Розмежування державної власності на землю в РФ

  1. Що таке розмежування державної власності на землю?
  2. Учасники
  3. Законодавство
  4. Які державні землі підлягають розмежуванню?
  5. Порядок розмежування держземлі
  6. Принципи розмежування земель, що перебувають у державній власності
  7. Проблеми розмежування державної власності на землю

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Земельні ресурси всієї країни не можуть бути зосереджені в руках лише одного органу влади. В силу існування в Росії безлічі суб'єктів, земельні ділянки теж розподіляються по адміністративно-територіальною ознакою.

Такий процес називається розмежуванням державної власності на землю. Детальніше про цей механізм далі в статті.

Що таке розмежування державної власності на землю?

В першу чергу, це досить складний процес, який включає в себе разраніченіе всій держземлі на 3 рівні: В першу чергу, це досить складний процес, який включає в себе разраніченіе всій держземлі на 3 рівні:

  • Російська федерація (федеральна власність);
  • суб'єктів РФ (власність регіональна);
  • муніципалітетів (муніципальна власність).

В процесі розмежування ділянок проводяться заходи із землеустрою та кадастрові роботи для подальшого кадастрового обліку та реєстрації кожного земельного наділу на тому чи іншому рівні влади.

Учасники

Серед таких виступають:

  • Росія;
  • кожен суб'єкт окремо (в тому числі і міста федерального значення: Москва , Санкт-Петербург і Севастополь);
  • кожне муніципальне утворення (місто, селище тощо).

Безпосередньо в правові відносини з розмежування госземель вступають спеціально уповноважені органи влади - федеральні, регіональні і місцеві, до компетенції яких належить вирішення земельних питань на своєму рівні.

Законодавство

Процедуру розмежування державної власності на земельні наділи регулюють безліч законодавчих актів.

Серед них такі: Серед них такі:

  • Конституція РФ - це положення п.п. «Г» статті 72, в якому йдеться про те, що розмежування знаходиться у веденні всієї країни і суб'єктів, і п. 3 ст. 35, де зазначено, що на користь держави майно може бути передано тільки за рішенням суду (до якого відноситься і ділянка землі );
  • Федеральні закони «Про введення в дію Земельного кодексу Російської Федерації» і «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та угод з ним» - встановили нові правила розмежування держвласності на земельні наділи;
  • Цивільний кодекс РФ - закріплює статус юросіб , Поняття майна, права власності та ін.;
  • укази Президента;
  • постанови Уряду;
  • розпорядження, правила, положення, інструкції та інші акти.

Які державні землі підлягають розмежуванню?

Розмежування підлягають по-перше, ті держземлі, відомості про право власності на Розмежування підлягають по-перше, ті держземлі, відомості про право власності на   які не містяться в   ЕГРН які не містяться в ЕГРН . Тобто, не встановлена ​​їхня офіційна приналежність ні до РФ, ні до будь-якого суб'єкту РФ, ні до міського або сільському поселенню .

А, по-друге, можуть бути розмежовані ділянки, зареєстровані в ЕГРН. Тобто вони розподіляються РФ і передаються суб'єктам або муніципалітетам.

Порядок розмежування держземлі

Державна земля розмежовується строго на безоплатній основі та у суворій відповідності до російського законодавства. Земля, що знаходиться в «приватних руках» не підлягає ніякому розмежування і передачі від власника державі (Крім випадків винесення судового рішення, про що вже говорилося).

Існує 3 тимчасових етапу розвитку правовідносин щодо розмежування госземель. Існує 3 тимчасових етапу розвитку правовідносин щодо розмежування госземель

  1. До прийняття №101-ФЗ земля розмежовувалися на підставі договорів між РФ і регіонами. Однак при наявності договірних взаємовідносин між двома рівнями влади, неможливо було прийняти ряд важливих законів (Лісовий кодекс РФ, за яким всі лісові ділянки - це власність федеральна).
  2. Під час дії №101-ФЗ. В цьому законі не було чіткої концепції того, як розмежовувати держземлі через тривалість цієї процедури і поганий розвиненості держкадастру земельних ділянок.
  3. З 01.07.2006 року було оформлено право РФ на землю прийняттям федерального закону - №137-Ф3 від 25.10.2001г. «Про введення в дію Земельного Кодексу РФ».

Він чітко встановив, які землі віднесені до федеральної власності.

На сьогодні процес розмежування виглядає наступним чином.

Відповідним виконавчим органом держвлади або органу муніципалітету подається заява про надання землі суб'єкту РФ або муніципалітету у власність, із зазначенням конкретної підстави виникнення такого права. Пакет документів подається до органу державної реєстрації права власності - Росреестр.

В такому випадку в реєструючий орган надається правовстановлюючий документ на цей об'єкт нерухомості і кадастровий план наділу, на якому видно, що будівля там знаходиться.

Критеріями для віднесення тієї чи іншої ділянки до федеральної, регіональної або місцевої власності є: Критеріями для віднесення тієї чи іншої ділянки до федеральної, регіональної або місцевої власності є:

  • розташування на земельному наділі будинків, будівель, споруд, віднесених до власності або Російської Федерації, або суб'єкта РФ, або муніципалітету;
  • передача ділянок або органам влади (федеральної, регіональної, місцевої) або держпідприємствам, некомерційним організаціям, які були створені відповідними органами;
  • інші випадки, прямо прописані в законі.

Виключно до держвласності п. 4 ст. 87 ЗК РФ відносить землі промисловості, а також іншого спецпризначення. Це, наприклад, ті, що беруть участь: енергетичними системами, об'єктами атомної енергії, інформатики та зв'язку, оборони та безпеки країни, космічної діяльності та ін.

Принципи розмежування земель, що перебувають у державній власності

Під принципами розмежування розуміються якісь основоположні юридичні положення, на яких базується процес розмежування госземель. Існує цілий ряд таких регулюючих принципів. Під принципами розмежування розуміються якісь основоположні юридичні положення, на яких базується процес розмежування госземель

  • Закріплення на рівні Конституції РФ повноважень державний органів в сфері розмежування земель держвласності. Такі повноваження віднесені до спільного ведення РФ і її суб'єктів.
  • Пріоритет в регулюванні питання розмежування саме федеральних законів.
    Першочергово контроль процесу розмежування госземель спеціалізованим органом влади - Росимущество, а також відповідальність посадових осіб при виконанні покладених на них повноважень.
  • безоплатна основа придбання земельних наділів в результаті розмежування.
  • Єдність порядку оформлення права власності на розмежований ділянку: проведення землевпорядних робіт, постановка на кадастровий облік і державна реєстрація повинні бути єдиними для всіх учасників процесу розмежування.
  • Забезпечення і збереження прав і інтересів громадян і юридичних осіб на земельні об'єкти.
  • збереження цільового призначення наділів відповідно до земельного законодавства.
  • Збереження і облік значення земельних ділянок в області економіки, історії і стратегічного розвитку країни.
  • Законодавче регулювання поводження з нерозмежованість землями.

Проблеми розмежування державної власності на землю

Можна сказати, що в загальному, на сьогодні процедура розмежування було досягнуто значного спрощення, а обсяг права власності на ділянки кожного з трьох рівнів став конкретним і закріпленим на рівні закону.

Проте, в світлі нововведень з'явилася проблема, коли контроль за переліками Проте, в світлі нововведень з'явилася проблема, коли контроль за переліками   ділянок землі, які можуть належати федерації, суб'єктам і муніципалітетам на праві власності, покладено на реєструючий права на нерухомість орган - Росреестр (а раніше ці функції здійснювалися спеціально уповноваженими органами в сфері виконавчої влади) ділянок землі, які можуть належати федерації, суб'єктам і муніципалітетам на праві власності, покладено на реєструючий права на нерухомість орган - Росреестр (а раніше ці функції здійснювалися спеціально уповноваженими органами в сфері виконавчої влади).

Так ось передача контрольних функцій на реєструючий орган породила безліч додаткових суперечок. Зокрема про те, чи є достатні повноваження у того чи іншого органу влади на розпорядження конкретною ділянкою.

Інститут розмежування державної власності на земельні наділи дає достатню свободу для економічного і культурного розвитку регіонів, а також міських і сільських поселень.

Дорогі читачі, інформація в статті могла втратити свою актуальність. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, телефонуйте за телефонами:

Або задайте питання юристу на сайті. Це швидко і безкоштовно!


Що таке розмежування державної власності на землю?
Що таке розмежування державної власності на землю?
Які державні землі підлягають розмежуванню?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online