Як зменшити аліменти (знизити) - розміру, на утримання колишньої дружини, при народженні другої дитини, військовослужбовцю, в твердій грошовій сумі

  1. Чи реально знизити оплату
  2. Підстави для змін
  3. Як допустимо зменшити аліменти
  4. Розміри в твердій грошовій сумі
  5. Що враховує суд

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Багато чоловіків часто задаються питанням про те, чи можна якось позбутися від аліментних зобов'язань, але на практиці будь-який юрист завжди скаже, що зробити це просто неможливо, тому що не передбачається чинним законодавством .

Норми Сімейного кодексу зобов'язують кожного з батьків утримувати свою дитину до досягнення повноліття, і стосується це навіть тих ситуацій, коли батька позбавляють батьківських прав. При цьому в разі злісного ухилення від своїх обов'язків на батька може накладатися різна міра відповідальності, аж до кримінальної.

Таким чином, повністю позбутися від аліментних зобов'язань не представляється можливим, але при цьому є кілька законних способів того, як зменшити аліменти на певну суму.

Чи реально знизити оплату

Скорочено аліментів в переважному більшості випадків зацікавлений виключно платник, так як саме він повинен турбуватися про пропорційності своїх доходів і обставин, які змушують вдаватися до подібних заходів. Крім цього, саме він повинен надавати суду відповідні докази, що підтверджують необхідність скорочення аліментних виплат .

Скорочення аліментів з ініціативи одержувача практично не зустрічається в судовій практиці, в зв'язку з чим справи, пов'язані з подібними розглядами, майже завжди розглядаються виключно в судовому порядку. Позов на скорочення аліментів найчастіше платниками подається в суд, причому до заяви вони повинні підкріплювати також документальні докази наявності підстав для цього.

Разом прийти до подібної угоди колишнє подружжя можуть тільки шляхом укладення відповідного договору .

Підстави для змін

Відразу варто відзначити той факт, що справи про скорочення розміру аліментів розглядаються досить складно, і якщо у платника з'явилися якісь обставини, у зв'язку з якими він повинен перераховувати менші суми, йому доведеться підготуватися до досить тривалих судових розглядів.

В першу чергу, варто підготуватися до того, що, швидше за все, для отримання позитивного результату доведеться заручитися підтримкою професійного юриста, а крім цього, зібрати також досить великий пакет документів , Які зможуть довести наявність підстав для виконання зазначених вимог.

Багато чоловіків часто задаються питанням про те, чи можна якось позбутися від аліментних зобов'язань, але на практиці будь-який юрист завжди скаже, що зробити це просто неможливо, тому що не передбачається чинним   законодавством

Розпочати підготовку до судового розгляду варто з юридичних основ, і зокрема, з вивчення тих нормативних актів, які регулюють дану область, і це статті 81 і 83 Сімейного кодексу

Перша стаття визначає межу виплат, які можуть призначатися судом, в той час як друга встановлює їх точний розмір в твердій сумі .

Варто відзначити, що аліменти в твердій грошовій сумі не можуть збільшуватися в тому випадку, якщо призначаються на другого, третього та інших дітей. Також краще заздалегідь ознайомитися з нормами, які включає в себе стаття 99 ФЗ «Про виконавче провадження», так як вони встановлюють гранично можливу суму стягнення з платника.

ФЗ Про виконавче провадження

Підставою для подачі позовної заяви про зміну розміру аліментів є наявність офіційно закріпленого розміру аліментів (нотаріально завірений аліментних договір, рішення суду), і, відповідно, небажання іншого боку міняти раніше закріплені умови в добровільному порядку.

Зразок заяви судового наказу про стягнення аліментів ви можете знайти ось тут .

Далі варто вивчити підстави, що дозволяють скоротити аліменти на певну суму, так як чинне законодавство передбачає кілька способів, що дозволяють скоротити суму перерахувань на дитину, а саме:

  • платник отримав інвалідність першої або другої групи;
  • дитина, який повинен отримувати аліментні виплати, отримав власне джерело доходу у вигляді офіційного працевлаштування або реєстрації в якості приватного підприємця;
  • у платника з'явилися нові утриманці або ж діти від іншої жінки;
  • дохід платника став надмірно високим для того, щоб оплачувати з нього певний відсоток на користь дитини;
  • платник втратив своє офіційне місце працевлаштування або його доходи суттєво скоротилися;
  • дитина отримує повноцінну матеріальну підтримку з боку держави (але при цьому з платника все одно можуть стягувати аліменти на протязі канікул або при появі необхідності в покупці певних речей).

Не варто забувати про те, що є також певний перелік зобов'язань, які в принципі не можуть розглядатися судом, і при цьому вони безпосередньо відносяться до вищевказаних пунктів, тому обов'язково варто розібратися, в якому випадку феміда не стане задовольняти заявлені вимоги.

Зокрема, неможливо буде вимагати скорочення аліментів, якщо:

  • батько або опікун, який утримує дитину, має високий рівень доходу;
  • дитина має певне майно, яке приносить йому певний прибуток;
  • дитина отримує дохід за рахунок пенсії , Наданої йому за будь-яких підстав.

Як допустимо зменшити аліменти

Залежно від обставин, які привели до необхідності скорочення аліментних виплат, будуть залежати і особливості проведення судового розгляду, а також сума, на яку їх можна буде знизити:

На утримання колишньої дружини

  • Варто зазначити, що причини скорочення виплат в даному випадку є практично такими ж, як і в разі зменшення аліментів для дитини, але при цьому є кілька інших особливостей, які будуть враховуватися в процесі судового розгляду, і насамперед, виплати можуть скоротити в тому випадку , якщо колишня дружина має певне майно, з якого отримує якийсь прибуток.
  • Окрему увагу варто приділити тому, що якщо заявляються вимоги про скорочення суми аліментних виплат, суд бере до уваги виключно заробіток платника, в той час як доходи інших членів його нинішньої сім'ї вже не будуть враховуватися.
  • Якщо колишня дружина не згодна з рішенням суду і скороченням аліментів на певну суму, то в такому випадку законодавство надає їй можливість подати позовну заяву і оскаржити дане рішення.
  • Якщо ж підстави, які використовувалися в якості причини для зниження аліментів, пропали або ж платник вже поліпшив своє матеріальне становище, то в такому випадку зацікавлена ​​особа має право подати нову позовну заяву з вимогою про відновлення колишнього розміру аліментів.
Народження 2 дитини
  • Якщо у платника одна дитина, то відповідно до закону батько йому повинен виплачувати 25% від власного доходу, але при народженні другого сина йому повинна надаватися рівна частка. Таким чином, спочатку загальна сума досягає 50%, що не відповідає нормам Сімейного кодексу, а саме статті 81, в якій йдеться про те, що гранично допустимий обсяг аліментів на двох дітей становить тільки 33%.
  • Народження додаткових дітей передбачає скорочення аліментів для перших дітей, так як чинне законодавство встановлює певні межі, пов'язані з загальною кількістю дітей.
  • Таким чином, якщо у платника з'явилася друга дитина, то в такому випадку сума аліментів на кожного становитиме лише 16.5% (як половина від 33%), а якщо їх стало, наприклад, п'ятеро, то в такому випадку аліменти на кожного будуть виплачуватися у вигляді 10% від доходу, так як та ж стаття визначає гранично допустиму суму виплат на трьох дітей у розмірі 50% від прибутку батька.

Стаття 81. Розмір аліментів, що стягуються на неповнолітніх дітей в судовому порядку

Військовослужбовцю

Головною особливістю аліментів з військовослужбовців є те, що вони можуть виплачувати їх не тільки зі своєї зарплати, але ще і з пенсії, яка у багатьох людей подібної професії настає раніше, ніж у переважної більшості звичайних громадян. При цьому сума платежів і порядок їх скорочення регулюється точно так же, як і в стандартному випадку, і зажадати зниження аліментів можна тільки на аналогічних підставах.

Розміри в твердій грошовій сумі

Якщо аліменти були встановлені в твердій грошовій сумі, то в такому випадку скоротити їх так само можна буде тільки в певних ситуаціях, коли змінилося матеріальне або сімейне становище боржника. При цьому варто відзначити, що для підтвердження цих обставин боржник повинен надати вагомі докази, якими може виступати свідоцтво про народження нової дитини, документи, що підтверджують наявність на утриманні дружини або нових дітей, а також будь-які інші папери.

При цьому варто відразу зазначити, що суди вкрай рідко виносять позитивні рішення при розгляді справ про зниження аліментів, особливо якщо вони стягуються у твердій грошовій сумі і знаходяться в межах прожиткового мінімуму для забезпечення неповнолітнього в зазначеному регіоні.

Що враховує суд

Приймаючи рішення про те, чи варто знизити аліменти в конкретній ситуації, суд враховує кілька основних факторів:

  • загальна сума доходів або ж розмір зарплати тієї особи, яка перераховує аліменти;
  • співвідношення аліментів і суми доходів платника;
  • загальна кількість осіб, які перебувають на утриманні позивача;
  • розрахунок відсотка від прибутку позивача, які повинні перераховуватися кожної дитини;
  • потрібна інформація, яка була вказана в позовній заяві платника і може виступати в якості підстави для розгляду можливості скорочення розміру аліментів.

Якщо у платника є певна заборгованість по аліментах, то в такому випадку йому не надається права звільнитися від обов'язків, пов'язаних з її погашенням, і зокрема, це відноситься також і до тих ситуацій, коли у нього з'являються нові діти.

Сума заборгованості також буде враховуватися судом в процесі розгляду і обов'язково позначиться на рішенні про скорочення аліментних виплат. Крім усього іншого, скоротити суму аліментів можна тільки після того, як вже наявна заборгованість буде повністю погашена.

призначення аліментів на дітей - ситуація досить поширена і звична для росіян.

Як скласти заяву про зміну розміру аліментів - ви знайдете тут .

Зразок заяви на фіксовані аліменти ви можете знайти ось в цієї статті .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online