Як позбавити батька батьківських прав?

  1. Позбавлення батьківських прав: несплата аліментів
  2. Позбавлення батьківських прав без згоди чоловіка
  3. Позовна заява: складаємо правильно

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

На жаль, діти, народжені навіть за взаємної згоди і в шлюбі, рано чи пізно можуть стати для одного з батьків лише тягарем і неприємним спогадом про невдалі відносинах На жаль, діти, народжені навіть за взаємної згоди і в шлюбі, рано чи пізно можуть стати для одного з батьків лише тягарем і неприємним спогадом про невдалі відносинах. За статистикою, найчастіше позбавити свою дитину любові і матеріальної підтримки, здатні саме батьки. Тому матері, вимушені поодинці ростити дитину , Іноді замислюються: як позбавити батька батьківських прав.

Позбавлення прав можливо тільки на підставі судового рішення. Тому для того, щоб дана процедура відбулася, необхідні рішучі дії: пошук вагомих причин для позбавлення батьківства, підтверджених документально.

Позбавлення батьківських прав: несплата аліментів

Як позбавити батька батьківських прав, якщо він не платить аліменти? Чи можливо домогтися такого судового рішення?

Серед підстав для припинення прав, передбачених Сімейним кодексом, є пункт, в якому вказується, що злісне ухилення від сплати аліментів може бути достатньою підставою.

Щоб позбавити батька прав на даному підставі, необхідно надати суду докази про постійне ухиленні батьків від сплати матеріальної підтримки ребёнку.Отец не платить аліменти з об'єктивних причин? тоді позбавити його батьківських прав не вийде.

Злісним ухиленням від сплати аліментів також вважається навмисне приховування батька свого реального заробітку, місця проживання та / або зміни місця роботи з метою уникнення нарахування витрат за виконавчим листом.

Таким чином, щоб позбавлення батьківських прав мало місце бути, необхідно, щоб суд визнав ухилення від сплати аліментів злісним. При цьому детально розглядається кожен конкретний випадок з урахуванням причин, обставин і тривалості порушення.

Щоб почати судову тяжбу, ви повинні подати судовому приставу заяву про порушення справи відносно батька-боржника. А вже після винесення вироку можна затівати процес щодо позбавлення батьківських прав.

Невеликий нюанс: навіть якщо батько був позбавлений батьківських прав, це не звільняє від обов'язкової сплати аліментів. Інтереси дитини повинні дотримуватися, тому чинне законодавство залишає за ним одержання утримання, дає деякі пільги та державну допомогу. Також дитина зберігає у власності або користуванні житлове приміщення, отримане на підставі родинних зв'язків. Він може бути спадкоємцем батька навіть після припинення прав останнього.

Як усиновити дитину дружини? Дізнайтеся в іншій статті .

Позбавлення батьківських прав без згоди чоловіка

Як позбавити батька батьківських прав без його згоди? Іноді сторонам вдається домовитися про відсутність взаємних претензій і батько погоджується на добровільну відмову від батьківських прав. Але що робити, якщо неугодний батько всіляко перешкоджає цій процедурі?

Позбавлення батьківських прав батька без його згоди можливо в ряді випадків, передбачених законодавством:

  • батько ухиляється від виконання своїх прямих обов'язків, особливо від сплати аліментів ;
  • батько відмовився забрати дитину з виховного, лікувального закладу або пологового будинку;
  • зловживає своїми законними повноваженнями;
  • має місце факт жорстокого поводження з дитиною: психічне і фізичне насильство, замах на статеву недоторканість;
  • папа дитини - хронічний наркоман або алкоголік, що підтверджено медичним висновком;
  • батько робив умисний злочин щодо власної дитини або дружини, зазіхаючи на їх життя і здоров'я.

Якщо хоча б одне з перерахованих вище підстав має місце бути, ви можете подати позовну заяву до суду з проханням про припинення участі батька у житті дитини. Бажано додати до заяви документи, що підтверджують, наприклад, що батько - наркоман.

Іноді жінки цікавляться: як позбавити батька батьківських прав, якщо він сидить в тюрмі. Чинне законодавство не розглядає факт відбування тюремного ув'язнення батьком як достатня підстава для позбавлення. Тому як виходить, що батько з об'єктивних причин не надає матеріальної підтримки дитині і не виконує своїх обов'язків. Виняток становлять випадки, коли батько був засуджений за злочин щодо своєї дитини і дружини: жорстоко поводився, здійснював насильницькі дії, представляв загрозу для життя і здоров'я.

Позовна заява: складаємо правильно

Як позбавити батька батьківських прав при розлученні? Починати варто з подачі грамотно складеного позовної заяви до суду.

Дана заява складається в письмовій формі і подається в районний суд, розташований на території місця проживання відповідача.

Дані, які необхідно вказати в заяві:

  • найменування суду;
  • дані про позивача: місце проживання, ПІБ;
  • дані про представники позивача;
  • дані про відповідача;
  • описати, в чому були порушені законні інтереси позивача;
  • вимоги позивача;
  • перелік документів, що додавалися до заяви.

Також читайте іншу статтю про таємницю усиновлення .

Позивач або його представник повинен підписати заяву і пред'явити його в суд, приклавши копію довіреності (якщо діє представник). Також необхідно додати копії самої заяви, кількість яких залежить від числа відповідачів і третіх осіб, які візьмуть участь в судовому розгляді, квитанцію про сплату державного мита, документи-підтвердження зловживання батьком своїми законними повноваженнями або ухилення від батьківських обов'язків.

Також необхідно додати копії самої заяви, кількість яких залежить від числа відповідачів і третіх осіб, які візьмуть участь в судовому розгляді, квитанцію про сплату державного мита, документи-підтвердження зловживання батьком своїми законними повноваженнями або ухилення від батьківських обов'язків

Неважливо, що вас цікавить: як позбавити батька батьківських прав якщо він платить аліменти або ухиляється від сплати. У будь-якому випадку не зайвим буде надати разом з позовом всі можливі з перерахованих документів:

  • свідоцтво про народження дитини;
  • довідка з місця проживання дитини;
  • довідка від виконуючого судового пристава, що підтверджують факт регулярного і / або злісного ухилення від сплати аліментів;
  • документи-підтвердження асоціальної поведінки батьків: відомості про приводах в поліцію, довідки з травмпункту про побої, лікарняні листи;
  • відомості про постановку відповідача на наркологічний облік;
  • докази ухилення від виконання прямих батьківських обов'язків;
  • копія вироку про притягнення до кримінальної відповідальності через злісного ухилення від сплати матеріальної допомоги дитині;
  • нотаріально завірені копії свідоцтв про укладення та / або розірвання шлюбу.

Відновлення батьківських прав також можливо за умови, що батько змінив свою поведінку, спосіб життя і здатний довести це в суді. Однак при розгляді позову про поновлення на ролі законного батька, суд обов'язково врахує думку самої дитини. Тому випадки позитивного рішення по даних справах зустрічаються досить рідко.

Залишилися питання? Телефонуйте і отримаєте відповіді БЕЗКОШТОВНО!

Чи можливо домогтися такого судового рішення?
Отец не платить аліменти з об'єктивних причин?
Як усиновити дитину дружини?
Але що робити, якщо неугодний батько всіляко перешкоджає цій процедурі?
Залишилися питання?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online