Як платить аліменти на дитину ІП на спрощеній системі (ССО), ЕНВД і інших системах оподаткування

  1. Законодавчий аспект питання
  2. Черга сплати
  3. Правила розрахунку розміру виплат
  4. порядок стягнення
  5. Особливості сплати при використанні різних систем оподаткування

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Часто так трапляється, що сім'ї розпадаються, справа доходить до розлучення, діти залишаються з одним з батьків Часто так трапляється, що сім'ї розпадаються, справа доходить до розлучення, діти залишаються з одним з батьків. На другого, як правило, на чоловіка, лягає зобов'язання сплати аліментів - спосіб матеріального забезпечення власних дітей чи недієздатних колишнього подружжя .

Цей обов'язок встановлена ​​законом, при ухиленні батька від сплати збуджується судову справу. Прострочення по аліментах обкладаються неустойкою , Самі ж платежі можуть бути фіксованими , встановленими за взаємною згодою обома сторонами. Якщо домовленість відсутня, то платежі сплачуються на підставі вітчизняних законодавчих норм.

для одну дитину покладена чверть заробітку, на двох - третина, а на трьох і більше дітей - половина заробітку. Якщо діти належать різним сім'ям, то суму ділять на рівні частини, виходить приблизно 16,5%.

Законодавчий аспект питання

Індивідуальне підприємництво не є підставою, по якому можна уникнути сплати аліментних виплат.

ІП прирівняний до звичайного працівника, і сплачує він за своїми зобов'язаннями в тому ж порядку, що і всі інші. Хоча все ж деякі відмінності в правилах визначення розміру виплат є, враховуючи, що ІП - це фізична особа, що веде підприємницьку діяльність.

Питання виплати дитячих засобів як для звичайних фізичних осіб, так і для осіб, які проводять підприємницьку діяльність, регламентується Сімейним Кодексом Російської Федерації. ІП ніяк не позначається на факті, порядку і способу матеріального забезпечення дітей громадянина.

У поточному 2017 році принцип встановлення, технологія виплат і порядок розрахунку в цілому залишаються колишніми. Проте 25 серпня 2014 року було ухвалено «Концепція державної сімейної політики в Російській Федерації на період до 2025 року», де з 2015 року впроваджується сукупність заходів щодо вдосконалення базових принципів законів, пов'язаних з аліментами. Головним чином, акцент зроблено на захист дитячих прав.

Виставлений для обговорення в Державній Думі законопроект «Про внесення змін до окремих законодавчих актів у аспекті посилення гарантій прав дитини на отримання аліментів» гарантує виплату на федеральному рівні   аліментних кошти дітям із регіональних бюджетів   , Якщо платник не виконує батьківський обов'язок Виставлений для обговорення в Державній Думі законопроект «Про внесення змін до окремих законодавчих актів у аспекті посилення гарантій прав дитини на отримання аліментів» гарантує виплату на федеральному рівні аліментних кошти дітям із регіональних бюджетів , Якщо платник не виконує батьківський обов'язок. Ці дії вважаються протиправними і порушують положення сімейного законодавства Росії.

Законопроектом також передбачено встановлення фіксованих тарифів по аліментах, рівних величині прожиткового мінімуму для конкретної соціальної групи громадян.

Черга сплати

Для індивідуального підприємця, як і для звичайного працюючого громадянина, передбачена добровільна сплата аліментних коштів.

Поряд з нею існує судове примус до виплати встановленої суми. За допомогою мирної домовленості можна обійти суд, але якщо згоди досягти не вдалося, то один з подружжя може стягнути аліменти за наказом суду або подавши позов. У заяві потрібно вказати спосіб отримання виплат: в твердій грошовій сумі або у відсотковій частці від підприємницького доходу.

Індивідуальний підприємець щодо аліментних коштів відрізняється від найманого працівника в першу чергу тим, що він особисто несе відповідальність за правильне перерахування встановлених сум Індивідуальний підприємець щодо аліментних коштів відрізняється від найманого працівника в першу чергу тим, що він особисто несе відповідальність за правильне перерахування встановлених сум. Тобто ці правила цілком лежить на плечах підприємця, тоді як фірма, де значиться працівник, покладає цю функцію на бухгалтерію.

Згідно із законом стягнути аліменти можна в певній частці від доходу особи або в твердому грошовому еквіваленті, який встановлюється пропорційно прожиткового мінімуму по регіону. В останньому випадку немає ніяких складнощів, тут все ясно, тому що величина виплату фіксована, згідно з судовим рішенням. Але перший варіант часто породжує чимало проблем.

Тут головне правильно визначити доходи підприємця, на якого лягло зобов'язання по виплаті грошових коштів дитині. Буває навіть таке, що добровільне рішення виплачувати аліменти ставить ВП у положення, коли спостерігається невірний розрахунок його доходу. Тоді утворюється аліментна заборгованість, судовим приставам доводиться розраховувати і додавати неустойку, а також пеню.

Щоб уникнути таких спірних ситуацій і не загнати себе в борги, повинні бути враховані певні нюанси для підприємців, які зобов'язані сплачувати аліменти в частках від доходу.

Примусове стягнення коштів з ІП ​​зобов'язує виконавчі органи контролювати весь бізнес особи і конкретно його доходи. Податкова служба може і повинна надавати дані податкових декларацій на першу вимогу державних контролюючих інстанцій.

Таким чином, індивідуальний підприємець, який не сплачує призначений розмір аліментних виплат, знаходиться в більш хиткому положенні, ніж рядовий працівник. Щоб уникнути негативного розвитку подій, необхідно чітко вести облік власних доходів і вчасно вносити аліменти на відповідний рахунок.

Правила розрахунку розміру виплат

Розмір доходу підприємця визначається виходячи з суми, що залишилася після сплати податків і виплати всіх витрат, пов'язаних з бізнесом (регулярні закупівлі товару, заробітна плата працівникам, оренда приміщення, комунальні платежі, оплата ПММ, оренди або купівлі робочого авто та ін Розмір доходу підприємця визначається виходячи з суми, що залишилася після сплати податків і виплати всіх витрат, пов'язаних з бізнесом (регулярні закупівлі товару, заробітна плата працівникам, оренда приміщення, комунальні платежі, оплата ПММ, оренди або купівлі робочого авто та ін.).

Ст. 81 Сімейного Кодексу Російської Федерації регламентує розмір частки у відсотках від доходу фізичної особи, в тому числі індивідуального підприємця, для сплати аліментів на неповнолітніх дітей. Так, в законі визначено, що для одного, двох , трьох дітей призначене 25%, 33% і 50% доходу, відповідно.

Нерегулярність, нестабільність підприємницького доходу або можливість погіршення матеріального становища дитини дозволяє застосовувати варіант встановлення фіксованої суми щомісячних виплат. Вона визначається пропорційно значенню прожиткового мінімуму.

Відсутність прибутку у ІП не означає, що він буде звільнений від сплати встановлених законом аліментних коштів. Це не той випадок з найманими працівниками, коли їм не виплачується зарплата з вини роботодавця, тоді і аліментів стягувати немає з чого. Заборгованість підприємця буде накопичуватися і збільшуватися, вона нікуди не дінеться, поки не почне її гасити. Одержувач в такому випадку цілком може подати позов до суду про стягнення заборгованості з несумлінного платника.

В даному випадку судове рішення про погашення боргу, що утворився може поширюватися не тільки на грошовий дохід особи, а й на все те майно, яке входить в його підприємницький інструментарій. Це може бути товар, обладнання, сировину для виробництва його продукції, які значаться на балансі речі, канцелярія, інструменти, матеріали, меблі та інше. Вся справа в підприємницькому статус, який не є юридичною особою. А все майно фізичної особи прирівнюється до особистого. Тому ніяких пільг, «канікул» і відстрочок ІП згідно із законом не належить.

порядок стягнення

Як для платників, так і для одержувачів аліментів довгий час залишалося невирішеним питання про те, з якої суми стягнути платіж: з доходу або прибутку, із загальної або «чистої» суми доходу. Цей спірний аспект був остаточно вирішено в 2013 році за допомогою законодавчого акта, що регулює порядок стягнення аліментних виплат з підприємця. Цей документ регламентує відрахування платежів з чистого прибутку ІП, тобто суми, що залишилася після покриття ним усіх витрат по його підприємницької діяльності, в тому числі виплати податків.

Крім цього, нормою визначено ставлення аліментів до особистих або сімейних грошовими зобов'язаннями, а не до витрат індивідуального підприємця, тому що до даної діяльності вони відношення не мають.

Основне утруднення в процесі стягнення коштів з ІП ​​полягає в правильному визначенні його доходу. Вони є доходами підприємства, тобто частина їх покриває витрати на ведення бізнесу, ще частина йде на погашення податків і зборів. Основне утруднення в процесі стягнення коштів з ІП ​​полягає в правильному визначенні його доходу

Особливості сплати при використанні різних систем оподаткування

Залежно від системи оподаткування ІП варіюється і порядок сплати аліментів:

  1. На загальній системі оподаткування. Тут аліментні виплати вираховуються з суми, яка потрапляє під прибутковий податок. Підтверджує цю величину податкова декларація, заповнену копію якої необхідно надати в суд при розгляді справи.
  2. При спрощеній системі оподаткування (ССО) значення виплати вираховується також на основі чистого прибутку підприємця. Для цього він повинен вести облік витрат і доходів в спеціальній книзі, за підсумками кожного місяця на підставі її даних відбувається підрахунок аліментів.
  3. Єдиний податок на поставлений дохід. Дана система передбачає оподаткування не по реальному, а за поставлений дохід. Потенційно можливий (поставлений) дохід не завжди збігається з реальним і не є фактичним підтвердженням матеріального достатку особи в нинішній момент. У зв'язку з цим при ЕНВД суд вимагає підтвердження реальних сум прибутку і витрат, на основі цієї інформації вже і розраховується величина щомісячних виплат дитині.
  4. Патент. Тут все відбувається аналогічно ЕНВД. До того ж при відсутності документального підтвердження руху коштів підприємця суд може призначити виплати, грунтуючись на середній заробіток по регіону.
  5. При непостійних доходи - тут ситуація складна, так як постійне значення прибутку відсутня, зміни видно за підсумками кожного місяця. Аліменти можуть бути середнього значення, можуть бути дуже великими, а в невдалий період можуть бути мізерними. Тому оптимальним варіантом при такому розкладі вважається підписання сторонами угоди про розмір щомісячних виплат на дитину, де сторонами буде обговорена тверда сума або певна частка доходу.
  6. У разі не ведення підприємницької діяльності. Основою при підрахунку виплачуваних коштів служить середня зарплата в суб'єкті.

Про правила виплати грошових коштів на утримання своїх дітей індивідуальними підприємцями дивіться в наступному відеосюжеті:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online