Як правильно подати в суд за несплату аліментів

  1. Судове провадження у справі
  2. Складання заяви про несплату аліментів для судового пристава
  3. Складання заяви про видачу судового наказу та стягнення заборгованості
  4. Заява про злісної несплаті аліментів
  5. Вимоги до заповнення заяви

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Випадки, коли батько відмовляється утримувати свою дитину і сплачувати аліменти, зустрічаються повсюдно. Однак перш ніж прийняти таке рішення, платником аліментів повинен згадати про те, що в законодавстві існує покарання за несплату аліментів, і що такі дії можуть закінчитися для боржника не тільки штрафом, а й арештом.

Якщо ж батько все ж вирішив ухилятися від сплати аліментів, то другого з батьків потрібно дізнатися, як подати до суду за несплату аліментів.

Судове провадження у справі

Що ж саме потрібно зробити, щоб боржник поніс відповідальність за несплату аліментів? Щоб стягнути невиплачену суму на утримання дитини, другий батько повинен дотримуватися такого порядку дій:

  1. Заява про розрахунок аліментів Заява про видачу судового наказу Випадки, коли батько відмовляється утримувати свою дитину і сплачувати аліменти, зустрічаються повсюдно Перш за все, мати дитини повинна звернутися в суд з позовною заявою про стягнення заборгованості зі сплати аліментів. Після того, як суддя проведе розгляд у справі, позивачу буде видано виконавчий документ, який, після повідомлення боржника про таке судове рішення, повинен бути переданий в службу судових приставів.
  2. Протягом 10 днів з моменту отримання виконавчого листа , Судові пристави починають провадження у справі. Обов'язок цих фахівців полягає в застосуванні всіх необхідних заходів для того, щоб неплатник погасив наявну заборгованість.
  3. У разі якщо дії, вчинені судовими приставами, не принесли очікуваного результату, то платником аліментів, який ухиляється від свого обов'язку по утриманню неповнолітньої дитини, залучається до цивільної, адміністративної або кримінальної відповідальності.
    Однак перш, пристав повинен два рази попередити боржника про те, які наслідки його чекають у разі відмови сплатити наявну заборгованість. Тільки після цього фахівець збирає всі необхідні документи, в яких відображається сума боргу, терміни прострочення платежів, місце роботи боржника та інших джерелах його доходів, а також про причини несплати аліментів.
    На підставі зібраних документів починається кримінальне провадження справі.
  4. Ще одна поширена ситуація - коли судовий пристав-виконавець не робить ніяких активних дій, щоб стягнути заборгованість з неплатника і залучити його до відповідальності. У цьому випадку одержувач аліментів має право прискорити цей процес і зробити його ефективнішим.
    Найпростіший варіант - подача приставу заяви про притягнення винної особи до відповідальності. Якщо ж і цей документ не змусить фахівця діяти, наступний крок - подача скарги на дії чи бездіяльність судового пристава.

Складання заяви про несплату аліментів для судового пристава

Якщо платником аліментів протягом тривалого проміжку часу не виконує покладені на нього обов'язки з виплати грошового утримання своєї дитини (на жаль, в деяких випадках борги з аліментів накопичуються протягом декількох років), то перш ніж робити активні дії, другий батько повинен дізнатися точний розмір боргу .

Розрахунком суми заборгованості по аліментах займається судовий пристав. Однак якщо фахівець з яких-небудь причин не виконує цього розрахунку, одержувач повинен проявити ініціативу і подати приставу заяву про розрахунок заборгованості аліментах.

Заявник оформляє цей документ у довільній формі, спираючись тільки на основні вимоги до його складання, зокрема:

  1. У шапці заяви повинні міститися відомості про адресата: найменування служби, адреса, а також судовий пристав, який займається виконавчим провадженням у даній справі.
  2. У шапці повинна бути вказана інформація про заявника: ПІБ, адресу та контактний номер телефону.
  3. В поле для зазначення найменування документа має бути зазначено «Заява про розрахунок заборгованості по аліментах».
  4. На наступному етапі необхідно викласти обставини того, що сталося: дані про стягувача та платника аліментів, дата, коли було прийнято відповідне судове рішення, дата відкриття виконавчого події у справі, дати і суму грошових платежів, перерахованих на дитину.
  5. Далі необхідно вказати своє прохання - зробити розрахунок заборгованості по аліментах.
  6. Завершальний крок у складанні документа - підпис заявника і дата подання документа в службу судових приставів.

За результатами розгляду отриманої заяви, судовий пристав приймається постанова про розрахунок заборгованості по сплаті аліментів. Батькові ж видається довідка, в якій містяться такі відомості:

  1. Дата і сума надходження аліментних платежів.
  2. Розмір боргу по аліментах.

Отриманий документ може бути використаний як доказ при зверненні в суді з позовною заявою про стягнення заборгованості за грошовими зобов'язаннями перед неповнолітньою дитиною.

Складання заяви про видачу судового наказу та стягнення заборгованості

Після отримання від судового пристава довідки із зазначенням точної суми наявної заборгованості по аліментах, батько має право звернутися до суду, щоб стягнути ці кошти.

Для цього складаються заяву про видачу судового наказу на стягнення боргу по сплаті аліментів. Вимоги до оформлення даного документа містяться в Цивільному процесуальному кодексі Російської Федерації.

  1. У шапці документа повинно бути вказано найменування суду, який буде займатися розглядом заяви.
  2. Тут же має міститися інформація про стягувача та платника: ПІБ, місце проживання, контактні дані, місце роботи (для платником аліментів).
  3. На наступному етапі необхідно викласти всі обставини (які аліментні зобов'язання є, розмір заборгованості), а також вимога до суду (стягнути з неплатника все суми заборгованості).
  4. У тексті заяви повинна міститися посилання на документи, що підтверджують наявність підстави для стягнення аліментів (рішення суду, угода про аліменти), а також підтверджують наявність боргу (довідка від судового пристава).
  5. У заключній частині заяви повинен бути представлений перелік додатків до позову (копія паспорта, копія свідоцтва про укладення або розірвання шлюбу, копія довідки з місця роботи, копія довідки про склад сім'ї).
  6. Дата і підпис заявника.

Заява про видачу судового наказу на стягнення заборгованості з неплатника аліментів подається у світовій суд за місцем постійного проживання заявника. Зробити це можна як самостійно, так і через представника, за умови наявності довіреності, посвідченої у нотаріуса.

Отримане позовну заяву розглядається в суді протягом 5 днів. У таких справах судове засідання не проводиться, а, значить, сторони в суд не запрошуються. За результатами розгляду справи, платником аліментів і одержувачу надсилається судовий наказ.

Відповідно до норм російського законодавства має право оскаржити наказ протягом 10 днів з моменту винесення документа. При відсутності таких заперечень, справа передається судовим приставам, які будуть займатися стягненням заборгованості.

Заява про злісної несплаті аліментів

При наявності в діях неплатника ознак злочину - злісне ухилення від сплати аліментів, такий порушник може бути притягнутий до відповідальності в рамках кримінального законодавства. При цьому крім покарання, йому також доведеться виплатити всю суму боргу, що накопичилася за період несплати.

Судовий пристав, який займається виробництвом у справі про несплату аліментів, має право завести справу про злісне ухилення від своїх обов'язків по забезпеченню неповнолітню дитину. Однак якщо фахівець з яких-небудь причин не виносить такого рішення, другий батько сам може ініціювати початок цього процесу. Для цього необхідно направити приставу заяву, складену в довільній формі.

Вимоги до заповнення заяви

У шапці документа повинна міститися інформація про одержувача - найменування служби судових приставів, ПІБ фахівця, що займається цією справою. Також тут повинні бути вказані заявника - ПІБ, адреса проживання, контактний номер телефону.

Наступна частина заяви - найменування документа Наступна частина заяви - найменування документа. Тут має бути зазначено «Заява про притягнення до кримінальної відповідальності за злісне ухилення від сплати аліментів». Деякі фахівці радять тут же вказати інформацію про неплатника: його ПІБ, контактні дані, адреса постійного проживання, місце роботи.

В основній частині документа необхідно викласти всі обставини справи, а саме:

  1. Відомості про те, коли саме було укладено аліментні угоду або прийнято судове рішення про накладення на батька обов'язки за змістом своєї дитини у вигляді сплати аліментів.
  2. В яку суму, і з якою регулярністю має виплачуватися грошове утримання.
  3. Коли і якими саме сумами перераховувалися аліменти.
  4. Розмір заборгованості зі сплати аліментів у даний час.

У заключній частині документа необхідно вказати вимогу про притягнення винної особи до кримінальної відповідальності за злісне ухилення від сплати аліментів.

На підставі отриманої заяви, судовий пристав повинен ініціювати початок кримінального провадження. Після проведення первинних заходів, справа передається до суду.

Звертаємо вашу увагу на те, що законодавство Росії постійно змінюється і написана нами інформація може застарівати. Для того щоб вирішити виниклий у вас питання по Сімейному праву, ви можете звернутися в безкоштовну консультацію юристів сайту.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online