Як живеться біженцям з Донбасу на Дніпропетровщині

  1. житло
  2. Оформлення документів для отримання допомоги
  3. Робота

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Перші біженці в Дніпропетровську з'явилися ще навесні 2014 року, після окупації Криму. З початком АТО на Донбасі свій будинок залишили тисячі людей. Ми вирішили розібратися, як живуть внутрішньо переміщені особи, саме так називають біженців чиновники, на мирній землі.

житло

Завдання №1 для переселенця - знайти житло. За словами радника голови Дніпропетровської ОДА, керівника благодійного фонду «Допомога Дніпра» Владислава Макарова, через офіційні пункти пропуску в нашу область приїхали 83,3 тис. Жителів Донецької і Луганської областей. Це все одно, що взяти і переселити до нас, наприклад, все місто Олександрія Кіровоградської області.

Для того щоб відчути себе по-справжньому переселенцем, ми склали легенду: сім'я з Луганська з шестимісячним сином і старенькою бабусею шукає житло в Дніпропетровську. Вирішили, що за місяць можемо платити 2,5 тис. Грн за однокімнатну квартиру. Насамперед зателефонували волонтерам, які допомагають влаштуватися на новому місці. «У місті дешевого житла зараз не знайти, - каже волонтер Ніна Єлоєва. - розселяти в приватному секторі по області. Умови там гірше, але, зате, не потрібно платити за проживання - тільки за комуналку ».

Після дзвінків ріелторам стало зрозуміло, що прописка зараз особливої ​​ролі не грає, аби платили і залишалися довше. «Квартиру за 2,5 тис. Грн без євроремонту можна пошукати на Лівобережному-3, - говорить ріелтор Тетяна Акімова. - Житло потрібно зняти мінімум на 3 місяці з передоплатою. Якщо захочете залишитися довше, господар квартири може поцікавитися, чи є у вас робота ». Були й такі, хто принципово не хотів мати справу з вихідцями з Луганської області, або просто сім'ями з маленькими дітьми. «Що ви зробили з Україною, то зробите і з моєю квартирою!», - сказав нам пенсіонер, який здавав кімнату в своїй «двійці». Але таких людей було небагато - лише дві особи. Після п'ятнадцяти дзвінків стало зрозуміло: головне - мати гроші, а місце народження - не важливо. «Сьогодні можна зняти двокімнатну квартиру на ж / м Західний за 2-2,5 тис. Грн, - підтверджує голова галузевої ради учасників ринку нерухомості в Дніпропетровській області Сергій Логутенко. - Багато дніпропетровці їдуть на літо з міста, і квартири залишаються порожні. І сьогодні вже ніхто не питає про прописку - головне, щоб люди могли платити ».

І сьогодні вже ніхто не питає про прописку - головне, щоб люди могли платити »

Для тих, хто не може зняти квартиру, є варіант - поселитися в одному з п'яти модульних містечок в Дніпропетровську, Нікополі, Кривому Розі, Дніпродзержинську або Павлограді. Ціна за проживання в них радує - 150 грн з людини. Умови спартанські, та й навантаження на школи і лікарні сильно збільшилася.

Умови спартанські, та й навантаження на школи і лікарні сильно збільшилася

У Дніпропетровській облдержадміністрації планують поліпшити ситуацію за рахунок 200 млн євро німецьких грантів. Ці гроші збираються направити на реалізацію програм енергоефективності, створення додаткових місць у прилеглих школах і дитячих садах. А якщо все піде добре, то біля дніпропетровського модульного містечка на ж / м Лівобережний-3 навіть може з'явитися соціальний плавальний басейн.

Крім цього, регіон отримав грант в розмірі 1,5 млн євро на будівництво тимчасового капітального житла. Добудувати нове житло на 2 тис. Місць планують вже в середині жовтня, якраз під вибори. Судячи з обсягів інвестицій і термінів, Дніпропетровщину чекає небувалий будівельний бум. Що ж, поживемо - побачимо!

Оформлення документів для отримання допомоги

Наступний етап - необхідно оформити довідку переселенця. Без цієї довідки люди не можуть отримати компенсацію від держави на оплату житлово-комунальних послуг. На сім'ю це може бути до 2,4 тис. Грн. Для людей, яким довелося залишити будинок і роботу - це серйозні гроші. Але на шляху їх отримання потрібно подолати не одну перешкоду. З паспортами та довідками слід йти в Управління праці та соціального захисту за місцем нового проживання. Але в кожному відділенні вимагають різні документи - від довідки про склад сім'ї до даних БТІ за місцем проживання на випадок, якщо у переселенця є інше житло. «Складається враження, що перед співробітниками управління поставили завдання - економити бюджетні гроші, - каже мешканка Авдіївки Світлана Чернова. - Ці копійки все одно не покриють усіх витрат, але нерви вимотають остаточно! »

А чиновники і не приховують, що допомогти всім не зможуть. Згідно з Постановою Кабінету Міністрів № 79 від 4 березня 2015 року: Міграційна служба повинна перевірити кожного переселенця на місці його фактичного проживання. «Якщо сім'я переселенців зареєструвалася і отримує виплати в Дніпропетровській області, але не живе тут, то цим завдає шкоди нашому бюджету», - сказала директор департаменту соціального захисту населення Дніпропетровської ОДА Вікторія Крупська. В ОДА підрахували: близько 1,5 тис. Зареєстрованих в регіоні переселенців не проживають в області і не мають права претендувати на допомогу від держави.

Уже зараз співробітники Міграційної служби ходять по домівках і перевіряють, хто живе за вказаною адресою, а хто - ні. Але самі переселенці бачать в цій нормі можливість для корупції на місцях. «Ми самі знаходили собі житло, самі його оплачуємо, дітей записали в садки і цілий день на роботі. Нам ніколи сидіти і чекати, коли до нас прийдуть. Тим більше що ніхто про прихід не попереджає, - каже Катерина Трущева з Авдіївки. - Крім цього, термін дії такої позначки - півроку, після чого її потрібно буде переоформити знову ».

- Крім цього, термін дії такої позначки - півроку, після чого її потрібно буде переоформити знову »

Якщо записи Міграційної служби не буде - все соцвиплати припиняються. Пенсійний фонд уже повідомив, що не буде виплачувати пенсіонерам-переселенцям пенсії без позначки Міграційної служби. «У разі, якщо внаслідок перевірки, проведеної підрозділами Державної міграційної служби, буде прийнято рішення про невідповідність відомостей про місце проживання, зазначених в довідці, фактичним місцем проживання осіб, виплата пенсій буде припинятися з наступного місяця після надходження повідомлення відповідного органу соціального захисту населення», - йдеться в роз'ясненні Пенсійного фонду.

Для тих, хто тільки приїхав, в деяких відділеннях Міграційної служби вимагають присутності власника квартири. «Вимога, щоб до Міграційної служби йшли власники квартир, в яких живуть переселенці - незаконне, - сказав Сергій Логутенко. - Не всяка людина, який селить до себе людей, захоче себе афішувати. Держава, таким чином, намагається зібрати інформацію про те, хто здає квартири, за яку ціну і хто в цій квартирі буде жити. Але у людей, якщо вони хочуть отримувати допомогу, просто немає іншого вибору ». До слова, жоден чоловік з тих, яким ми дзвонили з проханням здати квартиру, не захотів йти з нами (нібито переселенцями) до Міграційної служби.

В ОДА кажуть, що такі ситуації вигадані. «До мене зверталися люди, у яких при реєстрації в Міграційної служби вимагали присутності власника квартири, - каже радник губернатора Владислав Макаров. - Але після перевірки виявилося, що ніяких особливих вимог ця організація до людей не пред'являла ». Раз все так, то ми даємо телефон фонду «Допомога Дніпра», і нехай юристи допомагають переселенцям вирішувати їх «вигадані» проблеми: 770-88-30 (40).

Робота

Як зізнаються переселенці, влаштуватися на гарну роботу для них - складне завдання. Але і отримувати допомогу по безробіттю теж не завжди виходить. Тетяна Онишко з Луганська опинилася в складному становищі: на облік в Центрі зайнятості її не взяли. «Від мене вимагають довідку, що я не приватний підприємець, - каже жінка. - Для цього мені потрібно повернутися додому і знятися з обліку як ПП ».

Переселенцям не можуть дати статус безробітного ще й тому, що багато числяться співробітниками підприємств в зоні бойових дій. Їм дають тільки напрямок на тимчасову роботу - найчастіше низькооплачувану: продавців, касирів, підсобних робітників. Але довго на такій роботі люди не затримуються. Висококласний хірург з Луганська до останнього не хотів їхати зі свого міста, хоча йому не раз пропонували в мирний час роботу за кордоном. Рішення чоловік прийняв за одну ніч, але в Дніпропетровську його ніхто не чекав. Виявилося, що без трудової, в якій проставлена ​​відмітка про звільнення, його приймуть хіба що на півставки. «Для переселенців закон виключення не робить», - сказали нам в департаменті охорони здоров'я ОДА. Зараз цей хірург з Луганська живе і працює в Португалії. А тисячі його сусідів по Донбасу налагоджують своє життя на Дніпропетровщині.

Про те, чому середня зарплата в Донецькій області вище, ніж в Дніпропетровській, читайте тут . А як учаснику АТО отримати посвідчення учасника бойових дій - тут .

Ірина Логуш

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online