Аліменти на 4 дітей: розмір, скільки відсотків?

  1. Розмір аліментів у залежності від кількості дітей в сім'ї
  2. Розмір аліментів на чотирьох дітей
  3. Розмір аліментів на чотирьох дітей від різних шлюбів
  4. Визначення суми аліментів шляхом угоди між батьками
  5. Стягнення аліментів на чотирьох дітей в судовому порядку
  6. Як здійснюється стягнення аліментів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

При розлученні один з батьків, під опікою якого залишається дитина, має повне право вимагати сплати аліментів При розлученні один з батьків, під опікою якого залишається дитина, має повне право вимагати сплати аліментів. Вони можуть виплачуватися на утримання як самого одержувача, так і дітей, яким ще не виповнилося 18 років. Обсяг аліментних зобов'язань здатний встановлюватися або рішенням суду, або угодою, яку укладають між собою обидва батьки. Але в будь-якому випадку сума не може бути меншою, ніж та, яка визначається чинним законодавством.

Розмір аліментів у залежності від кількості дітей в сім'ї

Відповідно до Сімейного кодексу РФ, розмір аліментів, що виплачуються одним з батьків, повинен складати:

  • на одну дитину - чверть щомісячних доходів;
  • на 2-х дітей - 33 відсотки від заробітної плати;
  • на 3-х і більше дітей - не менше 50 відсотків від доходу.

Сума, яка є базовою для розрахунку аліментів, всупереч сформованій думці, включає в себе не тільки щомісячний оклад, але і весь дохід, що отримується платником. Тобто сюди можуть входити відпускні, різноманітні премії, соціальні допомоги та трудові пенсії, одноразові виплати і багато іншого.

Якщо батько офіційно не працює і не отримує доходу взагалі, він все одно повинен платити аліменти. У подібній ситуації призначаються фіксовані виплати, сума яких прив'язується до мінімальної заробітної плати в конкретному регіоні країни.

Розмір аліментів на чотирьох дітей

Як вже говорилося вище, аліменти на 4-х дітей складають не менше 50 відсотків. Граничну ж планку Сімейний кодекс не встановлює взагалі, тому сума може залежати тільки від рішення суду. Наприклад, якщо мати виховує дитину до 3-х років, вона має право вимагати з батька сплати аліментів на своє утримання. В цьому випадку з нього будуть вираховувати 70 відсотків усього доходу, отриманого протягом місяця.

При визначенні суми аліментів на чотири дитини судові органи орієнтуються на такі критерії:

  • фінансовий стан обох сторін - платника і одержувача аліментних виплат;
  • стабільність доходів, одержуваних відповідачем;
  • вік дітей, а також стан їх здоров'я.

Крім того, суд може взяти до уваги і інші факти, підтверджені офіційно оформленими документами.

Як платник, так і одержувач аліментів має повне право подати позовну заяву до судових інстанцій з вимогою переглянути встановлену суму, змінити її в сторону зменшення або збільшення. Однак відразу скажемо, що для отримання позитивного рішення суду потрібна наявність вагомих підстав.

Розмір аліментів на чотирьох дітей від різних шлюбів

Яким чином розраховуються аліментні зобов'язання в ситуації, коли у платника є четверо дітей від двох або навіть більше шлюбів? Законодавство передбачає поділ загальної суми за таким принципом - кожна дитина повинна в кінцевому підсумку отримати не менше 12,5 відсотка від щомісячного доходу.

Крім того, в обов'язковому порядку повинен дотримуватися паритет. Тобто батьки, на чиєму опікою перебувають діти, мають право отримувати однакові суми на їх утримання. В іншому випадку одна зі сторін може звернутися до суду з позовом про справедливий розподіл платежів.

Читайте також: Розмір мінімальних аліментів на Україні

Визначення суми аліментів шляхом угоди між батьками

Сімейний кодекс надає розведеним сім'ям можливість домовитися, самостійно визначити суму аліментів, яка буде щомісяця виплачуватися на утримання чотирьох дітей Сімейний кодекс надає розведеним сім'ям можливість домовитися, самостійно визначити суму аліментів, яка буде щомісяця виплачуватися на утримання чотирьох дітей. В добровільному угоді обов'язково вказується розмір платежів, терміни і порядок їх внесення. Також цим документом можуть встановлюватися будь-які додаткові умови, пов'язані, наприклад, з передачею дитині різного майна.

Практика показує, що абсолютно за всіма пунктами добровільного угоди виходить лише у невеликої кількості сімей. Когось не влаштовує запропонована сума, кого-то - умови погашення аліментних зобов'язань. У подібних ситуаціях вирішити виниклі проблеми може тільки суд.

Стягнення аліментів на чотирьох дітей в судовому порядку

Ті батьки, на чиєму опікою залишаються діти, мають право в будь-який момент до досягнення ними 18 років (за винятком дітей інвалідів, які можуть отримувати аліменти і після вісімнадцяти) подати позовну заяву до суду та стягнення грошових коштів. У позові необхідно вказати дані потенційного платника і позивача, а також підтвердити правочинність отримання аліментів.

Крім того, до заяви можна додати додаткові документи, що засвідчують рівень доходів одержувача. Подача позову не вимагає сплати держмита, так як дана категорія справ відноситься до майнових суперечок.

Як здійснюється стягнення аліментів

Щоб уникнути будь-яких проблем з законом, платнику бажано на добровільній основі перераховувати встановлену судовим рішенням суму аліментів. Якщо батько працює офіційно, цей обов'язок буде покладено на бухгалтерію підприємства. В цьому випадку кошти переводяться практично в автоматичному режимі, а платник отримує залишок своєї заробітної плати вже за вирахуванням аліментних зобов'язань.

Якщо батько проігнорує необхідність добровільно перераховувати кошти на утримання дітей, процес перейде в стадію обов'язкового стягнення аліментів, на якій в справу вступить служба судових приставів. Вона має всі необхідні повноваження, щоб знайти як поточну, так і утворилася раніше заборгованість. При цьому платник понесе чималі додаткові витрати на оплату тих дій, які будуть робитися приставами.

Якщо аліменти виплачуються за добровільною згодою сторін, то звертатися до судових приставів для їх стягнення можна лише після того, як одержувач подасть позовну заяву і в суд і отримає відповідне рішення.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online