловживаючи наркотиками, алкоголем і т. д .;
  • батько позбавлений щодо конкретної дитини батьківських прав;
  • батько тривалий час ухилявся від виконання своїх батьківських обов'язків.

На останньому пункті варто зупинитися докладніше. Стягнення аліментів з дорослого сина чи дочки може виявитися неможливим для батька чи матері, які тривалий час фактично не виконували своїх обов'язків по відношенню до нього. Це означає - не брали участі в житті дитини, не містили чадо, що не оплачували їжу, одяг, навчання і т. П. Як правило, в даному випадку дитина і не жив з ними. Якщо він це доведе, наприклад, за допомогою свідків - обов'язок за змістом «раптово прозріли» тата або мами суд з нього зніме.

Точно так же дитина не повинна забезпечувати безбідну старість татові чи мамі, які після розлучення були зобов'язані платити в його користь аліменти, але ухилялися від цього. Доказами є довідки про заборгованість та виконавчі листи від служби судових приставів.

Зверніть увагу! Важливий, але маловідомий факт: якщо, наприклад, батько втратив можливість працювати і став інвалідом після інфаркту, після непомірних алкогольних узливань, тобто сам винен у своїй біді - ніхто з дітей не зобов'язаний його утримувати.

Правила і способи стягнення

Платити аліменти на батьків, які стали пенсіонерами, можна як в добровільному, так і в примусовому порядку. У першому випадку підставою є мирну угоду, яке представники різних поколінь можуть укласти за допомогою нотаріуса, який перевірить документ на відповідність нормам законності і своїм підписом додасть йому юридичну силу.

У разі звернення до судової системи протягом 5 днів заяву перевірятимуть на відповідність нормам подачі, після чого його візьмуть або відхилять. І протягом 1 місяця з моменту прийняття позову буде призначено судове засідання.

Добровільне угоду

Це письмовий договір про добровільну виплату аліментів з боку дорослої дитини або декількох дітей на користь тата, мами або обох батьків відразу Це письмовий договір про добровільну виплату аліментів з боку дорослої дитини або декількох дітей на користь тата, мами або обох батьків відразу. Його обов'язково перевіряє на законність і візує нотаріус.

Зразок угоди Зразок угоди.

Такий папір сама по собі може бути представлена в службу судових приставів , Які почнуть по ній виконавче провадження, або направлять безпосередньо на роботу аліментщика. Бухгалтерія зобов'язана прийняти документ в справу і почати відрахування з зарплати платника аліментів на банківський рахунок одержувача - це може бути або фіксована сума, або відсоток від зарплати (тобто законодавчі обмеження).

Основна перевага цього способу - виплати будуть відбуватися автоматично, незалежно від дій платником аліментів.

Але в силу ряду причин він в Росії не популярний, т. К. Якщо батькам з дітьми вдається дійти згоди, то воно полягає усно і обходиться без зайвої бюрократії. І тільки в ситуації, коли вирішити питання всередині сім'ї виявляється неможливо, в справу вступає світової або районний суд.

оформлення позову

Позов про стягнення аліментів з боку дорослих дітей на користь старих батьків оформляється згідно зі стандартними для подібних заяв правилам. Він складається в 3-х примірниках - один примірник в суд, другий - самому позивачеві, третій направляється на ознайомлення відповідачу судовим рекомендованим листом з повідомленням. Папір можна подати, як за місцем прописки позивача, так і відповідача.

зразок позову зразок позову

Заява повинна містити:

  • найменування суду, до якого подано позов;
  • інформацію про позивача - П.І.Б, адреса реєстрації, адреса постійного проживання (при розбіжності з реєстраційним), номер телефону та е-мейл, якщо є;
  • ту ж інформацію про відповідача;
  • причини, що спонукали позивача вдатися до судової допомоги - це завжди непрацездатність і потреба, можливо - інвалідність (при наявності);
  • власне вимога про стягнення аліментів, що містить конкретну суму (в даному випадку суд, як правило, вдається до встановлення порядку перерахування виплат у твердій, чітко обумовленої формі);
  • докази, що підтверджують потреба і непрацездатність позивача і навпаки - відсутність цих факторів у відповідача;
  • базові документи - копія паспорта, копія трудової книжки, різні медичні довідки і т. п .;
  • список доданих документів.

Заява в обов'язковому порядку візується автографом позивача або його довіреної представника (тоді додається і діюча довіреність).

Папери, які потрібно докласти

В першу чергу - це нотаріально завірені копії основних документів, що описують життя, можливості і статус людини - його особистого паспорта, трудової книжки, свідоцтва про народження дорослих дітей (і їх паспортів, якщо є), пенсійного посвідчення, посвідчення і довідки з МСЕК інваліда, «корочки» ветерана війни або праці, якщо вони є. Також потрібно надати в оригіналі:

  • виписки з пенсійного банківського рахунку;
  • довідку про розмір пенсії з ПФР;
  • квитанції на ЖКГ (для встановлення величини щомісячної квартплати);
  • медичний висновок про необхідність дорогого лікування;
  • чеки на ліки;
  • будь-які інші документи, що підтверджують регулярні витрати, наприклад, договір з найманою доглядальницею, де вказана вартість її послуг.

Якщо є можливість, потрібно навести докази відомих доходів відповідача - як варіант, довідку про його зарплату, але це не обов'язково.

Судова практика

В ході слухання справи суд буде максимально докладно з'ясовувати всі обставини В ході слухання справи суд буде максимально докладно з'ясовувати всі обставини. Він врахує фактичні фінансові потреби людини, який подав позов, порівняє їх з доходами і - увага! - обов'язковими витратами відповідача. До розгляду будуть прийняті як офіційні, так і неофіційні доходи, якщо факт наявності останніх вдасться довести (наприклад, нехай невеликий, але регулярний заробіток на фрілансі, без оформлення).

Але суд також візьме до уваги його обов'язкові витрати, в першу чергу на утримання власних дітей, недієздатного чоловіка або інших близьких родичів, у тому числі братів і сестер, а також наявність і вік їх самих.

Якщо позов звернений до однієї дитини, а дієздатності досягли кілька (двоє, троє і т. П.), То сума позову буде пропорційно розділена між усіма ними. Відсутність офіційного заробітку від обов'язку сплачувати аліменти не врятує. Але наявність власної дитини на утриманні або сплата аліментів на його користь стане вагомим приводом для зменшення розміру додаткового тягаря для відповідача або звільнення від нього.

Крім того, може виявитися (див. Вище), що відповідач зовсім не зобов'язаний з об'єктивних причин утримувати своїх батьків, навіть якщо вони рідні (біологічні), а не прийомні.

Розмір сум, варіанти виплат

Згідно з чинною практикою, в даному випадку аліменти призначаються в фіксованій сумі , А не будь-якої частки або відсотка від доходу . Розмір виплати суд встановлює на власний розсуд, але він завжди кратний прожиткового мінімум, встановленому для даного регіону - ½, ¼ і так далі.

В даному випадку суддя виходить з того, що допомога не служить для збагачення - вона повинна лише покривати нестачу в необхідних поточних фінансових потребах непрацездатного людини (купівля ліків, харчування, послуг доглядальниці).

Звичайні розміри виплат - від 2 до 10 тисяч рублів, залежно від регіону і інших врахованих факторів.

Гроші можуть передаватися одержувачу як особисто (бажано брати з нього розписку), так і поштовим переказом , Зараховуватися на банківський рахунок або дебетову карту. Останні варіанти краще, т. К. Завжди можна буде довести факт своєчасного переказу коштів.

За ухилення від сплати аліментів на користь батьків для боржника може наступити адміністративна і навіть кримінальна відповідальність .

В яких випадках діти платять аліменти батькам?
В яких випадках діти платять аліменти батькам?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online