Алло, гараж!

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

«Стійла» для залізних коней масово перетворюються в майстерні

«Стійла» для залізних коней масово перетворюються в майстерні

Вони регулярно розклеюють по окрузі таблички з написом «Куплю». Хто і навіщо купує сьогодні гаражі в обласному центрі і почому нині «стійло» для залізного коня, з'ясовувала АП.

Бокс на мільйон

Ще пару місяців тому два кутових гаража в одному з масивів в центрі міста були нічим не примітними старенькими будівлями. Але господар їх продав, і на їх місці стараннями китайських робітників в одну мить виріс розкішний чудо-гараж про двох поверхах. Микола Арсеньєв спостерігав за процесом будівництва зі своєї майстерні і впевнений, що таке перетворення було проведено з метою знову продати гараж. Тільки вже за набагато більші гроші.

- Сусід свої гаражі по 300 тисяч продав кожен, - розповідає Микола. - А новий власник об'єднав їх - і дивіться, що отгрохал. Тепер такий гаражіще коштуватиме мільйон з гаком, і покупець обов'язково знайдеться.

Мільйон рублів за гараж в центрі міста - така ціна сьогодні вже нікого не шокує. Через неї-то і попит на гаражі, за словами ріелторів, серед звичайних автовласників в останні роки, м'яко кажучи, невеликий. Рух на ринку купівлі-продажу цього виду нерухомості залишається млявим не перший рік. Бази даних агентств битком набиті квартирами, а ось гаражі, виставлені на продаж, у багатьох з них можуть по пальцях перелічити.

- Гаражі - непопулярний товар, - зазначає ріелтор агентства нерухомості «Квартирне попит» Роман Циберт. - Якщо житлових приміщень в місті продаються численні сотні, то гаражів - десятки, і лише близько 30 відсотків з них знаходять своїх нових господарів.

300 - 500 тисяч рублів в мікрорайоні, 800 тисяч - мільйон - в центрі міста - купити гараж за такою ціною для того, щоб зберігати там свій автомобіль, дозволити собі можуть не всі. Тому приватний автопарк благовещенцев вже можна вивчати, гуляючи вночі по дворах. Не маючи можливості придбати гараж, все більше людей кидає своїх «залізних коней» під вікнами. Ті ж, хто не хоче долучатися до такої культури, вважають за краще гаражі орендувати.

- Зняти гараж сьогодні можна за три-п'ять тисяч рублів на місяць, - відзначає фахівець агентства нерухомості «Юнитекс» Марина Самохіна. - Якщо ж купити його за 600 тисяч, то окупатися він буде років 15. Дозволити собі таку розкіш можуть не всі. Тому в основному гаражі люди набувають з метою відкрити в гаражному боксі свою справу.

Ремонт автомобілів, побутової техніки, столярна майстерня, міні-цех з виробництва металевих виробів - під що тільки не пристосовують гаражі їх власники. Хтось надбудовує для цих цілей другий поверх, хтось задовольняється першим: вночі ставить машину, вдень - веде бізнес. Найчастіше - НЕ заморочуючись над тим, щоб оформити його за всіма правилами.

- Як правило, купуючи гараж в гаражному масиві, покупець не змінює його статус, тобто ніде не вказує, що це буде виробниче приміщення. Відповідно, користується електроенергією за звичайним тарифом, як приватна особа, а не як підприємець. Якщо за спожиту енергію він платить вчасно, то зазвичай і не попадається на своєму обмані. Так що найближчим часом популярність саме таких угод, думаю, падати не буде, - припускає ріелтор, - в той час як використовувати гаражі за своїм прямим призначенням буде все менше людей.

Гаражів закон писаний

Тим же, хто все-таки вирішив обзавестися «стійлом» для свого залізного коня, фахівці рекомендують ретельно вивчити документи і упевнитися в «чистоті» купованого гаража. Адже незаконно зведені споруди і раніше займають чималу частину від загальної кількості приватних гаражів в місті.

- Сьогодні дуже багато гаражів автовласники встановлюють самовільно. При цьому, навіть поставивши гараж на дитячому майданчику, вони примудряються показувати обуреним сусідам якісь документи, свідчення, які підтверджують нібито законність такої споруди. Вам можуть пропонувати купити таку будову за 60 -70 тисяч рублів. Чи не хапайтеся за привабливі пропозиції. Якщо виникли хоч найменші сумніви в тому, що вам пропонують «чистий» гараж, зверніться до юриста, - радить Марина Самохіна.

Металеві гаражі - теж не той товар, який повинен зацікавити автовласника, вважають фахівці. Незважаючи на те що багато залізні коробки стоять у дворах і служать своїм господарям десятиліттями, частина з них також колись були поставлені «методом захоплення». А значить, не приведи Господи в ваш будинок нагряне повідомлення, в якому вам буде запропоновано владою прибрати гараж з незаконно зайнятої території.

- Землю під металеві гаражі на законних підставах колись виділяли тільки інвалідам, але поступово люди самовільно наставили таких гаражів, створили цілі масиви. Може бути, пізніше комусь і вдалося узаконити такий гараж, але я б радив утриматися від покупки будь-якого металевого будови, - зазначає Роман Циберт. - Взагалі, поставитися до покупки гаража потрібно відповідально. У продавця на руках повинні бути всі необхідні документи: свідоцтва власності - на сам гараж і на земельну ділянку, а також кадастровий план на гараж і на землю. Операцію обов'язково потрібно зареєструвати в органах юстиції.

«У навантаження» - безкоштовно

Частково рух на ринку нерухомості в сегменті гаражів забезпечують власники, які продають їх разом з будинками і квартирами. Зазвичай це трапляється, коли люди переїжджають в інше місто. Ріелтори, як правило, допомагають здійснювати такі операції та дуже часто навіть не беруть за це агентську винагороду - двох відсотків від вартості квартири, що продається цілком достатньо. Чимало угод відбувається і без допомоги агентів - гаражі часто продають, просто розклеївши по масиву оголошення. Також останнім часом стало дуже популярно обмінювати гараж на житлову нерухомість. Так, за даними фахівців, цілком реально обміняти капітальний гараж в центрі міста на кімнату в гуртожитку де-небудь на КПП «ключ в ключ».


BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online